H Τουρκική Aseslan υπέγραψε σύμβαση για την περαιτέρω ανάπτυξη του Στρατηγικού Τουρκικού Ραντάρ CAFRAD

Απεικόνιση σε Η/Υ του ραντάρ CAFRAD

Απεικόνιση σε Η/Υ του ραντάρ CAFRAD

Η τουρκική εταιρεία Aseslan σε ανακοίνωσή της στις 8 Αυγούστου 2013 ανέφερε ότι υπέγραψε σύμβαση ύψους 100 εκ $ περίπου με την αντίστοιχη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (SSM) του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Το αντικείμενο της σύμβασης είναι η υλοποίηση και ανάπτυξη της αρχικής σχεδίασης (Phase 1) του ναυτικού ραντάρ CAFRAD.  Το συγκεκριμένο ραντάρ προορίζεται για εγκατάσταση στις νέες φρεγάτες τουρκικής κατασκευής TF-2000 που προορίζονται να κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερα οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα Milgem και το σκάνδαλο της ανάθεσης στα ιδιωτικά ναυπηγεία RMK Marine αναμένεται να αποδευσμέυσουν τα κονδύλια για την υλοποίηση του πιο φιλόδοξου προγράμματος TF-2000.

Κατά την πρώτη φάση της ανάπτυξης η εταιρεία θα κατασκευάσει ένα ραντάρ καταύγασης (AESA) για την ταυτόχρονη καταύγαση πολλαπλών βλημάτων. Θα κατασκευαστεί επίσης ενσωματωμένο μη-μηχανικά περιστρεφόμενο σύστημα αναγνώρισης φίλου ή εχθρού IFF. Στην επόμενη φάση του προγράμματος που είναι και η πιο σημαντική θα αναπτυχθεί το ραντάρ μακράς εμβέλειας καθώς και ραντάρ αέρος πολλαπλών λειτουργιών (MFF). Η εταιρεία θα συνεργαστεί επίσης με το ερευνητικό ινστιτούτο TUBITAK καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος. Τα συγκεκριμένα συστήματα αναμένεται να παραδοθούν για επιχειρησιακές δοκιμές την περίοδο 2014-2018.

Το σύστημα CAFRAD με βάση την εταιρεία θα είναι ένα 4ης γενιάς ραντάρ ενεργής φασικής διάταξης και θα έχει παρόμοιες δυνατότητες με το αντίστοιχο ισραηλινό ALPHA multimission M-2258. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι και τα 2 έχουν πολύ μικρό βάρος (500-700kg) γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για εγκατάσταση σε μικρά σκάφη όπως κορβέτες ή ελαφρές φρεγάτες. Επιπλέον αξιοποιούν εξελιγμένες μεθόδους beam-forming για ECCM και πολλαπλή εμπλοκή στόχων.

Η γενική αρχιτεκτονική θυμίζει έντονα το ραντάρ APAR όπου χρησιμοποιούνται 2 ραντάρ, ένα ραντάρ για έρευνα-όγκου και ξεχωριστό ραντάρ για κατάδειξη στόχων και καθοδήγηση βλημάτων.

Η ύπαρξη καταυγαστήρα μαρτυρά την μελλοντική επιλογή βλήματος ημιενεργού καθοδήγησης όπως ο ESSM και ο SM-2. Το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης και οι σχετικές δοκιμές των τεσσάρων ετών δείχνουν μια μεγαλύτερη σοβαρότητα σε ζητήματα βιομηχανικής ανάπτυξης. Από την άλλη η μακροχρόνια ανάπτυξη θέτει αναγκαστικά την κατασκευή των τουρκικών φρεγατών TF-200 στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Σε συνδυασμό με την αμφίβολη ολοκήρωση του προγράμματος MILGEM το τουρκικό πολεμικό ναυτικό TDK θα παραμείνει για πολλά χρόνια στη μορφή που έχει σήμερα.

Το Ελληνικό ΠΝ διατηρεί για την ώρα τις ισορροπίες, ιδιαίτερα στο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου. Διαθέτουμε επαρκή χρόνο για να αξιοποιήσουμε τα υπάρχοντα συστήματα, να αναβαθμίσουμε κρίσιμες κύριες μονάδες του στόλου όπως οι ΜΕΚΟ 200 και να παραλάβουμε πολεμικά πλοία (ΤΠΚ Super Vita) και υποβρύχια από παραγγελίες προηγούμενων ετών.

Ο τουρκικός σχεδιασμός ανανέωσης του στόλου αφορά 4 νέες φρεγάτες TF-2000 AAW, 8 κορβέτες ASW MILGEM (2 έχουν παραδοθεί, κατασκευασμένες σε κρατικά ναυπηγεία) και πιθανόν 4 ελαφρές φρεγάτες TF-100 (εξέλιξη των MILGEM με εκτοξευτή MK41 VLS ESSM και VL ASROC). Oι επεκφρασμένες προθέσεις της Τουρκίας για ολοκληρωτική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πιο έμπρακτες από ποτέ.

Η αντιμετώπιση του TDK δεν χωρά αναβολές και εφυσηχασμό…

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s