To US Navy εφοδιάζεται με τους νέους πυραύλους αεράμυνας SM-6

Ο πυραυλος SM-6 περνάει από την φάση παραγωγής χαμηλού ρυθμού σε μαζική παραγωγή

Ο πυραυλος SM-6 περνάει από την φάση παραγωγής χαμηλού ρυθμού σε μαζική παραγωγή

To Αμερικανικό Ναυτικό μετά από χρόνια εξελιξης και δοκιμών εντάσει πλήρως τον αντι-αεροπορικό πύραυλο μακρού βεληνεκούς SM-6 στα αντιτορπιλλικά κατευθυνόμενων βλημάτων DDG κλάσεως Arleigh Burke. Το πρώτο πλοίο που εφοδιάστηκε με τους  νέους πυραύλους είναι το DDG 100 USS Kidd το οποίο είναι μέλος του Carrier Strike (CSG)-3 στο οποίο είναι επίσης ενταγμένο το αεροπλανοφόρο USS John C.Stennis (CVN-74) κλάσεως Nimitz.

Ο πύραυλος SM-6 ενσωματώνει την άτρακτο και τον κινητήρα του παλαιότερου μοντέλου SM-2 μαζί με τελευταίας γενιάς ενεργό ερευνητή ραντάρ που προέρχεται από τον πύραυλο AIM-120 AMRAAM. Με τον τρόπο αυτό ο πύραυλος αποκτά δικιά του αυτόνομη δυνατότητα τερματικής εμπλοκής εξοικονομώντας πόρους από ραντάρ του πλοίου αεράμυνας και επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ακρίβεια και φονικότητα κατά ταχέως ελισσόμενων στόχων στα όρια του βεληνεκούς.

Το USN σημείωσε αρχική επιχειρησιακή ικανότητα (IOC) σηματοδοτώντας παράλληλα και την μετάβαση από χαμηλού ρυθμού σε μαζική παραγωγή των πυραύλων στις εγκαστάσεις της εταιρείας Raytheon στο  Redstone Arsenal στην πόλη Huntsville. Στην ίδια εγκατάσταση κατασκευάζεται και ο αντι-βληματικός πύραυλος SM-3. Μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί 50 βλήματα μέσα από τις παρτίδες LRIP ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο υπεγράφη συμβόλαιο αξίας 243 εκ $ για την παραγωγή 89 επιπλέον βλημάτων.

Το υψηλό κόστος του βλήματος σταδιακά θα μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Παραμένει όμως συγκριτικά υψηλό γεγονός που θα καθυστερήσει τον πλήρη εφοδιασμό όλων των πλοίων. Επιπλέον η προοπτική εξαγωγών που θα τόνωνε τα ταμεία και θα απόσβεναι μέρος τους κόστους ανάπτυξης στην παρούσα φάση δεν σκιαγράφεται ελπιδοφόρα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μέχρι στιγμής ενδιαφέρον έχει εκφράσει το ναυτικό της Ν.Κορέας τοποθετώντας μια γενική επιθυμία για παραγγελία μέσα στο 2016.

Με την εισαγωγή σε υπηρεσία του SM-6 επεκτείνεται κατα πολύ η δυνατότητα αεράμυνας του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Πλέον δεν μιλάμε απλά για αεράμυνα περιοχής αλλά για αεράμυνα θεάτρου επιχειρήσεων. O πυραυλοκινητήρας με τον οποίο εφοδιάζεται είναι δύο σταδίων και του επιτρέπει να έχει επιχειρησιακή οροφή τα 110.00 πόδια. Το βεληνεκές του πυραύλου φθάνει τα 240 km και από το 2016 και έπειτα θα είναι προστεθεί και αντι-βαλλιστική ικαντότητα μέσα από αναβάθμιση λογισμικού. Ο πύραυλος χρησιμοποιεί συνδυασμό καθοδήγησης INS, ημι-ενεργής καθοδήγησης ραντάρ βασιζόμενο στο σύστημα Aegis και τη ζευξη δεδομένων με το πλοίο ΑΑW, καθώς και ενεργής καθοδήγησης βασιζόμενο στον ενσωματωμένο ενεργό αισθητήρα ραντάρ που διαθέτει  ο οποίος ενεργοποιείται κατά την τερματική φάση  εμπλοκής του στόχου.

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s