Σε πλήρη εξέλιξη η άσκηση Νικηφόρος 2013 στη Σαμοθράκη

Η έλευση του Α/ΓΕΣ Αθ. Τσέλιου σήμερα πέραν των τυπικών επιθεωρήσεων περιελάμβανε και την παρακολούθηση της ΤΑΜΣ Νικηφόρος 2013 που εκτελείται από το 41 Σύνταγμα Πεζικού («Σαράντα Εκκλησιές») στη Σαμοθράκη. Κατα την διάρκεια της άσκησης δοκιμάστηκαν χρόνοι αντίδρασης, ενώ κινητοποιήθηκε το σύνολο της ισχυρής δύναμης του Ελληνικού Στρατού στο νησί.

Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος ενώ παράλληλα διενεργούνται ενέργειες προστασίας των «φιλικών» Ζωνών Ρίψεων (ΖΡ) για αποστολή ενισχύσεων και πολεμοφοδίων. Ευχάριστη έκπληξη ήταν οι χρόνοι μεταφοράς των μέσων πυροβολικού M109 A3GEA2 στους χώρους διασποράς και η γρήγορη τάξη για βολή χάρις στο αυτοματοποιημένο σύστημα Aurora. Η εφαρμογή τεχνικών shoot & scout είναι απαραίτητη για την επιβίωση στο ιδιαίτερα φονικό, σύγχρονο πεδίο μάχης. Δοκιμάστηκε επίσης το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που υπάρχει στο νησί καθώς και η δυνατότητα επικοινωνίας με τις υπόλοιπες ελληνικές δυνάμεις, ιδιαίτερα αυτές που εδρεύουν στη Λήμνο και στον Αι Στράτη.

Κατά τις 21.00 εκτελείται (είναι σε εξέλιξη) άμυνα επί της ακτής για την εξάλειψη αποβιβαζόμενης δύναμης. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτό το στάδιο πέραν των δυνάμεων πεζικού είναι η σωστή χρήση και δράση των αρμάτων μάχης Leo1A5 τα οποία θα εμφανιστούν σε κατάλληλο χρόνο και εκμεταλλευόμενα την ταχύτητα την ισχύ πυρός και το σκοτάδι θα καταστρέψουν πλήρως το εχθρικό προγεφύρωμα. Οι συνεχείς ομοβροντίες με όλμους των 81 και 106 mm έχουν σκοπό να ανακόψουν τον εχθρό και να προκαλέσουν το επιθυμητό σοκ πριν την έλευση των Leo1 που θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα.

Παρόλο που η ακτογραμμή του νησιού είναι 59 χιλιομέτρων και οι πιθανές παραλίες για απόβαση 35 τον αριθμό, η γεωγραφία του νησιού είναι ορεινή με αποτέλεσμα οι ελληνικές δυνάμεις πυροβολικού να μπορούν να εκτελούν πυρά με ασφάλεια  ακόμη και αν οι εχθρικές δυνάμεις εξασφαλίσουν το προγεφύρωμά τους καθώς είναι πολύ δύσκολη η περαιτέρω προώθηση τους στο νησί.

Υπήρξε επίσης από την προηγούμενη μέρα κινητοποίηση της εφεδρείας όπου οι δυνάμεις εφέδρων και εθνοφυλάκων έλαβαν τον απαραίτητο εξοπλισμό, παρακολούθησαν εκπαιδευτικά σεμινάρια και πραγματοποίησαν βολές ημέρα και νύχτα. Ελπίζουμε στο μέλλον να δούμε έναν πιο ζωντανό ρόλο στις εφεδρικές δυνάμεις και γιατί όχι κάποιο ανορθόδοξο ρόλο.

Στο παραπάνω σενάριο ελλοχεύει ένας κίνδυνος. Σε περίπτωση πολέμου είναι πιθανόν οι Τουρκικές δυνάμεις να παρακάμψουν το νησί και να επικεντρωθούν στην καταστροφή μόνο της 130 ΣΜ στη Λήμνο και των επάκτιων συστοιχιών Exocet. Η έλλειψη σύγχρονων κατευθυνόμενων πυρομαχικών 155mm μπορεί να μας οδηγήσει να βλέπουμε τις αποβατικές δυνάμεις να κατευθύνονται στα μετόπισθεν  του Έβρου χωρίς να υπάρξει προσπάθεια κατάληψης του νησιού. Η δράση του ΠΝ πρέπει να είναι διαρκής και κυρίως συμπληρωματική των χερσαίων δυνάμεων. Αν είναι εφικτό η παρουσία και η προβολή ισχύος Ελληνικών πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων θα μπορούσε να οδηγήσει τον αντίπαλο σε ακτές απόβασης-παγίδες θανάτου όπου χερσαίες μονάδες θα επεφύλλασαν μια αναπάντεχη έκπληξη.

ΥΓ. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε μονάδα της ΑΣΔΕΝ διενεργεί τέτοιας έκτασης άσκηση πρέπει να απαιτείται έστω και η υποτυπώδης συμμετοχή του ΠΝ για λόγους ρεαλισμού. Ελπίζουμε στο μέλλον η συνεργασία ΠΝ και τοπικών χερσαίων μονάδων στα νησιά να είναι πιο στενή

One thought on “Σε πλήρη εξέλιξη η άσκηση Νικηφόρος 2013 στη Σαμοθράκη

  1. Α)Ο χρονος αντιδρασης πυροβολικου και τεθωρα σε καθε νησι ειναι το κυριοτερο καθοτι αυτα θα ειναι οι πρωτοι στοχοι δολιοφθορας(μαζι με ρανταρ και πυραυλους αερορς και επιεφανειας).
    Β)Για να παρακαμψουν το νησι,πρεπει να ειναι εκτος εμβελειας του πυροβολικου.Αν συμβει αυτο,πρεπει να πει πως πρεπει να βγουν πολυ στα ανοικτα για να χτυπησουν τη Λημνο(θα τους δουμε στα ρανταρ σιγουρα) ή θα πρεπει να πλησιασουν πολυ στην ακτη για να κανουν κινηση στον Εβρο(και θα τους δει στα σιγουρα το ΔΣΣ).

    Η θεση του νησιου ειναι ιδανικη: Ουτε πολυ κοντα στην ακτη ουτε πολυ μακρια.

    Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s