Στιγμιότυπα από την Επιχειρησιακή Εκπαίδευση της 156 Αυτοκινούμενης Μοίρας Μέσου Πυροβολικού (PzH 2000 GR)

Πηγή ΓΕΣ

Το είδαμε από τον χρήστη yand στο youtube

Εκπαίδευση της 156 Αυτοκινούμενης Μοίρας Πυροβολικού με τα A/K πυροβόλα Pzh 2000.

Κατά την εκπαίδευση ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις τεχνικές fire & scout. Τα 24 A/K πυροβόλα Pzh 2000 είναι ότι τελειτότερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ελληνικό οπλοστάσιο. Διακρίνονται για την υψηλή ταχυβολία τους, το μεγαλύτερο παρατεταμένο ρυθμό βολής, το μεγάλο τους βεληνεκές, την ακρίβεια τους και την εξαιρετική τους διαθεσιμότητα. Με βάση τα συνολικά χαρακτηριστικά τους και το δόγμα χρήσης τους 1 Pzh 2000 μπορεί να εκτοξεύσει τον ίδιο όγκο πυρός με 3 Α/Κ Μ109 (!).

Τα καλύτερα πυροβόλα στα καλύτερα χέρια, στο προσωπικό της 156 Α/Κ Μοίρας μετατρέπονται σε έναν θανάσιμο συνδυασμό.

18 thoughts on “Στιγμιότυπα από την Επιχειρησιακή Εκπαίδευση της 156 Αυτοκινούμενης Μοίρας Μέσου Πυροβολικού (PzH 2000 GR)

 1. 223 από τα γερμανικά M109 A3GE A2 (Αυτόματο σύστημα τάξης και βολής Aurora), 50 M109 A3GE A1και γύρω στα 82 M109 A2 και 50 παλιά M109A1B. Να μην ξεχάσω και 12 M109 A5 σε μια άκυρη προμήθεια που κάναμε.Σύνολο των διάφορων εκδόσεων 418 (!).
  Υπολόγισε ότι αυτά που 100% θα αποδώσουν στο δόγμα fire &scout είναι τα Α3GEA2 ,τα M109Α5 και τα 24 Pzh 2000.

  Μου αρέσει!

 2. 1 Pzh-2000 ειναι ισο με 3 Μ109?
  Τα Μ109Α1 και Μ109Α2 ειναι για το μουσειο.. τα Γερμανικα Μ109Α3 που πηραμε «ληγουν» το 2015.. και τα Μ109Α5 που αγορασαμε ηδη χρειαζονται εκσυγχρονισμο..
  Ντρεπεστε να πειτε αυτα?
  Τα PzH-2000 ειναι συγκρισιμα με τα Μ109Α6 αλλα το κοστος τους ειναι αδικαιολογητα υψηλο..
  Πεσανε Γερμανικες μιζες για να τα παρουμε.. Με τα ιδια χρηματα θα μπορουσαμε να εκσυγχρονισμουμε ολα τα Μ109 μας σε επιπεδο Μ109Α5+.. αλλα ας ειναι καλα οι φιλοι μας οι Γερμανοι..

  Μου αρέσει!

 3. Αν προσέξεις κατα καιρούς θίγονται τα κακώς κείμενα σε αυτό το site.
  Γενικά η λίστα των όπλων που πρέπει να αποσυρθεί είναι μεγάλη…πολύ μεγάλη…
  Ο εκσυγχρονισμός των Μ109 όπως είχε προταθεί από τον τότε βουλευτή και μετέπειτα υπουργό άμυνας της ΝΔ Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο ήταν μεν οικονομικός αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα κρατούσε τα τοτε Μ109 Α1/Α2 σε ανάλογη κατάσταση με τα M109 A3GeA2. To Κλειδί στα τελευταία είναι το σύστημα αυτόματης τάξης και βολής Aurora.
  Να υπενθυμίσουμε ότι πριν τα τουρκικά α/κ πυροβόλα Firtina o Τουρκικός Στρατός βασίζονταν σε μετασκευασμένα Μ 44Τ/Μ52Τ αμφίβολης επιχειρησιακής αξίας.
  Όλα είναι σχετικά λοιπόν τι είναι αξιομαχο και τι όχι

  Μου αρέσει!

 4. Εὔχομαι να εἶναι πατάτες τα Firtina,ἀλλά αὐτό που εἶναι γεγονός ἀναμφισβήτητο,εἶναι ἡ χρόνια δική μας ἀπραξία,την ἴδια στιγμή που οἱ γείτονες ὑλοποιούσαν μεγαλεπήβολο πρόγραμμα.
  Ἡ ἕνεση των 223 Μ-109Α3GΕΑ2,πολύτιμη και ἐπωφελέστατη,ἀλλά «λοτταρία».
  Ἄλλο να προγραμματίζεις και να ὑλοποιείς,και ἄλλο να κάνεις ἀρπαχτές.

  Μου αρέσει!

 5. Σε πολλά εξοπλιστικά προγράμματα της τελευταίας δεκαετίας έμφαση δόθηκε στο να πάρουμε το καλύτερο και συννάμα ακριβότερο με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της προμήθειας των ελικοπτέρων ΝΗ-90.

  Όσον αφορά το Ελληνικό Πυροβολικό προσωπική μου εκτίμηση είναι πως χρειαζόμαστε περισσότερα ΠΕΠ (μεταχειρισμένων ή μη-Η αμερικανική Εθνοφρουρά απέσυρε γύρω στα 116 MLRS και καμια δεκαριά HIMARS) για την αντικατάσταση των RM70 και απόκτηση νέων ρουκετών για τα MLRS.

  Μου αρέσει!

 6. Συμφωνὼ.
  Ὅμως,τα MLRS εἶναι ἐπιλογή ἀνάγκης,ἀπό την ἄποψη ὅτι ἀποτελοῦν το βαρύ πυροβολικό που φυσιολογικά ἀξοποιείται καλύτερα στην ἐπίθεση (ἀκόμη και ἄν πλήττει τις ἐχθρικές ἀκολουθούσες δυνάμεις,αὐτό θα ἐξαργυρωθεί μόνο στο πλαίσιο ἀντεπιθέσεως),ἐνὼ αὐτό που μας χρειάζεται στην παρούσα συγκυρία(ἔχοντας παραχωρήσει κάθε πρωτοβουλία),εἶναι ἡ εὐελιξία και διασπορά του πυροβολικοῦ μάχης σε ὅλους τους ἀπειλούμενους τομείς,και αὐτοί δέν εἶναι λίγοι.
  Μόνο τα νησιά να σκεφτείς,καταλαβαίνεις…
  Ἀλλά και καθεαυτή ἡ περίπτωση των MLRS,ἐάν και ἐφόσον τα βάλουμε στο χέρι,πάλι ἀρπαχτή θα εἶναι,ἀφοὺ δέν θα εἶναι ἀποτέλεσμα προγραμματισμοῦ,ἀλλά αὐτοσχεδιασμοῦ.

  Μου αρέσει!

 7. Όσον αφορά τα νησιά θα προτιμούσα ελαφρυτερα τροχοφόρα συστήματα πυροβολικού όπως το γαλλικό Caesar ή το σουηδικό SP Archer. Αντίστοιχα και HIMARS. Τραγική έλλειψη στον ΕΣ (όπως και στον Τουρκικό) είναι ένα σύγχρονο όχημα μαζί με όλμο 120mm. Διορθωσέ με αν κανω λάθος αλλά αποκτήθηκαν μόλις 120 όλμοι E-120 εγκατεστημένοι σε ισάριθμα Μ106Α2.Δεδομένου ότι μια επίθεση στα ελληνικά νησιά δύσκολα θα συμπεριλαμβάνει μεγάλο αριθμό τουρκικών αρματων μάχης και ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ την μάχη θα τη δώσει το πεζικό και οι καταδρομείς από τις 2 μεριές του Αιγαίου. Υπόψιν ότι ο Ε-120 έχει δραστικό βεληνεκές 9 km. Είναι μια καλή λύση όχι τόσο στον Εβρο όσο στο ιδιαίτερο περιβάλλον των ημιορεινών νησιών του Ν.Ανατολικού Αιγαίου.

  Για την ώρα η απόκτηση νέων πυρομαχικών για τα ήδη υπάρχοντα συστήματα πυροβολικού είναι η μόνη εφικτή λύση που μπορεί να αυξήσει τις δυνατότητές τους.

  Εχεις απόλυτο δίκαιο όσον αφορά την οργάνωση και τον προγραμματισμό. Παρόλο που πολλοι αξιωματικοί στα επιτελεία έχουν όραμα και διάθεση για πρωτοτυπία στην πράξη για λόγους μίζας,πολιτικής,διπλωματίας,ανικανότητας πολλά από αυτά μένουν στα χαρτιά ή γίνονται αποσπασματικές αγορές με ημερομηνία λήξης.

  ΥΓ1.Ισως και ένας λόγος που δεν έχουμε λεφτά γενικότερα σαν κράτος…
  ΥΓ2. Όταν βρω χρόνο θα ανεβάσω και ένα άρθρο για την άμυνα των ελληνικών νησιών

  Μου αρέσει!

 8. Και πάλι θα συμφωνήσω(ἐλπίζω να βρεθεί και μία εὐκαιρία για-δημιουργική- διαφωνία).
  Ἀπλὼς,θα ἐπισημάνω ὅτι δέν προσφέρονται οἱ καιροί για Caesar και Archer,καθώς δέν ὑπάρχει χρηματοδότηση.
  Και τέλος,μᾶλλον ἑννοείς τον ὅλμο Ε-56 των 120χλσ.

  Μου αρέσει!

 9. Ναι τν Ε-56 εννοω.
  Οσον αφορα το πυροβολικο εχω μια μικρη διαφωνια.

  Σε συγκεκριμενα νησια του Αιγαιου λογω ελλειψης βαθους ειναι δυσκολο να αναπτυξεις πολλες μοναδες πυροβολικου σε καταλληλες τοποθεσιες.Η χρηση μεσων οπως τα mlrs συγκεντρωνει την ισχυ πυρος σε ελαχιστες μοναδες. Μπορει σε καποιες περιπτωσεις να πετυχαινεται overkill ειναι ομως προτιμοτερο.
  Ιδιαιτερα οταν ο εχθρος προσεγγιζει την ακτη…Για αντιμετωπιση αεραγηματων εντος του νησιου ,ακ ολμοι των 12Ο πιστευω πως επαρκουν.

  Μου αρέσει!

 10. Ἐπιτέλους,ἡ διαφωνία που ἔλεγα.
  Τα MLRS στα νησιά εἶναι γενικῶς overkill,ἐκτός ἴσως της Λήμνου, και HIMARS για να εἶμαι εἰλικρινής,δέν βλέπω να δίνουν οἱ Ἀμερικανοί.
  Τέτοια ὅπλα θα ἀξιοποιηθοῦν ἐπωφελέστερα ἐκεί που θα ὑπάρχει και το ἀνάλογο «ψαχνό» για να χτυπήσουν,και οὔτε περιμένω να βρεθούμε ξαφνικά με τόσα MLRS που να ἐπαρκοῦν καί για Ἔβρο καί νησιά,οὔτε θεωρῶ δεδομένο ὅτι θα μας δώσουν τα Μ-270Α1.
  Για να το πὼ ἀπλά,ἔχουμε δύο μοίρες MLRS,ἄντε να τις κάνουμε(ἤ να μας τις κάνουν) πέντε,ἀλλά και αὐτό θα εἶναι ἄνευ ἀντικρύσματος ἄν δέν παραχωρηθοῦν ἐκ παραλλήλου και κάποια πυρομαχικά με μεσοπρόθεσμο ἕστω ὅριο λήξεως.
  Εὐχές και προσευχές,δηλαδή.
  Οἱ ὅλμοι των 120 εἶναι πράγματι ἕνα ἰδαίτερα κατάλληλο ὅπλο για τα νησιά.
  Κάποια Μ-109 και RM-70 με ἐκσυγχρονισμένο ΣΕΠ και βελτιωμένα πυρομαχικά ἐπεκτεταμένου βεληνεκοῦς θα συμπλήρωναν ἰδανικά την εἰκόνα,ἀλλά μᾶλλον θα πρέπει να ἀρκεστούμε στα ὑπάρχοντα παλαιάς διαμορφώσεως,την στιγμή που τα Leopard-2 στερούνται πυρομαχικῶν…
  Ἀνυπομονῶ για το ἀρθρο περί ἀμύνης νήσων.

  Μου αρέσει!

 11. Πέραν των αμερικανικών αποθεμάτων μπορούμε να καλύψουμε κάποιες ανάγκες και από ευρωπαικά αποθέματα MLRS (Γερμανία, Γαλλία). Μια συνδυασμένη απόκτηση 2-3 μοιρών είναι υπεραρκετή για τις ελληνικές ανάγκες.

  Σαφέστατα κάθε προμήθεια,δωρεά και εισαγωγή νέου συστήματος πρέπει να ακολουθείται από την ανάλογη ποσοτητα πυρομαχικών. Αν δεν μπορούμε να το πετύχουμε τότε καλύτερα να μην προβαίνουμε σε άοπλες προμήθειες

  Το σύστημα MLRS μπορεί να είναι overkill αλλα θέλουμε μια πλατφόρμα στα νησιά που να μπορεί να μεταφέρει μεγάλο όγκο πυρός σε μικρό χρόνο καλύπτωντας μεγάλη περιοχή πλήγματος με μια βολή (200X100 μέτρα).

  Ιδιαίτερα η ικανότητα να πλήτει και να καταστρέφει τουρκικά αρματαγωγά LCT ανοικτού τύπου καθώς και να αδρανοποιεί σε περίπτωση πλήγματος τους αισθητήρες πολεμικών πλοίων τα καθιστά μια πλατφόρμα πολλαπλού ρόλου. (με τις κατάλληλες πληροφορίες από το ΠΝ για τη θέση του αντίπαλου στόλου θα αποτελούσε και έναν διαρκή παράγοντα πίεσης στο τουρκικό ναυτικό).
  Ρίξτε στο «ψαχνό»στο Τουρκικό Ναυτικό.

  http://www.youtube.com/watch?v=OMShVkgvQEs
  Σκέψους το πάνω σε τουρκικά μεταγωγικά LCT…

  Τα παλαιότερα Μ109Α1/Α2 έχουν φάει τα ψωμιά τους. Ισως την προηγούμενη δεκαετία να άξιζε η αναβάθμιση τους αλλά τώρα νομίζω πως ο χρόνος έχει περάσει.

  Για τα υπολοιπα Μ109 είμαι σαφέστατα υπέρ του εκσυγχρονισμού όπως και της εισαγωγής νέων πυρομαχικών ακόμη και καθοδηγούμενων όπως το Vulcano . (ακόμη και με μικρο απόθεμα για αρχή). Το Ακ πυροβολικό των 155mm πρέπει να συμπληρώνει αρμονικά το πυραυλικό δόρυ στο Αιγαίο.

  Για το RM-70 Πόσος πιστεύεις ότι είναι ο υπολοιπόμενος χρόνος υπηρεσίας με ελληνικά χρώματα των συγκεκριμένων συστημάτων?

  Μου αρέσει!

 12. DG,θα ἀρχίσω ἀπό την τελευταία ἐρώτηση.
  Δέν ξέρω πόσος εἶναι ὁ ὑπολειπόμενος χρόνος των RM-70 οὔτε των Μ-109 Α1/Α2,ἀλλά ἐγώ θέτω το ἐξης ἐρώτημα :ἀπό τί και πότε προβλέπεται,ἕστω και αἰσιόδοξα, να ἀντικατασταθοῦν;
  Σχετικά πάντως με τους RM-70 και το διαμέτρημα των 122,ἴσως θα πρέπει να ληφθοῦν ριζικές ἀποφάσεις:μένουν,φεύγουν,ἀναβαθμίζονται, ἤ ἀντικαθίστανται ἀπό κάτι σε 120 ἤ 5΄΄,ὅπως οἱ Zuni της Π.Α;
  Σχετικά με τους περιλήπτες βομβιδίων,ὑπήρξαν(ὑπάρχουν;) τα βλήματα της σειράς GRM της Πυρκαλ,GRM-20 των 4,2΄΄,GRM-24 των 105mm,και GRM-49 των 155mm,ἀκριβῶς για τέτοια χρήση,χωρίς overkill,ἄν και βεβαίως εἶναι ἀπείρως προτιμώτερο το overkill ἀπό το Less Than Lethal.
  Παρατήρηση:το 200χ100 μου φαίνεται πολύ λίγο για MLRS,ἀκόμη και για μεμονωμένο βλήμα,μπορείς να μου το διευκρινήσεις;
  Ὅμως,ἕνα γενικώτερο ἐρώτημα ἀφορᾶ το διεθνές νομικό καθεστώς των περιληπτῶν βομβιδίων,και ἑνδεχόμενες μπανανόφλουδες που θα πρέπει να προσέξουμε.

  Μου αρέσει!

 13. Όσον αφορά τα RM 70 νομίζω μονόδρομος για την κατάστασή μας είναι να εκσυγχρονίσουμε 48 συστήματα ιδιαίτερα στο επίπεδο RM 70 Modular που φοράνε τις ρουκέτες 227mm των MLRS. .Αντικατάσταση δηλαδή των ρουκετών 122mm και πλήρης ομογενοποίηση των ΠΕΠ σε ρουκέτες των 227 mm (!).Αυτό σταδιακά πάντα.
  Γενικά το πρόγραμμα έχει αποτιμηθεί σε 28 εκ Ευρώ κάτι που είναι στις δυνατότητές μας.(Θεωρητικά προβλέπεται και μια option για 24 ακόμη συστήματα ανεβάζοντας τα αναβαθμισμένα ΠΕΠ στα 72).

  Όσον αφορά την παρατήρησή σου αναφέρομαι στην αρχική ρουκέτα M26 με τα 644 βομβίδια M77 DPICM και για μεμονωμένο πλήγμα.
  Νομίζω μια ακριβέστερη αναφορά θα ήταν 0.23 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

  http://www.deagel.com/Rockets/M26_a001108001.aspx
  http://www.patriotfiles.com/index.php?name=Sections&req=viewarticle&artid=5729&page=1

  O ΕΣ δίνει κυκλική περιοχή πλήγματος με διάμετρο 160 μέτρα (ακτίνα 80 m). Εμβαδόν =π*80*80=20096 τετραγωνικά μέτρα στο μέγιστο βεληνεκές (!).
  http://www.army.gr/default.php?pname=Article&art_id=88400&cat_id=219

  Δεν έχω γνώση κάποια χώρα που να παράτησε τους περιληπτές βομβιδίων συνολικά για χάριν της συνθήκης. Ίσως για χάριν πιο αποτελεσματικών λύσεων. Αν είμαστε εμεις οι Μ@!@κες δεν θα είναι η πρώτη φορά 😉

  Μου αρέσει!

 14. DG,
  Mάλιστα.
  Κάτι που ἀφήσαμε ἐκτός συζητήσεως,ἀλλά το army.gr το ἔχει φάτσα-κάρτα,εἶναι το ἐλάχιστο βεληνεκές του Μ-26,με 11.500 μέτρα.Στα περισσότερα νησιά μας,οἱ ἀποστάσεις ἀπό τα μικρασιατικά παράλια εἶναι πολύ μκρότερες,και το προληπτικό πλήγμα ἐκ μέρους μας στις θέσεις ἐξορμήσεως,και ἀκόμη λιγώτερο στους χώρους συγκεντρώσεως,δέν το θεωρῶ πιθανό.Γι΄αὐτό εἴπα για την Λήμνο,ἐπειδή ἔχει τον ἀπαραίτητο θαλάσσιο χώρο.
  Ἑννοείται,ἀκόμη,ὅτι τέτοιου εἴδους πυρομαχικά,για να ἔχουν δραστικότητα ἑναντίον πλοίων,και σε μεγάλα βεληνεκή,θα πρέπει να εἶναι κατευθυνόμενα.
  Κατευθυνόμενα εἴπα;
  Τί θἄλεγες για κάτι σε Hellfire,Brimstone,Ataka κλπ ἐπί Hummer;
  Ἐπίσης,εἶμαι πολύ δύσπιστος σχετικά με τις ἀναφερόμενες τιμές για τον ἐκσυγχρονισμό των RM-70,και ὑποψιάζομαι ὅτι ἀφορὰ ἀπλῶς και μόνον την ἑσωμάτωση των κιβωτίων πυραύλων,χωρίς τα ὑπόλοιπα καλούδια:σύστημα τάξεως,δικτύωση,FCS.
  Κρατάω πολύ μικρό καλάθι για κάποιους ἐκσυγχρονισμούς.

  Μου αρέσει!

 15. Σωστές οι παρατηρήσεις σου ιδιαίτερα για το RM 70 (στην πράξη η πλειοψηφία των προγραμμάτων βγαίνουν εκτός προυπολογισμού για πολλούς λόγους) και το ελάχιστο βεληνεκές της ρουκέτας M26. Ετσι πως το φαντάζομαι πιθανότερο είναι να γίνει εκτόξευση πυραύλων από διπλανά νησιά για αλληληυποστήριξη.

  Γενικά τα νησιά του βορείου Αιγαίου δεν τα φοβάμαι. Το πρόβλημα μας είναι πιο έντονο στα Δωδεκάνησα. Ενα οπλικό σύστημα που δεν κοστίζει είναι εφεδρεία,εφεδρεία και πάλι εφεδρεία !

  Όσον αφορά κατευθυνόμενα πυρομαχικά πάνω σε Hummer είναι μια πάρα πολύ καλή πρόταση με μικρό κόστος (!). Ιδιαίτερα πύραυλοι όπως ο Hellfire ή το ξαδερφάκι του o Griffin μπορούν να αποτελέσουν μικρούς πολλαπλασιαστές ισχύος και να αποκτηθούν με μικρό κόστος. Ο φορέας τους δλδ το όχημα Hummer μπορεί να κατασκευαστεί από την εγχώρια βιομηχανία ή να μετατραπούν υπάρχοντα οχήματα.
  Δες και αυτό για τον Griffin. Πολυεργαλείο για πολλές πλατφόρμες.
  https://defencegreece.wordpress.com/Griffin
  Βέβαια η φονικότητα και το penetration που κάνει ο Hellfire είναι απαράμιλλα. Τέτοια βλήματα στοχευμένα σε κατάλληλα σημεία στα αντίπαλα πλοία θα στείλουν στο βυθό του Αιγαίου τον κάθε επίδοξο εισβολέα. Τα εχθρικά LCM/LCT θέλοντας και μη θα προσεγγίσουν τις ακτές των ελληνικών νησιών, κάνοντας ένα μοιραίο λάθος…
  ΥΓ. Όσον αφορά το προληπτικό χτύπημα, τα περισσότερα νησιά θα χρειαστούν παραπάνω από ενα κύματα εισβολέων για να καταληφθούν. Μπορεί να πετυχούν να δημιουργήσουν προγεφύρωμα αλλά χωρίς σημαντικές ενισχύσεις η προσπάθεια τους είναι καταδικασμένη

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s