Τουρκικές απειλές σε εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα της Κύπρου

Tη νομιμότητα του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ για εξερεύνηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αμφισβητεί η Τουρκία, με την κυβέρνηση Ερντογάν να υποστηρίζει ότι μέρος των θαλάσσιων αυτών περιοχών συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στις περιοχές αυτές» τονίζει η τουρκική κυβέρνηση και προειδοποιεί ότι την ευθύνη για την ένταση που θα δημιουργηθεί από τις έρευνες θα φέρουν οι εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, γίνεται λόγος για «15 διεθνείς εταιρείες» που έχουν υποβάλει προτάσεις στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού.

«Ένα μέρος των θαλάσσιων περιοχών, που βρίσκονται δυτικά του νησιού και περιλαμβάνονται στον δήθεν διαγωνισμό της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, τέμνεται με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στις περιοχές αυτές» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται, επίσης, ότι «μεγάλο μέρος των θαλάσσιων περιοχών νότια του νησιού, που περιλαμβάνονται στον δήθεν διαγωνισμό της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου, τέμνεται με τις περιοχές αδειοδότησης της ΤΔΒΚ προς την ΤΡΑΟ (Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας). Τυχόν δραστηριότητες των διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις περιοχές αυτές θα έχει ως αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωπες οι εταιρείες με την ΤΔΒΚ και την ΤΡΑΟ και να προκληθεί ανεπιθύμητη ένταση».

Στην ανακοίνωση, γίνεται λόγος για τα προβλήματα που θα προκληθούν από «τις δραστηριότητες διεθνών εταιρειών πετρελαίου σε όλες αυτές τις αμφισβητούμενες περιοχές» και τονίζεται: «Καλούμε και εμείς, μαζί με την ΤΔΒΚ, τις σχετικές χώρες και τις εταιρείες πετρελαίου να επιδείξουν σωφροσύνη, να μην προβούν σε δραστηριότητες στις περιοχές αυτές, που είναι αμφισβητούμενες, ειδικά στο πλαίσιο της υπόθεσης του Κυπριακού και να αποσυρθούν από τον εν λόγω διαγωνισμό».

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στην αντίθετη περίπτωση, την ευθύνη για την «ένταση στην περιοχή» θα έχουν οι εταιρείες και υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση ότι «οι εταιρείες που θα συνεργαστούν με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου, δεν θα περιληφθούν, στο μέλλον, στα ενεργειακά σχέδια της Τουρκίας».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υπενθυμίζει σχετική ανακοίνωση, που είχε εκδώσει στις 15 του περασμένου Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα και αδιαίρετα δικαιώματα με τους Ελληνοκυπρίους, επί του συνόλου της υφαλοκρηπίδας του νησιού» και ότι οι δύο λαοί πρέπει, από κοινού, να αποφασίσουν το πώς θα χρησιμοποιηθούν οι θαλάσσιες πηγές φυσικού αερίου και πετρελαίου». Σημειώνει, μάλιστα, ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα μέτρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων»

Πηγή : ΑΠΕ/ΜΠΕ

Να προσθέσουμε ότι σε περίοδο πολιτικής αστάθειας παλαιότερα η αγκυρα είχε έρθει στα προθυρα πολεμου με την Ελλάδα για τα ΙΜΙΑ. Τότε κακά τα ψέμματα δεν ήμασταν έτοιμοι . Τώρα όμως έχουμε την ποιοτική υπεροχή σε ορισμένους τομείς  .Μπορούμε όμως να προστατέψουμε την Κυπριακή Δημοκρατία?Πολιτικά κανείς αυτή τη στιγμη δεν μπορεί να δώσει την εντολή. Αυτή τη δουλειά πρέπει να είναι έτοιμοι να την αναλάβουν στρατιωτικοί κερδίζοντας χρόνο αλλά και δίνοντας μια απάντηση στην Τουρκική πλευρά σε περίπτωση προετοιμασιών για εισβολή ξανά όπως το 74. Η προηγούμενη άσκηση ετοιμότητας έδειξε με τον καλύτερο τρόπο τι μπορούμε να πετύχουμε έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων. 24 ελληνικά μαχήτικα καθοδηγούμενο από εναέριο ραντάρ Erieye από διαφορετικές βάσεις της ελλάδος επληξαν εικονικά μέσα σε μερικά  λεπτά στόχους στη στεριά και στη θάλασσα.

Το μέλλον θα δείξει αυτή τη φορά η Κύπρος δεν είναι μακρια…..

2 thoughts on “Τουρκικές απειλές σε εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα της Κύπρου

  1. Τα σύνορα της Ευρώπης θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί που είναι τα συμφέροντά της. Είναι λυπηρό που την δουλειά που κάνουν οι Ισραηλινοί θα έπρεπε να την κάναμε εμείς μαζί με τους Ευρωπαίους.
    Δυστηχώς όμως η Ευρώπη δεν έχει συνοχή ούτε και κοινούς στόχους. Η Ευρώπη έχει κολλήσει στην οικονομική ένωση χωρίς να έχει γίνει πολιτική ένωση με κοινό όραμα των χωρών που την απαρτίζουν. Η Κύπρος όπως και η Ελλάδα θα έπρεπε να στρέψουν το βλέμμα τους και λίγο στα ανατολικά και γενικά στη Μεσόγειο…

    Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s