Οι προκλήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2013

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μαζί με την Ανώτατη Στρατιωτική Ηγεσία της Χώρας,τον ΑΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκο και τον ΥΠΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλο. 25/9

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μαζί με τους νεο-προαχθέντες Ανώτατους Αξιωματικούς του ΕΣ, τον ΑΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκο και τον ΥΠΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλο. 25/9

Καθώς φεύγει το 2012 και ο κόσμος δεν καταστράφηκε το 2013 έρχεται γεμάτο προκλήσεις και δοκιμασίες σε κάθε τομέα. Ένας συνδυασμός γεγονότων καθιστούν την Περιοχή της Ν.Ανατολικής Μεσογείου κομβικό σημείο για τα τεκταινόμενα στη Μ.Ανατολή. Καθώς τα προβλήματα εντείνονται, εντείνεται και ο κίνδυνος της χώρας ιδιαίτερα από εξωγενείς παράγοντες. Ορισμένες από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2013 παρουσιάζονται παρακάτω:

  1. Λαθρομετανάστευση
  2. Αναδιοργάνωση στον ΕΣ/ Μείωση Λειτουργικού Κόστους
  3. Απόκτηση  μεταχειρισμένου υλικού

Λαθρομετανάστευση

Η πρώτη άμεση πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σαν χώρα ασχέτως των οικονομικών συνθηκών είναι η Λαθρομετανάστευση. Ιδιαίτερα οι πολεμικές συρράξεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, ο Συριακός Εμφύλιος και τα απολυταρχικά καθεστώτα στην πλούσια σε πετρέλαιο Μ.Ανατολή προτρέπουν αρκετά εκατομμύρια κόσμου στην προσφυγιά.  Η είσοδος χιλιάδων προσφύγων χωρίς μέλλον στη χώρα μας πέρα από το ανθρωπιστικό της σκέλος επιβάλλει τον περιορισμό και αποτροπή της. Μια χώρα 10 εκατ. κατοίκων είναι αδύνατον να απορροφήσει και να περιθάλψει/στεγάσει/απασχολήσει και επακολούθως εντάξει αρμονικά στο δυναμικό της 2 εκατ. και πλέον μετανάστες. Το μέσο για την επίτευξη και αποτροπή του φαινομένου είναι η συνδρομή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην καταπολέμηση του φαινομένου. Η συνεργασία με τις αστυνομικές δυνάμεις, με την Ευρωπαική Frontex καθώς και η αναδιοργάνωση της Ελληνικής Συνοριοφυλακής με μέσα παρατήρησης και οχήματα του Ελληνικού Στρατού αναμένεται να ενταθεί τον επόμενο χρόνο. Η  παροχή θερμικών μέσων παρατήρησης (εποχούμενων και φορητών), διόπτρων νυχτερινής όρασης στους Συνοριοφύλακες από τα αποθέματα του ΕΣ επιτρέπει την αποτελεσματική περίφραξη νεκρών σημείων μέσω του τείχους στον ΕΒΡΟ  δείχνοντας ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Αναδιοργάνωση στον ΕΣ/ Μείωση Λειτουργικού Κόστους

Μία από τις απαιτήσεις της χώρας μας τα επόμενα χρόνια λόγω μνημονίου  είναι η μείωση των αμυντικών δαπανών. Η σοβαρότητα των απαιτήσεων φθάνει σε τέτοιο βαθμό που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματέυσεων και η κατάργηση της Στρατιωτικής Θητείας με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων. Κάτι τέτοιο όμως στην πράξη θα μείωνε κατακόρυφα κατά 55000-60000 το ενεργό προσωπικό στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συρρικνώνοντας τις επιχειρησιακές τους ικανότητες και αποδυναμώνοντας τη στρατιωτική παρουσία στα νησιά. Παρόλο που η πρόταση αυτή απορρίφθηκε εξαρχής τα κονδύλια που πρέπει να εξοικονομηθούν με άλλους τρόπους παραμένουν τα ίδια. Ένας αποτελεσματικός τρόπος μείωσης των λειτουργικών δαπανών είναι η κατάργηση των χιλιάδων στρατοπέδων,δεκάδων κέντρων εκπαίδευσης και υπο-στρατοπέδων που υπάρχουν στην Επικράτεια της χώρας. Χωρίς την επαναχωροθέτηση των δυνάμεων του ΕΣ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εξ ανατολών απειλής,την μείωση αδικαιολόγητων μετακινήσεων (αποστολή οχημάτων στα Γιάννενα για συντήρηση από τον Έβρο) δεν μπορούμε να μιλάμε για οποιαδήποτε μείωση των αμυντικών δαπανών. Η αδιακαιολόγητη ανισοκατανομή δυνάμεων για πολιτικούς-βυσματικούς λόγους που υπάρχει πρέπει να κοπεί από την ίδια την Στρατιωτική Ηγεσία. Δε νοείται το στρατόπεδο στην Άσσυρο Θεσσαλονίκης και οι εγκαταστάσεις του Α’ Σώματος Στρατού να σφίζουν από ζωή μη έχοντας κρεβάτια για τους στρατιώτες τους (υπερσυγκέντρωση)   και αντίστοιχα μονάδες τις πρώτης γραμμής που δεν κατονομάζουμε για ευνόητους λόγους να έχουν επάνδρωση 40-50% της προβλεπόμενης δύναμης. Ποια στρατιωτική απειλή αντιμετωπίζουμε από τα Σκόπια ή την Αλβανία και ποια από την Τουρκία? Η συγκέντρωση Δυνάμεων σε λιγότερα στρατόπεδα θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη επιτρέποντας κατακόρυφη μείωση του λειτουργικού κόστους, βελτίωση της συντήρησης σε χρόνο και χρήμα, καλύτερη διοίκηση, ρεαλιστικές ασκήσεις με πλήρως επανδρωμένες Δυνάμεις, μείωση φόρτου εργασίας για τον κάθενα (οπλίτη και μόνιμο), κοινά εκπαιδευτικά μέσα, σύνθετα σενάρια ασκήσεων, συγκέντρωση όγκου πυρός, αλληλοκάλυψη μέσων παρατήρησης και επικοινωνιών.

Απόκτηση με ελάχιστο κόστος μεταχειρισμένου υλικού

 Με την αποχώρηση των νατοϊκών στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν δημιουργήθηκε ένα πλεόνασμα υλικού,οπλισμού και πυρομαχικών. Η περαιτέρω συρρίκνωση των  Ενόπλων Δυνάμεων των Ευρωπαικών χωρών λόγω  της εξάλειψης της απειλής από την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση αυξάνει ακόμη περισσότερο το διατιθέμενο μεταχειρισμένο υλικό το οποίο σε πολλές περιπτώσεις βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι  η διάλυση του όπλου των Τεθωρακισμένων στην Ολλανδία και η διάθεση οχημάτων και πυρομαχικών προς πώληση. Η απόκτηση  μικρού κόστους οχημάτων και πυρομαχικών από τα νατοικά αποθέματα θα επιφέρει ομοιοτυπία, απόθεμα ανταλλακτικών και θα επιτρέψει την απόσυρση παλαιών κοστοβόρων σε συντήρηση και κατανάλωση καυσίμου μέσων αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Εν έτει 2013 είναι επιτακτική η απόσυρση των αρμάτων μάχης M48A5,ελικοπτέρων Huey, φορτηγών γενικής χρήσης, φορητών ασυρμάτων κτλ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα θα ήταν η προμήθεια προσαρμοσμένων (στο G3A3) βομβιδοβόλων HK69A1/HK79 από τα γερμανικά/αυστριακά αποθέματα για την αντικατάσταση του απαρχαιωμένου βομβιδοβόλου M79 της εποχής του Βιετνάμ που βρίσκεται σε χρήση με το Ελληνικό Πεζικό. Με αυτόν τον τρόπο ο χειριστής βομβιδοβόλου θα έχει μικρότερο βάρος καθώς δεν θα κουβαλάει επιπλέον ξεχωριστό όπλο ενώ οι χρόνοι αντίδρασης του χειριστή βομβιδοβόλου και κατ’επέκταση ολόκληρης της ομάδας πεζικού θα μειωθούν δραματικά. Στην Αντίπερα όχθη του Αιγαίου ο τουρκικός Στρατός υπερεξοπλίζεται (βλέπε Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία)

Εν κατακλείδι, το 2013 καθώς τα προβλήματα της άμυνας της χώρας εντείνονται, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να βρουν μη-συμβατικές οικονομικές λύσεις  για την αντιμετώπισή τους. Ο χρόνος δεν δρα με το μέρος μας. Θέλει τόλμη προσήλωση στο σχεδιασμό και παραμερισμός των όποιων στερεοτύπων του παρελθόντος. Η σοβαρότητα της κατάστασης δεν αφήνει περιθώρια για αναβολές…..

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s