Σκέψεις και Προτάσεις για τον Ελληνικό Στρατό εν μέσω κρίσης

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ

Leo 2 Hel

 

        Τις μέρες που διανύουμε το επόμενο πακέτο των 11.5 δις Ε αναμένεται να ανακοινωθεί. Μέσα στις περικοπές που προτείνονται πέρα από τις μισθολογικές μειώσεις ορισμένων στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων παρατηρείται και μια κατακόρυφη μείωση σε λειτουργικές δαπάνες, καύσιμα, απόκτηση νέου εξοπλισμού  κτλ, δαπάνες που αν μη τι άλλο έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα και τις διαθεσιμότητες οπλικών συστημάτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στο παρόν άρθρο παρατίθενται κάποιες απόψεις για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Στρατεύματος ,μεταβαίνοντας σε δομές και προτάσεις κομμένες και ραμμένες στις ιδιαιτερότητες του ελλαδικού χώρου.

Αλλαγή Δομής-The right tools in the right hands

            Η υπάρχουσα δομή του Ελληνικού στρατού προϋποθέτει την ύπαρξη μεγάλου αριθμού προσωπικού, πολλών σχηματισμών διασκορπισμένων σε όλη την Ελλάδα για την κάλυψη μικροκομματικών συμφερόντων, μαζί με αποθήκες πυρομαχικών ,οχήματα και εξοπλισμό. Η υπάρχουσα δομή με τα 850+ διεσπαρμένα στρατόπεδα θεωρείται ξεπερασμένη. Η συντήρηση όλων αυτών των στρατοπέδων καθώς και η ύπαρξη προσωπικού σε αυτές τις μονάδες στερούν τους απαραίτητους πόρους οικονομικούς και μη για τη συντήρηση και την αποτελεσματικότητα του μάχιμου τμήματος του στρατεύματος. Τα βαρίδια ήρθε η ώρα να κοπούν…

          Ποιος ο λόγος ύπαρξης του Α’ σώματος στρατού στη Κοζάνη? Ποια η αποστολή του επιτελείου της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα τη στιγμή που τις επιχειρησιακές αρμοδιότητες σε καιρώ πολέμου και η διοίκηση περνάει στον Α/Γεεθα . Ποιον βολεύει το Στρατόπεδο στην Άσσυρο Θεσσαλονίκης, το Κεν στην Καλαμάτα?

       Η μετατροπή του ΕΣ πρέπει να βασιστεί πάνω στις πιθανές απειλές που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Αυτές οι απειλές αντικατοπτρίζονται στον εξ ανατολών κίνδυνο με τον οποίο τα μόνα χερσαία σύνορα που έχουμε βρίσκονται σε ένα μικρό σχετικά χώρα στον Έβρο. Με λίγα λόγια το κύριο σώμα του ΕΣ πρέπει να βρίσκεται στην περιοχή της Ανατολική Μακεδονίας και Θράκης. Η τουρκική απειλή στα νησιά αποτελεί περίπτωση κυρίως αεροναυτικού πολέμου. Η στρατιωτική απειλή στα βόρεια σύνορα μας από χώρες όπως τα Σκόπια, Αλβανία, Βουλγαρία απλά δεν υφίσταται για την ώρα λόγω των αναιμικών τους στρατιωτικών δυνατοτήτων.

       Με λίγα λόγια το Α σώμα στρατού με έδρα την Κοζάνη ,το Γ σώμα στρατού καθώς και η διοίκηση της πρώτης στρατιάς πρέπει να καταργηθούν. Δυο ενισχυμένες ταξιαρχίες (υπό τις διαταγές του Α/Γεεθα) μπορούν να λάβουν την προστασία των βόρειων συνόρων μας συνεπικουρούμενες από συνοριο-φύλακες και μονάδες  της αστυνομίας. Το σύνολο του προσωπικού πρέπει να συγκεντρωθεί στο Δ’ Σώμα Στρατού και στην ΑΣΔΕΝ (νησιά) ενώ το Β σώμα στρατού που θα διατηρηθεί θα αποτελεί την Στρατηγική μας εφεδρεία όντας αερομεταφερόμενο και ταχυκίνητο και θα αποτελείται από επαγγελματίες και μόνο.

       Όλα τα κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων πρέπει να καταργηθούν και οι οπλίτες να συγκεντρωθούν σε 2-3 το πολύ κέντρα εκπαίδευσης τόσο για την βασική τους εκπαίδευση όσο και για την εκπαίδευση της ειδικότητας τους. Αυτό θα μειώσει κατά πολύ τα κόστη των μετακινήσεων 10000 και πλέον νεοσυλλέκτων σε κάθε ΕΣΣΟ. Επιπλέον η συγκέντρωση των εγκαταστάσεων θα αυξήσει και την πρόσβαση σε μέσα εκπαίδευσης, μείωση του χρόνου αγγαρειών και σκοπιάς, με επακόλουθο αύξηση του χρόνου για εκπαίδευση. Παράλληλα θα βελτιωθεί επίσης θεαματικά η εφοδιαστική υποστήριξη σε μέσα και προμήθειες-αναλώσιμα με επακόλουθο την περαιτέρω μείωση του κόστους.

ΑΗ-64Α low pass

       Για το θέατρο του Αιγαίου οι μοίρες αμφίβιων καταδρομών πρέπει να ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό, με ταχύπλοα μέσα μεταφοράς- οπλισμένα σκάφη (ακόμη και μετασκευασμένα πολιτικών προδιαγραφών αρχικά) τα οποία δεν κοστίζουν και επιτρέπουν την ταχεία μεταφορά ενισχύσεων χωρίς τη δέσμευση μεταφορικών μέσων από το πολεμικό ναυτικό ή την αεροπορία Στρατού. Αντίστοιχα οι Πεζοναύτες πρέπει να βρίσκονται κοντά στο χώρο των μεταφορικών μέσων Zubr και όχι μίλια μακριά. Η μεταφορά των αερόστρωμνων στο λιμάνι του Βόλου καθίσταται επιτακτική. Η εγγύτητα των μέσων μεταφοράς θα επιτρέψει περαιτέρω μείωση του χρόνου αντίδρασης και του κόστους για ασκήσεις –εκπαίδευση.

       Η απλοποιημένη δομή του στρατεύματος και η συγκέντρωση των δυνάμεων του θα μειώσει επίσης το χρόνο λήψης αποφάσεων και δώσει μια αυξημένη ευελιξία στις όποιες πρωτοβουλίες σε περίοδο επιχειρήσεων.

Οπλισμός-εξοπλισμός-Μέσα Μεταφοράς

       Με την διάλυση του Α και Γ σώματος Στρατού καθώς και με το κλείσιμο της πλειοψηφίας των 850 στρατοπέδων ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα θα δημιουργηθεί ένα πλεόνασμα υλικών και οπλισμού για τις εναπομείναντες μάχιμες μονάδες. Περαιτέρω η απόσυρση  παλαιών οπλικών συστημάτων όπως τα 400 άρματα μάχης m48A5 molf, αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ110 καθώς και πλήθος Μ113(τα πλέον αξιόμαχα θα διατηρηθούν και τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά) θα απελευθερώσει οικονομικούς πόρους καθώς η συντήρηση τους είναι αντιοικονομική. Παράλληλα ο ατομικός οπλισμός πρέπει να ανανεωθεί ίσως με κάποια αμερικανικά πλεονάσματα ως αμερικανική βοήθεια. Επιτακτική Νο1 προτεραιότητα είναι η ανάγκη προμήθειας πυρομαχικών με τη μορφή συμπαραγωγής για τα υπάρχουσα άρματα μάχης LEO 2 του ελληνικού στρατού.

       Επιπρόσθετα η αναβάθμιση των ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ με τηλεχειριζόμενο πύργο για το υπάρχον πυροβόλο των 12.7 mm και κάμερα IIR καθώς και μια ελαφρά αύξηση της θωράκισης στο εμπρόσθιο τμήμα είναι μια λύση χαμηλού κόστους, υλοποιήσιμη από τα μέσα και τους τεχνικούς του ΕΣ για την αύξηση της επιβιωσιμότητας των μόνων ικανών αυτή τη στιγμή τεθωρακισμένων μέσων μεταφοράς προσωπικού.

       Οποιαδήποτε παραλαβή πλεονάζοντος υλικού από συμμαχικά αποθέματα είναι καλοδεχούμενη είτε αφορά άρματα μάχης M1A1 είτε μεταφορικά ελικόπτερα UH-60( κρίσιμα για την ταχεία μεταφορά ενισχύσεων στα νησιά) με την προϋπόθεση να γίνει παράλληλη απόσυρση των μέσων που αντικαθιστούν  ώστε το κόστος ένταξης και λειτουργίας να καλύπτεται από το υπάρχον κονδύλι.

Βλήμα Vulcano 127 mm σε βολή

       Η υιοθέτηση επίσης νέων βλημάτων χαμηλού κόστους τύπου Vulcano (βεληνεκές 40+km) για τα υπάρχοντα ναυτικά πυροβόλα 76/62 Super Rapid των φρεγατών και ΤΠΚ του Πολεμικού ναυτικού θα αυξήσει κατακόρυφα το βεληνεκές (υπερδιπλάσιο) και την ακρίβεια (έως 80%) καθιστώντας εφικτή την εμπλοκή χερσαίων στόχων για την υποστήριξη της άμυνας των ελληνικών νησιών.

UAV Πηγασος-ΙΙ

       Επιπλέον η παραγωγή επιπλέον UAV ΠΗΓΑΣΟΣ-ΙΙ (σχεδίαση και  κατασκευή από τεχνικούς της Πολεμικής Αεροπορίας-μικρό κόστος) και η διάθεση ορισμένων  και στους υπολοίπους κλάδους (πχ στον Ελληνικό Στρατό θα μπορούσε να μετασταθμεύει 1-2 σμήνη στο αεροδρόμιο της Καβάλας για την κάλυψη της Θράκης και του Βορείου Αιγαίου) θα αυξήσει κατακόρυφα την επίγνωση της τακτικής κατάστασης και την έγκαιρη προειδοποίηση των μονάδων, συστατικά απαραίτητα για την υλοποίηση επιχειρήσεων στον 21ο αιώνα.

Συμπεράσματα

       Με αφορμή την παρούσα οικονομική κατάσταση είναι επιτακτικό να αλλάξει δομές και νοοτροπίες ο ΕΣ. Η οικονομική δυσπραγία επιβάλλει να αυξήσουμε την αποδοτικότητα των δομών και την αποτελεσματικότητα των μονάδων και των μέσων του ΕΣ. Απαιτούνται ρεαλιστικές λύσεις άμεσα υλοποιήσιμες και συνάμα χαμηλού κόστους. Πρέπει να μειωθούν οι οροφές τόσο σε προσωπικό όσο και σε μέσα-οπλικά συστήματα (αποσύροντας παλαιό υλικό )για τον απλούστατο λόγο ότι είναι αντιοικονομικό και αντιπαραγωγικό να συντηρείς οπλικά συστήματα μηδαμινής επιχειρησιακής αξίας τη στιγμή που με τα ίδια χρήματα μπορείς να διαθέτεις ικανότερα και μικρότερα σε αριθμό μέσα με αυξημένες διαθεσιμότητες.

6 thoughts on “Σκέψεις και Προτάσεις για τον Ελληνικό Στρατό εν μέσω κρίσης

 1. Αγαπητε defencegreece , καλα τα λες , ως συνηθως. Ολα αυτα που προτεινεις βεβαια, χρειαζονται κοφτερη σκεψη , ταχυτητα αποφασεων και κυριως πολυυυ δουλεια. Και πολυ φοβουμαι, οτι μερικοι (τουλαχιστον) απο αυτους που πρεπει να παρουν αυτες τις αποφασεις και να τις υλοποιησουν, παθαινουν αλλεργια απο την πολυ δουλεια. Μονο ενας εδιεξε τον τελευταιο καιρο τετοια διαθεση , ο στρατηγος Φραγκος Φραγκουλης . Χωρις να το ξερω τον ανθρωπο, γραφτηκε οτι το λιγο διαστημα που εμεινε υπηρεσιακος ΥΕΘΑ, ξεσκονισε ολα τα »σκονισμενα» συρταρια και υπεγραψε ‘ο,τι λιμναζε ως τοτε ανυπογραφο απο τους προκατοχους του.

  Μου αρέσει!

 2. Αγαπητέ manolis,το μόνο που απαιτείται είναι θέληση .Υπάρχουν αρκετά μυαλά μέσα στο στράτευμα και στις αμυντικές βιομηχανίες (ένα από αυτά ήταν και ο στρατηγός Φραγκούλης) που και όρεξη για δουλειά έχουν και γνώσεις και καινοτόμες ιδέες προτείνουν
  Checkare αυτά τα λινκ

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_12/02/2012_472229

  Μου αρέσει!

 3. Πολυ καλο αρθρο,με λογικη αλλα εχουμε μπλεξει με κανιβαλλους.
  Τι,θα καταργησεις το ΑΣΣ;
  Και οι Αλβανοι;
  Και γιατι να μην κανουμε 18+18 μηνες(και γιατι οχι 36 ρε παιδια);
  Ουγκ ουγκ επαγγελματισμος αναπροσαρμογη ουγκ κακα πραγματα.

  ΥΓ.Ειδικα για το 2ο,εγω απλα λεω πως ολοκληρη Κυπρος και με την πλατη στον τοιχο και εχει 2 μεραρχιες για Αμυνα και εμεις θελουμε ΑΣΣ για τα βορεια συνορα και στρατοπαιδα στην Καλαματα.
  Δεν υπαρχει ΕΛΠΙΔΑ.

  Μου αρέσει!

 4. Η Ελπιδα πεθαίνει πάντα τελευταια…
  Για να μη ξαναθρηνησουμε νεα ΙΜΙΑ όπου οι Ενοπλες Δυνάμεις μας ήταν ανέτοιμες
  Οι κανιβαλοι υπάρχουν γιατί τους αφήνουμε εμείς να υπάρχουν
  Τα πραγματικά στελέχη δεν πρέπει να φοβούνται να διατυπωσουν την απόψη τους πέρα από τα στερεότυπα και κόμπλεξ που συνυπάρχουν
  Ανοιχτό μυαλό και πρωτότυπες ιδέες χρειαζόμαστε

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s