Ισπανία: Αυξηση αμυντικών δαπανών μεσοπρόθεσμα, μείωση μακροπρόθεσμα

To πρόγραμμα απόκτησης 27 ισπανικών A400M θα είναι το μεγαλύτερο θύμα των περικοπών. 13 από τα παραληφθέντα αεροκάφη θα πωληθούν σε άλλες ενδιαφερόμενες χώρες.

To πρόγραμμα απόκτησης 27 ισπανικών A400M θα είναι το μεγαλύτερο θύμα των περικοπών. 13 από τα παραληφθέντα αεροκάφη θα πωληθούν σε άλλες ενδιαφερόμενες χώρες.

Το Ισπανικό Κυβερνητικό συμβούλιο αποφάσισε στις 26 Ιουλίου να εγκρίνει επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 877 εκ Euro για την κάλυψη των αμυντικών δαπανών του έτους 2013. Η επιπλέον χρηματοδότηση προτάθηκε από τον Γραμματέα για Θέματα Άμυνας κ.Pedro Argüelles. Παράλληλα αποφασίστηκε σε μακροπόθεσμή βάση οι περικοπές των προς απόκτηση κύριων οπλικών συστημάτων ή και η πώλησή τους σε άλλες χώρες.

Τα προγράμματα που επηρρεάστηκαν από την μακροπρόθεσμη μείωση του τελικού προς απόκτηση αριθμού είναι το πρόγραμμα τακτικών μεταφορικών αεροσκαφών A-400, των ελικοπτέρων NH-90, των επιθετικών ελικοπτέρων Tiger, των ΤΟΜΑ Pizzaro και των αρμάτων μάχης Leo2E. Συνολικά θα εξοικονομηθούν 3.8διςΕ.

Επιπλέον αναφέρθηκε πως το Ισπανικό υπουργείο Άμυνας θα χρειαστεί επιπλέον 800 με 1000 εκΕ τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2015 για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων παλαιότερων ετών. Ανέφεραν ότι οι πληρωμές δεν θα εγγραφούν σαν δαπάνες στον προυπολογισμό καθώς αφορούν πληρωμές παλαιότερων προς παράδοση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα η Ισπανία αναμένεται να παραλάβει 27  μεταφορικά αεροσκάφη Α400Μ αλλά θα διατηρήσει σε υπηρεσία μόλις 14. Τα υπόλοιπα θα πωληθούν σε χώρες του εξωτερικού. Τα τελευταία 13 A400M αναμένεται να αποκτηθούν με πολύ λιγότερα εξοπλισμό και συστήματα αποστολής με σκοπό να μειωθεί περαιτέρω το κόστος.  Έντονο ενδιαφέρον για επιπλέον Α400Μ από τα 10 αεροσκάφη που έχει ήδη παραγγείλει έχει δείξει η Τουρκία η οποία είναι ο πιθανότερος πελάτης. 

Των περικόπων δεν μπόρεσε να ξεφύγει και το NH-90, δικαίως κατά την άποψη του γράφοντος μετά τα πάμπολα προβλήματα και τις καθυστερήσεις σε όλους τους χρήστες, καθώς από τα προβλεπόμενα 45 ελικόπτερα προς απόκτηση θα παραλειφθούν μόλις 22. Επιπλέον 6 επιθετικά ελικόπτερα Tiger ενώ τα LE02E θα μειωθούν από 190 σε 117. Κινδυνο αντιμετωπίζουν και τα 108 μεταχειρισμένα Leo2A4 καθώς αναμένεται στο μέλλον να πωληθούν σε περίπτωση που η Ισπανία βυθιστεί περαιτέρω σε ύφεση.

Το Ισπανικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η επιπλέον  χρηματοδότηση τα έτη 2013-2015 αφορά μείζονα στρατιωτικά προγράμματα παλαιότερων ετών και όχι την χρηματοδότηση της ανάπτυξης μη ολοκληρωμένων προγραμμάτων όπως το ΤΟΜΑ Pizzaro και το πρόγραμμα υποβρυχίων S-80 . Ιδιαίτερα το τελευταίο αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα.

Για το 2013 περίπου 337.5 εκ € προορίζονται για την χρηματοδότηση του προγράμματος Eurofighter,163 εκ€ θα πάνε στα κρατικά ναυπηγεία Navantia για εργασίες κατασκευής του πλοίου αμφίβιας επίθσης-αεροπλανοφόρου Juan Carlos I και της φρεγάτας F-105 Cristóbal Colón κλάσεως  Álvaro de Bazán. Για το πρόγραμμα Tiger προορίζονται πληρωμές περίπου 88 εκ Ε και για τα Α400Μ 45 εκ Ε.

Από την έξτρα χρηματοδότηση αναμένεται να επωφεληθούν θετικά μόνο μικρά προγράμματα απόκτησης υλικού όπως το πρόγραμμα αντιαρματικών Spike (34.5 εκ €), το πρόγραμμα Α/Κ πυροβόλων 155/52mm (32.5 εκ €) και το πρόγραμμα κατασκευής πλοίου υποστήριξης Cantabria(28 εκ €).

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s