ΑΣΔΕΝ : Φλεγόμενος Φαέθων στο Αιγαίο

Το Ελληνικό Πεζικό θα δώσει μια από τις δυσκολότερες μάχες του στο Αιγαίο

Οι Έλληνες Στρατιώτες στο Αιγαίο θα δώσουν μια από τις δυσκολότερες μάχες της σύγχρονης ιστορίας μας

Μια απο τις κρισιμότερες πτυχές της άμυνας του Ελληνικού χώρου είναι η προστασία του Αιγαίου. Τα Ελληνικά Νησιά ιδιαίτερα του Ν.Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται μακριά από τον κύριο ηπειρωτικό κορμό και η αποστολή ενισχύσεων σε καιρό πολέμου προκαλεί δυσκολίες. Αντίθετα τα τουρκικά παράλια απέχουν μόλις μερικά χιλιόμετρα απέναντι κάνοντας ιδιαίτερα δελεαστική απο Τουρκικής πλευράς την προσπάθεια κατάληψης τους. Oι πιθανότητες ύπαρξης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου νοτίως των Δωδεκανήσων θα καθιστούσε «επικερδή» την όποια επέμβαση.

Τόσο η ύπαρξη εκατοντάδων Τουρκικών μεταφορικών ελικοπτέρων όσο και η μικρή θαλάσσια απόσταση που χωρίζει την τουρκική αποβατική δύναμη από τα νησιά στόχους αφήνει μικρά χρονικά περιθώρια στην Ελληνική πλευρά. Ιδιαίτερα η Κως και η Σάμος απέχουν λιγότερο από 10 χιλιόμετρα από τις Τουρκικές Ακτές. Σκοπός των Τουρκικών δυνάμεων είναι η ταυτόχρονη μεταφορά στρατευμάτων δια θαλάσσης και αέρος καθώς και ο ανηλεής βομβαρδισμός από το Τουρκικό πυροβολικό που θα βρίσκεται απέναντι. Πιθανόν να προκληθεί ταυτόχρονη επίθεση σε 2-3 κύρια νησιά καθώς και παραπλανητικές ενέργειες σε μικρότερα νησιά. Προ της κύριας εισβολής αναμένονται Τούρκοι Καταδρομείς που θα εισβάλουν στα νησιά-στόχους νύχτα κυρίως δια θαλάσσης (ώστε να μη γίνει εύκολα αντιληπτή η παρουσία τους) και θα προκαλέσουν δολιοφθορές και καταστροφή στρατηγικών στόχων όπως σταθμοί ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, πυροβολαρχίες Exocet, AA συστήματα και σταθμούς διοίκησης. Αποστολή τους η βραχυκύκλωση της Ελληνικής Άμυνας την οποία θα επακολουθήσε μια αντίστοιχη θαλάσσια «Βαριοπούλα».

Λογω της ύπαρξης  ιπτάμενων τάνκερ τα Τουρκικά Μαχητικά θα ασκούν ασφυκτική πίεση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Λογω της ύπαρξης ιπτάμενων τάνκερ τα Τουρκικά Μαχητικά θα ασκούν ασφυκτική πίεση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Πηγή THK)

Επιπλέον θα επιχειρηθεί τοπικός αεροπορικός και ναυτικός αποκλεισμός. Η ύπαρξη 7 ιπτάμενων τάνκερ KC-135R της TΗΚ αναμένεται να αυξήσει την ένταση και τον αριθμό εξόδων των τουρκικών αεροσκαφών τις πρώτες μέρες του πολέμου. Η ταχύτητα των μέσων, η μαζικότητα των αντίπαλων στρατευμάτων και ο τεράστιος όγκος πυρός (ιδιαίτερα από πυροβόλα και ΠΕΠ της Τουρκικής Στρατιάς του Αιγαίου που αριθμεί 130000 ενεργό προσωπικό) που θα εξαπολυθεί στα Ελληνικά νησιά κάνει επιτακτική την λήψη ευέλικτων μέτρων και έξυπνων τρόπων άμυνας τα οποία θα στερούν την αρχική πρωτοβουλία στον αντίπαλο και μετατρέπουν τα νησιά-στόχους σε παγίδες θανάτου για τους επίδοξους εισβολείς.

Πέραν απο την κύρια προστασία που προσφέρει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και η ΠΑ (βλέπε Συνδυασμένη Άμυνα Στόλου), κρίνεται σκόπιμο να αναφερθούμε και στο χερσαίο κομμάτι των επιχειρήσεων. Παρόλο που ο ΕΣ στο Αιγαίο δεν θα έχει την ακτίνα δράσης και την ευελιξία κινήσεων που έχουν οι άλλοι 2 κλάδοι, θα παίξει αποφασιστικό ρόλο. Η αγκίστρωση σε στατικές θέσεις άμυνας πλησίον των ακτών πρέπει να αποφευχθεί και να πραγματοποιηθεί εις βάθος σε κατάλληλες θέσεις απόκρυψης. Η δράση της Τουρκικής Αεροπορίας δεν αφήνει περιθώρια εφυσηχασμού. Αν το κάθε νησί αμυνθεί μόνο του αργά ή γρήγορα θα καταληφθεί από τις υπέρτερες αριθμητικά αντίπαλες δυνάμεις. Η λογική του ότι ο πόλεμος θα λήξει σε λίγες μέρες δημιουργεί επίσης επικίνδυνες ψευδαισθήσεις στην Ελληνική πλευρά (ιδιαίτερα στην πολιτική ηγεσία) που μπορεί να οδηγήσουν σε στρατηγικά σφάλματα τον Ελληνικό Αμυντικό Σχεδιασμό. Τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα αυτά των Δωδεκανήσων πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν ένα ενιαίο σύμπλεγμα νησιών ικανό να διεξάγει επιχειρήσεις τόσο στο χερσαίο όσο και στο θαλασσιο περιβάλλον (κυρίως άρνησης περιοχής).

Η ταχύτητα αντίδρασης είναι η κρισιμότερη παράμετρος για την εξάλειψη προγεφυρωμάτων εν τη γενέσει τους

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ

Το Ελληνικό Πυροβολικό θα διαδραματίσει από τους κρισιμότερους ρόλους. Στόχος είναι η καταστροφή των Τούρκων εισβολέων πολύ πριν πατήσουν το πόδι τους σε κάποιο ελληνικό νησί. Λόγω της ύπαρξης ισχυρών ελληνικών στρατευμάτων και τεθωρακισμένων σχηματισμών  κάθε τουρκική απόβαση χωρίς την μεταφορά βαρέως υλικού είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Ο Τουρκικός Αποβατικός στόλος βασίζεται κυρίως σε LCT ανοικτού τύπου τα οποία είναι ευπρόβλητα σε βολές πυροβολικού. Η παραμικρή έκρηξη στα βαριά φορτωμένα τουρκικά αποβατικά θα προκαλέσει αλυσιδωτά καταστροφικά αποτελέσματα στέλνοντας το βαρύ φορτίο τους στο βυθό του Αιγαίου.

Παρόλο που η στόχευση και η επιτυχής προσβολή ενός κινούμενου πλοίου είναι μια δύσκολη υπόθεση δεν είναι αδύνατη. Η σωστή πληροφόρηση και η συνεχής ροή πληροφοριών (σε συνεργασία με το ΠΝ) για τις θέσεις, την ταχύτητα και την πορεία των αντίπαλων πλοίων μπορούν να εξάγουν ασφαλείς παραμέτρους βολής για την προσβολή του με συμβατικά πυρομαχικά. Η ύπαρξη επίσης στο Ελληνικό οπλοστάσιο κατευθυνόμενων βλημάτων πυροβολικού όπως το Kransopol-M μπορεί να επιτρέψει την εμπλοκή κατά την τελική φάση αποβασης ταχέως κινούμενων στόχων (έως 36 km/h ή 20 κόμβους) με ακρίβεια ελάχιστων μέτρων.  Ο διαμοιρασμός πληροφοριών είναι κρίσιμος ώστε φιλικά παρακείμενες σε γειτονικά νησιά μονάδες πυροβολικού να συμμετέχουν στις ομοβροντίες βλημάτων  κατά των τουρκικών αποβατικών και πολεμικών σκαφών. Η διάταξη των ΑΔΤΕ εξασφαλίζει την αποτελεσματική κάλυψη με μέσα πυροβολικού των περισσότερων παρακείμενων μικρότερων σε μέγεθος νήσων.

Τη στιγμή της εξόδου η Τουρκική Αποβατική Δύναμη θα αντικρύσει μια κόλαση πυρός

Τη στιγμή της εξόδου η Τουρκική Αποβατική Δύναμη θα αντικρύσει μια κόλαση πυρός

Κρίνεται σκόπιμη η έκδοση RFI για κατευθυνόμενα βλήματα πυροβολικού 155mm τα οποία να είναι κατάλληλα για την προσβολή ναυτικών και χερσαίων στόχων. Στην διεθνή αγορά υπάρχουν ενδεικτικά διάφορες λύσεις όπως τα βλήματα Vulcano της Οto Melara με καθοδήγηση IIR και GPS/INS , το ισραηλινό Top Gun της ΙΑΙ με καθοδήγηση GPS, το αμερικανικό M 982 Excalibur (GPS/INS) καθώς και το αμερικανικό μελλοντικό φθηνότερο (κόστος κοντά στα 3000$) XM1156 Precision Guidance Kit για το οποίο έχει ενδιαφερθεί και η Αυστραλία για 4000 κομμάτια.

Τα νησιωτικά Α/Κ Μ109 μπορούν άμεσα να «αναβαθμιστούν» κάνοντας χρήση έξυπνων κατευθυνόμενων πυρομαχικών εναντίον θαλάσσιων στόχων

 Η δράση επίσης των ΠΕΠ RM 70 και MLRS θεωρείται ιδανική καθώς το κάθε όχημα συγκεντρώνει τεράστια ισχύ πυρός την οποία μπορεί να εξαπολύσει με ακρίβεια στην επιθυμητή απόσταση.

Μια μικρού κόστους βελτίωση στα RM 70 θα ήταν η αναβάθμισή τους (ένα μέρος τους) στην έκδοση RM 70 Modular όπου οι ρουκέτες 122mm αντικαθίστανται από 6 αντίστοιχες 227mm των MLRS. Ενναλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλάζοντας το κάνιστρο βολής 24 απλές ρουκέτες 122mm. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί ομογενοποίηση των ΠΕΠ ενώ παράλληλα θα αυξηθεί η ισχύ πυρός ενός αξιόπιστου μέσου υψηλής κινητικότητας το οποίο υπηρετεί για χρόνια σε μεγάλους αριθμούς στον ΕΣ. Θα αυξηθεί επίσης και η εμβέλεια από τα 20 στα 32 km. Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι το ελάχιστο βεληνεκές της ρουκέτας M26 των 227mm είναι τα 10 km. Η ισορροπημένη ύπαρξη ΠΕΠ των 122 mm και των 227 mm είναι απαραίτητη λόγω γεωγραφικών περιορισμών στα νησιά του Νοτιο-Ανατολικού Αιγαίου. Αντίθετα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν το κατάλληλο γεωγραφικό βάθος ώστε η ύπαρξη ΠΕΠ των 227 mm να μην δημιουργεί εμπόδια.

Η δραστική περιοχή που καλύπτει μια ομοβροντία 40 ρουκετών 122 mm είναι 31400 m2 ενώ αντίστοιχα η κάλυψη περιοχής μιας ρουκέτας M-26 227mm είναι 20096 m2 ή περίπου  120576 m2 για μια ομοβροντία 6 ρουκετών. Η αποτελεσματικότητα της δεύτερης λύσης κατά συγκεντρώσεων στρατευμάτων είναι εμφανής ιδιαίτερα όταν υπάρχει κατάλληλο γεωγραφικό βάθος (βλέπε Λέσβος). Στο μέλλον είναι πιθανή η απόκτηση κατευθυνόμενων ρουκετών  Μ30 και M31 227 mm με βεληνεκές άνω των 60 km.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΡΟΥΚΕΤΩΝ 122mm M-21-OF/DB-1B M-21-OF OKZ-B
Διάμετρος 122mm 122mm 122mm
Μήκος 3,226μ 2,870μ 1,905μ
Βάρος 77,5 κιλά 66 κιλά 45 κιλά
Μέγιστο Βεληνεκές 20.380μ 20.000μ 10.800μ
Ελάχιστο Βεληνεκές 500μ 1.500μ 400μ

Ελληνικό ΠΕΠ MLRS (1ο Συνταγμα ΠΒ) κατά τη διάρκεια βολών

Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στην δυνατότητα scoot & shoot των μέσων αυτών γεγονός που εξασφαλίζει υψηλή βιωσιμότητα και αιφνιδιασμό στον αντίπαλο. Η συγκέντρωση του όγκου πυρός σε λιγότερα μέσα τα οποία να μπορούν να εναλλάσονται σε θέσεις απόκρυψης και να ανεφοδιάζονται θα δημιουργήσει έναν εφιάλτη για την τουρκική πλευρά. Επιπλέον τα Α/Κ πυροβόλα και ΠΕΠ είναι καταλληλότερα σε βολές αντιπυροβολικού σε αντίθεση με ρυμουλκούμενα ή κατ’όνομα Α/Κ πυροβόλα όπως τα τουρκικά Μ44Τ και Μ52Τ. Λόγω του απαιτητικού μετώπου του Εβρου και της Κύπρου στα τουρκικά παράλια αναμένονται ελάχιστα K-9 Firtina.

Ακόμη και αν ο τουρκικός στόλος βγει από τους ναυστάθμους του και λάβει πλεονεκτικές θέσεις στο Αιγαίο προ της έναρξης των εχθροπραξιών θα βρίσκεται συνεχώς υπό την άμεση απειλή και πίεση του Ελληνικού Νησιωτικού Πυροβολικού. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στην δημιουργία κατάλληλων ζωνών θανάτου και από το ΠΝ.

Ϊσως κάποτε μια «παρόμοια» σκηνή εξελιχθεί στο Αιγαίο 

Η μετατροπή των ελληνικών νησιών από απομακρυσμένες περιοχές του αμυντικού δόγματος σε κύριες βάσεις επίθεσης εναντίον  του τουρκικού στολου και των αντίστοιχων τουρκικών στρατευμάτων που εδρεύουν στα παράλια θα εξασφαλίσει την νίκη με τις μικρότερες δυνατές απώλειες στο μικρότερο δυνατό χρόνο.

Ελληνικό Πεζικό + Τεθωρακισμένα

Όταν ο εχθρός βρίσκεται στην τελική φάση της απόβασης (είτε θαλάσσιας είτε αεραπόβασης) την μάχη θα κληθεί να τη δώσει κυρίως το Ελληνικό Πεζικό. Τόσο τα σύγχρονα αντι-αρματικά που διαθέτει ο ΕΣ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε αντι-αποβατικό ρόλο. Ειδικότερα το Α/Τ Kornet κατά τη διάρκεια ασκήσεων παρουσίασε εκπληκτική ακρίβεια κατά θαλάσσιων στόχων ενώ η πολεμική κεφαλή θερμοβαρικού τύπου 9M133F-1 με την οποία εφοδιαζεται προκαλεί καταστρεπτικά αποτελέσματα ιδιαίτερα εναντίον εχθρικού πεζικού.

Η κυριότερη απειλή θα έρθει από ψηλά. Τα Τουρκικά αεροπρογεφυρώματα θα επιχειρηθούν σε πολλαπλά σημεία στο νησί . Η αντιμετώπιση τους απαιτεί συνδαυσμό άμεσων πυρών από ταχυκίνητες μηχανοποιημένες ομάδες αντίδρασης και έμμεσων πυρών από Α/Κ όλμους

Η κυριότερη απειλή θα έρθει από ψηλά. Τα Τουρκικά αεροπρογεφυρώματα θα επιχειρηθούν σε πολλαπλά σημεία στο νησί  ταυτόχρονα με την θαλάσσια απόβαση. Η αντιμετώπιση τους απαιτεί συνδαυσμό άμεσων πυρών από ταχυκίνητες μηχανοποιημένες/μηχανοκίνητες ομάδες αντίδρασης και έμμεσων πυρών από Α/Κ όλμους.

Ένα παραμελημένο όπλο του πεζικού αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην άμυνα των νησιών και ιδιαίτερα εναντίον αεροπρογεφυρωμάτων. Αυτό είναι οι όλμοι και συγκεκριμένα τα Α/Κ Μ106 Α1/Α2. Ιδιαίτερα τα Α/Κ Μ106 Α2 είναι εφοδιασμένα με τον σύγχρονο όλμο Ε-56 των 120 mm. To μέγιστο βεληνεκές  είναι τα 9 km με κατάλληλα πυρομαχικά. Η εμβέλεια αυτή είναι επαρκής για την κάλυψη των περισσότερων νησιών του Αιγαίου. Σε αντίθεση με τον Έβρο, στα ελληνικά νησιά οι κύριες εχθρικές δυνάμεις θα αποτελούνται από μονάδες πεζικού (ειδικών δυνάμεων και μη) καθώς και από περιορισμένα τεθωρακισμένα μέσα. Οι Α/Κ όλμοι θα μπορούν να εμπλέξουν σε μικρό χρόνο λόγω της μεγάλης τους ταχυβολίας (18 βληματα το λεπτό) σχεδόν το σύνολο των εχθρικών δυνάμεων. Οι Α/Κ όλμοι Μ106Α2 είναι εφοδιασμένοι με το ER 120mm HE βομβιδοφόρο βλήμα (κατασκευή ΕΑΣ) το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο κατά προσωπικού όσο και κατά ελαφρά οχυρωμένων θέσεων.  Εκμεταλλεύομενοι τις μεγάλες γωνίες βολής και τις θέσεις απόκρυψεις πίσω από λόφους και ημιορεινούς όγκους θα μπορούν σε μικρό χρόνο να καταστρέφουν αεροπρογεφυρώματα εν τη γεννέσει τους.

Σε  παραλλαγμένες θέσεις διεσπαρμένες στο κάθε νησί μπορούν να τοποθετηθούν και απλά στοιχεία όλμων (υπό προυποθέσεις 2-3 ανδρών) ικανά να συνεισφέρουν στον αγώνα. Λόγω του μικρού τους ίχνους είναι δύσκολη έως αδύνατη η εύρεση της θέσης τους. Μπορούν να εκτοξεύσουν μεγάλο όγκο πυρός και κυρίως να καθηλώσουν τον εχθρό μέχρι να φτάσουν στο σημείο ενδιαφέροντος ισχυρότερες μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες δυνάμεις. Δυστηχώς το πρόγραμμα των βαρέων όλμων Ε-56 120 mm δεν είχε συνεχιστεί πέραν των 120 μονάδων οι οποίες εξόπλισαν τα Α/Κ Μ106 Α2. Ο κύριος κορμός των ελληνικών όλμων βασίζεται σε απαρχαιωμένους όλμους των 4.2in. H πλειοψηφία των όλμων αυτών παραχωρήθηκαν από τα αμερικανικά αποθέματα έχοντας γνωρίσει εκτενή χρήση στους πολέμους της Κορέας και του Βιετνάμ.

Ο περίφημος όλμος Ε 56 των 120mm, ελληνικής κατασκευής επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 9000 μέτρα

Εν έτει 2013 το Ελληνικό Πεζικό οφείλει πέραν από επιχειρησιακούς λόγους και για λόγους ασφαλείας να προχωρήσει στην απόσυρση του τύπου και την αντικατάστασή του από τον ικανότερο Ε-56 (ΕΑΣ) ο οποίος διατίθενται και σε ρυμουλκούμενη έκδοση. Η έκδοση αυτή μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη στα νησιά καθώς επιτρέπει την μεταφορά από οποιοδήποτε τζιπ Mercedes που διαθέτει ο ΕΣ και δεν απαιτεί την αποσυναρμολόγηση του όλμου (όπως στο Μ30 των 4.2 in) αλλά απλά την σύμπτυξη με κατάλληλο μηχανισμό. Επίσης διαθέτει ειδικό μηχανισμό ασφαλείας σε περίπτωση αφλογιστίας, κατάσταση ιδιαίτερη επικίνδυνη ιδιαίτερα σε εμπόλεμη περίοδο.

Ο όλμος εκ φύσεως είναι ένα φθηνό όπλο έμμεσων πυρών για το ΠΖ. Η ακρίβεια του δεν επιτρέπει την προσβολή σημειακών στόχων αλλά λόγω της μεγάλης ταχυβολίας και των βομβιδοφόρων βλήματων καλύπτεται μεγάλη έκταση και η φονικότητα του εναντίον εχθρικού πεζικού είναι παραπάνω από ικανή (more than lethal) για να αποδεκατίσει με μια ομοβροντία μια εχθρική διμοιρία.

Παλιοί γνώριμοι Leo1 A5

Τα Leo1A5 δεν είναι καλά μόνο για παρελάσεις. Η μεταφορά τους στα νησιά θα τα κρατήσει για πολλά χρόνια σε ελληνική υπηρεσία  (Πηγή Προσωπικό Αρχείο)

Σε περίπτωση που οι ελληνικές δυνάμεις αντίδρασης τα βρούνε σκούρα και ο εχθρός έχει καταφέρει να δημιουργήσει προγεφύρωμα, τον όλεθρο καλούνται να εξαπολύσουν οι δυνάμεις ΤΘ οι οποίες θα βρίσκονται σε ασφαλείς (ακόμη και υπόγειες) θέσεις στην ενδοχώρα του κάθε νησιού αναμένοντας εντολές. Προφανώς λόγω γεωγραφίας οι δυνάμεις αυτές μπορούν να υπάρξουν μόνο στα μεγαλύτερα νησιά. Η χρήση αρμάτων πίσω από οχυρωμένες χωμάτινες θέσεις πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρό βαθμό λόγω του κινδύνου προσβολής από τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα που θα συνοδεύουν τις εχθρικές δυνάμεις και πληγμάτων από μακρά απόσταση από την Τουρκική Αεροπορία.

Σε αντίθεση με τις Τουρκικές Αποβατικές Δυνάμεις οι θέσεις των οποίων θα είναι εμφανείς λόγω της συγκέντρωσης στρατευμάτων και πολεμικών σκαφών, οι  χερσαιές Ελληνικές Δυνάμεις Αμυνας των νησιών βασιζόμενες στην κάλυψη, την καλή γνώση του εδάφους, στη δράση του μηχανικού και στην προετοιμασία κατάλληλων χώρων θα εφαρμόζουν τεχνικές hit & run σε οποιοδήποτε σημείο εισβάλλουν οι αντίπαλες δυνάμεις.

Αμφίβιοι Καταδρομείς – Ειδικές Δυνάμεις

Οι αμφίβιοι Καταδρομείς και οι εδρεύουσες ΜΑΚ αναμένεται να παίξουν ειδικό ρόλο στην Άμυνα του Αιγαίου. Λόγω της μεγάλης τουρκικής ακτογραμμής είναι δυνατόν μικρές ομάδες να διεισδύσουν στο Τουρκικό έδαφος, να συλλέξουν πληροφορίες για τις θέσεις και την δομή του αντιπάλου, να διεξάγουν δολιοφθορές και στοχοποίηση κρίσιμων στρατηγικών σημείων όπως τουρκικών ΠΕΠ, A/K πυροβόλων και δολοφονίες HVT. Επίσης μια από τις κύριες αποστολές τους θα είναι η μόλυνση ναυτικών δρομολογίων και ακτών. Ακόμη και αν ο αντίπαλος καταφέρει να αποβιβάσει το πρώτο κύμα επίθεσης, η ενέργεια αυτή θα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία αν δεν συνεχιστεί η ροή με οχήματα και τεθωρακισμένα (ιδιαίτερα για την κατάληψη της Ρόδου). Η καταστροφή λιμένων και παραλιακών στρατιωτικών εγκαταστάσεων όπως οι κινητοί σταθμοί ραντάρ (TRS-22XX) στην Ντάτζα και στο Καραμπουρούν είναι εντός των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΜΑΚ. Απαραίτητη είναι η χαμηλού κόστους προμήθεια 18-22 σύγχρονων ταχύπλοων σκαφών είτε μεταχειρισμένων όπως τα Mark V είτε καινούριων.

Μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα των Mark V είναι ότι έχοντας επαρκή χώρο μπορού να εκτοξεύσουν μικρά UAV όπως το ScanEagle

Μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα των Mark V είναι ότι έχοντας επαρκή χώρο μπορούν να εκτοξεύσουν μικρά UAV όπως το ScanEagle !!!

Tα σκάφη θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώς μέσο διείσδυσης υψηλής ταχύτητας και σε ελάχιστο χρόνο να μεταφέρουν μια δύναμη 16 Αμφίβιων Καταδρομέων. Το κάθε σκάφος μπορεί να μεταφέρει 4 ελαστικές λέμβους και διαθέτει ράμπα στην πρύμνη για την ταχεία εξαπόλυση τους. Διαθέτει επίσης χαμηλή σιλουέτα και μικρό ίχνος ραντάρ πλέοντας σχεδόν αόρατο στα αντίπαλα ραντάρ.

UAV – Εγκαιρη Προειδοποίηση

Πέραν των πληροφοριών από το ΠΝ και την ΠΑ για τις θέσεις των αντίπαλων δυνάμεων είναι απαραίτητο ο ΕΣ να προχωρήσει στην αυτονόμηση του όσον αφορά το τακτικό επίπεδο επίγνωσης κατάστασης. Η απόκτηση τακτικών εναέριων UAV για κάθε ΑΔΤΕ δεν είναι τόσο ακριβή υπόθεση ενώ λύνει τα χέρια στους διοικητές των κατά τόπους σχηματισμών για ανάληψη ευκαιριακών χτυπημάτων ακόμη και αν δεν απειλείται άμεσα η ζώνη ευθύνης τους. Τα τακτικά UAV δεν είναι απλά ένας αισθητήρας  θεάτρου μάχης αλλά μια αναλώσιμη πλατφόρμα επιγνώσης κατάστασης που μπορεί να δώσει σε πραγματικό χρόνο εκείνες τις πληροφορίες στον διοικητή που θα του επιτρέψουν να αναλάβει την πρωτοβουλία και να είναι ένα βήμα μπροστά από τον εχθρό. Η αποτύπωση της κατάστασης επιφανείας είναι μια εύκολη υπόθεση σε βάθος μερικών δεκάδων χιλιομέτρων (τυπικές αποστάσεις μεταξύ των νησιών του Αιγαίου και του εχθρικού στόλου) για τέτοια συστήματα. Αντίθετα λόγω των μέσων παραλλαγής, της πλειάδας των τοποθεσιών, του ημιορεινού χαρακτήρα ορισμένων νησιών και υπόγειων εγκαταστάσεων η αναγνώριση από αέρος της αμυντικής δομής ενός νησιού ενέχει μεγάλη δυσκολία και απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο.

Ελπίζουμε μετά την τεχνογνωσία δεκαετιών να αναπτυχθεί μια χερσαία εκτοξευόμενη έκδοση του  UAV Πήγασος

Ελπίζουμε μετά την τεχνογνωσία δεκαετιών να αναπτυχθεί μια χερσαία εκτοξευόμενη έκδοση του UAV Πήγασος (Πηγή Greekmilitary.net)

Θεωρούμε ότι η ΠΑ έχει την τεχνογνωσία και τη θέληση να αναπτύξει μια χερσαία εκτοξευόμενη έκδοση του Πηγασος ΙΙ η οποία θα είναι εφοδιασμένη με συνδυασμό αισθητήρα ΕΟ/IR και ραντάρ SAR. Ακόμη και αν ο εξοπλισμός των αισθητήρων είναι από το εξωτερικό θα είναι ένα σημαντικό βήμα ενίσχυσης. Σε διαφορετική περίπτωση η χώρα οφείλει να καταφύγει σε ακριβές λύσεις όπως προμηθευτές του εξωτερικού. Επιπλέον το κάθε τάγμα πρέπει να εφοδιαστεί με εκτοξευόμενα δια χειρός UAV όπως τo ισραηλινό Skylark  ή το αμερικανικό WASP. Ήδη ο ΕΣ πειραματίζεται με βελτιωμένους τύπους αερο-μοντελισμού πολιτικού τύπου καθώς και με κάθετης απο-προσγείωσης ελικοπτεροφόρα UAV στα πλαίσια του Προγράμματος Ηράκλειτος. Η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα ανάπτυξης και κατασκευής UAV και για τους τρεις κλάδους θα επιτρέψει την καλύτερη διαχείριση πόρων, ανθρωπίνου δυναμικού και τεχνολογικά διαθέσιμων λύσεων.

Απαραίτητη είναι και η δημιουργία ενός ενιαίου υποβρύχιου δικτύου οπτικών ινών μεταξύ των νησιών. Οι οπτικές ίνες θα αναβαθμίσουν στο έπακρο τις δυνατότητες μετάδοσης των δεδομένων στις κατα τόπους Ανεξάρτητες Διοικήσεις. Συνοπτικά τα πλεονεκτήματά τους είναι τα εξής:

  • Δεν παρεμβάλλονται
  • Δεν υποκλέπτονται καθώς δεν εκπέμπουν κάποιο η/μ φάσμα παρά μόνο φως
  • Χαμηλές απώλειες σε μεγάλες αποστάσεις,  0.2dB/km
  • Υψηλή Αντοχή και  μηδενικά σφάλματα λόγω γειώσεων ή διαρροών λόγω της εκ φύσεως ηλεκτρικής μόνωσης
  • Αυξάνουν θεαματικά τη μετάδοση των δεδομένων (μεγάλες ταχύτητες που φθάνουν μέχρι και 1 ΤΒ/sec)

Η χρηματοδότηση του δικτύου τηλεπικοινωνιών μπορεί να γίνει και από την ΕΕ καθώς θεωρείται διπλής χρήσης. Η χρησιμοποίηση του και για εφαρμογές Τηλεματικής  Ιατρικής στην πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα εχει πολλαπλά οφέλη.

Επίλογος

Η συγκέντρωση της ισχύος πυρός σε λίγα μέσα αυξάνει την επιβιωσιμότητα, τον αιφνιδιασμό του αντιπάλου και την καταστροφικότητα των πυρών ιδιαίτερα στον περιορισμένο γεωγραφικά χώρο ενός νησιού. Λιγότερα μέσα όμως σημαίνει περισσότερη εκπαίδευση και αριστοτεχνική διεξαγωγή της τέχνης του πολέμου. Η συνεργασία όλων των κλάδων είναι κομβική για τον διαμοιρασμό πληροφοριών και την έγκαιρη καταστροφή του αντιπάλου πριν προλάβει να δημιουργήσει τετελεσμένα. Έναντίον ενός υπέρτερου αριθμητικά αντιπάλου η αξιοποίηση μέσων που επιτρέπουν θανάσιμα χτυπήματα στα κέντρα ισχύος του, απονευρώνοντας την ικανότητα διεξαγωγής επιθετικών επιχειρήσεων μπορεί να κόψει τις ορέξεις και τον διαχρονικό επεκτατισμό της Άγκυρας. Η ειρήνη δεν εξασφαλίζεται μονάχα με λόγια, οικονομικά ανταλλάγματα και καλές προθέσεις αλλά και με έναν «κρυφό» άσσο στο μανίκι της χώρας, τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις…

28 thoughts on “ΑΣΔΕΝ : Φλεγόμενος Φαέθων στο Αιγαίο

  1. Παράθεμα: ΑΣΔΕΝ : Φλεγόμενος Φαέθων στο Αιγαίο | Προέλαση

  2. Ειναι το πρωτο εκτεταμενο κειμενο τετοιου τυπου/θεματολογιας για την ΑΣΔΕΝ στο Ελληνικο διαδικτυο. Καλυψες ενα κενο πληροφορησης. Και ελπιζω να ακολουθησουν, να προσθεσουν και αλλοι.

    Επισης κενο πληροφορησης υπαρχει και για την 4η Τουρκικη Στρατια, την Στρατια του Αιγαιου. Υπαρχουν λιγες αναφορες και πληροφοριες στο Ελληνικο διαδικτυο και συνηθως ειναι φτωχες ή ειναι απο πηγες τυπου «wikipedia».

    Θα ηταν ευτυχημα να γραψεις ενα αναλογο και εκτεταμενο κειμενο για την 4η Τουρκικη Στρατια σαν αυτο που εγραψες για την ΑΣΔΕΝ ή την Συνδυασμένη Άμυνα Στόλου.

    Και παλι μπραβο για το παραπανω κειμενο.

    Μου αρέσει!

  3. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Πέτρο
    Η Στρατιά του Αιγαίου έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα Δομή. Θέλει δουλειά και κάποιο χρόνο αλλα πιστεύω είναι πολύ καλή ιδέα.
    Ενα στοιχείο θα σου δώσω που υπάρχει στο άρθρο. Οι Τούρκοι την θεωρούν «εκπαιδευτική» καθάρα και κατά κάποιο τρόπο παραμελημενη. Αριθμεί 130.000
    !!! Θα επιληφθω περαιτέρω του θέματος ιδιαίτερα σε θεματα εξοπλισμού και εκπαίδευσης

    Μου αρέσει!

  4. Εξαιρετικη δουλεια απο ενα blog που προτιμα να γραφει κυριως για στρατιωιτκα θεματα και να κανει λιγοτερη προπαγανδα για τη δεξια του Κυριου(ονοματα δε λεμε,υποληψεις δε θιγουμε αλλα ας εχουν ολοι κατα νου ενα blog που του αρεσει να γραφει «στα κρυφỨ).

    Μου αρέσει!

  5. Πολυ συνοπτικα
    α)Ολμοι,αντιαρματικα και πυροβολικο αν καταφερουν και βγουν πριν προσβληφθουν απο εχθρικρες δυναμεις,θα κανουν την αποβαση κολαση.Ωστοσο πρεπει να αποκτησουμε πιο συγχρονους ολμους και να αποκτησουν μεγαλη εμπειρια εξασκησης οι μοναδες.ΕΠισης ΚΑΙ τα τεθωρακισμενα ενδεχομενως να μπορουν να χρησιμοποιηθουν ως αυτοκινουμενα πυροβολα κατα των πλοιαριων.Αν μπορουν να χτυπησουν εναν τεθωρα,μπορουν να χτυπησουν και πλοιο.Το αυτο για τα RPG-ενα πλοιο που βυθιζεται στα 240 μετρα μακρια απο την ακτη δεν ειναι καθολου ωραια κατασταση για τους πεζους εκει μεσα.
    β)Το μηχανικο πρεπει να εχει πολυ μικρο χρονο αντιδρασης και να μπορει να στησει ναρκοπεδια θαλασσης και στεριας στην ακτη στον ελαχιστο δυνατο χρονο.Και αποβαση σε ναρκοθετημενη ακτη=καταστροφικη αποτυχια.
    γ)Μεγαλη βοηθεια θα ηταν αν οι μοναδες Α/Κ διεθεταν ταχυπλοα θωρακισμενα και οπλισμενα με δυνατοτητα μεταφορας πχ ~50 ανδρες.Ετσι θα μπορουσαν να μεταφερθουν πχ 2-3 λοχων καταδρομων απο γειτονικα νησια ετσι ωστε να γινει πιο αποτελεσματικη η αμυνα.Αλλα δεν το κοβω ευκολακι για το ΓΕΕΘΑ.
    δ)UAV,πονεμενη ιστορια.
    ε)ΝΑ σημειωθουν τα πιθανοτερα μεγαλα νησια για επιθεση: Χιος,Σαμος,Ικαρια,Κως.
    Ροδος Μυτιληνη πολυ μεγαλα για κατα μετωπο επιθεση(=μεγαλος ογκος,ευκολα κρατησης μιας περιοχηςτης νησου μεχρι να ερθει το ΠΝ).

    Μου αρέσει!

  6. Επισης εδω να γραψω ποσες οσες περισσοτερες ΑΠΕ εχουν τα νησια,τοσο δυσκολοτερη ειναι να τους κοψεις το ρευμα.Ειδικα ΑΠΕ με συστηματα αποθηκευσης ενεργειας(πχ αντιστροφο υδροηλεκτρικο,πνευματικα μοτερ,συζευγμενο συστημα συμπιεστη στροβιλου,μηχανικα συστηματα με σφονδυλους) μπορουν να κρατησουν ενα νησι με ρευμα για μερες.

    Μου αρέσει!

  7. Εθεσες πολλά ζητήματα.
    Ευκαιρία για διάλογο 🙂

    1) Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Οσον αφορά την πολιτική τοποθέτηση ορισμένων αμυντικών ιστολογίων η προσωπική μου γραμμή είναι να μην εχω κομματικους φίλους, ουτε να δρω στα πλαίσια μια κλίκας φανερά η κρυφα.
    2)Επι του θέματος. Εχω την εντύπωση πως οι Τουρκοι θα χρησιμοποιήσουν (και καλά θα κάνουν) ένα από τα πλεονεκτήματα τους που είναι η μάζα των στρατευμάτων τους για να κορέσουν τη δικιά μας άμυνα. Θυμάμαι ένας Τουρκος είχε πει παλαιότερα ότι και 100000 αν χρειαστουν θα θυσιαστούν για να καταλάβουν την Κύπρο ?
    Η αντιμετώπιση ταυτοχρονα αεροπρογεφυρωμάτων και αποβιβαζόμενων δια θαλάσσης μονάδων σε διάφορα σημεία του κάθε νησιού μπορεί να μας δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Απο την άλλη τόσο για εμάς όσο και για αυτούς η εκπαίδευση θα παίξει καταλυτικό ρόλο. Η πολύ κοντινή απόσταση με τα τουρκικά παράλια όπως και στην περίπτωση της Ιμβρου δεν αφήνει επαρκή χρόνο για την αντιμετώπιση (μέσω OSA,ASRAD Hellas) ενός air raid το οποίο συνοδεύεται από επιθετικά ελικόπτερα. Η καταστροφή του στο έδαφος από έμμεσα πυρά ενδείκνυται.

    3)Όσον αφορά το μηχανικό μάχης συμφωνώ αν και πιστεύω πως πρώτα θα επιχειρηθεί αφανής διείσδυση από Τουρκους άντρες των Ειδικών Δυνάμεων για να καθαρίσουν/ελέγξουν την όποια ακτή. Θα πέσουν προκαταρκτικά κάποιες ψιλές. Ναρκοθέτηση των ακτών θα μπορούσε να βοηθήσει και το ΠΝ ακόμη και με απλά πλοιαράκια και νάρκες.
    4) Όσον αφορά του Αμφίβιους Καταδρομείς δν γνωρίζω κάποιο διαθέσιμο ταχυκίνητο πολεμικό πλοίο με αυτήν την μεταφορική ικανότητα. Αν γνωρίζεις θα ήθελα να μου δώσεις κάποιες πληροφορίες
    Τεχνικά βεβαια είναι εφικτό. Αλλά θα πρέπει να το αναπτύξουμε μόνοι μας και να θέσουμε τις προδιαγραφές. Οι μηχανικοί του ναυτικού θα έπρεπε να συνεργαστούν με τον ΕΣ 😛
    Σαν ιδέα μου αρέσει πάντως!!

    5) Ας μεταφέρουμε τα Zubr και τους ΠΖΝ πιο κοντα μεταξύ τους. Δεν έχω καταλάβει ποιος και με ποιο σκεπτικό τους έβαλε σε αυτήν την απόσταση. Αρχίζω να πιστεύω ότι και μέσα στο στράτευμα υιοθετούν την άποψη «πόλεμος μωρε θα γίνει». Δεν καταλαβαίνουν πως οι πρώτοι νεκροί θα είναι όχι ο φουκαράς που βρίσκεται ήδη στον προβλεπόμενο χώρο αλλά αυτός που ακόμη πηγαίνει
    6) Σημειώθηκαν τα νησιά Roger. Φοβάμαι πολύ την Σάμο και την Κω καθως και τις πέριξ νησίδες.

    7)Γενικότερα οι πολιτικές υποδομές διπλής χρήσης πρέπει να μας απασχολήσουν. Ιδιαίτερα το Ν.Ανατολικό Αιγαίο (από δουλειάς) έχει σχεδόν διπλάσια ωφέλιμη ηλιοφάνεια από ότι η υπολοιπη Ελλάδα.
    Να προσθέσω και την βελτίωση του οδικού δικτύου των νησιών που θα απογειώσει το τουρισμό και θα επιτρέψει στα μηχανοποιημένα ειδικά τμήματα την ταχεία εμπλοκή με τον εχθρό
    8) Επι της άμυνας των ακτών προτιμώ τα κατευθυνόμενα Α/Τ λόγω μικρού ίχνους και ευκολίας ανασύνταξης. Βέβαια οι Tow έχουν ένα πρόβλημα λόγω SACLOS πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Να ναι καλά τα Kornet με τις θερμοβαρικές κεφαλές 😉
    Τα Zu 32 στατικά κοιτώντας τον εχθρό ακόμη και παραλλαγμένα δεν ξέρω σε ποιο δευτερόλεπτο θα εξαυλωθούν…

    Μου αρέσει!

  8. Defencegreece,δεν με νοιαζει να παρεις θεση.Με νοιαζει η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ οταν δημοσιευουμε σχολια μη υβριστικα κατα του τιτανα «Φαηλος Κρανιδιωτης».

    Μου αρέσει!

  9. 2)Ταυτοχρονη αποβαση σε 2 ακτες δεν ειναι δυσκολη αλλα ειναι επικινδυνη στη λογικη πως μπορει να μπλεξουν τα μπουτια τους.Πιο πολυ φοβαμαι κινησεις σε 2 νησια ταυτοχρονα.
    3)α)Στα νησια ειναι εξαιρετικα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ο χρονος αντιδρασης.Για αυτο πιστευω πως πρεπει να υιοθετηθει το κυπριακο συστημα των Τμηματων Αμεσης Επεμβασης(ΤΑΕ).Καθε ταγμα εχει την υποχρεωση να εχει ενα τμημα ανδρων που να ειναι ετοιμο να φυγει για πολεμο σε 15 λεπτα.Και γινονται ασκησεις σε αυτο.ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΟΜΩΣ.ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ.Πρεπει τεθωρακισμενα,πυροβολικο,βαρεα οπλα πεζικου,μηχανικο να ειναι ΕΞΩ σε λιγοτερο απο 1 ωρα απο το συναγερμο.Για να ειμαστε σιγουροι πως δε θα προλαβουν εχθρικες δυναμεις να μας πιασουν στον υπνο.
    β)Εννοειται πριν κανει ναρκθοτηση το μηχανικο,το ΠΖ στελνει εναν λοχο να κανει ανιχνευση χωρου.Εννοειται επισης πως αν βρουμε εκει τους αντιπαλους καταδρομεις,εχουν ηδη απωλεσει το πλεονεκτημα του αιφνιδιασμου και η θεση τους δυσχεραινει σημαντικα(στοχος του λοχου ειναι απλα να κρατησει εκει τους καταδρομεις μεχρι να ερθουν τα αρματα με το υπολοιπο ταγμα να κανουν… απολυμανση).
    4)Μωρε εγω εχω πολλα κατα νου αλλα φαντασου καθε μοιρα Α/Κ να μπορουσε να στειλει τη μιση της δυναμη(ή και ολοκληρη) σε γειτονικα νησια και να πηγαινοερχεται μεσα σε διαστημα max 2 30 ωρων.Αυτο θα αποτελουσε μεγαλη δυναμη για τις ειδικες δυναμεις γιατι θα ανεξαρτοποιουνταν απο τα μεσα μεταφορας και επισης θα εξασφαλιζει γρηγορη μετακινηση δυναμεων απο τα νησια που δεν εχουν προβλημα στα νησια που δεχονται επιθεση.
    5)Σωθηκες.ΔΕΝ… Αστο πονεμενη ιστορια.
    6)Εγω πιστευω στανταρακι η Χιος(γιατι εχει τα MLRS+μετα μπορει να βγει ο στολος τους ελευθερα) και ενα απο τα υπολοιπα νησια.Μυτιληνη,Ροδος πολυ μεγαλα,Καρπαθος πολυ μακρια.
    7)Σωθηκες.Μιλαμε για κρετινους.
    8)Κορνετ,milan,rpg(ξερεις τι ειναι να τρως rpg στα 240 μετρα απο την ακτη και να πλημυριζει το σκαφος ; Αν ειναι τυχεροι,θα χασουν ολα τα βαρεα οπλα+ασυρματους.Αν ειναι τυχεροι. )
    9)Αν εχει σκαφτει καλο οχυρωμα γυρω απο το zu32,θα αργησουν να εξαυλωθουν.Ελα μου ομως που δεν ΣΚΑΒΟΥΝ.ΔΕΝ ΣΚΑΒΟΥΝ!!!

    Μου αρέσει!

  10. Είναι θλιβερό κάποιοι «εγκριτοι» αναλυτές να μπερδεύουν τον πατριωτισμό με την πολιτική.
    Ειναι κατακριτέο επίσης το κόψιμο μη υβριστικών σχολίων. Η μεγαλύτερη δύναμη του Διαδικτύου είναι η ελευθερία του.
    Να θυμίσω ότι ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης έγραφε παλαιότερα σε πολύ γνωστό και έγκριτο περιοδικό. Φαηλος Χρυσανθος και όλη η ομάδα του Δικτύου 21 αρέσκονται να περνάνε την άποψη της «μοναδικής πατριωτικής αλήθειας».

    Παλιά το διάβαζα και εγω το «στα κρυφά» αλλά όταν μπερδεύει την πολιτική ξενερώνω πολύ.
    Διαβασα και τα σχόλια του ΦΚΜΚ. Να πω ότι τα λέει σε λάθος άτομα. Αν δεν κάνω λάθος είχαν και μια προσωπική κόντρα με τον Βελισάρριο παλαιότερα
    Είμαστε πολύ λίγοι για να τρωγόμαστε την στιγμή που η Τουρκία την προσεχή διετία θα πάει για να σαρώσει την παρτίδα του παιχνιδιού στη Ν.Ανατολική Μεσόγειο.

    ΥΓ. Να σου πω ότι το Α μέρος της Συνδυασμένης Άμυνας Στόλου τό έστειλα στο εν κρυπτω για να μου πουν μια γνώμη και απάντηση μηδέν.

    Μου αρέσει!

  11. 2) Ποτέ μη λες ποτέ. Οι Τουρκοι έχουν την λογική των Ορκ την πέφτουν σε λίγους. Σκέψου να καταλαμβάνεται ένα μεγάλο νησί τη φορά (με παράλληλες παραπλανητικές ενέργειες στα υπόλοιπα και κατάληψη μικρότερων περιξ νησίδων). Με την υπογραφή τις προσεχείς μέρες για 109 ελικόπτερα S70i διπλασιαζεται η ικανότητα τους για αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις διπλασιάζεται
    3)α)ΤΑΕ κάθε μέρα Γουστάρω που κατατάσσομαι? Εδώ Ελλάδα ΤΑΕ με κάθε αλλαγή Ταξίαρχου
    β) Με βάση τα επιχειρησιακά σχέδια του ΓΕΣ η κάθε πιθανή ακτή είναι γνωστή. Το ερώτημα είναι Είμαστε σε θέση να τρέξουμε νωρίς να σε μικρό χρόνο? Πόσες ασκήσεις κάνει κάθε μονάδα? Ιδιαίτερα στα νησιά τα περιθώρια είναι ασφυκτικά
    4)Τόσα χρόνια λέμε λέμε και ξαναλέμε για ταχυπλοα σκαφη επίθεσεις για τις ΜΑΚ και μας κοιτάνε περίεργα. Το κόστος είναι μικρό
    5) Είναι το πιο απλό. Αν δεν μπορούμε να το λύσουμε δεν μπορούμε να πάμε στο παρασύνθημα
    6)Χιος δύσκολο νησί. Από την άλλη ο έλεγχος του Βόρειου Αιγαίου από την μια ή την άλλη πλευρα θα μπορούσε να συνδυαστεί με τις επιχειρήσεις στον ΕΒΡΟ. Με ενα σμπάρο 2 τρυγόνια!!!
    7)Το ξέρω και λυπάμαι
    8)Δεν θα θέλα να ημουν στην θέση τους.
    9) Δικιο έχεις. Προσωπικά δεν έχω σκάψει ποτέ όπως και η πλειοψηφία του ΕΣ

    Μου αρέσει!

  12. Δε βαριέσαι,ξέρω καλά πού τα λέω. Τώρα δεν περιμένω να συμφωνήσουν μαζί μου ούτε στο εν κρυπτώ ούτε στο strategy αλλά κάποια συμπεράσματα μπορούν να βγουν. Ο Βελισάριος τελικά είναι ωραίος τύπος παρά τις σοβαρές ιδεολογικές μας διαφορές. Νομίζω επίσης ότι πέρα από κομματικές προσεγγίσεις και «μαντριά», υπάρχει ένας ευρύς χώρος διακομματικής συναίνεσης σε μείζονα εθνικά ζητήματα,τα οποία πολύ λίγους κομματικούς ελιγμούς χωράνε. Τελευταία πάντως είναι όλοι λίγο έως πολύ τσιτωμένοι. Θα μάθουμε το γιατί, αργά ή γρήγορα.

    Το θέμα που θίγεις στην ανάρτηση απασχολεί μόνιμα δεκαετίες τώρα τους επιτελείς της εθνικής άμυνας. Ο μεγάλος στόλος σύγχρονων ελικοπτέρων από τους γείτονες ανέτρεψε σε μεγάλο βαθμό τους αμυντικούς μας σχεδιασμούς που ως τα τέλη της δεκαετίας του ’90 βασίζονταν στον αντι- αβακικό αγώνα με κάθε διαθέσιμο σωλήνα. Όσο θυμάμαι από τη Σχολή Πληροφοριών, ως τότε στόχος ήταν τα τρία μεγάλα νησιά (Λέσβος Σάμος Χίος). Τώρα δεν ξέρουμε από πού και πώς θα μας την πέσουν. Όσο για τον Έβρο ναι, υπάρχουν σενάρια διπλής επίθεσης σε Έβρο – νησί και μάλιστα χωρίς καμιά να είναι ψεύτικη. Όλο το κόλπο είναι να υπάρχει ένα περιθώριο ενημέρωσης της πλευράς μας πέραν των 48 ωρών. Αν αυτό υπάρξει, η επιχείρηση των γειτόνων πολύ δύσκολα θα πετύχει όπου και να εκδηλωθεί. Όλα τα λεφτά είναι η έγκαιρη πληροφόρηση και το σωστό φιλτράρισμα πληροφοριών. Να θεωρηθεί πάντως δεδομένο ότι η πολιτική ηγεσία – όποια και να’ναι – θα τα κάνει πάνω της από την πρώτη στιγμή.

    Μου αρέσει!

  13. Μα και ο μεγαλος αριθμος ελικοπτερων ουτε αυτος εξασφαλιζει μεγαλο πλεονεκτημα στους γειτονες.Αν τα ελικοπτερα ειναι απλα μεταφορικα και συ τους υποδεχθεις με rpg,αντιαρματικα οπλα και αφου προσγειωθουνε τους συστησεις τα leopard 1(γιατι τα μεταφορικα ελικοπτερα σιγα μην εχουν τα μεσα να καταστρεψουν τις ιλες),παλι δεν τους βοηθανε πολυ.
    Το μονο που μπορουν να κανουν ειναι να αφησουν ειδικες δυναμεις στο νησι στην ενδοχωρα διχως να χρειαζεται να περασουν απο την παραλια.Τιποτε αλλο.

    ΥΓ.O strategy ειναι γαματος τυπας,δεν λογοκρινει τιποτα.

    Μου αρέσει!

  14. Δε διαφωνώ. Απλώς παλιότερα το δόγμα ήταν απλό: στήνω ό,τι πυροβολεί στην ακτή και περιμένω. Οι ακτές σημαδεμένες εκατέρωθεν, οπότε ξέραμε πού θα βγούνε. Για χρόνια ήταν απολύτως προβλέψιμοι όπως φανέρωναν και οι ασκήσεις τους, κυρίως η αεροναυτική Ilk Hedef κάθε Σεπτέμβριο (αν θυμάμαι καλά). Με τα μεταφορικά ελικόπτερα δεν μπορούν να μεταφέρουν βαρύ οπλισμό αλλά μπορούν να προκαλέσουν χάος στην ανάπτυξη των δυνάμεών μας, ιδίως αν συνοδεύονται από αντιαρματικά ελικόπτερα. Τα τελευταία σε λίγο θα υπάρχουν σε επαρκείς αριθμούς στο τουρκικό οπλοστάσιο για να καλύψουν ρόλο εγγύς υποστήριξης και αντιαρματικό μαζί (στον πρώτο ρόλο εμείς θα έχουμε σε λίγο σοβαρό πρόβλημα αν αποσυρθούν οι Κουρσάροι. Καλά τα Απάτσι αλλά πολύ λίγα). Με λίγα λόγια για μεσαίο ή μεγάλο νησί πρέπει να προσεχθεί ανάμεσα στα άλλα πολύ ο θεσμός των εφέδρων, καθώς με την άμεση συνδρομή τους μπορεί να αντιμετωπιστούν άμεσα πιθανές αεραποβάσεις. Για μικρό δεν το συζητώ, καλύτερα να κάνεις απόβαση στη Σμύρνη παρά να δοκιμάσεις να το κρατήσεις με ενισχύσεις ή να το ανακαταλάβεις – είναι κρεατομηχανή. Είχες στο strategy ένα ενδιαφέρον σχόλιο για το τι ζημιές μπορεί να κάνει μια επιδρομή σε εχθρικό έδαφος σε έργα υποδομής.

    Strategy: Πολύ ενημερωμένος, δουλεύει επαγγελματικά με υλικό από γραφείο αποδελτίωσης τύπου. Σοβαρός και αξιόπιστος αλλά μερικά κλικ πιο κυβερνητικός (για τα γούστα μου)από όσο μπορώ να αντέξω, ειδικά τον τελευταίο καιρό. Όσο για διαγραφές σχολίων, έχω γράψει πολλά και χοντρά στο εν κρυπτώ και δε μου διέγραψαν τίποτα. Το ίδιο φυσικά και στο strategy και στον Βελισάριο και εδώ και στον HBS (με τον οποίο πια έχω σταθερή επικοινωνία). Μπορεί βέβαια να θεωρούμαι προστατευόμενο είδος, δεν ξέρω.

    Μου αρέσει!

  15. Χωρις να θελω να αποπαρω τον αρθρογραφο θελω να πω… αν η ελληνικη στρατηγικη ειναι αυτη που περιγραφει το αρθρο τοτε ειμαστε χαμενοι απο χερι..
    Βασικα η αναλυση μοιαζει περισσοτερο με σεναριο shooting game παρα με σεναριο πραγματικων επιχειρησεων..

    Οι Τουρκοι δεν ειναι κοροιδα να στειλουν τα ελικοπτερα τους και τα αποβατικα σκαφη τους που ειναι τρωτα εξ ορισμου, οσο υπαρχει η παραμικρή αμυνα στα νησια..

    Η αμυνα των νησιων δεν μπορει να στηριχτει σε MG3, G3, ολμους, ZU-23 και αντιαρματικα οπλα..
    Μια μαζικη εκτοξευση οβιδων και ρουκετων με χημική γομωση να κανουν οι Τουρκοι θα αδρανησει ολη η αμυνα!
    Ενα απλο ιο γριπης ή γαστρεντεριτιδας να ριξουν θα αφησουν ολοι τα οπλα και θα τρεχουν να κανουν την αναγκη τους!
    1 εκατομμυριο Τουρκοι των ειδικων δυναμεων να αμολυθουν πανω στα νησιά δεν θα μεινει τιποτε ορθιο..
    Δηλαδη θα αρχισουν τον βομβαρδισμο οι Τουρκοι με αεροπορια και πυροβολικο και η ελληνικη αμυνα απλα θα απανταει σε «God mode»?
    Δεν ειναι σοβαρα αυτα..

    Συμφωνω ωστοσο οτι το πυροβολικο στα νησια θα παιξει πολυ σπουδαιο ρολο και πρεπει οπωσδηποτε να τους βαλουμε και ΜLRS λογω της ισχυ πυρος τους..
    Ωστοσο τα «εξυπνα πυρομαχικα» πυροβολικου ειναι πανακριβα και προοριζονται για σημαντικους στοχους..
    Αυτα θα πανε πανω στον Εβρο..
    Επισης τα RM-70 δεν αξιζει να εκσυγχρονιστουν ουτε με συγχρονες ρουκετες.. οχι να τα κανουμε και Modular..
    Το καλυτερο θα ηταν να πανε σε καμια Κυπρο και στη θεση τους να μπουνε HIMARS..
    Μερικα UAV-ιπταμενες βομβες απο στοχους εκπαιδευσης να φτιαξουμε με κανα απλο ηλεκτροοπτικο του εμποριου τα βολευουμε τα τουρκικα πυροβολα..
    Δεν θα κριθει ομως το αποτελεσμα απο αυτα..

    Παρακολουθωντας και μονο τους εξοπλισμους της Τουρκιας καταλαβαινει κανεις το σχεδιασμο μιας πιθανης επιθεσης τους..
    Το γεγονος οτι δεν εχουν καν σοβαρη αντιαεροπορικη αμυνα.. δεν εχουν πυροβολικο «ακριβειας».. και κρατανε μια ισορροπια μεταξυ ποιοτητας και ποσοτητας στα οπλα τους που ειναι ακρως επιθετικα.. λεει πολλα..

    Η Ελλάδα δεν μπορει να αμυνθει αποτελεσματικα ταυτοχρονα και στον Εβρο, και στο Αιγαιο, και στην Κύπρο..
    Ουτε πολεμο φθορας μπορει να κανει.. ουτε να ταμπουρωθει και να περιμενει ποτε θα κουραστουν οι Τουρκοι να βαρανε για να κανει αντεπιθεση..
    Αν παλι οι ελληνικες δυναμεις κανουν αντεπιθεση πρεπει να εχουν συγκεντρωθει αποκλειστικα σε ενα απο τα τρια μετωπα αλλα και παλι εχει μεγαλο ρίσκο..

    Το ιδιο προβλημα αντιμετωπιζει ακομα και σημερα το Ισραηλ που πρεπει να καλυψει τρια μετωπα.. Αιγυπτος-Ιορδανια-Συρια..
    Στον πολεμο των 6 ημερων τους διελυσε γιατι χτυπησε πρωτο και αιφνιδιαστικά τη στιγμη που μαζευονταν να προετοιμαστουν για την επιθεση..
    Μετεφερε τον πολεμο μακρυα απο το σπιτι του!
    Στο πολεμο του Γιομ Κιπουρ το Ισραηλ απειλουσε με πυρηνικα για να επιβιωσει.. αυτο εγινε γιατι οι εχθροι του καταφεραν και μαζεψαν στα μετωπα αρκετες δυναμεις και μετεφεραν τον πολεμο μεσα στο Ισραηλ!

    Η Ελλαδα πρεπει να εχει ακρως επιθετικο δογμα με την Τουρκια..
    Οι τουρκικες δυναμεις πρεπει να χτυπηθουν εξω απο την Κωνσταντινουπολη και την Αγκυρα και οχι στον Εβρο και τη Μικρα Ασια!

    Καλη ειναι η αντιαεροπορικη ομπρελα και τα οχυρωματα για να κρατας πισινη και να εισαι καλυμενος αλλα για να βγεις κερδισμενος οτι και να γινει πρεπει να κανεις τον αντιπαλο σου να πολεμαει για το σπιτι του, οχι για να σου παρει το δικο σου!!!

    Για την πλακα κανουμε τοσες ασκησεις με το Ισραηλ??
    Ασκησεις πεζικου και τεθωρακισμενων κανουμε με το Ισραηλ ή ασκησεις με αεροπορια και Απατσι??
    Εκπαιδευομαστε συμφωνα με το Ισραηλινο δογμα μαχης!!

    Το πολυτιμοτερο οπλο που μπορει να αποκτησει η Ελλαδα αυτη τη στιγμη ειναι η εκπαιδευση πανω στη στρατηγικη πολεμου του Ισραηλ που ειναι αποτελεσμα συμπερασματων απο πολεμους σαν και αυτον που θα κλιθουμε να κερδισουμε!!!

    Μου αρέσει!

  16. Καθε κριτική είναι καλοδεχούμενη.
    Καταρχάς να διευκρινίσω ότι το άρθρο αναφέρεται στις δυνατότητες της ΑΣΔΕΝ
    σαν σχηματισμό.
    Το άρθρο επικεντρώνεται πως θα προστατευτούν τα νησιά και όχι πως θα κερδηθεί ένας γενικευμένος πόλεμος με την Τουρκία.
    Βγάζω έξω τη δράση της ΠΑ η οποία τουλάχιστον τις πρώτες μέρες του πολέμου θα έχει ως αποκλειστικό ρόλο της καταστροφή της THK, την αεροπορική κάλυψη στην Κύπρο και τη βύθιση του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο.

    Τα νησιά ιδιαίτερα τα Μεγαλύτερα εξ αυτών Χίος Λέσβος Ρόδος κτλ λόγω του γεωγραφικού τους όγκου και του ημιορεινού τους περιβάλλοντος παρέχουν πάμπολλες θέσεις απόκρυψης που δεν είναι ορατές από την Τουρκική πλευρά.
    Μπορούν να κρατήσουν άμυνα για μήνες.

    Το δόγμα scoot and shoot δεν είναι ένα απλό shooting game! Να σου υπενθυμίσω ότι στους πολέμους του Κόλπου ,ιδιαίτερα στον 1ο οι αμερικανικές τεθωρακισμένες δυνάμεις ελιγμού παρόλο που είχαν ακάλυπτα τα νώτα κινούνταν εις βάθος μέσα στο Ιρακινό έδαφος χωρίς να μπορούν οι Ιρακινές δυνάμεις να πάρουν την ευκαιρία και να τις υπερφαλλαγίσουν καταλλήλως.
    Τα πυρά του Αμερικανικού Πυροβολικού κάλυπταν αυτά τα κενά μετατρέπωντας σε death zone εκείνες τις περιοχές.

    Τα τουρκικά πυροβόλα επίσης θα χρησιμοποιήσουν δόγμα Shoot and Scoot κάνοντας βολές από 20-30 km.
    Είμαι υπέρ της πρότασης για τα UAV. Από μόνη της όμως δεν είναι πανάκεια
    Μέχρι να φθάσει το UAV είτε θα το έχουν καταρρίψει είτε ο στόχος θα έχει αλλάξει θέση.
    Επίσης όταν τα UAV πετάνε πάνω από εχθρικό έδαφος είναι ευάλωτα σε παρεμβολές.
    Χαρακτηριστικές περιπτώσεις η «κατάρριψη» και μετέπειτα κατάληψη μέσω παρεμβολών του UAV Sentinel από το Ιράν και από τη Hamas ενός UAV Skylark.

    Για να σου δώσω και μια πιο τεχνική άποψη για τις παρεμβολές. H εξίσωση του Friis που αφορά την ισχύ για ένα τηλεπικοινωνιακό σύστημα που επικοινωνεί με κάποιον σταθμό βάσης είναι
    http://www.antenna-theory.com/basics/friis.php

    Βλέπεις ότι η απόσταση που συμβολίζεται με R είναι στο τετράγωνο στον παρανομαστή. ¨Οσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση τόσο μικραίνει η ισχύς με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό ( εκθετικό ρυθμό ^2). Αυτό σημαίνει πως ένας εχθρικός παρεμβολέας ο οποίος απέχει μερικά χιλιόμετρα μακριά μπορεί να παρεμβάλει την επικοινωνία του UAV με τον ελληνικό σταθμό βάσης με αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχος του UAV.

    Οι δυνάμεις της ΑΣΔΕΝ έχουν το ρόλο της άμυνας των νησιών αποκλειστικά. Δεν έχουν ούτε τα μεταφορικά μέσα ούτε τους αριθμούς για επιθετικές επιχειρήσεις.
    Επίσης it’s all about money. Δεν διαθέτουμε χρήματα να συντηρήσουμε τα υπάρχοντα μέσα και μιλάμε για HIMARS τα οποία μια αγορά 48-72 μέσων θα κοστίσει πάνω από τον προυπολογισμό των ετήσιων λειτουργικών εξόδων του ΠΝ ?

    Ακόμη και τα 30 Blackhawk που προσφέρονταν από τους αμερικανούς στο τέλος αποκαλύφθηκε ότι δίνονταν προς 500εκ $.
    Δεν ξέρω ποιος θα μας χαρίσει τι?

    Αντίστοιχα ο ΕΣ δεν διαθέτει επάρκεια μέσων για επιθετικές επιχειρήσεις εις βάθος στα παράλια και στην Τουρκική Ενδοχώρα.
    Με 20 ελικόπτερα NH-90 και σχεδόν 30 επιθετικά ελικότερα Apache το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι αποστολές αυτοκτονίας στην Τουρκική Ενδοχώρα. Εκτός αν μεταφέρεις 20 Chuck Norris στο κάθε ελικόπτερο.

    Θέλουμε να επαναλάβουμε την Μικρασιατική Καταστροφή?

    Όταν μόνο η 4η Στρατιά του Αιγαίου διαθέτει 130000 άτομα προσωπικό (μεγαλύτερο από το ολόκληρο το προσωπικό του ΕΣ), με ποιον ακριβώς τρόπο θα φτάσουμε μέχρι την Άγκυρα?

    Για χημικά όπλα δεν συζητώ αν χρησιμοποιήσουν οι Τούρκοι το θέμα πάει άλλου. Αντίστοιχα θα χρησιμοποιήσουμε και έμείς και πίστεψέ με τοι Τουρκικές πυκνοκατοικημένες πόλεις στα παράλια ιδιαίτερα η Σμύρνη θα το πληρώσουν πολύ ακριβά.
    Δεν νομίζω να ρισκάρουν να θυσιάσουν την πλειοψηφία του πλυθησμού τους χρησιμοποιώντας χημικά όπλα. Θα χάσουν τα πάντα.

    Τέλος για τα «έξυπνα πυρομαχικά» προφανώς και θα χρησιμοποιηθούν κατά σημαντικών στόχων. Εγω το πάω πιο πέρα και κατά πολεμικών σκαφών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού

    Προσωπική μου άποψη που πιστεύω συμφωνείς είναι ότι τα εδάφη που είναι πιο πρόσφορο να αποκομίσει η Ελληνική πλευρά είναι κυρίως στην Ανατολική Θράκη.

    Μου αρέσει!

  17. Καταρχας η Ελλάδα δεν μπορει να κερδισει ενα γενικευμενο πολεμο με την Τουρκια.. Ακομα και αν μπουμε σε καμια Κωνσταντινουπολη που παραγεται και ο μισος πλουτος της Τουρκιας, θα αναγκαστουμε στο τελος να φυγουμε γιατι εκει ζουν περισσοτεροι Τουρκοι απο οσος ειναι ολοκληρος ο ελληνικος πληθυσμος! Θα τους σφαξουμε ολους αυτους και θα βαλουμε στη θεση τους Ελληνες πολιτες για να πουμε στη διεθνη κοινοτητα οτι ειναι η νεα μας πρωτευουσα? Δεν γινονται αυτα τα πραγματα!
    Το μονο που μπορουμε να κανουμε ειναι να καταστρεψουμε την βιομηχανικη υποδομη της Τουρκιας χωρις να χτυπηθει η δικη μας..
    Αντιθετως η Τουρκια μπορει να δημιουργησει τετελεσμενες καταστασεις στο Αιγαιο γιατι εχει 80 εκατομμυρια λαο και τα νησια μας ειναι κοντα στα τουρκικα παραλια..

    Επομενως η καλυτερη αμυνα για τα νησια ειναι να μην χρειαστει να αμυνθουν καθολου..
    Αμα παρουμε και τα βουνα της Χιου, Λεσβου, Ροδου για αμυνα στο τελος θα φυγουμε και κολυμπωντας απο κει..

    Τα παραδειγματα που αναφερεις δεν εχουν σχεση με την ελληνικη περιπτωση..
    Ο ελληνικος στρατος δεν ειναι ο αμερικανικος και ο τουρκικος στρατος δεν ειναι ο ιρακινος επι Σανταμ Χουσειν..

    Προφανως θα εχουμε εντονο ηλεκτρονικο πολεμο αλλα ακομα και με υλικα εμποριου μπορουμε να φτιαξουμε «ανθεκτικα» UAV.. Παρε για παραδειγμα το Harpy 2 που δουλευει ουσιαστικα με ηλεκτροοπτικη σκοπευση.. τι συστημα κατευθυνσης εχει και ποσο κοστιζει..
    Τα αμερικανικα UAV προφανως δεν τα μπλοκαραν οι Ιρανοι ουτε η Χαμας..

    Η ΑΣΔΕΝ θα επρεπε να ειναι σε θεση με αμφιβια μεσα να κανει αιφνιδιαστικες επιθετικες κινησεις.. φυσικα θα εχουν προηγηθει αλλες επιχειρησεις και θα πανε μονο να δημιουργησουν προγεφυρωματα..

    Η Ελλάδα δεν μπορει να αγορασει οπλα, ομως οι Αμερικανοι αποσυρουν τεραστιες ποσοτητες αμυντικου υλικου λογω περικοπων. Μεγαλος αριθμος MLRS, M109A5, HIMARS μπορει να αποκτηθει με μικρο κοστος.. Τα Chinοok εχουν τριπλασια μεταφορικη ικανοτητα απο τα Blackhawk και ειναι καταλληλοτερα για το Αιγαιο.. Αντι για Blackhawk πηραμε τα ΝΗ90 αποκλειστικα για τις ειδικες δυναμεις..

    Ο ΕΣ δεν θα κερδισει τιποτε απο το να προωθηθει στο βαθος της Τουρκιας.. Η οικονομια της Τουρκιας ειναι οι βιομηχανικες εγκαταστασεις εξω απο την Αγκυρα και η Κωνσταντινουπολη.. και αυτες μπορουν να χτυπηθουν απο αλλα μεσα..
    Προφανως ο συγχρονος πολεμος δεν εχει σχεση με την Μικρασιατικη Καταστροφη..

    Χημικα οπλα οι Τουρκοι εχουν ηδη χρησιμοποιησει εναντιον των Κουρδων και φτιαχνουν και ολοκληρη σειρα οχηματων αποκλειστικα για ΠΒΧ πολεμο.. Μπορουν να ριξουν τετοια οπλα χωρις να καταλαβει κανεις τιποτε.. Η Ελλάδα δεν εχει αποθεμα χημικων-βιολογικων οπλων..

    Τα ‘εξυπνα’ πυρομαχικα χρησιμοποιουνται κυριως εναντιον αρματων, οχηματων πεζικου και στοιχειων πυροβολικου. Στο μεγιστο σημειο της τροχιας τους πεφτουν με αλεξιπτωτο και ενεργοποιειται αισθητηρας που ψαχνει για στοχους..Μολις εντοπισει κατι εκτοξευεται πανω του.. Πλοιο λιγο δυσκολο να χτυπησουν.. Τετοια βληματα θα παρουν τα πλοια του ΠΝ με εμβελεια 100 χλμ για ναυτικο βομβαρδισμο..

    Τοσα χρονια το 80% του ελληνικου ΑΕΠ παραγονταν στο λεκανοπεδιο της Αττικης και το μεγαλυτερο μερος απο αυτο το ποσοστο ηταν δανεισμος! Η καταληψη της Ανατολικης Θρακης ή και ολοκληρων των Βαλκανιων πιστευεις οτι θα βοηθουσε στο ελαχιστο την ελληνικη οικονομια?..
    Η δικη μου αποψη ειναι οτι η καλυτερη αμυνα των νησιων του Αιγαιου ειναι η θωρακιση τους με ξενες επενδυσεις που θα δημιουργησουν και ενα σταθερο κυμα τουριστων στην Ελλαδα..
    Αν αναγκαστουμε να χτυπηθουμε με την Τουρκια τοτε το μονο εδαφικο κερδος που μπορουμε να εχουμε ειναι η απελευθερωση του βορειου τμηματος της Κυπρου, αν και η Κυπρος ειναι ανεξαρτητο κρατος και δεν θα προσαρτιζονταν ποτε στην Ελλαδα για οικονομικους λογους φυσικα..

    Μου αρέσει!

  18. «Το μονο που μπορουμε να κανουμε ειναι να καταστρεψουμε την βιομηχανικη υποδομη της Τουρκιας χωρις να χτυπηθει η δικη μας..»

    Νομίζω αστειεύεσαι. Έχουμε τόσους στρατιωτικούς στόχους να χτυπήσουμε που για τους πολιτικούς στόχους τύπου βιομηχανίες κτλ δεν φθάνουν τα όπλα αέρος εδάφους μας.

    Οι Τούρκοι έχουν μάζα εμείς πρέπει να πάμε στην ποιότητα. Δεν μας εμποδίζει τπτ από το να υιοθετήσουμε αμερικανικές τακτικές. Ναι προτιμώ 10 πυροβολά με δυνατότητα αυτόματης τάξης και βολής εκτελώντας ομοβροντίες των 10-15 βλημάτων για ένα λεπτό παρά 30 στατικά πυροβόλα (Μ52Τ,Μ44Τ) με ρυθμούς βολής 3-5 βλημάτων το λεπτό και χαμηλή ακρίβεια.

    Όσον αφορά τα έξυπνα πυρομαχικά, πίστεψέ με εδώ τα RM 70 κάνουν βολές κατά ναυτικών στόχων. Το πλοίο δεν είναι κανένας φοβερά γρήγορα κινούμενος στόχος, ιδιαίτερα τα τουρκικά αποβατικά.
    Αμα γνωρίζεις κατεύθυνση και ταχύτητα του στόχου -που από τα πάμπολλα ναυτικά παρατηρητήρια και ακουστικούς αισθητήρες του ΠΝ την ξέρεις-έχεις αυτομάτως και το προβλεπόμενο σημείο «συνάντησης» βλήματος και εχθρικού πλοίου.
    Με τυπική ταχύτητα 20 κόμβων ή 36 km/H σαν στόχος δεν διαφέρει πολύ από ένα άρμα μάχης με εξαίρεση το μέγεθος που είναι τρόπον τινά πολύ μεγαλύτερο.
    Με έξυπνα πυρομαχικά με ακρίβεια μερικών μέτρων δεν θα είναι δύσκολη υπόθεση.

    Για να πάω ένα βήμα πιο πέρα δες το ιταλικό VULCANO με αισθητήρα IIR κατά ναυτικών στόχων και εμβέλεια τα 70 km. Η θερμότητα που εκπέμπει ένα πλοίο το καθιστά εύκολο στόχο για ένα βλήμα που κατέρχεται από το απόγειό του. Βγαίνει και σε 155mm έκδοση.

    Επίσης οι αρχές λειτουργίας των πυροβόλων καμπύλης τροχιάς είναι ίδιες είτε αφορούν ναυτικά πυροβόλα 76 και 127 mm είτε χερσαία 155mm.

    Όσον αφορά τα UAV εννοώ τη τηλεπικοινωνιακή ζεύξη με το σταθμό εδάφους. Μέχρι τις μέρες μας τα UAV χρειάζονται επικοινωνία με το έδαφος για να εκτελέσουν την αποστολή τους καθώς δεν διαθέτουν τεχνητή νοημοσύνη.
    Το Harpy ακολουθεί Ηλεκτρομαγντητικές εκπομπές στα τυφλά επιτρέποντας στην ελληνική πλευρά μέσω έλεγχο των εκπομπών ραντάρ να αποφύγει τον εγκλωβισμό.
    Επίσης τα UAV έχουν χαμηλή ταχύτητα γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα εναντίον αντιαεροπορικών πυροβόλων και πυραύλων.
    Τα UAV δεν είναι stealth. Παρόλο που έχουν μικρό ίχνος φαίνονται ευδιάκριτα στα ραντάρ της ελληνικής αεράμυνας.

    Υπάρχουν πάμπολλοι παρεμβολείς στην αγορά. Κάποιοι κάνουν δουλειά και άλλοι όχι.
    Να φτιάξεις έναν παρεμβολέα δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Ιδιαίτερα σε δικό σου έδαφος που μπορείς να μολύνεις με διάσπαρτους παρεμβολείς το Η/Μ φάσμα.

    Τα βουνά και τα ημιορεινά σημεία στα νησιά είναι στρατηγικά σημεία από τα οποία μπορείς να έχεις καλύτερη τακτική εικόνα και ο αντίπαλος δύσκολα να σε προσεγγίσει. Επίσης κόβεις τις ζώνες προσγείωσης των εχθρικών μεταφορικών ελικοπτέρων.

    Δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε.

    Για τα χημικά όπλα πίστεψε με οι 2 χώρες (Ελλάδα και Τουρκία) είτε έχουν την τεχνογνωσία για να παράγουν μεγάλες ποσότητες σε διάστημα εβδομάδος είτε έχουν στρατηγικό απόθεμα.
    Τέτοια όπλα Μαζικής Καταστροφής το τονίζω είναι εγκληματικό να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε πλευρά.
    Το αέριο Σαρίν άμα έχεις την τεχνογνωσία το φτιάχνεις και στην κουζίνα σου με υλικά του εμπορίου…

    Από ότι κατάλαβα είσαι υπέρμαχος της απόκτησης βαλλιστικών πυραύλων και οπλισμένων UAV ώστε σε περίπτωση επίθεσης ο αντίπαλος να έχει πολλά να χάσει. Σαν λογική είναι αποτρεπτική αλλά και πάλι τονίζω ότι η Ελλάδα πρέπει να μπορεί να κερδίσει κάτι αν συρθεί από την Τουρκία σε ένοπλη σύρραξη.

    Δεν εννοώ την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης αλλά την διάσπαση του μετώπου στην ανατολική Θράκη που θα έχει σαν αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό 3 Τουρκικών Σωμάτων Στρατού. Ο έλεγχος των στενών στα Δαρδανέλια θα μπορούσε να αποκτηθεί από την Ελληνική πλευρά Τα οφέλη στις διαπραγματεύσεις θα είναι πολλά.
    Άποψη μου γενικότερα είναι ότι πρέπει να αφοσιωθούμε αποκλειστικά και μόνο στην καταστροφή στρατιωτικών στόχων και τπτ άλλο σε πρώτη φάση. Η αφαίρεση της ικανότητας του αντιπάλου για επιθετικές επιχειρήσεις συνοψίζεται στα νησιά στην καταστροφή του τουρκικού στόλου και στον Έβρο στην διάλυση του τουρκικού πυροβολικού και των τεθωρακισμένων ταξιαρχιών του.

    Η Κύπρος μπορεί να είναι ανεξάρτητο κράτος κατα πάσα πιθανότητα όμως η Τουρκία θα εισβάλει ξανά(για να πάρει μερίδιο από τα κοιτάσματα). Δεν είναι απαραίτητο να εξαλείψει το νότιο τμήμα αλλά να καταλάβει ένα σεβαστό διάδρομο μέχρι τα νότια παράλια.

    Για το τέλος
    Λες «Καταρχας η Ελλάδα δεν μπορει να κερδισει ενα γενικευμενο πολεμο με την Τουρκια»

    Εδω θα διαφωνήσω. Δεν μπορεί να κερδίσει σημαντικά εδάφη αλλά ναι στρατιωτικά μπορεί να εξολοθρεύσει τον αντίπαλο άμα αποκτήσει τον αεροναυτικό έλεγχο της ζώνης των επιχειρήσεων. Και ναι ο ΕΣ μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στον έλεγχο του Αιγαίου. Τα νησιά είναι αβύθιστες μονάδες συγκέντρωσης ισχύος.
    Από εκεί και ύστερα είναι θέμα χρόνου.
    Βλέπε την εξέλιξη του «Πολέμου των έξι ημερών» όπου μετά την καταστροφή των πολεμικών αεροποριών στο έδαφος των αραβικών κρατών το παιχνίδι είχε τελειώσει.

    Γιατί λοιπόν να μη γίνει και η «Ελλάδα το Ισραήλ της Ευρώπης» σε ένα δικό της αεροναυτικό Πόλεμο των Εξι Ημερών?

    Μου αρέσει!

  19. Σε περιπτωση πολεμου ολες οι βιομηχανιες και υποδομες του κρατους περνανε στον έλεγχο των ενοπλων δυναμεων. Λιμανια, αεροδρομια, υπηρεσιες ηλεκτρικου ρευματος, τηλεπικοινωνιες, μεταφορες, αποθηκες καυσιμων κτλ προοριζονται για στρατιωτικη χρηση. Μεχρι και οι αυτοκινητοδρομοι θα χρησιμοποιηθουν ως προχειροι αεροδιαδρομοι για μαχητικα.

    Για να κερδισεις ενα πολεμο το μονο που εχεις να κανεις ειναι να κοψεις τις γραμμες ανεφοδιασμου του αντιπαλου σου ωστε να μην μπορει να συνεχισει την προσπαθεια του. Επομενως στρατηγικοι στοχοι που πρεπει να χτυπηθουν αμεσα δεν ειναι μονο τα στρατιωτικά αεροδρομια, οι σταθμοι ρανταρ, τα βαρια αντιαεροπορικα συστημα, τα κεντρα ανεφοδιασμου και τα κεντρα επικοινωνιων. Πρεπει να χτυπηθουν ολες οι σημαντικες βιομηχανικες μοναδες, τα πολιτικα αεροδρόμια, σημαντικα δημοσια εργα (πχ φραγμα Ατατουρκ), ναυπηγεια, λιμανια κτλ.

    Η ΠΑ προφανως θα χρησιμοποιησει την πρωτη ημερα των επιχειρησεων τα ακριβοτερα οπλα εναντιον καλα προστατευμενων στόχων. Για παραδειγμα οι Scalp eg εχουν ηδη φορτωμενες τις συντεταγμενες των στοχων τους..
    Μετα θα χτυπησει τους δευτερευοντες στοχους..

    Η ποιοτητα δεν εξασφαλιζει υπεροχη εναντι οποιαδηποτε ποσοτητας..
    Αμα οι Τουρκοι μπορουν να στησουν απο απεναντι 1000 αυτοκινουμενα και 2000 ρυμουλκουμενα πυροβολα οση ταχυβολια και να εχει το πυροβολικο σου χρειαζεσαι αρκετες μοναδες..

    Η δουλειά των RM-70 ειναι να πληξουν πεζικο και ελαφρους χερσαιους στοχους.. Η ρουκέτα των 122 χιλ δεν εχει καν την καταστρεπτικοτητα ενος βληματος πυροβολικου των 105 χιλ. Ακομα και οι Ιρανοι που εχουν κανει κατι πατεντες με ρουκετοβολα πανω σε ταχυπλοα τα εχουν για να ακινητοποιησουν τανκερ.. εσυ τωρα μιλας για πολεμικα πλοια..
    Τα αποβατικα τους οι Τουρκοι θα τα βγαλουν οταν σιγουρευτουν οτι δεν υπαρχει αμυνα πλεον..

    Τα «εξυπνα» πυρομαχικα του πυροβολικου και των πλοιων του ΠΝ προοριζονται για χερσαιους στοχους.. Για να χτυπησεις πλοιο αποτελεσματικά θες παρακτιο αντιπλοικο πυραυλο! Ο πρωτος αντιπλοικος πυραυλος Ρ-15 της Σοβ. Ενωσης φτιαχτηκε για να αντικαταστησει τα μεγαλα ναυτικά πυροβολα!

    Προφανως τα UAV ελεγχονται απο καποιο σταθμο.. ωστοσο τα Harpy που σου ανεφερα ειναι εντελως αυτονομα και ψαχνουν στοχους με δικο τους ρανταρ.. Το Harpy 2 παραμενει αυτονομο αλλα εχει και ηλεκτροοπτικο συστημα για να σιγουρευτει η καταστροφη του στοχου με ελεγχο του χειριστη..
    Τα UAV ειναι μικρα και μπορει να φαινονται στα ρανταρ αλλα δεν ειναι ευκολο να τα ριξεις με πυροβολα.. και αν τα καταρριψεις πχ με ενα Stinger εχεις overkill.. Παλι κερδισμενος εισαι δηλαδη.. Αμα εχεις τωρα ενα μεγαλο αριθμο σε μια συγκεκριμενη περιοχη τοτε θα εχεις αποτελεσμα σιγουρα..

    Απο τη στιγμη που χωρα οπως η Συρια ειχε φτιαξει ολοκληρη γραμμη παραγωγης VX και Novichok τι να το κανει η Τουρκια το Σαριν? Μεχρι στιγμης οι Τουρκοι δεν εχουν δειξει να εχουν τις ιδιες ευαισθησιες με σενα παντως.. Ειναι βεβαιο οτι θα ριξουν τετοια πραγματα για να μας αρνηθουν τις περιοχες και να μην μπορουμε να ανεφοδιαζουμε τα νησιά..

    Οι βαλλιστικοι πυραυλοι ειναι χρησιμοι για καταστροφη καλα προστατευμενων στοχων ωστε να μην διακινδυνεψεις μαχητικα.. Δεν συμφερουν ομως γιατι αυτοι που εχουν ικανοποιητικο CEP ειναι ακριβοί.. προτιμοτεροι ειναι οι πυραυλοι cruise εδαφους-εδαφους που εχουν μεγαλυτερη ακριβεια και ειναι φτηνοτεροι..

    Το προβλημα της Ελλάδας δεν ειναι οτι η Τουρκια κατεχει το βορειο τμημα της Κυπρου ή οτι δεν εχει για πρωτευουσα την Κωνσταντινουπολη.. Το προβλημα της Ελλαδας απο τοτε που συσταθηκε ως κρατος ειναι οτι ζει με δανεικα ως αποικια της Δυσης προσπαθωντας να ικανοποιησει τα συμφεροντα της στην περιοχη.. Αν η Ελλάδα δεν ειχε αυτα τα νησακια να ερχεται κανας τουριστας το καλοκαιρι δεν θα διέφερε σε τιποτε απο την Αλβανια και τα αλλα βαλκανικα κρατη.. Οι Τουρκοι αμα παρουν τα νησια Αιγαιου τελειωσε η Ελλαδα!! Δεν χρειαζεται να κανουν τιποτε αλλο.. Τελος η Ελλάδα απειλειται περισσοτερο απο τους Ελληνες «πατριωτες» παρα απο τους Τουρκους.. Ελληνες την χρεωκοπησαν τη χωρα, οχι Τουρκοι..

    Μου αρέσει!

  20. Συμφωνώ σε πολλά σημεία του κειμένου στην αρχή

    Τα ναυτικά πυροβόλα όμως για χρόνια θα συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα φονικά κατά θαλάσσιων στόχων για τον απλούστατο λόγο ότι
    δεν υπάρχει κανένα σύστημα αεράμυνας ή CIWS που να εμποδίσει ένα βλήμα 76 ή 127 mm να χτυπήσει το στόχο του.

    Το περιβάλλον του Αιγαίου και ιδιαίτερα των Δωδεκανήσων ευννοεί τη χρηση πυροβόλων λόγω και της μικρής απόστασης από τις θέσεις του τουρκικού στόλου.
    Για τις ρουκέτες 122mm Μιλάμε πάντα για ομοβροντία 15-20 ρουκετών. Τα αποβατικά πλοία ανοικτού τύπου (πλειοψηφία) που βασίζεται το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχουν ένα πολύ ευαίσθητο σκάφος και αν πληγούν λόγω κατασκευης και ευστάθειας θα αναγκαστούν είτε να ακινητοποιηθούν είτε να γυρίσουν πίσω ακυρώνοντας έτσι την αποστολή τους.
    Χωρίς βαρύ υλικό δεν παίρνεις κανένα νησί.

    Όσον αφορά τα UAV το τονίζω σε περιβάλλον Ηλεκτρονικού πολέμου πάνω από εχθρικό έδαφος η επικοινωνία με το σταθμό βάσης καθίσταται προβληματική με αποτέλεσμα την αναποτελεσματική καθοδήγηση του UAV (είτε έχει ή όχι ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες). Το Harpy δεν νομίζω να είναι φθηνότερο από ένα πύραυλο Stinger.
    Καλύτερα overkill παρά no kill και κατεστραμμένο ραντάρ. Επί του συνόλου βγαίνουμε κερδισμένοι 😉
    Επίσης κράτα υπόψιν πως το τουρκικό RF 4 που έχει καταρρίφθει στη Συρία έπεσε από αντιαεροπορικό Zu 23!

    Λες για τα UAV «Αμα εχεις τωρα ενα μεγαλο αριθμο σε μια συγκεκριμενη περιοχη τοτε θα εχεις αποτελεσμα σιγουρα..»
    Συμφωνώ

    Στο θέμα ποσότητα VS ποιότητα υπάρχει μια ελάχιστη κρίσιμη μάζα που απαιτείται. Λόγω γεωγραφίας και αδυναμίας από τουρκικής πλευράς να χρησιμοποιήσουν χερσαίο χώρο για να μας επιτεθούν η ποσότητα τους στο χερσαίο αγώνα μετριάζεται. Πιστεύω πως αυτή την κρίσιμη μάζα την διαθέτουμε

    Για τα χημικά όπλα νομίζω επίσης πως σου απάντησα. Αν θέλουν ας τα χρησιμοποιήσουν και να ανοίξουμε όλοι μαζί το κουτί της Πανδώρας!!

    Δεν μπαίνω στην πολιτική διάσταση

    Μου αρέσει!

  21. Τα πλοια εχουν τα ναυτικα πυροβολα για χερσαιο βομβαρδισμο και για να συμπληρωνουν τους αντιπλοικους πυραυλους οταν ο στοχος ειναι πολυ κοντά.. Τα πυροβολα 76.2 χιλ παλι τα εχουν βοηθητικά και για ΑΑ αμυνα..
    Αμα κοιταξεις τις εκδοσεις ενος πλοιου πχ FREMM λέει.. εκδοση ΑΑ αμυνας= πυροβολο 76.2 χιλ και ΑΑ πυραυλοι.. εκδοση προσβολης χερσαιων στοχων= πυροβολο 127 χιλ. και λοιπα..
    Αμα τα πλοια χρησιμοποιουσαν ναυτικα πυροβολα σε ναυμαχιες θα ειχαν ολα απο δυο τουλαχιστον πυροβολα των 155 χιλ!
    Επισης η τελευταια φορα που χρησιμοποιηθηκαν πυροβολα για παρακτια αμυνα ηταν επι Σοβιετικης Ενωσης με το A-222 Bereg των 130 χιλ. που συμπληρωνε παρακτιους εκτοξευτες Ρ-15Μ.. Πλεον εχουν καταργηθει αυτα..
    Εχουμε ενα σωρο Harpoon και Penguin αντιπλοικους απο σκαφη που θα αποσυρθουν να τους βαλουμε πανω σε μικροτερα σκαφη ή να τους τροποποιησουμε σε παρακτιους εκτοξευτες και να χτυπησουμε αβερτα.. Τα ΜΜ-38 δεν τα αναφερω ως παραδειγμα γιατι ειναι βληματα του 1970 και κανουν μονο για εκπαιδευση πλεον..

    Η δουλεια του πυροβολικου στα νησιά ειναι να χτυπησει απο μεγαλη αποσταση τα κεντρα ανεφοδιασμου του τουρκικου στρατου.. Εδω θελουμε MLRS με ATACMS B1A να χτυπανε στα 180 χλμ.. ρουκετες που να στρωνουν ναρκοπεδια και να παγιδευουν τμηματα ολοκληρα.. και ταυτοχρονα οχηματα πεζικου σα τα κινεζικα ZBD2000 που μπορουν να κινουνται σε ξηρα και θαλασσα το ιδιο για να κανουμε επιθεσεις!.. Τα αυτοκινουμενα πυροβολα και τα scoot and shoot θα πρεπει απλως να παρεχουν πυρ υποστηριξης στις δικες μας μοναδες.. οχι να περιμενουν να μαζευτουν οι Τουρκοι στα παραλια..

    Οι Ισραηλινοι ειναι μαστορες στα UAV και εχουν φτιαξει συστηματακια που δεν τα πιανει τιποτε.. Για παραδειγμα ο σταθμος Starlink χρησιμοποιει τεχνολογια Advanced Data Link System (ADLS-2) και υποστηριζει απο μινι-αεροχημα μεχρι και ολοκληρο MALE UAV στα 100 χλμ! Το περνεις στα χερια ή το βαζεις πανω σε πλοιο ή σε αεροπλανο..
    Εχει δοκιμαστει με ενα σωρο παρεμβολεις και δεν το πιανει τιποτε..
    Το Harpy 2 ειναι ακριβο γιατι εχει ενα σωρο αισθητηρες πανω.. μπορουμε να φτιαξουμε παμφτηνες UAV-βομβες με ηλεκτροοπτικη καθοδηγιση μονο που να εκτοξευονται με το χερι..

    http://www.tadspec.com/includes/download.php?file_loc=1162

    Εχει μεγαλο ενδιαφερον να διαβασεις για το διαφορετικο δογμα μαχης και τα οπλικα συστηματα που φτιαχνουν οι βορειοκορεατες και οι νοτιοκορεατες.. Οι βορειοκορεατες σκαρφιζονται φτηνες και εξυπνες λυσεις γιατι δεν εχουν χρηματα και οι νοτιοκορεατες που εχουν δυνατη αμυντικη βιομηχανια σκαρφιζονται τις πιο εξυπνες λυσεις για να αναβαθμιζουν τα δικα τους οπλα και να μην αγοραζουν απο ξενους προμηθευτες..

    Μου αρέσει!

  22. Δεν είπα ότι είναι το πρωτεύον το ναυτικό πυροβόλο στο ναυτικό Αγώνα.
    Δρα συμπληρωματικά. Σε όλο το χάος με τους SSM πυραύλους να πετάνε και από τις 2 μεριές το Αιγαίου πρόσθεσε και βλήματα 76, 127 και 155 mm.

    Το τι ονόματα τα βάζουν είναι και για λόγους Μαρκετινγκ. Και τα Zu αντιαεροπορικά είναι μια χαρά χτυπάνε στόχους στην ξηρά. Χτες πήγα σε ένα αεροδρόμιο της ΠΑ.

    H στόχευση και προσβολή πλοίου με συμβατικά πυρομαχικά είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη. Αν βάλεις κατευθυνόμενα πυρομαχικά με ακρίβεια μερικών μέτρων το όλο θέμα αλλάζει.

    Απλά όπως και να το κάνουμε ο τουρκικός στόλος θα βρίσκεται σε βεληνεκές κάτω των 20 km από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

    Το ίδιο ισχύει και για το χερσαίο πυροβολικό. Αν είναι εντός βεληνεκούς τα πλοία στόχοι σε μια συνδυασμένη επίθεση απο γη αέρα και θάλασσα θα τα στείλουν στο βυθο του Αιγαίου.

    Δεν έχουμε κόσμο για επιθέσεις στη Μ.Ασία ούτε πρόκεται να πάρουμε ποτέ ZBD 2000. Εδώ η Κύπρος σκεφτόνταν να παραλάβει μερικά κινέζικα PLZ45 Α/Κ πυροβόλα και έγινε ολόκληρο θέμα. Για άλλο μοντέλο αμφίβιου ΤΟΜΑ το συζητάμε.

    To ΠΝ πάντως έχει ρητά εκφράσει ότι οι υπάρχουσες επάκτιες συστοιχίες καλύπτουν τις ανάγκες του και χρειάζεταi περισσότερα πολεμικά πλοία.

    Καλοί οι Ισραηλινοί και μπορούμε να κερδίσουμε πολλά από αυτούς.
    Β.Κορεα και Ν.Κορέα έχουν αμυντική βιομηχανία καλή η κακή. Εμείς μάλλον πάμε για το οριστικό κλείσιμο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
    Αυτά τα ολίγα

    Μου αρέσει!

  23. Βασικα εχω αναλυσει ολα σχεδον τα οπλικα συστηματα που διαθετουμε και πως πρεπει να χρησιμοποιηθουν σε μια σελιδα στο facebook «Η Ελλάδα πρεπει να γινει το Ισραηλ της Ευρωπης».. και ψιλοβαριεμαι να γραφω και εδω τα ιδια.. αλλα εν συντομιας αναφερω τα εξης βασικα σημεια..

    Το τουρκικο ναυτικο θα φτιαξει τρεις ξεχωριστους στολους που θα μπορουν να δρουν αυτονομα για να χτυπησουν ταυτοχρονα σε πολλαπλα μέτωπα και να κλεισουν ετσι τις κυριες ναυτικες οδους.. φαντασου δηλαδη ενα περιστατικο Ιμια να συμβαινει ταυτοχρονα σε 30 νησιά με την υποστηριξη 3 στολισκων βορειο-κεντρικο-νοτιο Αιγαιο!
    Η αναγνωση των εξοπλιστικων προγραμματων του τουρκικου ναυτικου αυτο δειχνει τουλαχιστον..

    Το ΠΝ πρεπει να μην τσιμπησει το δόλωμα και βγει σε ανοιχτη θαλασσα για να κανει ναυμαχιες.. εντος του Αιγαιου εχει σημαντικο πλεονεκτημα..
    Τα σκαφη του τουρκικου ναυτικου απο κορβετα και κατω που θα ειναι εντος του Αιγαιου θα χτυπηθουν ευκολοτερα με ανορθοδοξο πολεμο..

    Ορθως κατα τη γνωμη μου το ΠΝ δεν εχει γεμισει τα νησιά με παρακτιους αντιπλοικους πυραυλους παρα μονο για να κλεισει δυο συγκεκριμενες περιοχες γιατι υπαρχει μεγαλος κινδυνος να χτυπησουμε τις ιδιες μας τις δυναμεις!
    Η λυση των αεροεκτοξευομενων ΑΜ39 Εξοσετ ειναι απειρως καλυτερη απο τους παρακτιους αντιπλοικους..
    Επιφυλασομαι μονο για τους ΜΜ-40 block3 με βεληνεκες 180 χλμ και ικανοτητα προσβολης χερσαιων στοχων αν συμφερει να χρησιμοποιηθουν ως «πυραυλοι κρουζ» απο τα νησια για να χτυπησουν μεσα στην Τουρκια.. Αν συμφερει τοτε πρεπει να παρουμε δυο πυροβολαρχιες και απο αυτα.. Αν δεν συμφερει πρεπει να φτιαξουμε ενα ελληνικο πυραυλο cruise.. Αν συμφερει και υπαρχει θεμα επιβιωσιμοτητας των εκτοξευτων τοτε ολες οι πυραυλακατοι του ΠΝ πρεπει να παρουν ΜΜ-40 block 3 για χερσαιες επιθεσεις!

    Τα ZU-23 χρησιμοποιειται και απο το ρωσικο στρατο ως πυροβολο γενικης χρησης γιατι εχει πολυ μεγαλη ταχυβολια.. ωστοσο ειναι προτιμοτερο να μπουν πανω σε μικρά ταχυπλοα με καποιο φτηνο ηλεκτροοπτικο και MANPADS παρα να ειναι στατικα στα νησιά..
    Οι Πολωνοι και οι Φιλανδοι εχουν κανει πολυ φτηνες και ωραιες πατεντες με τα ZU-23..

    Δεν ειπα να παρουμε ZBD2000.. σιγα μην μας δωσουν οι Κινεζοι το καλυτερο οπλο της κατηγοριας του στο κοσμο!.. ουτε οι Αμερικανοι καταφεραν να φτιαξουν κατι παρομοιο.. αλλα το θεμα με τα ΒΜΡ-3F για τους Πεζοναυτες αυτη τη λογικη ειχε σαν προμηθεια.. Δυστυχως δεν υπαρχει αντιστοιχο ΤΟΜΑ στη Δυση με το BMP-3F..

    Μιας και σου αρεσει τοσο το πυροβολικο.. η Κυπρος δεν καταλαβα ποτε γιατι δεν πηρε πυργους GCT AUF2 απο τη Γαλλια και να τους βαλει πανω στα σασι των ΑΜΧ30/Β2.. Τα zuzana ειναι πειραματικα μοντελα.. δεν εχουν και προστασια της προκοπης.. Αντε να περνανε 12 G6-52 απο τη Νοτια Αφρικη στην τελικη που θεωρειται το ¨βαρυτερο¨ τροχοφορο πυροβολο..

    καλη συνεχεια

    Μου αρέσει!

  24. Η υιοθέτηση των Exocet Block 3 έχει ήδη δρομολογηθεί και γίνεται (για λόγους οικονομίας) με την αντικατάσταση του πυραυλοκινητήρα στερεών καυσίμων στα MM40blk2 όταν λήξει το όριο ζωής του υπάρχοντος. Ο block 3 μπορεί να χτυπήσει και χερσαίους στόχους αλλά όχι σε μεγάλο βάθος από τα παράλια. (λόγω της καθοδήγής του)
    Γενικότερα στην Κύπρο λόγω γεωγραφίας και της υπάρχουσας χάραξης συνόρων το πυροβολικό και οι ΠΕΠ δεν θα έχουν μέγαλο χρόνο για να δράσουν καθώς οι αρματομαχίες θα λήξουν το παιχνίδι σε ελάχιστες ώρες (!).
    Ο λόγος που επιλέχθηκαν τα Zuzana είναι ότι την επιλογή την έκανε η ελληνική πλευρά ως αντάλλαγμα για τους S-300.
    Ρωτα τον Άκη πως και γιατί επιλέχθηκε το Zuzana. Σε παρακαλώ πειραματικό μοντέλο. Έχει άλλα 16 ο πανίσχυρος Σλοβακικός Στρατός ! (Πέρα από την πλάκα μακάρι να είχα μια υποτυπώδη βιομηχανία σαν της πάλαι κραταιάς Τσεχοσλοβακίας)

    Μου αρέσει!

  25. Εξαιρετικο αρθρο και συγχαρητηρια για τη δουλεια που κανετε!
    Παρ’ολα αυτα θα ηθελα να επισημανω πως ειναι λαθος να μην εχουμε στο οπλοστασιο μας βαλιστικους πυραυλους, ποσω μαλλον οταν οι Τουρκοι εχουν Kasirga και Yildirim!
    2 μοιρες απ’τους πρωτους εχουν εγκαταστησει στην Ιμβρο (στοχευουν Σαμοθρακη και Λημνο).
    Πιστευω οτι μια καλη λυση θα ηταν να παιρναμε απο τη Ρωσια Iskander-E και να γινοταν μια στρατηγικη τοποθετηση τους στα νησια που ειναι αναγκαιοι!
    Τελος ηθελα να τονισω πως χρηζει αμεσης αντικαταστασης το α/α OSA-AK για τον ευνοητο λογο οτι δεν μπορει να ανταπεξελθει (καθοτι παλιο) στην αντιμετωπιση των συγχρονων πυραυλων cruise που κατεχουν οι Τουρκοι.

    Μου αρέσει!

  26. Αγαπητε Κώστα να σαι καλά για τα καλά σου λόγια

    Πυραυλους cruise οι γείτονες δεν διαθέτουν με εξαίρεση του 48 SLAM -ER. Τωρα για τους πυραύλους SOM διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για την αποτελεσματικότητά τους.
    Η υιοθέτηση Iskander-E είχε προσφερθεί παλαιότερα. Ο ΕΣ ενδιαφερόνταν για 18 εκτοξευτές με 72 βλήματα για χρήση κατά στόχων στην Τουρκική Ενδοχώρα. Πολιτικοί λόγοι απέτρεψαν όπως και άλλα προγράμματα να υλοποιηθούν.
    Τα OSA όντως στο τέλος της Δεκαετίας θα απαιτήσουν αντικατάσταση. Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα Shorads αλλά πολύ πιθανόν ο ΕΣ να προτιμήσει επιπλέον Tor ή Crotale που υπηρετούν ήδη.

    Μου αρέσει!

  27. Παιδια πρεπει να καταλαβουμε οτι τα συνορα μας ανατολικα ξεκινουν απ’τα νησια μας.
    Στα συγχρονα παιδια μαχης κοιταζεις να περιοριζεις τις ανθρωπινες απωλειες.
    Ο τουρκικος SOM μπορει να κανει τη ζημεια σ’αυτα οταν δεν εχεις συγχρονα αντιπυραυλικα ( π.χ. pantsir s-1).
    Θεωρω επισης αδιανοητο (και πιστευω και εσεις) ο αντιπαλος σου να εχει βαλιστικο πυραυλο (yildirim) με 480kg κεφαλη και 400χλμ ακτινα δρασης και εσυ να εχεις τους ATACMS!
    Σιγουρα ειναι πολιτικοι οι λογοι.
    Πιστευω οτι αν θελουμε μπορουμε να παρουμε κορυφαια συστηματα απο Ρωσια.
    Και αυτο που λενε καποιοι οτι δεν μπορουμε συναλλαγουμε με χωρες που δεν ειναι στο ΝΑΤΟ δεν το πολυπιστευω γιατι και τα mirage οταν πηγαν στη Ταναγρα το 1988 η Γαλλια δεν ηταν σ’αυτο.
    Ελπιζω καποια στιγμη οι πολιτικοι μας να ξυπνησουν!

    Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...