Επιτυχημένη βολή του πυραύλου Griffin κατά ναυτικού στόχου

Griffin Missile Successfully Engages Fast-Moving Naval Targets

 Ο πύραυλος Griffin σε στατική έκθεση (Πηγή Raytheon)

Την περασμένη βδομάδα πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερη δοκιμή για την εξέλιξη του πυραύλου κατά επίγειων στόχων Griffin. Σε συνεργασία με το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό η εταιρεία Raytheon πραγματοποίησε δοκιμή εναντίον ταχέως κινούμενου ναυτικού στόχου. Ο φορέας του βλήματος ήταν το σύστημα MK 60 το οποίο τοποθετήθηκε επί περιπολικού κλάσεως Cyclone του USN. Ο πύραυλος Griffin είναι μικρού βάρους και έχει σχεδιαστεί εξαρχής ώστε να χρησιμοποιείται από πολλές πλατφόρμες τόσο επίγειες όσο και εναέριες. Έχει βάρος 20 kg διάμετρο 14 εκατοστά και μήκος 1.1 μέτρα. Το βάρος της πολεμικής του κεφαλή αγγίζει τα 6 kg και είναι τύπου εκρηκτική-θραυματοποιημένη.

Χρησιμοποιεί συνδυασμό INS/GPS και τερματικής καθοδήγησης laser. To βεληνεκές του φθάνει τα 5.5 km για εκτόξευση από επίγειο-επιφανείας φορέα. Η εταιρεία αναπτύσει παράλληλα μια νέα έκδοση, το Sea Griffin με ισχυρότερο κινητήρα για να επιτευχθεί μεγαλύτερη εμβέλεια, ακριβέστερο σύστημα καθοδήγησης με μιλιμετρικό ραντάρ MMW και ισχυρότερη πολεμική κεφαλή 33 lb.

Τα χαρακτηριστικά του βάρους και των διαστάσεων του του επιτρέπουν να εκτοξευτεί ακόμη και από πολύ μικρά σκάφη. Η στοχοποίηση γίνεται μέσω ενός απλού Interface με τον χειριστή του MK60 ενώ είναι δυνατή η επιλογή άμεσου χτυπήματος ή χτυπήματος υπό μεγάλη γωνία. Ο χειριστής επιλέγει επίσης αν θα υπάρξει πυροδότηση της κεφαλής σε κάποιο ύψος πάνω από το στόχο μετατρέπωντας το σε air-burst βλήμα. Επιπλέον μπορεί να γίνει προσβολή του στόχου εισάγοντας μόνο τα δεδομένα των συντεταγμένων και προαιρετικά με τον «φωτισμό» του στόχου από κάποια συσκευή κατάδειξης λέιζερ αυξάνεται η ακρίβεια σε μερικά εκατοστά…

Το συγκεκριμένο όπλο χρησιμοποιείται εκτεταμένα από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και τα αεροσκάφη ειδικών επιχειρήσεων KC-130J Harvest Hawk και MC-130W Combat Spear. Η αεροεκτοξευόμενη έκδοση έχει μέγιστο βεληνεκές 20 Km. Το σημείο κλειδί και η υπεροχή του πυραύλου Griffin είναι η ανοικτή του αρχιτεκτονική πράγμα που του επιτρέπει να ενσωματώνεται σε πολλές πλατφόρμες όπλων.

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s