Προς διάλυση η ΕΕ(?) Πιθανή αποχώρηση της Βρετανίας

Φωτογραφία από τον λογαριασμό στο google+ του David Cameron

Φωτογραφία από τον λογαριασμό στο google+ του David Cameron

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron σε ομιλία του ανέφερε πως οι σχέσεις Βρετανίας-ΕΕ πρέπει να επανακαθοριστούν και πως μια νέα ειδική σχέση είναι πιθανή. Η όποια συμφωνία που θα προκύψει μετά από διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Cameron και των Βρυξελλών θα τεθεί προς δημοψήφισμα με το ερώτημα «Μέσα ή έξω από την ΕΕ?» από τον Βρετανικό Λαό την περίοδο 2015 με 2017.

Ανέφερε επίσης «Δεν θέλω απομόνωση, αλλά καλύτερη συμφωνία. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι το «μία από τα ίδια» στην εξέλιξή της. Δεν θέλουν όλοι οι λαοί της Ευρώπης τον ίδιο βαθμό ενοποίησης, και δεν ωφελεί να το αρνούμαστε αυτό. Ας πούμε καλύτερα ότι είμαστε οικογένεια δημοκρατικών εθνών, με πυρήνα την κοινή αγορά».

Το θέμα αναμένεται να οδηγήσει και άλλες χώρες μακρία από την πολιτική ενοποίησης. Η σκληρή στάση του Βερολίνου σε σειρά ζητημάτων καθώς και η οικονομική κρίση που απλώνεται στις Μεσογειακές χώρες πυροδοτεί «διασπαστικές» δυνάμεις εντός Ευρώπης. Στον εύθραστο κόσμο που ζούμε μια «ακρωτηριασμένη» Ευρώπη ίσως είναι το προοίμιο μιας ανύπαρκτης Ευρώπης…..

ΥΓ. Τις ώρες που η Ελλάδα νοιώθει απομονωμένη, στην Ευρώπη μη έχοντας κοινή γραμμή για σειρά ζητημάτων υπάρχει η προοπτική απομάκρυνσης της Βρετανίας και άλλων χώρων. Η στρατηγική αξία της χώρας (ενεργειακός κόμβος, κοιτάσματα υδρογοναθράκων, θέση κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο, βάση Σούδας) είναι από τα μόνα χαρτιά που εσκεμέννως μένουν ανεκμετάλλευτα. Πολλές φορές τα διλήματτα τίθενται μόνο στη σφαίρα της φαντασίας και για μικρο-πολιτική χρήση.

Σε μια Ευρώπη που οδηγεί την Ελλάδα στην εξαθλίωση ποια είναι τα προνόμια παραμονής μας εντός μιας ακρωτηριασμένης μελλοντικά ΕΕ?

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s