Στη Συρία έφτασαν οι S 300

Ο πρόεδρος Bassar Al Assad Σε ομιλία του στις 29-5

Ο πρόεδρος Bassar Al Assad Σε ομιλία του στις 29-5

Σε συνέντευξή του στο λιβανέζικο Κανάλι που θα μεταδοθεί σήμερα ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασσαντ ανέφερε πως τα πρώτα φορτία των S300 βρίσκονται ήδη στη χώρα και θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλα. Το κανάλι Al Manar αναφέρει στο διαφημιστικό σποτ του ότι ο πρόεδρος της Συρίας δήλωσε ότι η Δαμασκός «έχει παραλάβει το πρώτο φορτίο ρωσικών S-300, και το υπόλοιπο πρόκειται να φτάσει σύντομα». To κανάλι Al Manar (the beacon στα Αγγλικά) ανήκει στη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ και συχνά πυκνά έχει «αποκλειστικές» συνεντέυξεις του αρχηγού της οργάνωσης Νασράλα

Η πρόσφατη άρση του εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει παλαιότερα η ΕΕ, θορύβησε την ρωσική πλευρά η οποία αποδέσμευσε  φορτίο όπλων, συμπεριλαμβανομένων των S300. Η πιθανότητα ευρωπαικά όπλα να φτάσουν στα χέρια των ανταρτών του FSA ή άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων που μάχονται στο έδαφος της Συρίας και θα ανέτρεπαν την ισορροπίσα δυνάμεων αποδέσμευσαν τη ρωσική διστακτικότητα. Η επικείμενη Διάσκεψη για το μέλλον της Συρίας τον Ιούνιο τίθεται σε κίνδυνο καθώς οι δύο πλευρές επανεξοπλίζονται. Η στάση της Βρετανίας και της Γαλλίας για άρση του εμπάργκο είχε ως στόχο να πιέσει την συριακή πλευρά λίγο πριν τις διαπραγματεύσεις. Φαίνεται όμως πως η Συριακή πλευρά είχε ήδη λάβει τα μέτρα της.

Σε παλαιότερη αναφορά του παρόντος ιστολογίου στις 11 Μάιου:  S300 για τη Συρία (?)  αναφέραμε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το Ισραήλ απο τη Συμμαχία Συρίας-Χεζμπολάχ και ότι η εγκατάσταση των ανιταεροπορικών συστοιχιών απειλεί άμεσα τον Εναέριο χώρο του Ισραήλ ο οποίος σε περίπτωση εγκατάστασης του συστήματος στα νότια της Συρίας θα ελέγχεται κατά 50% από τη Συριακή Αεράμυνα. Είναι προφανές ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει σε εξουδετέρωση των συστοιχιών πριν ενεργοποιηθούν. Κάτι τέτοιο όμως θα απαιτήσει παραπάνω από μια «ευκαιριακές» επιχειρησείς. Θα απαιτηθεί μια αεροπορική μίνι εισβολή από μεγάλο μέρος της Ισραηλινής Αεροπορίας εντός του Συριακού Εναέριου Χώρου. Πρωταρχικό ρόλο για την κρίσιμη ροή πληροφοριών έχει η ισραηλινή μυστική υπηρεσία Mossad η οποία αναμένεται μέσω πηγών HUMINT (Human Inteligence) να ανιχνέυσει πιθανές τοποθεσίες των επικινδυνων φορτίων. Η εικόνα ισραηλινά αεροσκάφη να βομβαρδίζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία θα παρερμηνευτεί από τους Άραβες ανοίγοντας τους ασκους του Αιόλου για τη Μ.Ανατολή. Ένα νέο Yom Kippur πόσο πιθανό είναι?

Ελπίζουμε με την επέμβαση και τις πιέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή και να περιοριστεί εντός της Συριακής Επικράτειας. Το μέλλον θα δείξει αν η θερμή ζώνη της Μ.Ανατολής γίνει και πάλι πρωταγωνιστής παγκόσμιων εξελίξεων.

Κουσέιρ

Την ίδια στιγμή ανακαταλήφηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις η αεροπορική βάση της Νταμπαά καθώς και οι στρατηγικής σημαίας πόλεις Bayt Sahem και Sydi Mikdad…

1 thoughts on “Στη Συρία έφτασαν οι S 300

Πείτε μας την άποψή σας...