Δοκιμή Αξιολόγησης της ρουκέτας GMLRS M31 από τον Γαλλικό Στρατό

Τα ΠΕΠ MLRS θα παραμείνουν για πολλά χρόνια ένας πολλαπλασιαστής ισχύος, ένα όπλο προσβολής περιοχής...

Τα ΠΕΠ MLRS θα παραμείνουν για πολλά χρόνια ένας πολλαπλασιαστής ισχύος, ένα όπλο προσβολής περιοχής…

Στο πεδίο βολής Ile du Levant πραγματοποιήθηκε δοκιμή αξιολόγησης της κατευθυνόμενης ρουκέτας LRU, γνωστής και ως M31 GMLRS. Η βολή έγινε υπό την εποπτεία της γαλλικής διεύθυνσης αμυντικών εξοπλισμών DGA-Essais. Στο χώρο παρευρέθησαν εκπρόσωποι του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, της στρατιωτικής ηγεσία της χώρας καθώς και εκπρόσωποι της βιομηχανίας.

Στο πρόγραμμα ανάπτυξης και κατασκευής της M31 GMLRS συμμετέχουν 5 χώρες, οι ΗΠΑ,Γερμανια, Γαλλία, Βρετανία και η Ιταλία. Ο Γαλλικός Στρατός σκοπεύει να εκσυγχρονίσει 13 από τις μονάδες βολής MLRS ώστε να είναι εφικτή η ταχεία εκτόξευση της νέας ρουκέτας και παράλληλα να αντικατασταθεί το σύστημα ελέγχου βολής FCS από νέο EFCS εκμεταλλευόμενοι την εξέλιξη της τεχνολογίας στην βιομηχανία των υπολογιστών. Επιπλέον θα προμηθευτεί 253 νέες ρουκέτες LRU οι οποίες θα ξεκινήσουν να παραδίνονται εντός του ερχόμενου έτους.

Ο Γαλλικός Στρατός διατηρεί συνολικά 44 συστήματα MLRS ενω αναμένετα να αποσύρει 13-14 συστήματα τα προσεχή χρόνια.

Οι νέες ρουκέτες αναμένεται να παραληφθούν εντός του 2014 ενώ ο πυραυλοκινητήρας και η πολεμική κεφαλή θα είναι γαλλικής κατασκευής. Η γαλλική πολεμική κεφαλή BANG είναι ένα «έξυπνο» πυρομαχικό το οποίο έχει πολλαπλό ψηφιακό πυροσωλήνα κατάλληλο για εκτόνωση airburst ιδιαίτερα φονικό κατά ακάλυπτου προσωπικού, penetration κατά οχυρωμένων θέσεων και ή κεφαλή συμβατικής πρόσκρουσης. Η ενιαία πολεμική κεφαλή βάρους 196 lb είναι κατάλληλη για μείωση παράπλευρων απωλειών και είναι συμβατη με τη συμφωνία του Οσλο περί μη διάδοσης πυρομαχικών διασποράς. Η χρήση ρουκετών με υπο-πυρομαχικά ιδιαίτερα σε κατοικημένους τόπους ενέχει τον κίνδυνο της παραμονής μετά την λήξη των εχθροπραξιών, μη εκτονωμένων υπο πυρομαχικών όπως το M77 DPICM. Η πρόκληση αναπηριών και φρικτών τραυμάτων στον άμαχο πλυθησμό ώθησε στις κατασκευάστριες βιομηχανικές χώρες τέτοιων όπλων στη απαγόρευση περαιτέρω διάδοσης και στην εξέταση εναλλακτικών πολεμικών κεφαλών.

Η εμβέλεια της ρουκέτας είναι τα 70 km και η καθοδήγηση που χρησιμοποιεί είναι συνδυασμός GPS/INS επιτυγχάνοντας ακρίβεια CEP 5 μέτρων. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για την χρησιμοποίηση και ημι-ενεργής καθοδήγησης laser για ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια.

Το κόστος της κάθε ρουκέτας αποτιμάται χονδρικά σε 135000 $ (τιμή αγοράς US army).

Για την κάλυψη της απαίτησης για ένα όπλο περιοχής αναπτύσσεται ταυτόχρονα και μια Alternative Warhead (AWP) η οποία αποτελείται από υπο-πυρομαχικά κινητικής ενέργειας αφήνοντας μηδενικά υπολείματα μη εκτονωμένων εκρηκτικών. Σύμφωνα με την εταιρεία η νέα ρουκέτα AWP έχει ισχυρότερα αποτελέσματα εναντίον προσωπικού και θωρακισμένων στόχων. Εντός του 2014 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές και η AWP να περάσει επίσης σε μαζική παραγωγή.

Λεπτομερής απεικόνιση των κινητικής ενέργειας μεταλλικών υποπυρομαχικών (Πηγή globalsecurity)

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s