3 Θάνατοι στρατιωτών κατά την διαδικασία επιλογής προσωπικού της βρετανικής SAS

Στιγμιότυπο από παλαιότερη πορεία 64 χλμ στο Breacon Woods

Στιγμιότυπο από παλαιότερη πορεία 64 χλμ στο Brecon Beacons

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ένα ακόμη άτομο πέθανε κατά τη διαδικασία επιλογής εφέδρων (reservist) της SAS. Συνολικά 3 άτομα πέθαναν. Τις προηγούμενες μέρες ο Edward Maher,31 ετών και ο Craig Roberts, 24 ετών είχαν καταρρεύσει κατά τη διαρκεια της εκπαίδευσης. Ο συνδυασμός 30 βαθμών C (ασυνήθιστο για τα βρετανικά δεδομένα) και της δοκιμασίας της ανάβασης σε ορεινό έδαφος 64 χλμ δημιούργησε ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες. Στην δοκιμασία αυτή που είναι και η πιο απαιτητική για την αντοχή του επιλεγόμενου το υποψήφιο μέλος της SAS πρέπει να κάνεις πορεία 64 χλμ σε λιγότερο από 20 ώρες με πλήρη φορτίο 55 lb. Το γεγονός ότι η δοκιμασία είναι το τελευταίο και πιο απαιτητικό τεστ της 1 βδομάδας σκληρών δοκιμασιών εντείνει την προσπάθεια και απαιτεί πολύ περισσότερο θέληση τη στιγμή που το σώμα είναι αδύναμο. 

Συνολικά 6 άτομα (μεταξύ τους οι 2 θανόντες) λιποθύμησαν από την εξάντληση κατά τη διάρκεια της πορείας. Το Βρετανικό  Υπουργείο Άμυνας διέταξε έρευνα για να διελευκανθούν τα αίτια των τόσων πολλών θανάτων σε μικρό χρόνο. Σε τέτοιες μονάδες είναι συχνό φαινόμενο ατυχήματα ακόμη και θανάσιμοι τραυματισμοί αλλά δεν έχει εμφανιστεί ποτέ σε τέτοια συχνότητα μέσα σε μερικές μέρες. Πιθανόν ο παράγοντας καιρός και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν στην υπερκόπωση και την περαιτέρω αφυδάτωση.

Πηγή των βρετανικών ειδικών δυνάμεων ανέφερε : » Αυτό το δυστύχημα (οι θάνατοι) δεν έπρεπε να συμβεί. Ήταν ευθύνη κάποιων να αποτραπεί. Υπάρχουν ανακρίσεις ήδη σε πολύ υψηλά κλιμάκια». Υπονοώντας ότι κάποιοι αξιωματικοί και υψηλόβαθμοι δεν τήρησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Η φύση των συγκεκριμένων ανδρών τους οδηγεί πολλές φορές να μην εγκαταλείπουν παρόλο που το σώμα τους βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι επιβλέποντες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί οφείλαν στο να είναι έμπειροι στη διάγνωση θανατηφόρας υπερκόπωσης ανεξαρτήτως της βούλησης και περιγραφής του υποψηφίου. Οι εκπαιδευτές έχουν το δικαίωμα να απορρίψουν κάποιον υποψήφιο παρόλο που ο ίδιος δεν έχει βούληση να παραιτηθεί.

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s