Κατάντια: Παραίτηση του Δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου του Αμυνταίου στη Φλώρινα

amyntaio

Τόσο ο Δήμαρχος κ. Ιωσηφίδης όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμυνταίου στη Φλώρινα υπέβαλλαν παραίτηση διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο μονάδων του ΕΣ στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι τόσο η 9η ταξιαρχία που βρισκόνταν στην Φλώρινα όσο και οι μονάδες που υπάγονταν σε αυτήν καταργούνται και μεταφέρονται σε άλλες περιοχές.

Τα προβλήματα υπο-επάνδρωσης των συγκεκριμένων μονάδων ήταν γνωστά από καιρό. Όπως γνωστές ήταν και οι μεθοδεύσεις ορισμένων ώστε από ενεργή δύναμη Χ στρατιωτών μετά τις αποσπάσεις στρατεύσιμων σε μη μάχιμες θέσεις όπως σε λέσχες Αξιωματικών, στα ΚΑΥ, στον Λόχο Στρατηγείου (πλειοψηφία «άοπλοι») στην Ταξιαρχία και στο Σώμα στην Κοζάνη η δύναμη αυτή έπεφτε στο 40% (!).

Πολλοί βλέπουν το ζήτημα της άμυνας είτε σαν ευκαιρία να τονώσουν τις τοπικές τους οικονομίες ή ως ευκαιρία να περάσουν λάδι κάποιοι στρατεύσιμοι. Οικονομία δεν είναι τα μπουγατσάδικα, τα γυράδικα και οι καφετέριες!!!

Φανταστείτε η Νέα Δομή Δυνάμεων να ήταν πιο ριζική τι θα γινόνταν.

Τελικά, ο μεγαλύτερος εχθρός του ΕΣ είναι η νοοτροπία που κουβαλάμε σαν λαός (!).

6 thoughts on “Κατάντια: Παραίτηση του Δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου του Αμυνταίου στη Φλώρινα

 1. Δεν υπαρχει σωτηρια για τη χωρα,εδω ο αλλος ηθελε να μας πεισει πως πρεπει να ειχαμε μοναδες μεγεθους σωματος στρατου στα ελληνοαλβανικα συνορα οταν ολοκληρη Κυπρος εχει 2 μονο μεραρχιες και υπολογιζει με αυτες να κρατησει διχως βοηθεια.

  Μου αρέσει!

 2. Ἡ ἀλήθεια εἶναι ὅτι χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο στρατό και σώματα ἀσφαλείας ἀπ΄ὅσο ἔχουμε.
  Ἄν ὅμως στα σώματα ἀφαλείας το πρόβλημα εἶναι κυρίως ἡ ἀξιοποίηση του ἀνθρώπινου δυναμικοῦ,στον στρατό εἶναι ἡ ἔλλειψη ἀνθρώπινου δυναμικοῦ.
  Για την Δ.Μακεδονία και Ἥπειρο χρειάζεται βασικά μία στοιχειώδης προκάλυψη μεγέθους συντάγματος,και μία ταξιαρχία εἰδικῆς συνθέσεως,που για λόγους ἱστορικούς θα μπορεί να ὀνομάζεται μεραρχία,π.χ VIII ΜΠ.
  Πέρα ἀπό ΄κεί,μία στιβαρή δύναμη τύπου χωροφυλακῆς,στο πρότυπο των καραμπινιέρων ἤ κάτι τέτοιο,ἡ ὁποία θα μπορεί να ὑπολογίζει σε ἑνίσχυση ἀπό την ἐθνοφυλακή.
  Το πώς θα ὀνομαστεί ἀυτό το σώμα ἀσφαλείας μου εἶναι ἀδιάφορο-στην τελική,ἄς ὀνομαστεί δίωξη λαθρεμπορίου,ΣΔΟΕ,ἤ κλιμάκιο ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ Πρεσπῶν.
  Θα πρέπει ὅμως να εἶναι διακριτό σώμα με δική του δομή,για να μήν ἀπορροφὰται ἀπό την ἀστυνομία στα μουλωχτά και ἀθόρυβα.
  Στην Α.Μακεδονία ὅμως χρειάζεται στρατός και μάλιστα ἀρκετός.
  Στην Δ.Θράκη εἴμαστε ὑπερβολικά ἐμπροσθοβαρείς,και χωρίς ἐφεδρείες,οὔτε κενά κλείνεις,οὔτε κενά ἐκμεταλλεύεσαι.
  Ἡ δέ Κύπρος χρειάζεται ἀπό τώρα κάποια,ἄν ὅχι κρίσιμη,πάντως ἐπαρκή μάζα στρατοῦ και ὄγκου πυρός ὥστε ὅχι ἀπλώς να ἀντέξει,ἀλλά να δαγκώσει όδυνηρά τον ἀττίλα με το πρώτο μπάμ,διότι σοβαρές ἑνισχύσεις ἑν μέσω γενικευμένης συρράξεως με την Τουρκία,θα ἀργήσουν να ἀποσταλοῦν.
  Ὅλα αὐτά βέβαια,εἶναι εὔκολα στα λόγια,και στην πράξη λείπουν οἱ βασικώτερες προϋποθέσεις:ἡ βούληση για ἀγώνα,και ἡ προπαρασκευή.
  Παρεμπιπτόντως,ἔχοντας παλαιότερα διαβάσει την θέση σου περί θητείας,τοποθετοῦμαι κάθετα ὑπέρ του στρατοῦ θητείας,διότι φρονῶ ὅτι εἶναι ἡ ἀρτιώτερη μορφή στρατεύματος σε μακρά προοπτική,με τις λιγώτερες παρενέργειες σε οἰκονομικό και κοινωνικό ἐπίπεδο.
  Ὁ στρατός κληρωτῶν δέν συσωρεύει οὔτε κοιλαράδες ΕΠΟΠ,οὔτε αὐριανούς ἀνέργους.
  Γνωρίζω ἐπίσης την θέση σου για την ἐφαρμογή του 18+18,ἤ του 18+24 στην Κύπρο.
  Δέν διαφωνῶ στην παρατήρηση ὅτι στην Μεγαλόνησο δέν λειτούργησε ἡ λύση,ἀλλά και ἡ καλύτερη λύση μπορεί να ἔχει την χειρότερη ἐφαρμογή.
  Ὅπως Ἑλλάδα.

  Μου αρέσει!

 3. Όσον αφορά τη δύναμη της χωροφυλακής φρονώ ότι για το ρόλο αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα η υπάρχουσα δύναμη της συνοριοφυλακής. Η δύναμη αυτή θα μπορούσε να εμπλουτισθεί με μέσα του ΕΣ (θερμικές κάμερες, οχήματα κτλ), να χρηματοδοτηθεί από κονδύλια της ΕΕ και να εκπαιδευτεί από άξιωματικούς των ΕΕΔ.
  Θα μπορούσε να είναι «ελαφρά» εξοπλισμένη για δεδομένα στρατιωτικού σχηματισμού αλλά συνάμα «βαριά» εξοπλισμένη για δεδομένα αστυνομικής δύναμης.
  Η συνεργασία επίσης με κάποια UAV είτε του ΕΣ είτε της ΠΑ θα βελτίωνε τις δυνατότητες της.Ίσως η μόνιμη απόσπαση 3-4 UAV τα οποία θα επιχειρούν από κάποιο αεροδρόμιο στην Καστοριά ή στη Φλώρινα (από όσο γνωρίζω το αεροδρόμιο της Καστοριάς έχει εξοπλισμό και επαρκή μήκος αεροδιαδρόμου ακόμη και για διεθνείς πτήσεις) θα ήταν μια σημαντική ενίσχυση.

  Θα με ενδιέφερε τι υλικό και μονάδες θα περιελάμβανε η ειδική σύνθεση της Ταξιαρχίας (?)

  Μου αρέσει!

 4. Δεν χρειαζεσαι εξτρα στρατο οσον αφορα τον πληθυσμο αν δεν βελτιωθει η ποσοτητα.
  Ειδικα οσον αφορα τη ΒΔ Ελλαδα,μια ενισχυμενη ταξιαρχια σε περιπτωση πολεμου ειναι υπεραρκτη αν ΞΕΡΕΙ το αντικειμενο της και δεν ειναι ανεκπαιδευτοι.
  Και ειδικα για την αστυνομια το τεραστιο προβλημα ειναι το τελευταιο.

  ΥΓ.Θα το φωναζω μεχρι να πεθανω: ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ.ΓΙα τον ΕΣ δεν υπαρχει αλλη λυση.

  Μου αρέσει!

 5. Συνοριοφυλακή,ναί,ἀλλά ὅπως εἴπα με διακριτή δομή,ἀκόμη και στολή,για να μήν ἀκυρώνεται ἀπό την ἀστυνομία,ὅπως ἔγινε.
  Ἡ εἰδική σύνθεση εἶναι εὐρεία ἕννοια,γι΄αὐτό και την ἄφησα στην κρίση του ποιητή.
  Οὑσιαστικά,ὁτιδἠποτε πέρα ἀπό το ἰσχύον ὀργανόγραμμα,θεωρείται εἰδικῆς συνθέσεως,π.χ μία ὀργανική μονάδα λιγώτερη ἤ περισσότερη,και ἔχεις ἤδη σχηματισμό εἰδικῆς συνθέσως.
  Ἡ γνωστή μεραρχία του Ε.Σ στην Κύπρο ἦταν εἰδικῆς συνθέσεως,ἐπειδή διέθετε δύο συντάγματα πεζικοῦ ἀντί τριῶν,ἡ ἐπιλαρχία ἀρμάτων της εἴχε δύο ἀντί τριῶν ἱλῶν,κ.ο.κ.
  Ἡ δική μου εἰκόνα,ἀφού ἔφτασε ἡ συζήτηση ἐδώ,εἶναι ἕνα τάγμα βαρέων ὅπλων,ἕνα μηχανοκίνητο με VBL/HUMMER,και ἕνα στρατηγείου,ἑνδεικτικά.
  Ἑναλλακτικά,ἡ ἑν λόγω ταξιαρχία συμπεριλαμβάνει και την προκάλυψη,ἐπιπέδου διοικήσεως συντάγματος,και ὀνομάζεται μεραρχία,π.χ VIIIΜΠ,εἰδικῆς και πάλι συνθέσεως.

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s