Η αναβάθμιση του πολυβόλου ΜΙΝΙΜΙ

Η είδηση της αναβάθμισης, μου έφερε στη μνήμη στιγμές 18 χρόνια πριν, όταν παραλάβαμε στα χέρια μας τα πρώτα ΜΙΝΙΜΙ 5,56 χιλ στη Ζ’ ΜΑΚ. Τότε για πρακτικούς λόγους προτιμήσαμε τοντύπο αλεξιπτωτιστή με πτυσσόμενο κοντάκιο, γιατί μεταφερόταν πιο εύκολα. Πραγματικά μας έλυσε τα χέρια τότε  η επιλογή του γιατί αμέσως αυξήθηκε η ισχύς και ο όγκος πυρός στα πλαίσια της ομάδας. Αργότερα, το ’99 άρχισε να τα κατασκευάζει και η ελληνική εταιρεία η ΕΑΣ, (που θέλουν τώρα να την κλείσουν οι ξένοι για τους δικούς τους λόγους).Ο συνδυασμός του με τα τυφέκια COLT Μ16 Α2, Α4 και Μ4 ήταν ιδανικός. Θυμάμαι κάποια φορά, το ’97 που έτυχε ομάδες μας να κάνουν συνεκπαίδευση με Αμερικάνους πρασινοσκούφηδες, να «τρέχουν τα σάλια » στην κυριολεξία των τελευταίων, όταν με βλέμμα γεμάτο έκπληξη μας έβλεπαν με εξοπλισμό που δεν είχαν αυτοί! «Πως αυτοί οι f.. Έλληνες έχουν αυτά τα f.. όπλα που δεν έχουμε ακόμη πάρει εμείς;» σκεφτόντουσαν σκυθρωποί  εκείνη τη  νύχτα!

Είχαν έλθει με την πεποίθηση της καθολικής ανωτερότητας και βγήκαν τότε, ..κατώτεροι στον εξοπλισμό και ίσως όχι μόνο! Η εκπαίδευση πήγε καλά, τα δοκίμασαν όλα τα δικά μας, όπως και εμείς τα δικά τους και έφυγαν ευτυχισμένοι μέσα στην καλή χαρά! Αργότερα μετά από κάποιους μήνες μάθαμε ότι παρέλαβαν και αυτοί τα νέα μοντέλα  M16 της COLT.

Από τότε μέχρι σήμερα δεν το συζητάμε ότι έχουν κάνει μεγάλα «ανοίγματα» και τρομερά «άλματα» στον τομέα των εξοπλισμών τους. Η σύγκριση είναι αδύνατη! Έτσι είναι! Όποιος έχει χρήμα έχει απ’ όλα! Όποιος δεν έχει, «κάνει το σ@… παξιμάδι» λέει μια λαϊκή έκφραση. Σημασία όμως έχει ό,τι διαθέτεις να το ξέρεις και να το δουλεύεις άριστα.

Η εταιρεία FN Herstal παρουσίασε πρόσφατα, το ελαφρύ πολυβόλο Minimi της επόμενης γενεάς, όπως λένε,  που διαθέτει αναβαθμισμένο σύστημα τροφοδοσίας, καλύτερο μοχλό όπλισης, εργονομικότερο κοντάκιο και συνδυασμένο σύστημα δίποδα / χειροφυλακτήρα.

Από το 1985  στην πρώτη του έκδοση, το πολυβόλο αυτό, αντικατέστησε τα πιο άβολα οπλοπολυβόλα και εντάχθηκε στον αμερικανικό στρατό, σαν M 249 Ομαδικό αυτόματο όπλο (Squad Automatic Weapon). Στον ελληνικό στρατό όπως είπαμε εντάχθηκε στις ειδικές δυνάμεις  το ’96 σαν έπίσης ομαδικό όπλο.

Το νέο FN Minimi Mk3 όπως λέγεται,  είναι μετατρέψιμο σε δύο διαμετρήματα,  5,56 χιλιοστών και 7,62 χιλιοστών με αλλαγή κλείστρου και κάννης φυσικά και  «προσφέρει στους χρήστες βελτιωμένη εργονομία και ευκινησία , διατηρώντας τον ίδιο μηχανικό πυρήνα όπως και οι προηγούμενες εκδόσεις, έτσι ώστε να έχει περιορισμένη επίπτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα ανταλλακτικών» όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας. «Είναι πολλά τα λεφτά» επισημαίνω εγώ!

«Οι τροποποιήσεις που επήλθαν στο FN Minimi Mk3 είναι αποτέλεσμα  προτάσεων και παρατηρήσεων από τους χειριστές του σε πρόσφατα θέατρα επιχειρήσεων. Πράγματι, οι απαιτήσεις των μαχητών έχουν διαφοροποιηθεί  τα τελευταία 10 με 15 χρόνια λόγω των αλλαγών στον τρόπο που το πολυβόλο FN Minimi χρησιμοποιείται στον αγώνα (αυξημένη χρήση παρελκομένων και οπτικών οργάνων, εξελίξεις στον εξοπλισμό του μαχητή,  και αλλαγές στην τακτική του χρησιμοποίηση όπως βολές κατά την έφοδο, από διαφορετικές θέσεις και στάσεις)» αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εταιρεία και σ’ αυτό δεν έχει άδικο.
Πηγή
Οι τροποποιήσεις-βελτιώσεις που έχουν γίνει, πιο αναλυτικά περιλαμβάνουν :- Ένα εργονομικό ρυθμιζόμενο σε μήκος κοντάκιο ( 5 θέσεων ) για να επιτρέπει την άνετη βολή φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο  και πλήρη φόρτο μάχης. Το κοντάκιο είναι επίσης ρυθμιζόμενο ως προς το ύψος του μάγουλου του σκοπευτή, ανάλογα με τη σωματική του διάσταση. Έτσι ο σκοπευτής, μπορεί να παίρνει τη σκοπευτική γραμμή* (και στη συνέχεια τη σκόπευση*), με το μάτι του σωστά ευθυγραμμισμένο με τα μεταλλικά σκοπευτικά , ή  τα οπτικά όργανα, διατηρώντας παράλληλα το μάγουλό του  στη σωστή θέση ως προς το κοντάκιο. Επιπλέον, υπάρχει ενσωματωμένο ένα πτυσσόμενο επώμιο στήριγμα και ένα υδραυλικό σύστημα απορρόφησης κραδασμών, που σταθεροποιεί το ρυθμό βολής και μειώνει την ανάκρουση (το τράνταγμα του όπλου κατά την βολή) .

– Ένα βελτιωμένο δίσκο τροφοδοσίας με όνυχες συγκράτησης του αντίστοιχου ιμάντα τροφοδοσίας φυσιγγίων σωστά στη θέση του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας γέμισης, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν ο χειριστής βρίσκεται σε όρθια θέση και μάλιστα με συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Μπορεί να γεμίζει δηλαδή εύκολα με το ένα χέρι!

– Ένα νέο συγκρότημα χειροφυλακτήρα/δίποδα που παρέχει μια άνετη χειρολαβή και τρεις ράγες τύπου Picatinny MIL – STD 1913 . Ο ρυθμιζόμενος σε ύψος (3 θέσεων) δίποδας όταν διπλώνεται προς τα πίσω , προσαρμόζεται  στον  χειροφυλακτήρα άνετα, ακόμη και αν υπάρχει τοποθετημένο εξάρτημα (βοηθητική χειρολαβή) στην κάτω ράγα  Picatinny.

– Ένα εργονομικό σχήμα μοχλού οπλίσεως, που δίνει στο χειριστή τη δυνατότητα να οπλίζει   με οποιοδήποτε  χέρι.

– Ένα προαιρετικό περίβλημα κάννης για προστασία του σκοπευτή από την υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται σ’ αυτήν κατά τη διάρκεια παρατεταμένης βολής,  μειώνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο εγκαύματος σε περίπτωση που την αγγίξει κάποιος με γυμνό χέρι κατά λάθος.

Όπως αναφέρεται στο ιστολόγιο της εταιρείας, πελάτες που έχουν στη διάθεσή τους πολυβόλα ΜΙΝΙΜΙ,  μπορούν να τα αναβαθμίσουν με τις παραπάνω τροποποιήσεις ή όποιες απ΄αυτές θέλουν, στο χώρο τους κατόπιν επικοινωνίας και συνεννόησης, ..αρκεί να υπάρχει το χρήμα, συμπληρώνω.
*(1) Σκοπευτική γραμμή : Είναι η νοητή γραμμή η οποία αρχίζει από το μάτι του σκοπευτή, διέρχεται από το κέντρο του οφλαλμιδίου και καταλήγει στο άνω άκρο του στοχάστρου.
(2) Σκόπευση : Είναι η προέκταση της σκοπευτικής γραμμής στο κέντρο του στόχου

10 thoughts on “Η αναβάθμιση του πολυβόλου ΜΙΝΙΜΙ

 1. Πολύ ἑνδιαφέρον θέμα το ἐλαφρό πολυβόλο,γενικῶς.
  Δέν γνωρίζω πὼς συγκρίνεται το Minimi με ἄλλα παρεμφερή ὅπλα,ὅπως το SS-77 της νοτιοαφρικανικῆς Vector,σε διαμόρφωση και εὐχρησία,ἀλλά ἀπό το τελευταίο θα ἤθελα το ἀναδιπλούμενο κοντάκι,ἀντί του πτυσσόμενου στο Minimi.Ἐξοικονομείται μήκος,ἑνὼ το πλεονέκτημα του ὑποθέματος παρειᾶς δέν το βρίσκω κρίσιμο για ἕνα ὅπλο που προορίζεται να παραθέτει ὅγκο πυρός,δέν μιλάμε για τυφέκιο ἀκριβείας,και ἐπιπλέον,πολύ θα ἤθελα να δῶ πὼς θα κρατήσει κάποιος το μάγουλο στο κοντάκι του Minimi,ὅταν αὐτό βάλλει,ἀλλά και ἄν το καταφέρει,τί εἰκόνα του στόχου και του πεδίου θα του μεταφέρουν τα μάτια του.
  Ἄποψη μου εἶναι ὅτι τα διαθέσιμα Minimi που δέν συνοδεύτηκαν ἀπό νέο τυφέκιο των 5,56 για το Πεζικό,θα πρέπει παρ΄ὅλα αὐτά να χορηγηθοῦν,ἀντικαθιστώντας τα ΗΚ-11 ὅπου εἶναι ἐφικτό.
  Θα προκύψει βέβαια μία κάποια δυχέρεια για την Δ.Μ,ὅχι ὅμως τόσο μεγάλη ὅσο ἴσως ἐκ πρώτης ὅψεως φαίνεται,διότι τα πυρομαχικά πολυβόλων οὔτως ἤ ἄλλως χορηγούνται συσκευασμένα σε ταινίες/ταινιοθήκες,ἀκόμη και ἄν πρόκειται για φυσίγγια του ἰδίου διαμετρήματος,ὁπότε κατ΄οὐσίαν πρόκειται για παράλληλη μέριμνα και στις δύο περιπτώσεις,με την διαφορά ὅτι ἐδῶ πρέπει να ξεβολευτοῦμε ἀπό την ὅντως πολύ βολική κατάσταση με τους ἴδιους γεμιστήρες για τυφέκια και ὁπλοπολυβόλα,που ὅμως δέν ἔχει ἐπειχειρησιακό ἀντίκρυσμα,παρά μόνο διαχειριστική εὐκολία.
  Προτιμώτερο ὅμως εἶναι να ἔχεις ἀπό τον καιρό της εἰρήνης ξεβολευτεί,ἀλλά να ἔχεις την εὐκολία του ἀποτελεσματικώτερου ὁπλισμοῦ στο πεδίο.

  Μου αρέσει!

 2. Όσον αφορά το υπόθεμα παρειᾶς όντως η σκοπευση γίνεται κάπως στα «τυφλά»
  Βέβαια το άρθρο το έγραψε ένας που υπηρετεί στις ειδικές δυνάμεις και οι επιχειρησεις που διεξάγουν είναι τη νύχτα.Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται διόπτρα νυχτερινής σκόπευσης.

  Ίσως το Minimi και το HK11 μπορούν να συνυπάρχουν στην ίδια ομάδα πεζικού με το δεύτερο να αναλαμβάνει περισσότερο το ρόλο παροχής μικρού όγκου πυρός αυξημένης ακρίβειας.

  Όσον αφορά τους γεμιστήρες καλύτερα να εκπαιδεύεσαι όπως θα πολεμήσεις. Η χρήση γεμιστήρων και στα MINIMI λαμβάνει ευρεία χρήση κυρίως για εκπαιδευτικούς λόγους. Πέραν όμως από τη βασική εκπαίδευση στο όπλο θα πρέπει να αποφεύγεται.
  Όσον αφορά το ΗΚ11 είναι περισσότερο κατάλληλο για τις απλές μονάδες πεζικού (όχι Μ/Κ).
  Θα μπορούσε να υπάρξει ένας απλό μεταλλικός συνδετήρας 2 γεμιστήρων. Καθώς οι θήκες γεμιστήρων στις συμβατικές εξαρτήσεις μάχης του ΕΣ χωράνε 2 γεμιστήρες η κάθε μια, θα υπάρχει μικρότερο βάλε βγάλε. Βέβαια θα έχεις αυξημένο βάρος στο όπλο αλλά η βολή θα γίνεται από σταθερή θέση (πρηνηδόν ή καθιστός).
  Αμα θέλουμε βάζουμε και duct tape για να τα συνδέσουμε όπως είχαμε κάνει παλια στο πεδίο βολής στη Νιγρίτα 😉

  Μου αρέσει!

 3. DG,νομίζω ὅτι πρέπει να ὑπερβοῦμε τους γεμιστήρες,ὅταν μιλάμε για ὁμαδικό ὁπλισμό.
  Ἀκόμη και με την πατέντα της συγκολλήσεως των γεμιστήρων ἀνά δύο,παραμένει ἡ ἀνάγκη ἀναστροφῆς του ζεύγους γεμιστήρων,και ἐπανοπλίσεως,ἄσε που στην πίεση της μάχης μπορεί να συμβοῦν και συγχύσεις,ὅπως ἡ ἐκ νέου τοποθέτηση του δέσμιου,ἀλλά ἄδειου γεμιστήρος.
  Ἡ μετατροπή σε ΗΚ-21 εἶναι μᾶλλον ἡ καλύτερη λύση για περαιτέρω ἀξιοποίηση του ΗΚ-11.
  Ἀλλά βέβαια,αὐτό δέν ἔγινε ὅταν (κάποιοι τουλάχιστον)«δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα»,τώρα θα γίνουν;

  Μου αρέσει!

 4. Ισχύει γεμιστήρας και ομαδικό όπλο δεν πάνε μαζί.
  Μιας θα μείνουμε για πολλά χρόνια ακόμη με το HK11 για τις περισσότερες μονάδες υπάρχουν και ανέξοδες λύσεις όχι ιδιαίτερα δημοφιλείς.
  Η μετατροπή σε HK 21 είναι ενδιαφέρουσα. Αλλά όπως είπες «αὐτό δέν ἔγινε ὅταν (κάποιοι τουλάχιστον) δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα»

  Μου αρέσει!

 5. Οχι manoli δυστηχώς δεν ισχύει.
  Θα άλλαζε και ο τρόπος εκπαίδευσης καθώς η χρήση ταινίας ή κιβωτίου ταινίας αλλάζει άρδην τον τρόπο που πολεμάει το στοιχείο πολυβολητής και γεμιστής στην ομάδα μάχης πεζικού
  Τα ΕΑΣ παράγουν αν το επιθυμεί και ο ΕΣ εξάρτημα τροφοδοσίας με ταινία. Νομίζω η αλλαγή μπορεί να γίνει εντός ολίγων λεπτών από κάποιον οπλουργό του ΕΣ. (Γλιτώνεις κόστος και εργατοώρες) Γενικά είναι μια φθηνή εναλλακτική μέχρι να εφοδιαστούν πλήρως όλες οι μονάδες με ΜΙΝΙΜΙ. Αν και προσωπικά θα ήθελα ένα HK11 και ένα ΜΙΝΙΜΙ σε κάθε ομάδα ΠΖ

  Μου αρέσει!

 6. Δεν αμφιβάλλω ότι θα έχει δοκιμαστεί και έχουν παραχθεί μικροί αριθμοί.
  Στο big picture είναι που κολλάω και στην εκπαίδευση στα σχολεία ειδικότητας πολυβολητών του ΕΣ

  Μου αρέσει!

 7. Kαι για να δώσουμε σημασία στην λεπτομέρεια,ὁ συντάκτης του ἀρθρου ἀναφέρει ὅτι «Ο συνδυασμός του με τα τυφέκια COLT Μ16 Α2, Α4 και Μ4 ήταν ιδανικός. »
  Μ16 Α4;

  Μου αρέσει!

 8. Η έκδοση Μ16Α4 είναι η στάνταρ έκδοση που χρησιμοποιούν πλέον οι αμερικανοί πεζοναύτες.
  Οι US Marines αντικατέστησαν/μετασκεύασαν πλήρως όλα τα Μ16Α2 που είχαν.
  Έχει ράγα τύπου πικατίνυ και αποσπώμενη χειρολαβή μεταφοράς. Σε γενικές γραμμες διαθέτει όλες τις βελτιώσεις του Μ16Α2.

  Πιθανόν να τροποποιήθηκαν οριμένα ελληνικά Μ16Α2 σε Α4.
  Έχεις μάτι πάντως Αχερων!

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s