Πυρετός Ασκήσεων στις ΕΕΔ

Η εκπαίδευση στο ΚΕΝΑΠ πιάνει τόπο. Στο κλειστό νησιωτικό σύπλεγμα του Αιγαίου η κατάληψη ενός εχθρικού πλοίου δεν είναι τόσο απίθανη ιδιαίτερα στην περίπτωση θερμού επεισοδίου

Σε συνέχεια της άσκησης Παρμενίων το προσεχή διάστημα λαμβάνουν χώρα μερικές από τις πιο σημαντικές ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων των τελευταίων ετών. Στα τέλη Νοεμβρίου θα γίνει ο «νυχτερινός» Παρμενίων ενώ μέσα στον Οκτώβρη η ΠΑ θα ασκείται με την αντίστοιχη ισραηλινή IAF, τόσο σε αποστολές βομβαρδισμού μακράς ακτίνας όσο και σε αποστολές καταστροφής στόχων υψηλής αξίας όπως τα ιπτάμενα τάνκερ. Πραγματοποιήθηκε επίσης η άσκηση Minoan Star όπου συμμετείχαν επιθετικά ελικόπτερα Apache και από τις 2 πλευρές καθώς και ισραηλινά μεταφορικά UH-60 και CH-53 καθώς και 1 ελληνικό βαρύ μεταφορικό ελικόπτερο CH 47. 

Αρχές Δεκέμβρη είναι προγραμματισμένη και η βολή αποδοχής συστήματος των S-300. Συνολικά 4 επαναπιστοποιημένα βλήματα 48Ν6Ε είναι έτοιμα για βολή ενώ ένας εναέριος τηλεκατευθυνόμενος στόχος θα αποκτηθεί άμεσα και θα παραδοθεί το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη στο Πεδίο Βολής Κρήτης.

Τις προηγούμενες μέρες διεξήχθη η άσκηση Πυρπολητής για την ανακατάληψη νησιού όπου συμμετείχε προσωπικό της δύναμης Δ. Συγκεκριμένα συμμετείχαν στοιχεία της ΔΥΚ που πραγματοποίησαν ακόμη και κατάληψη εχθρικού πλοίου, αμφίβιοι καταδρομείς και άνδρες του ΕΤΑ οι οποίοι έπεσαν με αλεξίπτωτο. Νησί στόχος ήταν το νησί Δοκός.

Στην άσκηση συμμετείχε και το ΠΝ με 3 φρεγάτες, 4 ΤΠΚ, 2 μεταφορικά ΠΤΜ ZUBR καθώς και αεροσκάφη της ΠΑ που ανέλαβαν την εξασφάλιση αεροπορικής υπεροχής πάνω από το νησί.

Οι άνδρες της δύναμης Δ (στη φωτό ομάδα της ΔΥΚ) έχουν εμφανώς βελτιωμένο οπλισμό και εξοπλισμό σε σχέση με τις συμβατικές μονάδες του ΕΣ. Αποτελούν πρότυπο για την διάχυση του επαγγελματισμού και στα υπόλοιπα κλιμάκια των ΕΕΔ κάτι που γίνεται σταδιακά.

Την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» στην Περιοχή Ευθύνης της 96 ΑΔΤΕ (ν. Χίος) από Μονάδες του Σχηματισμού.

AA σύστημα OSA καλύπτωντας τον νυχτερινό ουρανό της Χίου

Η τοπική ΜΑΚ κατά την εκκίνηση μιας ανορθόδοξης επιχείρησης

Ο αρχηγός της ομάδας (καπελάκι jockey) μαζί με τον ασυρματιστή-διαβιβαστή αναμένουν εντολές για την περαιτέρω προώθηση και εμπλοκή με τον εχθρό. Ταυτόχρονα το άγρυπνο βλέμμα του εμπρός καταδρομέα εξασφαλίζει την προστασία του στοιχείου.

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αθανάσιο Τσέλιο παρέστη στην ημέρα των διακεκριμένων επισκεπτών (Distinguished Visitors Day) της άσκησης «Τάλως 13» του Σχηματισμού Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης HELBROC.

Μεταφορικό ελικόπτερο Ch 47 μεταφέρει 2 πυροβόλα 105mm Μ56 pack

Άνδρες της 71 Α/Μ ΤΑΞ αποβιβάζονται από ελικόπτερο CH 47 και κατευθύνονται προς τα πυροβόλα M56 pack

Οι παραπάνω ασκήσεις δείχνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως παρόλα τα οικονομικά προβλήματα το αξιόμαχο των ΕΕΔ είναι ακμαίο. Οι ελλείψεις σε καύσιμα και ανταλλακτικά έκρουσαν τον κώδνα του κινδύνου στη στρατιωτική ηγεσία η οποία αναγνώρισε ότι το ισχυρότερο μέσο των ΕΕΔ είναι το ίδιο του το προσωπικό. Η συνεχής εκπαίδευση, τα πολυπλοκότερα σενάρια, επιμέρους μικρές ενέργειες ενίσχυσης όπως η προμήθεια 10 ακόμη Chinook και η ενεργοποίηση μετά από χρόνια απραξίας του ισχυρότερου ΑΑ συστήματος στην Ανατολική Μεσόγειο, S-300 περνάνε το μύνημα στην Άγκυρα και κόβουν τις ορέξεις των Τούρκων επιτελών για συνεκμεταύλλευση του Αιγαίου και της Κύπρου.

Η εκπαίδευση ενισχύει δύο παράγοντες κρίσιμους για τη νίκη.Βελτιώνεται η ψυχολογία και η αυτοπεποίθηση του προσωπικού, αυξάνεται η ταχύτητα, η ακρίβεια και η φονικότητα μέσων και προσωπικού.

Δίνουν το κυριότερο το στίγμα στην ελληνική πλευρά να συνειδητοποιήσει ότι η διαπραγματευτική θέση της χώρας είναι πολύ ισχυρότερη από την οικονομία της. Το προσωπικό των ΕΕΔ με φιλότιμο και επαγγελματισμό δείχνει ότι η θέληση για τη νίκη είναι πιο ισχυρή από ποτε.

Η ελευθερία της χώρας δεν είναι διαπραγματεύσιμη….

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s