Κατάρριψη Τουρκικού F-4 από τις συριακές δυνάμεις

Στις 22 Ιουνίου 2012 τουρκικό αεροσκάφος RF-4E καταρρίφθηκε από τις Συριακές Δυνάμεις 13 χλμ μακρία από τις ακτές της Συρίας πιθανόν νοτιοδυτικά της περιοχής  Hatay. Η Συρία ζήτησε συγνώμη για το επεισόδιο σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση. Παράλληλα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως μέχρι να διελευκανθούν οι συνθήκες κατάρριψης του δεν μπορει να τοποθετηθεί επί του Θέματος. Παράλληλα μια κοινή (Τουρκο Συριακή) επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ξεκίνησε για τον εντοπισμό των 2 πιλότων. Σχεδόν 2 μέρες έχουν περάσει και το πιθανότερο είναι να είναι νεκροί καθώς έχουν καταρριφθεί πάνω από το συριακό θαλλάσιο χώρο και η πάλη με τα κύματα μειώνει κατα πόλύ τις πιθανότητες επιβίωσης. Είναι επίσης άγνωστο  αν κατάφεραν να εκτιναχθούν.Σε μια ενδεικτική δήλωση στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haberτου ο Πρόεδρος της Τουρκιας Αμπντουλάχ Γκιουλ είπε ότι «Τα αεροσκάφη λόγω της ταχύτητάς τους καμια φορά περνάνε τα σύνορα της γειτονικής χώρας κατα λάθος και σε μικρό βάθος. Αυτό είναι συνηθισμένο» . Εμεις θα προσθέταμε ότι σε εμπόλεμη ζώνη δεν πετάς για τουρισμό ειδικά όταν πετάς στρατιωτικό αναγνωριστικό αεροσκάφος . Προφανως το Τουρκικό Αεροσκάφος διεξήγαγε αποστολή αναγνώρισης 

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την 7 κύρια βάση της Τουρκικής Αεροπορίας στη Μαλάτια και έχασαν επαφή  90 λεπτά αφού απογειώθηκε. Πρέπει να αναφερθεί ότι το τουρκικό F-4 καταρρίφθηκε κατα τη διάρκεια επιστροφής του στην Τουρκία σε απόσταση 13 μιλίων και αφού είχαν περάσει 15 λεπτά μετά την  προειδοποιηση από τον τουρκικό Πύργο Ελέγχου ότι  έχει περάσει στο Συριακό Εναέριο χώρο σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Οι συριακές Αρχές αρνούνται ότι γνώριζαν την ταυτότητα του αεροσκάφους. Το αεροσκάφος σύμφωνα με Τουρκικές πηγές εκτελούσε δοκιμαστική πτήση και εκτελούσε δοκιμές ραντάρ στον διεθνή εναέριο χώρο. Οι Συριακές αρχές αρνουνται την απόσταση κατάρριψης στα 13 χλμ και τονίζουν ότι καταρρίφθηκε 1 χλμ μακριά. Από την αναφορά του Νταβούτογλου  συνάγεται το συμπέρασμα ότι το τουρκικό αεροσκάφος παρέμεινε 15 λεπτά στο Συριακό Εναέριο χώριο και καταρρίφθηκε λίγο πριν την έξοδό του καθώς οι ταχύτητες cruising -πλεύσης των αεροσκαφών είναι 300-500 mph ή 480-900 km/h ή 8-16 km/λεπτό . Αυτό σημαίνει ότι το τουρκικό αεροσκάφος παρέμεινε για αρκετά λεπτά εκτελώντας αποστολή αναγνώρισης εντός του συριακου εναερίου χώρου και έπειτα αποχώρησε.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξηγγειλε το Σάββατο ότι θα προχωρήσουν σε αντίποινα για το καταρριφθέν αεροσκάφος χωρις να διευκρινίζει αν είναι στρατιωτικά ή πολιτικά αντιποινα. Η Τεχεράνη συνέστισε αυτοσυγκράτηση.Τελικά μόνο εμφύλιος πόλεμος δεν είναι αυτό που γίνεται στη Συρία . Πόλεμος δια αντιπροσώπων το πιθανότερο με 3 παίκτες. Τη συμμαχία του Νατο,τις αραβικές χώρες και τη Ρωσία. Ο κίνδυνος ανάφλεξης σε όλη τη Μ.Ανατολή είναι ορατός. Οι συνέπειες άγνωστες….

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s