Πρώτοι οι Ελληνες πιλότοι στο TLP 2013-2

mg_6503

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΑ, η 331 Μοίρα της 114 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ)/Αεροπορική Βάση Τανάγρας συμμετείχε από 4 έως 27 Μαρτίου στη 2η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2013 του Tactical Leadership Programme (TLP)  To TLP είναι μια οργανωτική δομή στην οποία συμμετέχουν 10 μέλη του ΝΑΤΟ και έχει έδρα την  Αεροπορική Βάση Albacete στην Ισπανία.

 Στα πλαίσια των ασκήσεων, μεταστάθμευσαν από την 114 ΠΜ τέσσερα αεροσκάφη Mirage 2000-5 Mk2. Στην αποστολή συμμετείχαν ως εκπαιδευόμενοι δυο Ιπτάμενοι και ένας Υπαξιωματικός Πληροφοριών από την 331Μ και ένας Ελεγκτής Αεράμυνας από την 380 Μοίρα Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (M.ΑΣΕΠΕ), καθώς και δυο Ιπτάμενοι ως “External Fighters”. Τα στελέχη της 331Μ απέσπασαν ιδιαίτερα ευνοϊκές κριτικές για το επίπεδο της εκπαίδευσής τους, τις δυνατότητες του αεροσκάφους και τα αποτελέσματα που έφεραν. Εντύπωση έκανε το  εξελιγμένο ραντάρ RDY-2 ιδιαίτερα σε εμπλοκές αέρος-αέρος.

  Συγκεκριμένα από τους συμμετέχοντες πιλότους, ο Σμηναγός (Ι) Θεοχάρης Κατσαρός ψηφίσθηκε ανάμεσα στους υπολοίπους  ως ο καλύτερος εκπαιδευόμενος της σειράς (“course warrior”, “ο ιπτάμενος που θα ήθελα να έχω στο φτερό μου σε πολεμικές επιχειρήσεις”). Αντίστοιχα, ο Υποσμηναγός (Ι) Ιωάννης Σιάνος ψηφίσθηκε δεύτερος, ισοβαθμώντας με άλλους εκπαιδευόμενους και τέλος ο Επισμηναγός (Ι) Μαρίνος Μπογατίνης, ο οποίος είναι τοποθετημένος στο TLP ως εκπαιδευτής, ψηφίστηκε για 3η φορά ως ο καλύτερος εκπαιδευτής. Οι παραπάνω πρωτιές δείχνουν το υψηλό βαθμό αριστείας και θέλησης που έχουν οι Ελληνες πιλότοι. Πετάνε καθημερινά υπερασπιζόμενοι το Αιγαίο….

Στο ΤLP 2013-2 συμμετείχαν επίσης αεροσκάφη και εκπαιδευόμενοι ως εξής: 10 F-16 από τις ΗΠΑ, Ολλανδία και Βέλγιο, 6 γαλλικά Mirage 2000 N, D και C, 2 Ιταλικά EF-2000 (Eurofighter), 4 Tornado (GR-4, PA-200) από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία και 2 Ιταλικά ΑΜΧ. Επίσης, για την υποστήριξη των αποστολών συμμετείχαν 4 Mig-29 από Πολωνία, 2 Alphajet από Γαλλία, ελικόπτερα, αεροσκάφη Ηλεκτρονικού Πολέμου και AWACS.

Σκοπός του προγράμματος TLP είναι η εκπαίδευση των Ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μικτών σχηματισμών (COMAO), σύμφωνα με τα Νατοϊκά πρότυπα.

Και για το τέλος τα διαπιστευτήρια

TLP 2013

Ένα μπράβο από όλους μας, μας κάνετε περήφανους

Από τον Νίκο Χατζή (http://www.globalnewspointer.net/)

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s