Η Τουρκία σχεδιάζει κέντρο συντήρησης του κινητήρα F135 του μαχητικού αεροσκάφους JSF

 

f-35a

Η συμμετοχή της Τουρκίας στο πολυεθνικό πρόγραμμα JSF αποκτά έναν πιο ενεργό ρόλο

Μια σημαντική είδηση που δείχνει την αφοσίωση της Τουρκικής Βιομηχανίας στις δεσμεύσεις της για το πρόγραμμα F-35 αφορά την έκδοση Letter of Intent (LOI) για την κατασκευή και λειτουργία ενός βιομηχανικού κέντρου συντήρησης για τον κινητήρα F135 της Pratt & Witney’s το οποίο εξοπλίζει το μαχητικό αεροσκάφος F-35 JSF. Η κίνηση αυτή προστίθεται στην αγορά της 5 Μαίου για 2 αεροσκάφη F-35 τα οποία αναμένεται να καταστούν επιχειρησιακά το έτος 2019.

H κίνηση αυτή έχει σκοπό να μεγιστοποιήσει τα βιομηχανικά οφέλη της συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκευής και ανάπτυξης. Το συγκεκριμένο βιομηχανικό κέντρο πέραν της συντήρησης και επισκευής κινητήρων θα αναλάβει την τελική συναρμολόγηση, ανακατασκευή και αναβάθμιση των νέων κινητήρων. Αυτές οι υπηρεσίες θα δημιουργήσουν Εθνική Προστιθέμενη Αξία στο προιόν το οποίο αναμένεται να έχει κύκλο ζωής τουλάχιστον 40 ετών.

Η Τουρκική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας SSM και η αμερικανική εταιρεία Pratt&Witney υπέγραψαν από κοινού το συγκεκριμένο LOI το οποίο πήρε έγκριση από την Αμερικανική Κυβέρνηση. Η ΤΑΙ έχει προηγούμενη αντίστοιχη εμπειρία στο δικό της πρόγραμμα συναρμολόγησης αεροσκαφών F-16 την οποία αξιοποιεί για να επεκτείνει την γκάμα υπηρεσιών που προσφέρει. Με την παράλληλη εισαγωγή του F-35 και την εξυπηρέτηση του στόλου των legacy μαχητικών αεροσκαφών όπως το F-16 δημιουργείται υψηλός κύκλος εργασιών γεγονός που αποφέρει μεγάλα οικονομικά έσοδα.

Καθώς πολλές Ευρωπαικές Χώρες θα προχωρήσουν στην απόκτηση του F-35 JSF, το νέο περιφερειακό βιομηχανικό κέντρο  μπορούσε να προσελκύσει διεθνείς πελάτες σε ανταγωνιστικές τιμές.

Το μέλλον και οι συμβάσεις θα δείξουν κατα πόσο η ανάπτυξη της Τουρκικής Βιομηχανίας μετατραπεί σε φούσκα ή είναι ένα στρατηγικά μελετημένο σχέδιο…

Πείτε μας την άποψή σας...