Βολή αποδοχής συστήματος S-300: H τώρα ή ποτέ …

Εκτοξευτές S-300 σε στατική επίδειξη κατά την διάρκεια επίσκεψης στην 126 Σμηναρχία Μάχης του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση

Εκτοξευτές S-300 σε στατική επίδειξη κατά την διάρκεια επίσκεψης στην 126 Σμηναρχία Μάχης του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος διέταξε να πραγματοποιηθεί άμεσα (!) πραγματική βολή του συστήματος S-300 PMU-1 (διαθέτει 2 συστοιχίες η χώρας μας που προστατεύουν την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο). Άμεσως μετά τη διαταγή του Α/ΓΕΕΘΑ διαπιστώθηκε τότε ότι έπρεπε να γίνουν πρώτα ορισμένες εργασίες επισκευών και συντήρησης του επίγειου εξοπλισμού, ραντάρ, φορέων εκτόξευσης κτλ. Επιπλέον, απαιτούνταν εργασίες ελέγχου των βλημάτων, καθώς με βάση τις οδηγίες της κατασκευάστριας εταιρείας  απαιτούνται εργασίες επαναπιστοποίησης μετά την παρέλευση δέκα ετών. Οι εργασίες αυτές βέβαια είχαν ολοκληρωθεί το 2011 σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα και Τεχνολογία«. Από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2013 μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς, κλιμάκιο ρώσων τεχνικών βρίσκονταν στο νησί για τις απαραίτητες ενέργειες επισκευών-συντήρησης .

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν είναι ξεκάθαρο ότι έχει υπογραφεί μέχρι στιγμής πολυετής σύμβαση FOS (follow on-support) μεταξύ της ελληνικής και ρωσικής πλευράς, γεγονός που θα εξασφάλιζε την απρόσκοπτη ροή ανταλλακτικών για τις ανάγκες των συστοιχιών S-300. Ακόμη και αν γίνει η βολή των S-300 χωρίς επαρκή ανταλλακτικά στο μέλλον το σύστημα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Οι συστοιχίες S-300 ένα πραγματικό υπερόπλο στα χέρια της ελληνικής πλευράς θα μπορούσαν όχι μόνο να λειτουργούν πλήρως ενταγμένες στο 100% των δυνατοτήτων τους στο εθνικό σύστημα IADS αλλά και να αναβαθμιστούν στην πιο σύγχρονη έκδοση τους S-300 PMU-2 Favorit (μεγαλύτερη εμβέλεια ραντάρ και πυραύλων, καλύτερη συνεργασία με νατοικού τύπου συστήματα, μεγαλύτερη αξιοπιστία ηλεκτρονικών). Η περίπτωση της αναβάθμισης βέβαια εν «μνημονίω» εποχή αποκλείεται για οικονομικούς λόγους.

Τον τελευταίο επίσης μήνα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα περί επικείμενης βολής τον φθινόπωρο του 2013. Παρόλο που όλοι ευχόμαστε και είμαστε υπέρ να πραγματοποιηθεί επιτέλους η εξαγγειλθείσα βολή πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από το 2007. Στην πράξη η εκάστοτε στρατιωτική ηγεσία  θέλει  να εκτελέσει την βολή και γίνονται όλες εκείνες οι τεχνικές προετοιμασίες, στο τέλος όμως βολή δεν γίνεται για «ανεξήγητους» λόγους.

Όταν ο Α/ΓΕΕΘΑ δίνει εντολή για «άμεση βολή αποδοχής συστήματος», το άμεσα δεν σημαίνει μετά από χρόνια. Η αδυναμία της ελληνικής ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας να πράξει το αυτονόητο δείχνει κάποια ανάμειξη εξωγενών παραγόντων, μια πολιτική απροθυμία κυβερνητικών κύκλων και μια κρυφή ατζέντα διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Παρόλαυτα ο επιχειρησιακός έλεγχος βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής ΠΑ και όχι του οποιουδήποτε πολιτικού ή διπλωμάτη που προσπαθεί να κερδίσει «ανταλλάγματα» μέσω της παρούσας αδράνειας. Το σύστημα S-300 είναι ένα καθαρά αμυντικό μέσο. Η τοποθέτηση του στην Κρήτη καλύπτει τμήματα του ελληνικού εναέριου χώρου από την Κρήτη έως στο Νοτιο-Ανατολικό Αιγαίο και σε καμία περίπτωση εντός τους Τουρκικού Εναέριου χώρου. Καλύπτει με αυτόν τον τρόπο μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές της ελληνικής αεράμυνας.

H ελληνική πλευρά έχει αφιερώσει οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για τις συστοιχίες S-300 που είναι σταθμευμένες στην 126 Σμηναρχία Μάχης. Αν η ΠΑ και το ΥΠΕΘΑ δεν θέλουν πραγματικά τα συστήματα να υπάρχουν δεν έχει νόημα η δέσμευση πολύτιμου προσωπικού για αυτά. Τρόποι να αξιοποιηθούν καταλλήλως υπάρχουν. Οι εκατοντάδων εκατομμυρίων δολλαρίων αξίας συστοιχίες δεν μπορεί να σαπίζουν στις αποθήκες ή να μην είναι πλήρως επιχειρησιακές χωρίς να έχουν δοκιμαστεί στην πράξη.

Πρόταση εκποίησης S-300

Η πρόταση που θα κάνουμε ίσως εξοργίσει πολλούς. Από την άλλη δεν υπάρχει ουσιαστική θέληση για χρήση του συστήματος. Η εκμετάλλευση των δυνατοτητών των S300 και η πλήρης τεχνική υποστήριξή τους θα ήταν η καλύτερη λύση, αν δεν μεσολαβούσε η πολιτική απροθυμία των εκάστοτε κυβερνήσεων διαχρονικά.

Δεδομένου ότι τα συστήματα S-300 είναι ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η παγκόσμια αμυντική βιομηχανία στον αντιαεροπορικό αγώνα, οι πυροβολαρχίες έχουν υψηλή ζήτηση τόσο για τους υπάρχοντες όσο και για μελλοντικούς χρήστες. Η κάθε καινούρια συστοιχία αποτιμάται σε τουλάχιστον 150 εκ $. Τα ελληνικά συστήματα S-300 έχουν μόλις 14 χρόνια ζωής και θα μπορούσε αν το επιθυμούσε η ελληνική πλευρά να πουλήσει τα συστήματα στο 40% τουλάχιστον της αρχικής τους αξίας. Έτσι θα εξασφάλιζε ένα κονδύλι της τάξης των 120 εκ $ περίπου γεγονός που θα επέτρεπε την αγορά μεταχειρισμένων ευρωπαικής ή αμερικανικής προέλευσης συστοιχιών PATRIOT. Με τον τρόπο αυτό ομογενοποιείται η επίγεια αεράμυνα μακρού βεληνεκούς, επιτυγχάνεται κοινή υποστήριξη με τις υπηρετούντες συστοιχίες και αυξημένη συμβατότητα με τα νατοικού τύπου συστήματα επικοινωνιών της ΠΑ.

Πιθανοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές είναι πρωταρχικά η Ρωσία η οποία θα μπορούσε να προσφέρει τα συστήματα ως «ενδιάμεση λύση» πριν την αγορά της εξελιγμένης έκδοσης S-300 PMU2 ή S400 από άλλες χώρες. Eνδιαφερόμενες χώρες που ήδη διαθέτουν S-300 είναι το Βιετνάμ, η Βενεζουέλα και η Λευκορωσία οι οποίες σχετικά εύκολα θα μπορούσαν να εντάξουν τις συστοιχίες στο οπλοστάσιό τους και να ισχυροποιήσουν την αεράμυνά τους. Η Αρμενία επίσης με βάση διάφορες πηγές απέκτησε  συστήματα S300 από τα ρωσικά πλεονάσματα σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει την απόκτηση 2 συστοιχιών S300 PMU-2 Favorit από το γειτονικό «αντίπαλο» Αζερμπαιτζάν.

Επιπλέον, για τις συστοιχίες θα ενδιαφέρονταν και χώρες που έχουν εκφράσει στο παρελθόν επιθυμία για την αγορά νέων συστοιχιών αλλά οι οικονομικές τους δυνατότητες δεν το επέτρεπαν. Συγκεκριμένα η Σερβία είναι μια από τις υποψήφιες χώρες με βάση δηλώσεις αξιωματούχων σε συνομιλίες υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αντιπροσωπείας της ρωσικής βιομηχανίας στις 2 Δεκεμβρίου του 2012, στο Βελιγράδι. Η Μογγολία επίσης έχει ξεκινήσει διερευνητικές επαφές.

Αν και η Συρία όπως και το Ιράν ενδιαφέρονται θερμά για την απόκτηση τους δεν θεωρείται ρεαλιστική λύση καθώς  μια τέτοια κίνηση θα περάσει τα όρια της ελληνικής διπλωματικής ουδετερότητας. Το ίδιο ισχύει επίσης για πιθανή πώληση του συστήματος σε δυτικών συμφερόντων χώρες (ΗΠΑ, Ισραήλ) καθώς κάτι τέτοιο θα εξόργιζε δικαιολογημένα τη ρωσική πλευρά.

Εν κατακλείδι, όταν κάποιος διαθέτει έναν άσσο στο μανίκι του αλλά δεν τον χρησιμοποιεί ενεργά το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να τον ανταλλάξει με κάποιο πιο «εύπεπτο» χαρτί ώστε να πετύχει ισοδύναμο αποτέλεσμα.

ΥΓ. Ελπίζουμε να διαψευστούν οι φόβοι και να μην επαναληφθεί η ανακύκλωση της είδησης περί «επικείμενης βολής». Την παρούσα φάση ολοκληρώνεται η άσκηση Ηνίοχος και Καταιγίς 13 της ΠΑ και του ΠΝ αντίστοιχα. Μια προσθήκη  βολής των S-300 εντός μηνός θα ήταν πολλαπλό μήνυμα αποτροπής τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό…

One thought on “Βολή αποδοχής συστήματος S-300: H τώρα ή ποτέ …

  1. Την πρώτη ἐξαγγελία «ἐπικείμενης» βολῆς S-300,την ἔκανε ὁ Ἄκης Τσοχατζόπουλος,ὡς ὑπουργός Ἀμύνης ,περί το 2000.

    Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s