Ιμβρος: O ρόλος του τουρκικού 5ου συντάγματος Καταδρομών

Τελετή ορκομωσίας νέων στρατιωτών

Τελετή ορκομωσίας νέων Τούρκων Καταδρομέων στην Ιμβρο

Ανατολικά του Ελληνικού Τμήματος του Βορείου Αιγαίου βρίσκεται το Τουρκικό 5 Σύνταγμα Καταδρομών το οποίο έχει έδρα στην Ίμβρο. Ο ρόλος της συγκεκριμένης μονάδας είναι καθαρά επιθετικός ενώ η εκπαίδευση που λαμβάνουν οι Τούρκοι Καταδρομείς χαρακτηρίζεται απο πολλούς σκληρή έως το χειρότερο μέρος για να υπηρετήσει κάποιος στον Τουρκικό Στρατό.

Πέραν του 5 Συντάγματος Καταδρομών στο νησί υπάρχει και μοίρα πυροβολικού εξοπλισμένη με ΠΕΠ WS-1 A/B κινέζικης σχεδίασης. Οι συγκεκριμένοι εκτοξευτές έχουν αποστολή την προσβολή συγκεντρώσεων στρατευμάτων τόσο στη Λήμνο όσο και στη Σαμοθράκη. Σε αντίθεση με το Νοτιο Ανατολικό Αιγαίο όπου τα Τουρκικά Παράλια βρίσκονται μια ανάσα από τα Ελληνικά νησιά, στο Βόρειο Αιγαίο οι ελληνικές δυνάμεις έχουν μια ισχυρή παρουσία και κατάλληλο βάθος για να αποφύγουν τον αιφνιδιασμό.

Ο ρόλος του 5 Συντάγματος Καταδρομών στην Ίμβρο είναι:

  • Διενέργεια ανορθόδοξων επιχειρήσεων στα παρακείμενα ελληνικά νησιά Λήμνος και Σαμοθράκη
  • Προστασία των στρατηγικής φύσεως ΠΕΠ WS-1A/B 302 mm με βεληνεκές τα 80-100 km
  • Συλλογή πληροφοριών
  • «Εύρυτερη» Προστασία των στενών των Δαρδανελιών

Το 5 Συνταγμα Καταδρομών έχει μια πολυ αρνητική εικόνα στο νησί. Δεν είναι λίγες οι διαμάχες τούρκων καταδρομέων με συναδέλφους στρατιώτες από τις τοπικές μονάδες. Επιπλέον οι κάτοικοι της Ίμβρου αντιμετωπίζουν εχθρικά τις στρατιωτικές δυνάμεις οι οποίες έχουν μετατρέψει το νησί σε μια στρατικοποιημένη ζώνη με πολλούς περιορισμούς σε ελευθερίες και υποχρεωτικές απαλλοτροιώσεις.

Ο φανατισμός συστατικό στοιχείο της καθημερινότητας του τούρκου στρατιώτη του 5 Συντάγματος Καταδρομών. Στο παρακάτω λινκ μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος μαι από τις πολλές εκδηλώσεις φανατισμού.

Από πολλούς στρατιώτες η μετάθεση στο νησί θεωρείται από τα χειρότερα μέρη εκπαίδευσης ενός Δυτικού Στρατού. Τόσο οι καιρικές συνθήκες στο νησί που το χειμώνα η υγρασία και το κρύο θερίζουν όσο και η επίπονη εκπαίδευση και ο φανατισμός στην μονάδα κάνουν την ζωή στην Ίμβρο μια κόλαση.

Επιθετικές Επιχειρήσεις

Μερικές από τις εγκαταστάσεις του 5 Συντάγματος Καταδρομών

Μερικές από τις εγκαταστάσεις του 5 Συντάγματος Καταδρομών. Οι κόντρες με κατοίκους του νησιού είναι συχνές

Η ύπαρξη μιας τέτοιας δύναμης έχει σκοπό να αιφνιδιάσει την ελληνική άμυνα ενώ σε περίπτωση απώλειας του νησιού το κόστος είναι μικρό. Οι τουρκικές δυνάμεις απέχουν μόλις 50 km από τα παρακείμενα ελληνικά νησιά επιτρέποντας τη μεταφορά τους τόσο δια θαλάσσης όσο και αεροπορικώς. Ο μεγάλος τουρκικός στόλος μεταφορικών ελικοπτέρων  θα επιτρέψει τη διενέργεια επιθετικών επιχειρήσεων σε ελάχιστο χρόνο εξασφαλίζοντας αιφινιδιασμό.

Επιβεβαιωμένη είναι η ύπαρξη Πολλαπλών Εκτοξευτών Ρουκετών WS-1A/B 302mm στο νησί.  Το κάθε όχημα φορέας μεταφέρει 4 ρουκέτες  οι οποίες φέρουν πολεμική κεφαλή 150 kg και έχουν βεληνεκές 80-100 km. Ένα αρνητικό σημείο του συστηματος που διαφεύγει από πολλούς αναλυτές είναι ότι το ελάχιστο βεληνεκές του συστήματος είναι μεγάλο και κυμαίνεται κοντά στα 20-30 km. Δυστηχώς για την ελληνική πλευρά και τα 2 παρακείμενα ελληνικά νησιά βρίσκονται σε οριακή ή μεγαλύτερη απόσταση. Η ακρίβεια των ρουκετών επίσης έχει αμφισβητηθεί από πολλούς καθώς αναφέρεται επίδοση της τάξεως του 1% του βεληνεκούς. Κάτι τέτοιο για μια απόσταση 50 km ενδεικτικά σημαίνει ακρίβεια της τάξεως των 500 μέτρων. Μια πιθανή χρήση του συστήματος είναι η μαζική εκτόξευση 4 ή 8 ρουκετών εναντίον ενός ελληνικού τάγματος με σκοπό την πρόκληση βαρύτατων απωλειών και αποδιοργάνωσης.

Τα συγκεκριμένα όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο κατά συγκεντρώσεων στρατευμάτων και αυτό πρό της διασποράς των ελληνικών δυνάμεων. Είναι με λίγα λόγια ένα όπλο πρώτου πλήγματος, χρήσιμο για την πρώτη φάση ενός πολέμου αλλά αναποτελεσματικό όταν ο αντίπαλος έχει αναπτυξει τις δυνάμεις του επαρκώς.

Λόγω της πυκνής βλάστησης των νησιών Λήμνος και Σαμοθράκη (παρόλες τις προσπάθειες της τουρκικής ΜΙΤ για πρόκληση πυρκαγιών) και της ισχυρής παρουσίας της ΠΑ, η εύρεση των ελληνικών δυνάμεων θα είναι μια δύσκολη υπόθεση για τα εναέρια μέσα της Τουρκικής Αεροπορίας. Η ύπαρξη ομάδων-συνδέσμων στα ελληνικά νησιά που θα δρουν με σκοπό την πρόκληση δολιοφθορών και την συλλογή πληροφοριών είναι κρίσιμης σημασίας.

Ιδιαίτερα επιθετικές επιχειρήσεις κατά της αεροπορικής βάσης της 130 ΣΜ στην Λήμνο θα αποτελέσουν πρωταρχικό στόχο. Οι ελληνικές δυνάμεις φρούρησης της 130 ΣΜ θα δοκιμαστούν. Επιπλέον σε περίπτωση καταδρομικών επιχειρήσεων εναντίον του αεροδρομίου ακόμη και αν αποκρουστεί η επίθεση από τις ελληνικές δυνάμεις θα προκαλέσει παύση των εξόδων των ελληνικών αεροσκαφών με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κρίσιμου χρονικού κενού στον εναέριο χώρο του Βορείου Αιγαίου. Ένα κενό που με κατάλληλο συγχρονισμό και διάθεση μέσων μπορεί να εκμεταλλευτεί η Τουρκική Αεροπορία και να χτυπήσει από τη συγκεκριμένη δίοδο στο Βόρειο Αιγαίο τις Ελληνικές Δυνάμεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης (!).

Στην προκειμένη περίπτωση η ύπαρξη των ΑΑ μοιρών Πάτριοτ της 22ης και 25ης Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων στη Σκύρο και στη Χρυσούπολη αποδεικνύεται σωτήρια για τον έλεγχο του εναέριου χώρου του Κεντρικού και Βόρειου Αιγαίου. Το ελληνικό αντιαεροπορικό πλέγμα θα αποτελέσει πονοκέφαλο για την τουρκική πλευρά σε 24ωρη βάση.

Παρόλο που είναι εφικτή και η δια θαλάσσης μεταφορά των Τούρκων Καταδρομέων στα Ελληνικά νησιά κάτι τέτοιο θα γίνει εύκολα αντιληπτό από την Ελληνική Πλευρά λόγω της γεωγραφίας της περιοχής. Πιθανόν τουρκικά ψαροκαίκα που θα πλέουν στα διεθνή ύδατα να μεταφέρουν κεκαλλυμένα τις μέρες πριν τις επιχειρήσεις τουρκικές ομάδες κοταδρομών οι οποίες σε ασφαλή απόσταση θα προσεγγίσουν τα ελληνικά νησιά μέσω λεμβών Zodiac τη νύχτα.

Η διενέργεια νηοψιών και η δράση του Λιμενικού Σώματος και περιπολικών του ΠΝ είναι κρισιμότατη. Η χώρα μας οφείλει από τον καιρό της ειρήνης να είναι προετοιμασμένη για κάθε λογής κίνδυνο. Η επιθετική διάταξη των τουρκικών Δυνάμεων δεν χωρά αμφιβολία για τις προθέσεις της γειτονικής χώρας.

Εν κατακλείδι, η απειλή που αντικατοπτρίζει το Τουρκικό 5 Συνταγμα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και η ενίσχυση των μέσων προειδοποίησης των ελληνικών νησιών Λήμνος και Σαμοθράκη είναι απαραίτητη. Η αναδιοργάνωση των Μονάδων Προστασίας Αεροδρομίων, η βελτίωση των αντι-βληματικών μέσων στα νησιά και η συνεχής εκπαίδευση των κατα τόπους στρατιωτικών μονάδων είναι τα ζητούμενα. Οι υπάρχουσες μονάδες επαρκούν και με την κατάλληλη εκπαίδευση θα μπορέσουν να καταπολεμήσουν τα τουρκικά σχέδια στην περιοχή.

To περιβάλλον της Ιμβρου προσομοιάζει τις ορεινές ιδιαιτερότητες της Λήμνου και της Σαμοθράκης

To περιβάλλον της Ιμβρου προσομοιάζει τις ορεινές ιδιαιτερότητες της Λήμνου και της Σαμοθράκης. Η συνεχής εκπαίδευση των Τούρκων Καταδρομών 30 χλμ μακριά από τα ελληνικά νησιά είναι μια απειλή που δεν μπορεί να υποτιμηθεί

22 thoughts on “Ιμβρος: O ρόλος του τουρκικού 5ου συντάγματος Καταδρομών

  1. Ἐδώ,DG,θα σου θυμήσω ὅτι τα MLRS ἔχουν ἀντικείμενο ἐάν τοποθετηθοῦν στην Λήμνο.
    Ὅσο για τις ἐκδηλώσεις φανατισμού,θέλω να εἶμαι ἐκεί να τις δώ ὅταν θα «βρέχει φωτιά στην στράτα τους».

    Μου αρέσει!

  2. Για αυτο κανεις εσυ πρωτος το μεγαλο πληγμα σε περιπτωση πολεμου-αν δεις πως παει να κλιμακωθει η κατασταση,βομβαρδιζεις εσυ πρωτος Ιμβρο,Σμυρνη,Αλικαρνασσο κοκ για να εχεις το κεφαλι σου ησυχο.

    Μου αρέσει!

  3. No tenemos cojones para comencer la guerra…
    Ἄσε που θα πλακώσουν οἱ προχώ,τα γιουσουφάκια,οἱ μαζόχες,οἱ ἐπαγγελματίες ἑναλλακτικοί,ὅλη ἡ «καλή» κοινωνία τέλος πάντων,και θα σκούζουν ὅτι την πέσαμε στην τουρκιά ἄνευ λόγου και αἰτίας,για κανένα αἰώνα τουλάχιστον,ἄν κρίνω ἀπό τις ἐπιδόσεις τους στον ἀναθεματισμό της Μικρασιατικῆς Ἐκστρατείας.

    Μου αρέσει!

  4. Μα δεν καταλαβες-εγω δε λεω να ξεκινησεις πρωτος εσυ θερμο επεισοδιο ουτε να εισαι επιθετικος.
    Αλλα πχ με το που δεις πως η κατασταση παει για κλιμακωση,δλδ σου καταλαβουν βραχονησιδα ή κανενα αλλο μεγαλυτερο νησι οπως Στρογγυλη ή Καστελοριζο, ειναι μαλακια να καθεσαι να προσπαθεις να το επανακαταλαβεις.
    Τραβας ενα γενικο Χ και πας για σοβαρη συγκρουση κανοντας εσυ το πρωτο πληγμα.

    Μου αρέσει!

  5. Πρόσεξε το ἐξῆς θεμελιώδες:την πρωτοβουλία την ἐκδηλώνεις πρώτος,ἤ ἀντιδρὰς στην πρωτοβουλία του ἀντιπάλου με χ ἤ ψ ἕνταση,ἔχοντας ὅμως παραχωρήσει την πρωτοβουλία.
    Ἀπό αὐτό το σημείο,μὰλλον,θα πρέπει να ἀρχίσει ἡ συζήτηση.

    Μου αρέσει!

  6. Το πως θα αντιδρασεις σημαινει πολλα.Μπορεις να παρεις τηλεφωνο τον Θειο Σαμ αν εκεινο το χρονικο σημειο δε σε βολευει και μετα να πας σε ατερμονες διαπραγματευσεις.
    Και μπορεις αν σε βολευει εκεινο το σημειο απο το να βομβαρδιζεις μικρονησια να πας να βομβαρδισεις κατευθειαν τη Σμυρνη και την Ιμβρο και να εισβαλεις στην (ΠΕΔΙΝΟΤΑΤΗ) Ανατολικη Θρακη.

    Μου αρέσει!

  7. Μᾶλλον δέν με κατάλαβες.
    Για να σου το κάνω πιό λιανά,θα πρέπει να ὀρίσουμε το πλαίσιο της στρατηγικῆς και ὅχι τοπικῆς πρωτοβουλίας.
    Ὅταν,ἄς πούμε,ἐσύ κοιμᾶσαι τον ὕπνο του δικαίου,και ξυπνὰς ἀπό μία τουρκική πρόκληση ἀ λα Ἴμια,ἑνδέχεται οἱ ἀπέναντι να ἔχουν προβλέψει ἀναλόγως ἀκόμη και τις ἑντονώτερες ἀντιδράσεις σου,και να ἔχουν και τον Θείο Σαμ μιλημένο.
    Πάρε το ὡς ἀξίωμα,την κρίση και την πρωτοβουλία του ἀντιπάλου την ὑφίστασαι πάντα την στιγμή που ΔΕΝ σε βολεύει.
    Ὁπότε,ἔχοντας χάσει την νιρβάνα σου,μπορεί να ἀντιδράσεις σαλταρισμένα,να ἀντιδράσεις μαστουρωμένα,να ἀντιδράσεις νεοελληνικά,δηλαδή στα χαμένα,ἀλλά πάντως περιορίζεσαι στην ἀντίδραση,διότι την δράση,την ἀναπτύσσει ἄλλος.
    Ἐνὼ,πρωτοβουλία εἶναι,μία ὡραῖα πρωΐα,ἀκόμη καλύτερα ἕνα ὡραίο βράδυ,να κάνεις το «πραξικόπημα»,και κατόπιν να σου παίρνει ἐσένα τηλεφωνο ὁ Θείος Σάμ,και να σε ρωτάει:»What the hell is going on down there?»
    Και τότε,περνάμε στον ἐπόμενο γύρο.

    Μου αρέσει!

  8. Σε καταλαβα και προσπαθω να σου πω το εξης:
    Α)Αν δε σε βολευει η κατασταση,παιρνεις το Θειο Σαμ και του λες «Εγω θελω ειρηνη,να αρχισουμε διαπραγματευσεις,μου κοστιζει πολλα λεφτα ο πολεμος,μαζεψε τους σε παρακαλω» και στη Βουλη ευχαριστεις τους αμερικανους
    Β)Και οταν σε βολευει η κατασταση και εχουν καταλαβει τη Μεγιστη,λες στο Θειο Σαμ «μην αγχωνεσαι θα το λυσω» και πας κατευθειαν σε εισβολη και βομβαρδισμο για πολεμο μεγαλων διαστασεων που οι αντιπαλοι δεν περιμενουν γιατι απλουστατα
    Ι) εχουν μαθει να δειχνεις διαλλακτικος και
    ΙΙ)δεν πιστευουν πως θα παμε σε μεγαλης κλιμακας πολεμο.

    Και μετα ο Θειος Σαμ βλεπει την Σμυρνη να καιγεται και λεει ενα «WTF!…».
    Βλεπεις, η πρωτοβουλια για το ΠΩΣ θα αντιδρασεις ειναι δικη σου.Και αυτο ΔΕΝ μπορει να το επιβαλλει ή προκαταβαλλει κανεις(οσο ακομα ειμαστε σε σκηνικα Ιμιων ή καταληψης Καστελοριζου).Μονο σε πολυ ακραιες καταστασεις σου αφηνουν μονοδρομο την αντιδραση.

    Μου αρέσει!

  9. Για το Α ἐπιμένω,ἡ πρόκληση θα ἔλθει ὅταν δέν μας βολεύει,ἄν αὐτό το θεωρείς ἐπαρκή δικαιολογία για ἐπικύψεις,πάσσο.
    Για το Β,σε παραπέμπω στο Α,και ὑπενθυμίζω ὅτι στο παράδειγμα που ἀναφέρεις,και το ὁποίο στην πραγματικότητα ἴσως να εἶναι πολύ πιθανόν να συμβεί,ὅχι ὅμως ὅταν μας βολεύει,ἐξακολουθείς να ἀφήνεις την πρωτοβουλία στον ἀντίπαλο.
    Αὐτό που ἐγώ θα εὐχόμουν,εἶναι να τους δολώσουμε,και ἐφόσον τσιμπήσουν,να τους πελεκήσουμε,ἀξιοποιώντας τα Ι και ΙΙ.
    Ἀλλά,αὐτό εἶναι εὐχολόγιο.
    Στην πραγματικότητα,ἡ μέχρι σήμερα ὑποχωρητικότητα μας ἔχει ὑποσκάψει την ἀποτρεπτική μας ἀξιοπιστία,και ἑνθαρρύνει την ἐπιθετικότητα των ἀρπακτικῶν,και αὐτό εἶναι γεγονός και ὅχι ὑπόθεση ἐργασίας σαν αὐτές που ἀραδιάζουμε.
    Ἴσως μάλιστα το χειρώτερο εἶναι ὅτι αὐτή ἡ ὑποχωρητικότητα ἔχει γίνει ἐθιμικό δίκαιο,και οἱ ἑλληνόφωνες κυβερνώντες πολιτικοί,σε κάθε νέα κρίση,δέν μποροῦν να ἀντισταθοῦν στον πειρασμό να φανοῦν ἐξίσου ὑποχωρητικοί με τους προκατόχους τους,ἄν και τα τελευταία χρόνια ἔχει ἐφευρεθεί ἡ μεγαλοφυής τακτική της ἀκινησίας.
    Ἑν κατακλείδι,πρωτοβουλία εἶναι αὐτό που ἔκανε το Ἰσραήλ τον Ἰούνιο του 1967.
    Τα ἄλλα εἶναι λοτταρία.
    Ἤ,καραμπόλα.
    Ἄσχετα ἄν ἡ καραμπόλα εἶναι το πιθανώτερο να συμβεί,ὅπως ἔγραψα πιό πάνω.

    Μου αρέσει!

  10. Α)Πολεμο κανεις οταν ΘΕΣ ΕΣΥ,οχι οταν θελουν οι Τουρκοι.Επισης αν οι Τουρκοι εχουν μαθει να κανουν προκλητικες ενεργειες,τοτε μπορεις να το εκμεταλλευθεις κλιμακώνοντας αποτομα την ενταση στο σημειο που θες εσυ.
    Β)Το δολωμα/προβοκατσια ειναι επισης μια θαυμασια τακτικη η οποια ωστοσο απαιτει επικυψεις-ενα δολωμα ειναι δολωμα οταν ΔΕΝ μοιαζει για δολωμα 😉
    Γ)Η υποχωρητικοτητα για χαρη της ειρηνης μια σοφη επιλογη.Ωστοσο παντα υπαρχει ενα σημειο πισω απο το οποιο δεν μπορεις να εχεις ειρηνη διχως πολεμο και αυτο το σημειο το επιλεγει συνηθως ο υποχωρητικοτερος του ζευγους. 😉

    Μου αρέσει!

  11. «Α)Πολεμο κανεις οταν ΘΕΣ ΕΣΥ»
    Ὅπως το ΄40,που θα γιορτάσουμε ὁσονούπω;
    Β)Ὅχι ἐπικύψεις,ἀλλά προσποιήσεις.
    Γ)Ἠ ὑποχωρητικότητα εἶναι καταδίκη.
    Εἴτε καταδικάζεις τον εαὐτό σου,εἴτε την εἰρήνη,εἴτε και τους δύο.

    Μου αρέσει!

  12. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη συζήτηση.
    «Ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα»
    Πέραν της στρατιωτικής αντιμετώπισης του αντιπάλου και της ολοκληρωτικής καταστροφής του το ερώτημα είναι τι περιμένει να κερδίσει η ελληνική πλευρά σε μια ενδεχόμενη νικηφόρα έκβαση ενός ελληνοτουρκικού πολέμου?

    Μου αρέσει!

  13. DG,ἄν εἴχα τον δίαυλο,δέν θα ἄντεχα στον πειρασμό να θέσω το ἴδιο ἐρώτημα στην τουρκική ἡγεσία,και διττό μάλιστα:τί προσδοκοῦν αὐτοί ἀπό μία δική τους νίκη,ἀλλά και τί φοβούνται ὅτι θα χάσουν ἀπό δική τους ἥττα.
    Για την ὥρα θα ἀπευθύνω σε ἐσένα το ἐρώτημα τί προσδοκούμε οἱ Ἕλληνες ἀπό τον κατευνασμό και την βιλαετοποίηση.

    Μου αρέσει!

  14. Όσον αφορά το ερώτημα σου, αυτό που προσδοκεί η ελληνική πλευρά είναι η αποφυγή όσο γίνεται ενός πολέμου και ο κατευνασμός της Τουρκικής πλευράς μέσω «ήπιων» ανταλλαγμάτων (ένταξη στην ΕΕ, μερίδιο από τα πετρέλαια στο Αιγαίο,τουριστική συνεργασία στο Αιγαίο, εμπορικές συμφωνίες κοινών συμφερόντων όπως ο ΤGI).

    Το τι θα έπρεπε να προσδοκεί η ελληνική πλευρά είναι άλλο θέμα.

    Εν αντιθέσει με εμάς η Τουρκική πλευρά έχει κάνει προ-παρασκευαστικές κινήσεις ώστε να μπορεί να εκμεταλλευτεί και πολιτικά έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο. Σε περίπτωση ήττας μας και συντριβής των ελληνικών δυνάμεων πολύ πιθανόν να απαιτήσουν:
    α) Αυτονόμηση ή προσάρτηση της Δυτικής Θράκης. Η δράση του τουρκικού προξενείου και αντίστοιχων οικονομικών παραγόντων κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και δημιουργεί μικρές στρατιές τουρκόφωνων φανατικών.
    β) Αποστρατικοποίηση και μετατροπή σε Δορυφόρο της Ελληνοκυπριακής Δημοκρατίας. Θυμάμαι χαρακτηριστικά στο προτεινόμενο σχέδιο Ανάν προβλέπονταν η παραμονή οπλικών συστημάτων των οποίων οι προδιαγραφές φωτογράφιζαν τα τουρκικά τεθωρακισμένα AIFV και απέσυραν τα αντίστοιχα κυπριακά BMP 3 (!).
    γ) Συνεκμετάλλευση του Αιγαίου (πετρέλαια,εμπορικοί δρόμοι) και πιθανόν κατάληψη 2-3 ελληνικών νησιών ώστε να δημιουργήσουν ένα τουρκικό τόξο εντός ελληνικής επικράτειας και «νόμιμο» έρεισμα στα πιθανά πετρελαικά κοιτάσματα στο Νοτιο-Ανατολικό Αιγαίο.

    Θεωρητικά η βιλαετοποίηση εξασφαλίζει την διατήρηση των Ελληνικών Εδαφών και της «ελευθερίας» με αντάλλαγμα οικονομικά και πολιτικά ερείσματα. Υπάρχει ένα πρόβλημα όμως. Όσο περισσότερα δίνουμε τόσο περισσότερα θέλουνε αφού βλέπουν ότι τους παίρνει.

    Μου αρέσει!

  15. …Σωστά οι τουρκοι έχουν δυνάμεις καταδρομών μία ή άλλη κοντά σε περιβάλλον που ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ να επιχειρησουν στο άμεσο μέλλον…(εσείς φροντίστε να βρίσκεστε Αθήνα (ΩΡΩΠΟ) ΌΠΩς ΠΆΝΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ) τώρα όσον αναφορά την ελληνική δύναμη στην Σαμοθράκη αυτή πρέπει να είναι πολύ καλά μελετημένη με καθόλου υπερβολές αφού το ζητούμενο δεν είναι εάν μπορούν οι τούρκοι να καταλάβουν το νησί ΑΛΛΑ ΕΑΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ..είναι ΦΑΝΕΡΟ ΌΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΕΦΥΡΩΜΑ τους , όταν τείνει να γενικευτεί ένα επισόδειο σε πόλεμο…..

    Μου αρέσει!

  16. Μα και εσυ εχεις πραγματα να πετυχεις:
    α)Να κλεισεις οριστικα το Αιγαιο ως ελληνικη θαλασσα
    β)Να αποσυρθουν τα τουρκικα στρατευματα απο την Κυπρο διχως να κανουν το ιδιο τα δικα σου
    γ)Να ζητησεις την αποστρατικοποιηση της Ιμβρου και της Α.Θρακης.

    Μου αρέσει!

  17. @ Πατε καλα
    Μαζί σου στο τι μπορούμε να πετύχουμε. Αν και θα προτιμούσα κατάληψη Ιμβρου και αποστρατικοποίηση Τενέδου με όλα τα υπόλοιπα.

    Αμφιβάλλω για τις επιδιώξεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Στο πολιτικό προ-παρασκευαστικό στάδιο των στόχων τους οι Τούρκοι είναι υπερδραστήριοι.

    Αντίθετα η ελληνική πλευρά έχει αναλωθεί στο να διαχειρίζεται αυτά που θα δώσει στην Τουρκική πλευρά για να αποφύγει τη σύγκρουση.
    Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι πως ενώ οι Τούρκοι μιλάνε για γκρίζες ζώνες, καταπίεση των τουρκικών μειονοτήτων σε Θράκη και Ρόδο, η ελληνική πλευρά δεν τολμάει καν να θίξει το θέμα των κοιτασμάτων στο Ανατολικό Αιγαίο ή της απόσυρσης του στρατού κατοχής στην Κύπρο ως προαπαιτούμενο για την ένταξη στην ΕΕ (απότι βλέπω και η ίδια η Τουρκία το πήρε απόφαση πως δεν θα μπει ποτέ).

    Μου αρέσει!

  18. Ἔ,μα δέν νομίζω ὅτι μπορεί κανείς να ἰσχυριστεί (σοβαρά,ἑννοείται),ὅτι ὑπάρχει ἐκ μέρους της Ἑλλάδος ἀντιμετώπιση της τουρκικῆς ἐπιθετικότητος,παρά μόνο διαχείριση αὐτῆς,ὅπως ἐπεσήμανε ὁ DG ἀνωτέρω.
    Ἡ δειλία ,βεβαίως ἐφευρίσκει χιλιάδες ἐπιχειρήματα.
    Ἡ ἀξιοπρέπεια,ὅμως,γνωρίζει μόνο ἕναν δρόμο.

    Μου αρέσει!

  19. Παιδες,η επιλυση του κυπριακου ζητηματος ειναι προαπαιτουμενο για την ενταξη της Τουρκιας.Επιλυση του ζητηματος δε σημαινει απλα αποσυρση του στρατου κατοχης.
    Οσο για τους Τουρκους,εχουν επιθετικους σχεδιασμους και ζητανε διαφορα.Η ελληνικη πλευρα που ΔΕΝ την ενδιαφερει ο πολεμος,δεν υπαρχει λογος να ζηταει κατι.Αν ωστοσο κερδισει τον πολεμο, δικαιουται να ζητησει να εχει στρατο στην Κυπρο(σε αντιθεση με τα μεμετια),αποστρατικοποιηση της Α.Θρακης για να εξασφαλισει τα συνορα της και αποστρατικοποηιση/κατοχη της Τενεδου με το Αιγαιο mare nostrum,ακριβως στο πλαισιο της ασφαλειας της ωστε να μη μπορει η Αγκυρα να κανει ξανα πολεμο.
    Ειναι δικοπο μαχαιρι το προκλητιλικι.
    Και η Γαλλια στον ΑΠΠ δεν εθετε πολιτικους στοχους(σε αντιθεση με τη Γερμανια) αλλα πετυχε μετα την νικη αποστρατικοποιηση ολης της περιοχης δυτικοτερα του Ρηνου.

    Μου αρέσει!

  20. Τα προτεινόμενα σχέδια επίλυσης του Κυπριακού δυστυχώς δεν αποτελούν λύση για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Το σχέδιο Ανάν δημιουργούσε 2 κοινότητες με την τουρκοκυπριακή να έχει αυξημένα δικαιώματα σε σχέση με τον πληθυσμό ή το έδαφος που κατέχει.
    Επιπλέον ενώ προβλέπεται αποστρατικοποίηση του νησιού δεν προβλέπεται κάτι για τα Τουρκικά στρατεύματα απέναντι στα παράλια. Το επόμενο σχέδιο θα είναι ακόμη χειρότερο.
    Με λίγα λόγια προτείνουν ένα σχέδιο που δεν μπορούμε να δεχθούμε ενώ πλέον η μη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν θεωρείται διαπραγματευτικό χαρτί καθώς έχει ατονήσει το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς.

    Όσον αφορά τη Γαλλία έχεις ένα point με τη διαφορά όμως ότι στα ελληνοτουρκικά εμπλέκονται και τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Βρετανίας (Κύπρο).
    Τα τελευταία χρόνια η «Τουρκοποίηση» της Δυτικής Θράκης είναι εξόφθαλμη.
    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ανέχονται την Τουρκική επιθετικότητα ?
    Τόσο σίγουροι είναι ότι η Ελλάδα δεν θα αντιδράσει ?(Αφελέστατη ερώτηση το ξέρω)

    Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...