Ο αεροπορικός πόλεμος στην Ελλάδα 1940 – 1941. Από την Ήπειρο και την Μακεδονία έως την μάχη της Κρήτης

Τις τελευταίες μέρες έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο «Ο αεροπορικός πόλεμος στην Ελλάδα 1940 – 1941» των συγγραφέων Christopher Shores, Brian Cull και Nicola Malizia. Την μετάφραση και επιμέλεια του κειμένου ολοκλήρωσε ο κ.Δημήτριος Β. Σταυρόπουλος.

Το Βιβλίο μας βάζει μέσα από το κοκπιτ  πιλότων της ΠΑ και της RAF που πολέμησαν τις δυνάμεις του Άξονα εκείνη την περίοδο . Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ΠΑ τότε ήταν η μεγάλη πολυτυπία που περιόριζε τον αριθμό εξόδων των αεροσκαφών και έκανε πολύ δαπανηρή την συντήρηση.

Τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη του στόλου της ΠΑ ήταν:

  • 2 τσέχικα καταδιωκτικά AVIA B-534
  • 30 πολωνικά καταδιωκτικά PZL P.24F και 6 PZL P.24G
  • 2 βρετανικά καταδιωκτικά Gloster Gladiator I
  • 16 γερμανικά αεροσκάφη στρατιωτικής συνεργασίας Henschel Hs126
  • 12 γερμανικά υδροπλάνα Dornier Do 22G
  • 12 βρετανικά ναυτικής συνεργασίας Avro Anson I
  • 12 βρετανικά ελαφρά βομβαρδιστικά Fairey Battle I
  • 12 βρετανικά βομβαρδιστικά Bristol Blenheim IV
  • 12 γαλλικά ελαφρά βομβαρδιστικά Potez 633B2
  • 9 γαλλικά καταδιωκτικά Bloch MB151

Η περίληψη του βιβλίου:

Η αεροπορική ισχύς διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στις επιχειρήσεις των Βαλκανίων και υπήρξε η βασική αφορμή που έκανε τον Αδόλφο Χίτλερ να αποδυθεί σε μία εκστρατεία κατά της Ελλάδας, φοβούμενος ότι αυτή θα μετατρεπόταν σε ορμητήριο των βρετανικών βομβαρδιστικών για να απειληθούν οι ρουμανικές πετρελαιοπηγές στο Πλοέστι. Η ιστορία των αεροπορικών επιχειρήσεων πάνω από την Αλβανία, την Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα την περίοδο 1940-41, είναι άκρως συναρπαστική και γεμάτη από άγνωστες πτυχές, πλήθος απρόοπτα, περιπετειώδεις διαφυγές, τραγικές θυσίες και περιστατικά έξοχου ηρωισμού όπου αποτυπώθηκαν ανάγλυφα οι αρετές και τα ελαττώματα κάθε λαού. Έτσι δεν ήταν παράξενο που η κορύφωση εκείνης της εκστρατείας υπήρξε και η αποθέωση της αεροπορικής ισχύς με την κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς.

Ο αναγνώστης θα διαπιστώσει στις σελίδες αυτού του βιβλίου ότι οι προσπάθειες των Βρετανών να βοηθήσουν τους Έλληνες στην άνιση πάλη τους κατά των δυνάμεων του Άξονα ήταν πολύ πιο πολύπλοκες και πολυσύνθετες απ’ ότι είναι ευρύτερα γνωστό και ότι ο αγώνας αυτός συνεχίστηκε ακόμη και όταν τα βρετανικά αεροπλάνα αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν πλήρως από την Κρήτη. Η καταιγιστική δράση μεταφέρεται από τα βουνά της Ηπείρου και της Μακεδονίας, όπου οι ολιγάριθμοι και φτωχά εξοπλισμένοι Έλληνες πιλότοι αντιμετώπισαν αρχικά την Ιταλική Αεροπορία, μέχρι την Γιουγκοσλαβία που διαλύθηκε υπό το βάρος του κεραυνοβόλου πολέμου της Βέρμαχτ και από το Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος όπου κυριάρχησε απόλυτα την άνοιξη του 1941 η πανίσχυρη Λουφτβάφε μέχρι τα καταστρώματα των βρετανικών αεροπλανοφόρων από όπου επιχειρούσαν τα καταδιωκτικά του Βασιλικού Ναυτικού.

Το βιβλίο αυτό αποδεικνύει τον κρισιμότατο ρόλο της σύγχρονης αεροπορίας στην υπεράσπιση ή την κατάκτηση εδαφών καθώς και το πόσο διαχρονικά παρόμοιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιπτάμενοι μαχητές.

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s