ΕΣ-Ομάδα Μάχης Πεζικού

ΕΣ-Ομάδα Μάχης Πεζικού

Στιγμιότυπα από Επιχειρησιακή Εκπαίδευση του Προσωπικού στην ΠΕ της 88 ΣΔΙ - 5 (Πηγή ΓΕΣ)


Στιγμιότυπα από Επιχειρησιακή Εκπαίδευση του Προσωπικού στην ΠΕ της 88 ΣΔΙ – 5 (Πηγή ΓΕΣ)

Καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει όλο και περισσότερο ένας παράγοντας που μπορεί ανέξοδα να αξιοποιηθεί περαιτέρω είναι το ανθρώπινο προσωπικό (όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις) στον Ελληνικό Στρατό.

Ο πυρήνας κάθε σύγχρονου στρατού είναι το προσωπικό του και κατεπέκταση η ομάδα μάχης πεζικού που είναι το μικρότερο συγκρότημα δυνάμεων. Η ομάδα μάχης πεζικού είναι το κύτταρο του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ). Είναι ο κορμός της δύναμής του. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της τεχνολογίας η κατανίκηση του εχθρού απαιτεί κατάληψη ή υπεράσπιση εδάφους στοιχεία που εκτελεί ιδανικά η ομάδα μάχης πεζικού και μόνο. Παρακάτω παρατίθεται συνοπτικά η σύνθεσή της, η αποστολή της και κάποια στοιχεία από την εκπαίδευση της.

Σύνθεση

Η τυπική σύνθεση μιας ομάδας μάχης πεζικού αποτελείται από 8 άτομα. Η ομάδα των 8 ατόμων αποτελείται από

 1. Ομαδάρχης εφοδιασμένος με G3A4, κιάλια και τακτικό ασύρματο επικοινωνιών
 2. Βοηθός Ομαδάρχη με G3A3
 3. Χειριστής πολυβόλου (MINIMI ή οπλοπολυβόλο HK11)
 4. Ελεύθερος Σκοπευτής (Marksman) εφοδιασμένος με G3A3 (ειδικής ακρίβειας), διόπτρα ημέρας Steiner 4X24 και διόπτρα νύχτερινής σκόπευσης ECON OPTICS Χ3.3
 5. Χειριστής Βομβιδοβόλου εφοδιασμένος με Μ79 (40mm)/ σε πραγματικές συνθήκες διαθέτει και το G3A3 ατομικό του τυφέκιο
 6. Χειριστής Αντιαρματικού Α/Τ M72 LAW/RPG 18- εφοδιασμένος με G3A3 και 2-3 σωλήνες αντιαρματικών
 7. Τ/Φ τυφεκιοφόρος εφοδιασμένος με G3A3 και extra πυρομαχικά για το οπλοπολυβόλο – βοηθός χειριστή πολυβόλου της ομάδας
 8. Τ/Φ τυφεκιοφόρος εφοδιασμένος με G3A3

Ο οπλισμός και ο αριθμός των ανδρών μπορεί να αλλάξει αναλόγως της αποστολής με ευθύνη του ομαδάρχη. Στις Δυνάμεις Ειδικών Δυνάμεων ως βασικό τυφέκιο χρησιμοποιείται το Μ16 και η αραβίδα Μ4, το αντιαρματικό  STRIM 89mm και το πολυβόλο MINIMI. Αντίστοιχα στα μηχανοκίνητα (στα πλαίσια της διμοιρίας) μπορεί να διατεθεί βαρύτερο και ισχυρότερο πολυβόλο MG3 όπου εκεί απαιτείται στενή συνεργασία του χειριστή πολυβόλου με το βοηθό-γεμιστή. Η απαίτηση τροφοδοσίας με ταινία του MG3 απαιτεί την ύπαρξη του γεμιστή ο οποίος είναι υπεύθυνος για την τροφοδοσία του όπλου. Σε  πολλές περιπτώσεις χορηγούνται 2 πολυβόλα ΜΙΝΙΜΙ στην ομάδα μάχης πεζικού για δραστική αύξηση της ισχύος πυρός. Ο οπλισμός της ομάδας μάχης πεζικού της επιτρέπει να παρέχει πυρά ακριβείας και μεγάλης φονικότητας ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ενέδρας και αιφνιδιασμού του εχθρού.

 

Αποστολή

Η ομάδα μάχης πεζικού ανεξαρτήτως του σχηματισμού που υπάγεται έχει αποστολή της

 • Την κατάληψη και  υπεράσπιση εδάφους
 • Την «μόλυνση» οδικών αξόνων και δρομολογίων και το στήσιμο ενέδρας
 • Την εκκαθάριση εχθρικών ομάδων Α/Τ , στοιχείων όλμων, ομάδων πεζικού
 • Την υποστήριξη των μηχανοκίνητων τμημάτων, τεθωρακισμένων
 • Την προστασία κομβικών σημείων, μέσων πυροβολικού, σταθμών ραντάρ και γενικότερα κρίσιμων συστημάτων και εγκαταστάσεων
 • Τη συγκέντρωση πληροφοριών

Εκπαίδευση

-Ελιγμοί

Η ομάδα μάχης πεζικού κινείται κατά την επαφή με τον εχθρό εκτελώντας 2 προτυποποιημένους ελιγμούς

 • Πυρ και κίνηση. Κατά το πυρ και κίνηση η ομάδα χωρίζεται σε 2 ημι-ομάδες των 4 ατομών. Τη διοίκηση της κάθε ημι-ομάδας την αναλαμβάνει ο ομαδάρχης και ο βοηθός ομαδάρχη. Κατά την εκτέλεση η μία ημι-ομάδα παρέχει πυρά υποστήριξης με τη δεύτερη ημι-ομάδα να εκτελεί «άλμα» 100 περίπου μέτρων (αναλόγως του εδάφους, συνθηκών, σημείων κάλυψης) με μέτωπο προς τον εχθρό. Η κίνηση αυτή γίνεται εναλλάξ μέχρι και οι δύο ομάδες να φθάσουν σε κοντινή απόσταση όπου γίνεται η ρίψη χειροβομβίδων και η «προέλαση» στις θέσεις του εχθρού. Δύναται κατά το πυρ και κίνηση να γίνει εάν αυτό απαιτηθεί η ρίψη καπνογόνων.
 • Πυρ και ελιγμός. Κατά την εκτέλεση αυτού του ελιγμού η μια ημι-ομάδα (υποστήριξης) μένει αγκιστρωμένη σε κατάλληλο σημείο παρέχοντας πυρά υποστήριξης και καθηλώνοντας τον εχθρό. Για το σκοπό αυτό η ημι-ομάδα υποστήριξης περιλαμβάνει τον χειριστή βομβιδοβόλου, τον ελεύθερο σκοπευτή και τον χειριστή πολυβόλου μαζί με τον βοηθό ομαδάρχη. Η δεύτερη ημι-ομάδα (ελιγμού) εκτελεί ταχέως ελιγμό με σκοπό να βρεθεί στα πλάγια (αν γίνεται και στα μετόπισθεν) των εχθρικών γραμμών με σκοπό να αιφνιδιάσει και εξουδετερώσει ταχέως  εκ του σύνεγγυς τον εχθρό. Είναι σημαντικό η ημι-ομάδα ελιγμού της οποίας ηγείται ο ομαδάρχης να βρει την κατάλληλη διαδρομή που παρέχει επαρκή κάλυψη και απόκρυψη κατά του ταχέως πλάγιου ελιγμού. Σε πιο απαιτητικά περιβάλλοντα δύναται πυρ και κίνηση της ημι-ομάδας ελιγμού σε περίπτωση επαφής με αναπάντεχα στοιχεία του εχθρού.

Σημαντικά στοιχεία κατά την οποιαδήποτε κίνηση-ελιγμό είναι η εύρεση των κατάλληλων σημείων (υπερυψωμένες θέσεις, μονοπάτια, βλάστηση, κτίρια κτλ) που παρέχουν  τακτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον εχθρό.

-Μάχη σε κατοικημένο τόπο

Πέραν από τις Ειδικές δυνάμεις που έχουν λάβει κατάλληλη εκπαίδευση, διαθέτουν ελαφρύ και κατάλληλο οπλισμό και εξοπλισμό οι υπόλοιπες μονάδες του ΕΣ δεν είχαν λάβει ποτέ μέρος σε σενάρια μάχης σε κατοικημένη περιοχή. Η αστικοποίηση του πολέμου ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία έκρινε απαραίτητη την εκπαίδευση στις τάξεις και του απλού πεζικάριου.

Ιδιαίτερα κατά την εκπαίδευση ΣΠΕΝ (Σχολείο Προκεχωρημένης εκπαίδευση Νεοσυλλέκτων) που επιτυχώς εφαρμόστηκε αναλόγως των υπαρχόντων εγκαταστάσεων εκτελέστηκαν

 • Σενάρια  κεκαλυμμένης κίνησης σε κατοικημένους τόπους, αθόρυβης εντός διαδρόμων/κτιρίων
 •  εκκαθαρίσεις κτιρίων, δωματίων
 •  εύρεση σημείου εξόδου και απαγκίστρωσης
 •  γωνίες βολής, αποφυγή παραθύρων
 • Ρίψη χειροβομβίδων εντός δωματίου

Ιδιαίτερη εκπαίδευση λαμβάνουν οι κληρωτοί έφεδροι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί με σκοπό την ανάπτυξη εκείνων των ηγετικών και συντονιστικών ικανοτήτων που απαιτούνται για τη διοίκηση μιας ομάδας μάχης πεζικού. Τα διδάγματα από τα διάφορα σχολεία θα επιτρέψουν τη μεταφορά -μετά από επαρκή εκπαίδευση στις αντίστοιχες μονάδες -αυτών των γνώσεων και στον απλό στρατιώτη.

Το ισχυρότερο όπλο στον ΕΣ είναι ένα, οι άνθρωποι που τον αποτελούν…

 

11 thoughts on “ΕΣ-Ομάδα Μάχης Πεζικού

 1. Ο διαβιβαστής δεν ανήκει στην ομάδα πεζικού αλλά προσκολάται στη διμοιρία και κατανέμεται αναλόγως των περιστάσεων
  Ο διαβιβαστής είναι κομμάτι της διμοιρίας πεζικού και τη χρήση του την καθορίζει ο διμοιρίτης
  Αντίστοιχα είναι και ο νοσοκόμος και ο παρατηρητής οι οποίοι προσκολλόνται στη διμοιρία
  http://www.scribd.com/doc/103197775/EE-7-54-Δρια-Ομάς-ΜΚ-ΠΖ
  σελ 29-30
  Η κάθε ομάδα πεζικού (8 ατόμων) διαθέτει ατομικό racal ή οποιαδήποτε άλλη φορητή συσκευή με την οποία επικοινωνεί με το διμοιρίτη καθώς και μεταξύ τους.
  Το racal το χειρίζεται ο ομαδάρχης (Αμεση επικοινωνία με ανώτερα επίπεδα διοίκησης).

  Μου αρέσει!

 2. Ενδιαφερον-εγω απο οσο ξερω στην ομαδα ΠΖ που βγαινει για περιπολια εχουμε 10 ατομα.Τα 8 που ανεφερες,εναν ΔΒ στην ομαδα και εναν ΔΒ στο σημειο απο το οποιο ξεκινα η περιπολος με τον οποιο επικοινωνει η περιπολος ανα τακα χρονικα διαστηματα.
  Ετσι εξασφαλιζεται ο ελεγχος της περιπολου στο εχθρικο εδαφος ανα πασα στιγμη+εχεις ενα ατομο να ελεγχει/φυλαει το σημειο αρχης της περιπολου ωστε να μην μπορει να στηθει ενεδρα εξ αρχης στο σημειο αυτο.

  Ισως επειδη μιλαω για ΠΖ και οχι ΜΧ ΠΖ οπως λεει ο οδηγος 🙂

  Μου αρέσει!

 3. Για να μη νομιζεις πως σου πουλαω και φουμαρα:
  Σελις 208

  Στο ΣΑΝ του ΑΝΣΚ εγκαθίσταται ασφάλεια και ο περιπολάρχης εκτελεί τις αναγνωρίσεις του.Για να επιβεβαιώσει τη θέση του ΑΝΣΚ και να ολοκληρώσει την αναγνώριση που καθορίσθηκε από την αποστολή του.

  Μου αρέσει!

 4. Οπως είπες όταν βγαίνει για πεζή περίπολο και σίγουρα μακρύτερα από τις εμβέλειες των φορητών συσκευών επικοινωνίας. Σε αυτή την περίπτωση δρα μακριά και ανεξάρτητα από την υποστήριξη της υπόλοιπης διμοιρίας οπότε η σύνθεσή της αναπροσαρμόζεται.
  Καθοριστικό ρόλο παίζει η εμβέλεια των συσκευών επικοινωνίας και η απόσταση.

  Σε κάθε αποστολή η ομάδα αυξάνεται/ μειώνεται ή αλλάζει εξοπλισμό και προσανατολισμό.
  Αν στο μέλλον υιοθετήσουμε το Μ2 Bradley πχ ή άλλο ΤΟΜΑ με χώρο 6 άτομων για επιβαίνοντες αντίστοιχα θα αλλάξει και η σύνθεσή της.

  Παράλληλα είναι δυνατόν στα πλαίσια ΤΑΕ ή οποιαδήποτε αμυντικής ενέργειας η ομάδα μάχης Πεζικού (Οχι Μηχανοκίνητο Πεζικό ) να διαθέτει MG3 και να μεταφέρεται εποχούμενη πριν την επαφή με τον εχθρό. Είναι επίσης πιθανό η κάθε ημιομάδα να έχει διαφορετική αποστολή πχ μια ημι-ομάδα να δρά πχ για μόλυνση δρομολογίων με νάρκες κτλ και η δευτερη ημιομάδα να εκτελεί άλλη αποστολή πχ προστασία στοιχείων Α/Τ μακρού βεληνεκούς στα πλαίσια ενέδρας.

  Μου αρέσει!

 5. Η ομαδα μαχης απλου ΠΖ εχει MG3.Τουλαχιστον οι κυπραιοι το κουβαλανε το MAG αρκετα συχνά.
  Και οταν θα κανεις ενεδρα(ή αλλιως προσβολη) υπαρχει συγκεκριμενος τροπος που και πως θα χωρισεις την ομαδα.Αλλα αυτα δεν τα γραφουμε στο διαδικτυο 🙂

  ΥΓ.Υπ.Αμ ακουει κανεις ρε;
  Καμια ασκηση μοναδων κληρωτων απλου ΠΖ σε ειδικοτητα/αμυνα σε ακτες/προσβολη σε φαλαγγα;
  Ακουει κανεις;
  Σσσσς,υπνος δικαιου.Η Δελτα να ασκειται να βγαζουμε φωτογραφιες και μετα ολα καλα.

  Μου αρέσει!

 6. Από τότε που πήγα στρατό και είδα διάφορα περίεργα αναρωτιέμαι για τη πραγματική επιχειρησιακή ετοιμότητα του Ελληνικού στρατού. Έχεις άποψη; Εγώ είδα πιο πολλούς δημόσιους υπάλληλους και λιγότερους στρατιώτες.

  Μου αρέσει!

 7. Θα συμφωνήσω, το ζητούμενο είναι να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

  Επίσης η κατάσταση είναι αντιστρόφως ανάλογη στο Πολεμικό Ναυτικό και στην ΠΑ λόγω και του ότι οι κρίσιμες θέσεις καλύπτονται από μόνιμους καθώς και επειδή είναι διαφορετική η φύση των καθηκόντων/αποστολών .

  Μου αρέσει!

 8. Οντας ομαδαρχης ασκησεων για το σχολειο λυβ αλλα και με νεους ανθυπολοχαγους της ευελπιδων το 1988 η συνταξη ομαδας ηταν 10 ατομα. ασυρματος διοπτρες και λιπα καλουδια τα γνωριζαμε εξ ακοης, δεν υπηρχαν στον εξοπλισμο, το low το κουβαλουσα εγω διπλα μου παντα το ηκ11 και ο βοηθος μου παντα στην ημιομαδα ελιγμου, η ασκηση παντα με πραγματικα πυρα και o λουκας χαρισμας επιβλεπων στις ασκησεις με το mg3 απο υψωμα εριχνε βολες κατα βουλησει μπροστα μας για βιωνουμε καλύτερα τις συνθηκες πολεμου.
  191 σειρα 87στ εσσο 11 λοχος αντιαρματικων ροδος.

  Μου αρέσει!

 9. @ ntinos
  Ο Λουκας Χαρισμας γνωστός σε πολλούς,από τους λίγους εξαιρετικούς…
  Στο σχολείο Λυβ λίγα χρόνια πριν δώσαμε έμφαση σε μάχη σε κατοικημένους τόπους.
  Οταν υπάρχει θέληση με μέσα ή χωρίς γίνεται πολύ καλή δουλειά.

  313 σειρα εγώ σχετικά νέος…

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s