Το τουρκικό πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής TF-X, τίθενται σε αμφιβολία

TFX Turkish fighter

Ενα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα της Τουρκικής Αμυντικής βιομηχανίας είναι το πρόγραμμα εθνικού μαχητικού TF-X. (Φωτό TAI)

Με βάση δηλώσεις στελεχών της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας και πληροφορίες στελεχών της TAI το πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής TF-X, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurryet, αναμένεται να κοστίσει πολύ περισσότερο από ότι προβλέπονταν αρχικά. Συγκεκριμένα η κατασκευή 8 πρωτοτύπων ανάπτυξης του τουρκικού εθνικού μαχητικού αναμένεται να κοστίσει γύρω στα 10 δις Ε με βάση μετριοπαθείς εκτιμήσεις. Το ποσό αυτό είναι πιθανόν να φθάσει το πιο ρεαλιστικό ποσό των 13 δις Ε σε περίπτωση που ανακύψουν κάποια μικρά προβλήματα. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η πλήρης ανάπτυξη του αεροσκάφους. Η Τουρκία σχεδιάζει να προμηθευτεί γύρω στα 200 αεροσκάφη του Τύπου αντικαθιστώντας πλήρως τον υπάρχοντα στόλο μαχητικών F-16 .

Στόχος του Τουρκικού προγράμματος είναι η κατασκευή ενός μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλού ρόλου με ενσωματωμένα χαρακτηριστικά Stealth, 1 ή 2 κινητήρες και εγχώριας ανάπτυξης ραντάρ AESA. Ο στόχος για το κόστος ανά αεροσκάφος είναι τα 100 εκ Ε. Κάτι τέτοιο είναι μη ρεαλιστικό σε περίπτωση που κατασκευαστούν μόλις 200 αεροσκάφη του τύπου και μια εκτίμηση της τάξης των 150-200 εκΕ είναι μια πιο ακριβής εκτίμηση.

Η Τουρκία βρίσκεται σε συνεργασία με την Σουηδική Saab στο στάδιο αρχικής σχεδίασης. Αναμένεται αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και στα επόμενα στάδια ανεβάζοντας περαιτέρω το κόστος ανάπτυξης. Από την άλλη η Saab φημίζεται για την κατασκευή αεροσκαφών υψηλής οικονομικής απόδοσης όπως το Jas-39 Grippen. Αυτό σημαίνει ότι οι σουηδικές μέθοδοι παραγωγής και διαχείρισης του προγράμματος, σχεδιαστικές επιλογές και επιλεγμένα συστημα θα βοηθήσουν στην περαιτέρω συρρίκνωση του κόστους ανά μονάδα.

Συνολικά θα απαιτηθούν 30 (κόστος απόκτησης-150εκΕ ανα μονάδα) μαζί με 13 δις Ε (κόστος ανάπτυξης), 43 δις Ε. Ακόμη και αν το τουρκικό πρόγραμμα πιάσει τους στόχους των 100εκ Ε ανα αεροσκάφος αυτό θα μεταφράζεται σε 33 δις Ε συνολικό κόστος ανάπτυξης και απόκτησης. Όπως καταλαβαίνει κάποιος αν υπολογίσει και την τουρκική πρόθεση για αγορά 100 αεροσκαφών F35 JSF, κόστους 16 δις Ε φθάνουμε αισίως τα γύρω 50 δις Ε. Ακόμη και χώρες του Αραβικού Κόλπου που είναι βουτηγμένες στα πετροδόλλαρα θα βρίσκανε δυσκολία χρηματοδότησης. Μπορεί στην πράξη να δούμε ένα σενάριο αγοράς 60 JSF και 80-100 TF-X που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του συνολικού κόστους αλλά θα εκτινάξει το κόστος ανά μονάδα (!).

Η Τουρκία για άλλη μια φορά στοχεύει υψηλότερα από τις ικανότητες της, γεγονός που θα της αφαιρέσει πολύτιμους οικονομικούς πόρους. Οικονομικοί πόροι που αν κατευθύνονταν σε δοκιμασμένες λύσεις θα τις έδιναν το ποιοτικό πλεονέκτημα στην Ν.Ανατολική Μεσόγειο. Η μεγαλομανία της γειτονικής χώρας θα γυρίσει μπούμερανγκ όχι μόνο στο πρόγραμμα TF-X αλλά και σε άλλα προγράμματα με χαρακτηριστικότερο το πρόγραμμα 6 υποβρυχίων T-214 AIP με 100% τουρκικής σχεδίασης αισθητήτρες και σύστημα μάχης. Οι παραπάνω προθέσεις της Άγκυράς είναι μια ευκαιρία για την ελληνική πλευρά σε βάθος χρόνου για απόκτηση αισθητά ποιοτικού πλεονεκτήματος στον αεροναυτικό τομέα.

2 thoughts on “Το τουρκικό πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής TF-X, τίθενται σε αμφιβολία

  1. Ἴσως ὅμως δέν πρόκειται για ἔπαρση,ἀλλά για ἀνατολίτικη κουτοπονηριά:φουσκώνουμε ὅσο γίνεται το τουλούμι,να δείχνει γεμάτο και βαρύ,ἡ εἰκόνα ἑνός κράτους σε ὀργασμό εἶναι πάντοτε ἐπιβοηθητική ὅταν ἔχεις φιλοδοξίες γεωπολιτικῆς ἀναδείξεως.
    Το TF-X μπορεί να ἀξιοποιηθεί και ἐπικοινωνιακά,μπορεί και να εἶναι ἕνα μπαξίσι στον Κάρλ Μπίλντ,μπορεί να εἶναι ἕνα καμπανάκι προς την Lockheed-Martin,μπορεί να εἶναι και μία ὑποθήκη για το μέλλον,ὅχι ὁπωσδήποτε στην μορφή ἑνός μαχητικοῦ κατηγορίας F-16/F-35,ἀλλά ἴσως κάτι στην κατηγορία του Τ-38,π.χ,για ἀρχή,και…ἔχει ὁ Θεός.
    Ἐξ ἄλλου στην τουρκική νοοτροπία ἔχει,ὅπως και να το κάνουμε,την θέση του και το «γιαβάς-γιαβάς».

    Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s