Δυνατότητα AlphaStrike από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Δυνατότητα AlphaStrike από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

 

Καθώς η ένταση στη Μ.Ανατολή ανεβαίνει και οι Κούρδοι βρίσκονται ένα βήμα πριν την ανακήρυξη αυτόνομου κράτους, η Τουρκία χάνοντας (με την ανοχή των αμερικανών) τις βλέψεις της και την επιρροή της  προς την Ανατολή πιθανόν να στραφεί προς τα Δυτικά όπου τα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου θα αποτελούσαν ένα στρατηγικό πόρο στην σχεδιαζόμενη ανάδειξή της σε περιφερειακή υπερδύναμη ανεξάρτητη από τα Δυτικά. Οι πάγιες αξιώσεις της Άγκυρας  για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και των πετρελαϊκών οικοπέδων στην Κύπρο  αναμένεται να ενταθούν. Ένα «θερμό» επεισόδιο πιθανολογείται. Παρακάτω θα αναλύσουμε καθαρά τη στρατιωτική διάσταση του Θέματος σε περίπτωση που η Διπλωματία αποτύχει.

Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με τη δυνατότητα πρώτου πλήγματος από τη μεριά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ένα πιθανό σενάριο όχι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Τα λάθη του παρελθόντος στο σχεδιασμό και την αντιμετώπιση της τουρκικής Απειλής στα ΙΜΙΑ πρέπει να αποφευχθούν. Πλέον οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν μια πλειάδα μέσων ισχυρού πλήγματος ενώ τη δεδομένη στιγμή η ποιοτική υπεροχή σε αέρα και θάλασσα μπορεί να γίνει καταλύτης των εξελίξεων. Η συντριπτική υπεροχή των Τούρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ιδιαίτερα στο χερσαίο αγώνα πρέπει να εξουδετερωθεί πριν ο Τουρκικός Στρατός τεθεί σε πλήρη κινητοποίηση.

 Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι το πρώτο πλήγμα να το δώσει η Ελληνική Πλευρά. Το εγχείρημα να καταστραφούν πλήρως οι αντίπαλες δυνάμεις από τον πρώτο γύρο με ένα αστραπιαίο πρώτο πλήγμα είναι αδύνατο με τα υπάρχοντα μέσα. Για το σκοπό αυτό πρέπει να εξουδετερωθούν εκείνες οι απειλές που η απώλεια τους θα ισοδυναμεί με αδυναμία διενέργειας επιθετικών επιχειρήσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Τα χερσαία σύνορα των 2 χωρών εντοπίζονται στη στενή περιοχή του Έβρου ενώ τα ναυτικά σύνορα είναι ολόκληρο το Ανατολικό Αιγαίο. Για την κατάληψη των ελληνικών νησιών οι Τουρκικές Δυνάμεις θα χρειαστούν ισχυρή ναυτική παρουσία ώστε να μεταφέρουν με αρματαγωγά πλειάδα από τεθωρακισμένα ,αυτοκινούμενα συστήματα αντιαεροπορικών, πυροβολικό, βαρύ οπλισμό, πυρομαχικά κτλ. Η μεταφορά από αέρος  με ελικόπτερα τουρκικών δυνάμεων στα νησιά του Αιγαίου αποτελεί μεν απειλή αν δε συνοδευτεί όμως με την μεταφορά βαρύ οπλισμού και οχημάτων θα οδηγήσει τις όποιες προσπάθειες σε αποτυχία. Αντίστοιχα στον Έβρο όπου η μορφολογία του εδάφους στην ελληνική πλευρά το καθιστά ιδανικό για αμυντικό αγώνα ενώ αντίθετα η μεγάλης σε έκταση πεδιάδα της Ανατολικής Θράκης ευνοεί τις όποιες ελληνικές Eπιθετικές Ενέργειες, ιδιαίτερα τους ελιγμούς των Ελληνικών Τεθωρακισμένων και Μηχανοκίνητων Ταξιαρχιών.

Από τα παραπάνω συμπεραίνει κανείς ότι μπορούμε να διαχωρίσουμε 2 θέατρα επιχειρήσεων αυτό του Έβρου και αυτό των Ελληνικών Νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται κοντά στις Τουρκικές Ακτές. Στον Έβρο η Ελληνική πλευρά θα διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις υποστηριζόμενες από μια ισχυρή αεροπορική παρουσία ενώ στο Αιγαίο η συνδυασμένη ναυτική και από αέρος επίθεση μπορεί να δεσμεύσει λιγότερα αεροσκάφη και πλοία αν είναι κατάλληλα σχεδιασμένη.

Θέατρο Αιγαίου

Σκοπός των Ελληνικών Δυνάμεων στην περιοχή του Αιγαίου είναι η καταστροφή των μεταφορικών-αρματαγωγών πλοίων του Τουρκικού Ναυτικού ώστε να είναι αδύνατη η μεταφορά ικανής δύναμης χερσαίων στρατευμάτων καθώς και των φρεγατών-κύριων μονάδων επιφανείας ικανών για υψηλής έντασης ναυτικών επιχειρήσεων. Κυριότερος νο1 στόχος  είναι η Δύναμη των Τούρκων Πεζοναυτών που εδρεύει στη ναυτική βάση της Φωκαίας στη Σμύρνη όπου είναι επίσης συγκεντρωμένα το σύνολο των μεταφορικών πλοίων  LST, LCT και LCM. Στην ίδια περιοχή σταθμεύουν και πολλές ναυτικές μονάδες. Επόμενος στόχος η ναυτική βάση του Ακσάζ βόρεια της Ρόδου όπου σταθμεύουν πολλές κύριες  τουρκικές μονάδες επιφανείας . Παράλληλα στην περιοχή της Σμύρνης υπάρχει η τουρκική αεροπορική βάση Gaziemir. Στην ίδια περιοχή λίγο πιο βόρεια υπάρχει η αεροπορική βάση Balıkesir. Η καταστροφή των παραπάνω στόχων μπορεί να γίνει από μια ευέλικτη συνδυασμένη δύναμη αεροσκαφών αποτελούμενη από το σύνολο των  Mirage 2000 σε ρόλο ναυτικής κρούσης εξοπλισμένα με 2× AM.39 Exocet (βεληνεκές 50km εκτοξευόμενος από χαμηλό ύψος), F-16 σε ρόλο εναέριας περιοχής , F-16 σε ρόλο κρούσης εξοπλισμένα με βόμβες λέιζερ paveway και πυραύλων agm-65 maverick, F-16 σε ρόλο καταστολής της εχθρικής αντιαεροπορικής αεράμυνας (SEAD) εξοπλισμένα με πυραύλους HARM. Επιπλέον, η εκτόξευση πυραύλων ATACMS (βεληνεκές 165 χλμ, περιοχή πλήγματος 33000 m2) από τη Χίο για την προσβολή των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων της Στρατιάς του Αιγαίου  που εδρεύουν στην περιοχή της Σμύρνης (57η ταξιαρχία πυροβολικού, πεζοναύτες) θα επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα. Μερικοί ναυτικοί στόχοι δύναται να πληγούν σε μικρή έκταση από ελληνικά υποβρύχια U-209 με υποβρύχια εκτοξευόμενους πυραύλους Harpoon. Συμπληρωματικά, πυραυλάκατοι επιτιθέμενες από θέσεις απόκρυψης σε όρμους νησιών και βραχονησίδες θα ενισχύσουν την πίεση και την καταστροφή του τουρκικού στόλου.

Καταλυτικό στοιχείο στην όλη επιχείρηση είναι ο κατάλληλος σχεδιασμός ώστε ταυτόχρονα να πληγούν οι παραπάνω στόχοι επιφέροντας κορεσμό στην εχθρική άμυνα ενώ οι ταυτόχρονες πυραυλικές επιθέσεις  από στεριά αέρα και θάλασσα θα επιφέρει σύγχυση στα αντίπαλα επιτελεία για την πραγματική εμπλεκόμενη δύναμη. Η διενέργεια αναγνωριστικών πτήσεων μέρες και ώρες πριν την επιχείρηση μπορεί να γίνει σε ασφαλή απόσταση με τη βοήθεια τόσο των υπαρχόντων Rf-4, καθώς και με F-16 εξοπλισμένα με τα νεοπαραληφθέντα ατρακτίδια ηλεκτροπτικής παρατήρησης Recce DB-110. Τέλος, τα UAV Πήγασος ΙΙ που υπηρετούν στην ΠΑ μπορούν να επιτελέσουν την μετάδοση πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο τόσο για τις παρούσες τουρκικές δυνάμεις όπως και για τα αποτελέσματα της προσβολής. Βασικό ρόλο μπορεί να παίξει και η ΕΥΠ παρακολουθώντας τις κινήσεις πολεμικών  πλοίων και στρατευμάτων στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου. Με κατεστραμμένα τα τουρκικά αποβατικά μέσα και τον τουρκικό στόλο βαριά πληγωμένο, το Αιγαίο γλιτώνει τον κίνδυνο από τον πρώτο κιόλας γύρο.

Θέατρο Έβρου

Στην συγκεκριμένη περιοχή η ελληνική πλευρά έχει να αντιμετωπίσει την 1η τουρκική στρατιά αποτελούμενη από το V,II,III σώμα στρατού. Οι επιχειρήσεις επιβάλλεται να γίνουν βράδυ με ελαχιστοποιημένους χρόνους αντίδρασης και με προπαρασκευή από τις προηγούμενες μέρες (πχ εφοδιασμός των αυτοκινούμενων πυροβόλων και των αρμάτων με πυρομαχικά). Ο ελληνικός στρατός χρησιμοποιώντας το σύνολο του αυτοκινούμενου πυροβολικού του και των Πολλαπλών εκτοξευτών Πυραύλων που διαθέτει σε συνδυασμό με την προώθηση και διενέργεια επιθετικών ελιγμών από τις ανώτερες ελληνικές δυνάμεις τεθωρακισμένων μπορεί να δώσει ένα αποφασιστικό χτύπημα στο κέντρο βάρους της τουρκικής ισχύος στον Έβρο καταστρέφοντας τα αντίπαλα μέσα πυροβολικού καθώς και τις επίλεκτες τεθωρακισμένες ταξιαρχίες της τουρκικής πλευράς. Κλειδί είναι η σωστή αναγνώριση και η ακρίβεια τόσο των ελιγμών όσο και των πυρών υποστήριξης. Η δράση παράλληλα των 30 (30*8=240 πύραυλοι Hellfire έτοιμοι προς βολή) ελικοπτέρων AΗ-64 που θα δώσουν το πρώτο πλήγμα σε συνδυασμό με την Ελληνική αεροπορία σκοπό έχει να παραλύσει την αντίπαλη άμυνα. Η επίθεση τόσο μέσω των μαχητικών αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ιδιαίτερα των Α-7 όσο και των 30 επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64 Apache πρέπει να επικεντρωθεί ενάντια στις μονάδες τεθωρακισμένων και πυροβολικού του Τουρκικού Στρατού. Αφαιρώντας τες από το παιχνίδι (είτε με ολική ή μερική καταστροφή και σύγχυση) οι μικρότερες αριθμητικά αλλά ποιοτικά ανώτερες ελληνικές χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή θα αποκτήσουν καθοριστικό πλεονέκτημα. Η σωστή αναγνώριση και ταυτοποίηση των στόχων είναι κρίσιμη και εδώ. Μετά το πέρας του πρώτου κύματος επίθεσης και έχοντας δεσμεύσει γύρω στα 40 αεροσκάφη σε ρόλο εναέριας περιπολίας CAP για την αντιμετώπιση της επικείμενης τουρκικής αεροπορικής αντεπίθεσης τα ελληνικά αεροσκάφη πρέπει να επικεντρωθούν τάχιστα σε αμυντικές κυρίως αποστολές. Η δράση τους σε περιορισμένο βάθος σε εχθρικό έδαφος ( ανατολική Θράκη και παράλια Μ.Ασίας)  επιτρέπει να επιστρέψουν σε σύντομο χρόνο πίσω στις βάσεις τους, να ανεφοδιαστούν και να σηκωθούν ξανά στον αέρα.

 

Παραπλάνηση

Κλείνοντας πρέπει να τονίσουμε ότι καίριος παράγοντας είναι ο χρόνος και η παραπλάνηση του εχθρού ώστε να μη βλέπει και αναγνωρίσει πιθανή στρατιωτική ενέργεια. Η Πολεμική Αεροπορία είναι ο κρισιμότερος παίκτης δεδομένης της μοναδικής της ικανότητα για χειρουργικά πλήγματα, ταχύτητας και μικρού χρόνου αντίδρασης. Η κινητοποίηση των μέσων της Πολεμικής αεροπορίας είναι δύσκολα ανιχνεύσιμη από τον εχθρό καθώς οι όποιες προ-εργασίες γίνονται μέσα στα αεροδρόμια . Αντίστοιχα η μερική περιπολία 5 (για παράδειγμα) πυραυλακάτων σε διαφορετικές θέσεις (απόθεμα 40 βλήματα exocet) δεν θα κινήσει υποψίες. Μερικές εκρήξεις-δολιοφθορές από κλιμάκια της ΕΥΠ στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας αναμένεται να τραβήξει την προσοχή της γείτονος και να την αποπροσανατολίσει προς τους Κούρδους. Πιθανές σκόπιμες ψεύτικες ειδήσεις για ανικανότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ή έλλειψη πυρομαχικών – καυσίμων θα δώσει αρχικά την εσφαλμένη εντύπωση στον αντίπαλο ότι αυτός βρίσκεται σε θέση ισχύος και έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ο ελληνικός στρατός πρέπει να φαντάζει ανέτοιμος στα μάτια της Άγκυρας. Πιθανές εσφαλμένες ειδήσεις για αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων να αποφασίσουν ή να διαπραγματευτούν θα ενισχύσει τις όποιες προσπάθειες παραπλάνησης.

Το παραπάνω υποθετικό σενάριο περιγράφει τα δυνατά χαρτιά της ελληνικής πλευράς σε περίπτωση που η πολιτική αποτύχει. Χαρτιά τα οποία μας επιτρέπουν να  τελειώσουμε τον πόλεμο πριν καν αρχίσει…..

 

2 thoughts on “Δυνατότητα AlphaStrike από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s