Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο μουσείο-σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη

kemal1

Κόψιμο κορδέλλας του μουσείου υπέρ της «φιλίας» των δύο λαών

Σε μια σεμνή τελετή εγκαινιάστηκε στην οδό Αγίου Δημητρίου το ανακαινισμένο σπίτι  που έζησε τα παιδικά του χρόνια ο ιστορικός ηγέτης της Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ. Το σπίτι βρίσκεται εντός του χώρου του τουρκικού προξενείου και τα εγκαίνια έγιναν την Παρασκευή το πρωί 16 Αυγούστου 2013 από τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Ομέρ Τσελίκ και τον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλο. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν αξιωματούχοι των δύο χωρών καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι δύο Υπουργοί σημείωσαν τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών ιδιαίτερα μετά την πολιτική των «σεισμών» το 1999. Ο κ. Ομέρ Τσελίκ υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας δήλωσε : «Εμείς βλέπουμε τις δύο χώρες ως φίλες χώρες. Επίσης, βλέπουμε και τις μειονότητες που υπάρχουν στις δύο χώρες ως γέφυρες φιλίας μεταξύ των δύο λαών». Τόνισε επίσης πως πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες προσέγγισης και προσέλκυσης τουρισμού και από τις 2 πλευρές. Έθεσε το ζήτημα της δημιουργίας υποδομών που ευνοούν το εμπόριο και την ανταλλαγή προιόντων μεταξύ των 2 χωρών πράγμα που θα επιφέρει έσοδα και μεγαλύτερο κύκλο εργασιών στις επιχειρήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας. Η Τουρκική πλευρά είναι βέβαιη ότι το νέο μουσείο θα προσελκύσει επιπλέον τουρίστες στη Θεσσαλονίκη και θα ωφελήσει την πόλη που το φιλοξενεί. Δεν είναι και λίγες οι πτήσεις της Τουρκικής αεροπορικής εταιρείας Turkish Airlines στο αεροδρόμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης.

«Για το κτήριο αυτό εργάστηκαν ομάδες τεχνικών και από τις δύο χώρες και θα είμαστε ευτυχείς να τους δούμε και στο μέλλον, πάνω σε άλλα σχέδια, να εργάζονται μαζί» πρόσθεσε, ενώ ευχαρίστησε την ελληνική Πολιτεία για τη συνδρομή με τις άδειες.

Ο κ. Γεροντόπουλος εξήρε τη συνεργασία των 2 χωρών και το αμοιβαίο κλίμα συνεργασίας που εδραιώνει την ειρήνη.

Όσον αφορά τον χώρο του μουσείου έχει διατηρηθεί πιστά η ατμόσφαιρα και η διαρύθμιση της εποχής. Στο ισόγειο υπάρχει  βιβλιοθήκη με κείμενα και βιβλία της εποχής, πορτρέτα του Ατατούρκ και αίθουσα με προβολέα  για ντοκιμαντέρ σχετικά με το έργο και τη ζωή του. Στον πρώτο όροφο υπάρχουν στιγμιότυπα της ζωής του στη Θεσσαλονίκη κατά τα παιδικά του χρόνια, το σχολείο στο οποίο πήγε, καθώς και η φοίτησή του αργότερα στο Μοναστήρι (Μπίτολα).Ο τελευταίος όροφος αναφέρεται στη στρατιωτική και πολιτική του δράση, μέχρι και τον θάνατο του, στις 10 Νοεμβρίου 1938.

kemal2

To κέρινο ομοίωμα αναπαριστά πιστά την φυσιογνωμία του Τούρκου ηγέτη Κεμάλ Ατατούρκ. Υπενθυμίζει σε όλους ότι η πολιτική της Άγκυρας στη Θράκη είναι μόνο η αρχή…

Σημείωση: H ελληνική πολιτεία δεν είμαστε σίγουροι στο τι ακριβώς προσπαθεί να πετύχει με τη στάση της. Παρόλο που τέτοιες ενέργειες βοηθάνε την «φιλία» των δύο χωρών εν έτει 2013 αγνοούν ιστορικές ευθύνες του τουρκικού καθεστώτος κατά των διωγμών εναντίον των Ελλήνων και της γενοκτονίας των Ποντίων. Ακόμη και αν προσπεράσει κάποιος τις φρικαλεότητες που προκάλεσαν οι Τούρκοι υπό την ηγεσία του Κεμάλ Ατατούρκ κατά την περίοδο 1922-1923 δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε ποιο είναι το αντάλλαγμα της ελληνικής πλευράς για αυτή την εξαιρετικά σημαντική συμβολική κίνηση. Ο κάθε Έλληνας μπορεί να αναρωτηθεί ποια είναι η τύχη της συρρικνωμένης ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, όπως επίσης και η λειτουργία και το άνοιγμα  της Αγίας Σοφίας που έχει μετατραπεί πολλάκις φορές από την Τουρκική πλευρά ως χώρος εμπορικών εκθέσεων. Από όσο επίσης ξέρουμε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή παρόλη την πρόθεση της κυβέρνησης Ερντογάν να την ανοίξει. Το ερώτημα που τίθεται είναι ότι στη διπλωματία όταν δίνεις κάτι έστω και συμβολικό αναμένεις από την άλλη πλευρά μια αντίστοιχη κίνηση. Ποια είναι αυτή η αντίστοιχη τουρκική κίνηση?

Η Διπλωματία της δοτικότητας δεν είναι Διπλωματία αλλά παράδοση άνευ όρων!!!

Μήπως υπάρχει κάτι άλλο πίσω από το άνοιγμα του μουσείου σπιτιού του Κεμάλ Ατατούρκ και των ενεργειών και της προπαγάνδας του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή? Οι καιροί είναι πονηροί και οι εξελίξεις καταιγιστικές…

5 thoughts on “Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο μουσείο-σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη

 1. Oἱ καιροί ἴσως και να μήν εἶναι πονηρώτεροι ἀπό ἀλλοτε,ἑμείς οἱ Ἕλληνες πάντως εἴμαστε μάλλον περισσότεροι ἀποχαυνωμένοι ἀπό ὅσο ποτέ ἄλλοτε.

  Μου αρέσει!

 2. @Αχερων
  Πολύ σημαντική είδηση
  Πλέον δεν ξέρω που μπορεί να φθάσει ο πάτος του βαρελιού…
  Στην ουσία ο Παύλος Μελάς είναι το σύμβολο της απελευθέρωσης της Μακεδονίας που τόσοι επιβουλεύονται.
  Δεν γνωρίζω το ιδιοκτησιακό καθεστώς ούτε τις προθέσεις της ιδιοκτήτριας (πχ αν το έδινε στο κράτος με τον όρο να γίνει μουσείο) αλλά η σύγκριση με το σπίτι του Κεμάλ δείχνει το πως οι δυο αντιπαλες χώρες τιμούν ευκαιριακά ή με στραγηγική τα σύμβολά τους.

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s