ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Με την ολοένα αυξανόμενη ενημέρωση μέσω του παγκόσμιου ιστού και της ελεύθερης διάδοσης των ειδήσεων έρχονται στο φως συμφέροντα που κρύβονται πίσω από πολεμικές συγκρούσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη.  Συμφέροντα που είτε σπρώχνουν προς τη διεξαγωγή πολέμων είτε προσπαθούν σε κάθε ανοιχτή σύγκρουση να αναμιχθούν ως μεσάζοντες και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν μετά το τέλος του πολέμου αναλαμβάνοντας την ανοικοδόμηση και εκμετάλλευση των πόρων μιας χώρας. Παρακάτω παραθέτουμε μερικούς από τους σημαντικότερους λόγους που διεξάγονται οι πόλεμοι στον 21ο αιώνα.

Πολιτικοί Λόγοι

Ο φον Κλαούζεβιτς πρώσος στρατιωτικός του 19ου αιώνα είχε διατυπώσει την άποψη ότι ο  πόλεμος δεν είναι τίποτα άλλο από τη συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία. Χωρίς να έχουν κάποιο οικονομικό συμφέρον οι χώρες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να πλήξουν τη Γιουγκοσλαβία με πρόσχημα εγκλήματα πολέμου των Σέρβων εις βάρος των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου. Με το ίδιο σκεπτικό βέβαια το ΝΑΤΟ θα είχε εισβάλει σε όλη την Αφρική καθώς και σε περιοχές της Ασίας όπου κυριαρχούν δικτατορικά καθεστώτα ,τα οποία είναι φίλα προσκείμενα στις ΗΠΑ. Ο πραγματικός λόγος ήταν ότι η Γιουγκοσλαβία ήταν από τα μόνα κομμουνιστικά καθεστώτα που το επίπεδο ζωής ήταν συγκρίσιμο ή ανώτερο εν συγκρίσει με χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ελλάδα που άνηκαν στο Δυτικό μπλοκ. Κάτι τέτοιο ήταν εμπόδιο στην ιδεολογική επικράτηση του καπιταλισμού που προσπαθούν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ ως το μόνο πολιτικό-οικονομικό σύστημα που μπορεί να είναι βιώσιμο. Αντίστοιχη ήταν και η στρατιωτική επέμβαση και εισβολή των Σοβιετικών στη Τσεχοσλοβακία το  1968 όπου το καθεστώς Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ προσπάθησε να φιλελευθεροποιήσει την οικονομία και να εκδημοκρατίσει το πολιτικό σύστημα της χώρας ερχόμενος σε σύγκρουση με τις εντολές της Μόσχας για ιδεολογική καθαρότητα.

Ένας ακόμη πολιτικός λόγος πηγάζει από το δόγμα του προληπτικού πολέμου που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ με σκοπό να εξαλείψουν κάθε πιθανή απειλή από άλλο κράτος εν τη γενέσει της . Συνήθως σε αυτή την περίπτωση η αντιμετώπιση γίνεται όχι με τις κλασικής φύσεως επεμβάσεις αλλά με ένα συνδυασμό covert/μαύρων επιχειρήσεων, ανατροπή πολιτικών ηγετών εχθρικών προς τα σχέδια τους ακόμη και με δολοφονίες εκβιασμούς ή δολιοφθορές, εγκαθίδρυση και ενίσχυση φίλα προσκείμενων ηγετών, διείσδυση στο στρατό της αντίπαλης χώρας, πραξικόπημα (περίπτωση Αργεντινής και Ελλάδας) . Σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων εμπλέκονται κυρίως άνδρες των μυστικών υπηρεσιών και των ειδικών δυνάμεων σε μικρής έκτασης συγκεκαλυμμένων επιχειρήσεων. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Αργεντινή ήθελαν να ξεφύγουν από το Δυτικό μπλοκ και να ανεξαρτητοποιηθούν. Κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην πρόσβαση των ΗΠΑ στην ευαίσθητη περιοχή της Μ. Ανατολής όπως και στο χάσιμο κρίσιμων ισχυρών περιφερειακών δυνάμεων στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής (περίπτωση Αργεντινής) που θα έπαιζαν το ρόλο του τοποτηρητή για λογαριασμό των ΗΠΑ. Αποτέλεσμα εγκαθίδρυση στυγνών δικτατοριών στις παραπάνω χώρες για χρόνια.

Οικονομικοί Λόγοι

Από τους κυριότερους λόγους διεξαγωγής πολέμων από την αρχαιότητα ήταν η εύρεση νέων πόρων και πηγών ενέργειας για την οικονομία και το κράτος. Αυτό πολλές φορές οδηγούσε σε εξάπλωση εις βάρος γειτονικών ή απομακρυσμένων κρατών. Πολλές φορές τα εσωτερικά οικονομικά προβλήματα μιας χώρας την οδήγησαν στη διεξαγωγή πολέμου με άλλες χώρες από τις οποίες κρίσιμοι πόροι θα κάλυπταν το κενό. Άμεσα παραδείγματα είναι ο έλεγχος του Ιράκ από τις ΗΠΑ για την εκμετάλλευση του πετρελαίου, της Τσετσενίας από τους  Ρώσους, ή της Νιγηρίας από τους Άγγλους πριν απελευθερωθεί το 1960. Χώρες πλούσιες σε πετρέλαιο ή σε χρυσό(Ιράν, Κουβέιτ) βρίσκονται σε κίνδυνο από τις βλέψεις των γειτόνων τους.

Επιπλέον ο έλεγχος του Οπίου (από το οποίο γίνεται η Ηρωίνη) στο Αφγανιστάν όπου βρίσκεται το 90% της παγκόσμιας παραγωγής (πριν το 90 από τους Σοβιετικούς μετά το 2003 από τις ΗΠΑ) δίνει ένα τεράστιο έσοδο σε χρήματα. Η απόκτηση σπάνιων πόρων μπορεί να μετατρέψει τις οικονομίες χωρών σε ανταγωνιστικές ενώ επιπλέον μέσω του εμπορίου να βελτιώσει την δημοσιοοικονομική τους θέση και να ενισχύσει τα εμπορικά τους πλεονάσματα. Επιπρόσθετα ο έλεγχος κρίσιμων πόρων μπορεί να τους  στερήσει από ανταγωνίστριες χώρες  και εν δυνάμει αντιπάλους.

Corporatocracy

Πέρα όμως από τις διάφορες χώρες τεράστιο μερίδιο στην εκμετάλλευση των ευκαιριών που δημιουργούνται από τον πόλεμο έχουν πάσης φύσεως εταιρείες που εμπλέκονται. Χαρακτηριστικά ο κλάδος των εταιρειών όπλων και πυρομαχικών είναι από τους πιο κερδοφόρες στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά η Locheed Martin o μεγαλύτερος κατασκευαστής όπλων στις ΗΠΑ (κυρίως μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων) έχει συνολικές πωλήσεις για το 2006 40 δις $και κέρδος 2.5 δις $. Επιπλέον εταιρείες έμμεσα εμπλεκόμενες με τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων όπως η HALLIBURTON έχει αποσπάσει συμβόλαια συνολικής αξίας 8.5 δις $ για την υποστήριξη σε φαγητό, φάρμακα, καύσιμα και την κατασκευή βάσεων των αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Στην πορεία βρέθηκε ότι η εταιρεία είχε υπερχρεώσει τον αμερικανικό στρατό στη διανομή μερίδων φαγητού και καυσίμων ενώ η υγειονομική ασφάλιση που προβλέπονταν για 4000 τραυματίες βετεράνους του πολέμου δεν καλύφθηκε ποτέ. Για την ιστορία πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αυτής της εταιρείας ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί κυβερνήσεων Μπους ο κύριος Ντικ Τσένευ…..

    Οι πόλεμοι-μυστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ είναι άριστα συνδεδεμένες με τις εταιρείες κολοσσούς είτε αυτές δραστηριοποιούνται στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα είτε σε χρηματιστηριακά-οικονομικά παιχνίδια.

 Παραθέτουμε μια δήλωση του αμερικανού στρατηγού των πεζοναυτών Smedley Butler το 1933.” Εγώ βοήθησαν να γίνει το Μεξικό, ειδικά το Tampico, ασφαλή για τα αμερικανικά συμφέροντα του πετρελαίου το 1914. Βοήθησα να δημιουργήσω στην Κούβα και  στην Αϊτή μια αξιοπρεπή θέση για την Εθνική Τράπεζα ώστε να συλλέγει έσοδα. Βοήθησα στο βιασμό μισής ντουζίνας Δημοκρατιών  της Κεντρικής Αμερικής για τα οφέλη της Wall Street. Οι αναμίξεις σε αυτές τις Δημοκρατίες είναι αναρίθμητες. Βοήθησα τον καθαρισμό Νικαράγουα για τον διεθνή τραπεζικό οίκο της Brown Brothers το 1909-1912. Έφερα φως στη Δομινικανή Δημοκρατία για τα αμερικανικά συμφέροντα ζάχαρης το 1916. Στην Κίνα μερίμνησα ώστε η Standard Oil  να δράσει ανενόχλητη. «

Όλα αυτά έγιναν με μικρούς ή μεγάλους πολέμους,

πραξικοπήματα ,δολιοφθορές, εκβιασμούς, δολοφονίες ….

3 thoughts on “ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

  1. Παράθεμα: Το Χρήμα ως μέσο αλληλεπίδρασης και αρωγός διάδοσης πολιτισμού γνώσης (και αξιών) – Το να δημιουργείς…

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s