Η Denel JV υπέγραψε σύμβαση 492 εκ $ για την παραγωγή συλλογών καθοδήγησης βομβών Al-Tariq

Η συλλογή καθοδήγησης βομβών Al-Tariq είναι το κύριο προιόν της κοινοπραξίας Tawazun Dynamics. To μετοχικό κεφαλαιο της εταιρείας προέρχεται κατά 49 % από την νοτιο-αφρικάνικη αμυντική βιομηχανία Denel και κατά 51% από την αραβικών συμφερόντων Tawazun Holding

Η κοινοπραξία Tawazun Dynamics μέλος της οποίας είναι η νοτιοαφρικανική αμυντική βιομηχανία DENEL υπέγραψε σύμβαση ύψους 492 εκ $ για την κατασκευή και την έναρξη μαζικής παραγωγής αδιευκρίνιστου αριθμού συλλογών καθοδήγησης βομβών Al-Tariq. To κιτ καθοδήγησης Al-Tariq είναι προιον συνεργασίας και κοινής ανάπτυξης το οποίο βασίστηκε αρχικά στην τεχνολογία της Denel.

Με την παρούσα σύμβαση επιτυγχάνεται ο εφοδιασμός των Mirage 2000-9 των ΗΑΕ με ένα όπλο χαμηλού κόστους και υψηλής ακρίβειας. Επιπλέον πρόθεση της εταιρείας είναι και η πιστοποίηση για χρήση από τα αμερικανικής κατασκευής F-16 Block 60. Είναι επίσης πιστοποιημένη και για τα αεροσκάφη Hawk 120+. Το κιτ προσαρμόζεται πάνω σε συμβατικές βόμβες Mk 81, Mk 82 και Mk 83.

Χρησιμοποιεί καθοδήγηση GPS/INS και επιτρέπει την προσβολή σε απόσταση έως 100 km. To όπλο προσφέρεται και με καθοδήγηση GPS/IIR για ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια ιδιαίτερα σε μεγάλες αποστάσεις. Προηγούμενες δοκιμές απέδειξαν την δυνατότητα προσβολής τόσο κατά στατικών όσο και εναντίον κινούμενων στόχων με απόκλιση CEP 1.5m. H απόσταση εξαπόλυσης δεν διευκρινίζονταν για ευνόητους λόγους.

Επιπλέον είναι δυνατός ο εφοδιασμός και με ερευνητή laser ημι-ενεργού καθοδήγησης. Σε περίπτωση που επιλεγεί ο συνδυασμός GPS/IIR παρέχεται η δυνατότητα ATR-Αυτόματης αναγνώρισης στόχου συγκρίνοντας την εικόνα του αισθητήρα κατά την τερματική φάση με αυτήν την βιβλιοθήκης απειλών.

Ο αισθητήρας IIR μπορεί να επιτρέψει και την προσβολή κατά ναυτικών στόχων που δεν διαθέτουν αυξημένες δυνατότητες αεράμυνας. Προφανώς η επιλογή αυτή έρχεται να συμπληρώσει την τεράστια πιθανή παραγγελία για βλήματα SLAM ER/Harpoon που έγινε σε συνδυασμό με την Σαουδική Aραβία.

Ο εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας Denel ανέφερε ότι:

«H απόφαση για τον εξοπλισμό του στόλου των Mirage με τις βόμβες Al-Tariq αντικατοπτρίζει την ικανότητα της εταιρείας για την κατασκευή διεθνώς ανταγωνιστικών πυραύλων και κιτ καθοδήγησης»

Πρόθεση της εταιρείας είναι πέραν της κάλυψης της εγχώριας ζήτησης, η απόσπαση εξαγωγών. Το όλο project είναι σχετικά νέο και μόλις το Σεπτέμβριο του 2012 αποφασίστηκε η κατασκευή (με πολύ γρήγορους ρυθμούς) ενός εργοστασίου κατασκευής πυραύλων και βομβών καθοδήγησης κοντά στο  Abu Dhabi.

Το Al-Tariq έρχεται ευθέως να ανταγωνιστεί όπλα της κατηγορίας του αμερικανικού JDAM και του γαλλικού AASM. H πιστοποίηση  τόσο για αεροσκάφη Mirage όσο και μελλοντικά για αεροσκάφη F-16 καταδεικνύει ότι η DENEL έκανε μια κίνηση ματ στη διεθνή αγορά. Η πρόσβαση μέσω των ΗΑΕ στις αραβικές αγορές αναμένεται να τις εξασφαλίσει συμβόλαια πολλών εκατοντάδων εκκατομυρίων Ευρώ.

Το να αναφέρουμε ότι ένα τέτοιο όπλο θα στόλιζε εξαίσια το οπλοστάσιο της ΠΑ είναι περιττό. Το μικρό περιθώριο από την λήψη απόφασης συνεργασίας με την Denel και την έναρξη μαζικής παραγωγής σε 2 χρόνια δείχνει ότι όταν υπάρχει θέληση και χρήματα όλα είναι δυνατά. Τα ΗΑΕ με σχεδόν 350 εκ $ καταφέρνουν να εξοπλίσουν μαζικά το στόλο των 79 F-16 block 60 E/F και 68 Mirage 2000-9 με ένα όπλο προσβολής ακριβείας μακράς εμβέλειας.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει σε πολλές χώρες όπως η Τουρκία, η Νότιος Κορέα, η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική παρουσιάζουν αντίστοιχα κιτ καθοδήγησης βρισκόμενοι σε ανταγωνισμό με παραδοσιακούς κολοσσούς της αμυντικής βιομηχανίας όπως η Boeing, η Raytheon και η Sagem.

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s