Γερμανικά Τεθωρακισμένα για τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ

Leo 2 A6 σε υπηρεσία με τις τάξεις του Ολλανδικού Στρατού (λόγω οικονομικών περικοπών θα αποσυρθούν ή θα πωληθούν όλα τα ολλανδικά Leo 2)

Leo 2 A6 σε υπηρεσία με τις τάξεις του Ολλανδικού Στρατού (λόγω οικονομικών περικοπών θα αποσυρθούν ή θα πωληθούν όλα τα ολλανδικά 110 εναπομείνοντα Leo 2 Α6)

Η Γερμανία παλαιότερα ήταν ιδιαίτερα σφιχτή όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων σε τρίτες χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ πόσω μάλλον σε καταπιεστικά καθεστώτα όπως της Σαουδικής Αραβίας. Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα με την άνοδο της Ανγκέλα Μέρκελ στην εξουσία αυτό τείνει να αλλάξει.

Οι Σαουδάραβες αρχικά και το Κατάρ στη συνέχεια ζήτησαν την απόκτηση 270 αρμάτων μάχης Leo 2 Α7+ . Αλλα 200 άρματα μάχης ζήτησε το Κατάρ. Ταυτόχτονα η Σαουδική Αραβία ζήτησε μερικές εκατοντάδες  τροχοφόρα μεταφοράς προσωπικού APC 8×8 Boxer. Ειναι αβέβαιο αν αυτή η αγορά είναι ως απάντηση στην αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στην περιοχή καθώς και εξτρεμιστικών ισλαμιστικών στοιχείων που επικρατούν σταδιακά στην περιοχή. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου 2012 η  κατασκευάστρια εταιρεία Krauss Maffei Wegman απέστειλε στη Σαουδική Αραβία ένα άρμα μάχης LEO 2 A7 για δοκιμές στην έρημο  της Σ.Αραβίας και στο ακραίο περιβάλλον με τις υψηλές θερμοκρασίες (50+ βαθμοί Κελσίου) που επικρατεί. Το Γερμανικό υπουργείο Άμυνας στο Βερολίνο απέστειλε και έναν επιπλέον ενεργό αξιωματικό του Γερμανικού Στρατού για συντονισμό των δοκιμών.

Το Γερμανικό  Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ,αρμόδιο για αυτά τα θέματα συναντήθηκε κρυφά για να συζητήσει την πιθανότητα έγκρισης των ανωτέρω πωλήσεων ιδιαίτερα των τροχοφόρων APC BOXER, τον οποίο η φύση τους και ο ελαφρύς οπλισμός τους τα χαρακτηρίζει λιγότερο επιθετικά όπλα σε σχέση με τα  άρματα μάχης Leo2.

Συνολικά το 2011 εγκρίθηκαν εξαγωγές όπλων αξίας 10 δις Ευρώ από τα οποία το 42% αφορούσε εξαγωγές σε χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ και μη Ευρωπαικές Χώρες.

Ισως με την αποχώρηση των Νατοικών στρατευμάτων από  εύφλεκτες ζώνες να είναι προτιμότερο η αποστολή γερμανικών όπλων σε φιλικά καθεστώτα ώστε να μπορούν να χειριστούν τα ίδια τα όποια εσωτερικά προβλήματα.

Στη συνεδρίαση του Γερμανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας την περασμένη Κυριακή εγκρίθηκε η πώληση , σύμφωνα με το Spiegel,φορητών αντι-αρματικών όπλων Pzf 3 ιδιαίτερα της έκδοσης καταστροφής οχυρωμένων θέσεων bunker buster PzF 3 Bunkerfaust στο Ισραήλ.

Οι ολοένα μειούμενες ευρωπαικές αμυντικές δαπάνες οδηγούν τις Ευρωπαικές Βιομηχανίες σε αναζήτηση ξένων πελατών ιδιαίτερα σε αποσταθεροποιημένες περιοχές όπως της Μ.Ανατολής.

PzF 3

PzF 3 διάφορων εκδόσεων σε παράταξη

4 thoughts on “Γερμανικά Τεθωρακισμένα για τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ

 1. Θα πω κάτι και σε μερικούς μπορεί να φανεί λίγο «αστείο» άλλα η απόφαση της αγοράς των Leopard 2 απο το Κατάρ περνά και από την Ελλάδα.
  Η Ελλάδα ήταν ο τελευταίος μεγάλος αγοραστής Leo2, το Καταρ θα ζήτησή την γνώμη της χώρας μας, σχετικά με το πόσο ικανοποιημένη έμεινε από την αγορά και συνεργασία με τις γερμανικές εταιρίες.

  Μήπως γνωρίζουμε, τι υποσυστήματα διαθέτει η έκδοση Α7+ σε σχέση με το HEL;

  Μου αρέσει!

 2. Συνοπτικά έχει νέα θερμική κάμερα 3ης γενιάς ATTICA για τον αρχηγό πληρρώματος και τον πυροβολητή, κάμερα ήμερας και νύχτας για τον οδηγό,μπορεί να χρησιμοποιήσει το νέο προργαμματιζόμενο βλήμα HE DM-11 για χρήση εναντίον στόχων με κάλυψη ή εντός κατοικιών-οχυρών. Εχει θωρακισμένο δευτερεύων τηλεχειριζόμενο πύργο οπλισμού FLW 200 me βομβιδοβόλο 40mm ή πυροβόλο 12.7 mm( η γερμανική πλευρά προτίμησε τον εφοδιασμό με βομβιδοβόλο),διαθέτει έναν επιπλέον τροχό,αυξημένη ροπή, βελτιωμένα φρένα και νέας γενιάς θωράκιση εναντίον ναρκών και IED
  Επιπλέον ακολουθεί σε ορισμένα σημεία τη φιλοσοφία modular για την ταχεία αλλαγή απαρτιών της θωράκισης και συστημάτων (όπως ο τηλεχειριζόμενος πύργος ο οποίος μπαίνει χωρίς να εισέρχονται κάποια μηχανικά μέρη του μέσα στον πύργο του Leo 2)
  Το βάρος του φθάνει τους 67.5 τόννους
  Δινω και ένα λινκ για το DM-11 HE AB
  Διαθέτει επίσης ,τελευταίο και σημαντικότερο ,ενεργό σύστημα προστασίας AMAP τόσο κατά βλημάτων κινητικής ενέργειας όσο και κατά ρουκετών RPG,βληματων ΗΕΑΤ
  AMAP Leo 2

  Σωστή παρατήρηση,έχεις δικαιο όσον αφορά τους νέους πελάτες της Krauss Maffei Wegman. Ιδιαίτερα με το Κατάρ με το οποίο έχουμε καλές και πολλά υποσχόμενες οικονομικές σχέσεις. Το σίγουρο είναι ότι θα ρωτήσουν λεπτομέρειες για θέματα συντήρησης καθώς και για τα φαινόμενα ρωγμών στους πύργους τα οποία επιλύθηκαν.

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s