To Γαλλικο Ναυτικό θέτει σε δοκιμές νέα συστήματα UUV

Το Γαλλικό Ναυτικό ολοκληρώνει τις δοκιμές του Alister AUV που πραγματοποιούνται από το γαλλικο ECA.

Το Γαλλικό Ναυτικό ολοκληρώνει τις δοκιμές του Alister AUV που πραγματοποιούνται από το γαλλικο ECA.

To Γαλλικό Ναυτικό διεξάγει προκαταρκτικές δοκιμές σε 2 συστήματα μη επανδρωμένων υποβρύχιων οχημάτων (UUV). Τα συγκεκριμένα συστήματα είναι κωδικοποιημένα ως Alister 100 AUV. Οι δοκιμές είναι προαπαιτούμενες για την παραλαβή των συνολικά 6 συστημάτων.

Εφόσουν είναι εντός προδιαγραφούν τα 8 Alister 100 AUV θα χρησιμοποιηθούν σε αποστολές ναρκοπολέμου καθώς και σε αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης. Το κάθε Alister UUV έχει 70 kg βάρος και 2 m μήκος. Τα συγκεκριμένα σκάφη απαιτούν την υπαρξη 2 χειριστών ενώ διαθέτουν εξελιγμένους αισθητήρες για ασφαλή  πλοήγηση ακόμη και σε πολύ ρηχά νερά.

Είναι εφοδιασμένα με σόναρ τύπου Klein το οποίο μπορεί να λειτουργεί σε διαφορετικές συχνότητες με σκοπό τόσο την αύξηση της εμβέλειας ανίχνευσης όσο και της βέλτιστης ακρίβειας αναλόγως των επιχειρησιακών συνθηκών.

Έχει μέγιστη ταχύτητα κατάδυσης τους 5 knots, αυτονομία 20 hr και χρόνο επαναφόρτισης 2 hr. Για την ανέλκυση του δεν απαιτείται η ύπαρξη γερανού και μπορεί να «εκτοξευθεί» από RHIB (!). Μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι παραδόσεις στο Γαλλικό Ναυτικό.

Η εξέλιξη των drones αλλάζει τη μορφή του πολέμου όπως την ξέραμε μέχρι τώρα. Το τεχνολογικό επίπεδο μιας χώρας σε αυτόν τον τομέα θα είναι άμεσα εξαρτημένο με την στρατιωτική της ισχύ. Στην ελληνική περίπτωση όπως καταλαβαίνει κάποιος η ανορθόδοξη χρήση τέτοιων συστημάτων από τις εδρεύουσες στρατιωτικές μονάδες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου θα μπορούσε να δώσει  μια ακόμα οικονομικά εφικτή λύση για την αντιμετώπιση του Τουρκικού Ναυτικού.

4 thoughts on “To Γαλλικο Ναυτικό θέτει σε δοκιμές νέα συστήματα UUV

  1. Τι γερανος ρε;Σιγα μη θελει και γερανογεφυρα,αν εχεις δει UUV ποτε θα δεις πως μιλαμε για απιστευτα μικρα συστηματα.

    Τα UUV ειναι μια εξαιρετικα ΦΤΗΝΗ λυση,στην Ελλαδα εχει διεξαχθει και ερευνα σε αυτα στα διαφορα ΑΕΙ,μπορουν να ειναι ΜΙΚΡΑ (πρακτικα θες μονο μια προπελα.μπαταριες,δεξαμενη νερου για να ρυθμιζεις το βαθος και ενα σοναρ) και αξιοπιστα.
    Επισης ο ελεγχος ειναι πιο ευκολος γιατι ειναι πιο σταθερα απο τα UAV.

    Κανονικα ο ΕΣ πρεπει να το δει σοβαρα γιατι οι Τουρκοι αν ειναι ξυπνιοι θα κανουν επιστημενη χρηση τους για να αντιμετωπισουν τα ποιοτικα πλεονεκτηματα του ΠΝ.

    Μου αρέσει!

  2. Επισης ειναι πολυ πιο φτηνα και ευκολο να κατασκευαστουν ετσι.
    Βασικα ακομα και ναρκοθηρευτικο να το κανεις,δεν βλεπω πως φτανεις τα 1700kg διχως δεξαμενες γεματες νερο(για να βυθιζεσαι πληρως).

    ΥΓ.http://www.businessweek.com/articles/2012-05-10/the-u-dot-s-dot-navys-underwater-drones
    Ρε δεν ειναι 1700 κιλα,770 κιλα ειναι(1,770 kp).
    Τα UUV αν δεν κανουν combat δεν παιζει να ειναι μεγαλα.

    Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...