Το Τείχος των Ηρώων στον Έβρο

Το Leopard 2A6 HEL, το ισχυρότερο επιθετικό μέσο στην Ανατολική Θράκη

Το Leopard 2A6 HEL, το ισχυρότερο επιθετικό μέσο στην Ανατολική Θράκη

Την παρούσα στιγμή με βάση παλαιότερες δηλώσεις του υφυπουργού Άμυνας κ.Αθανάσιου Δαβάκη τον περασμένο Νοέμβριο, διενεργείται υπερσυγκέντρωση των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων στην περιοχή του Έβρου και στα Μικρασιατικά παράλια. Πέραν της ποσοτικής ενίσχυσης των εδρευουσων μονάδων οι οποίες απολαμβάνουν μια επάνδρωση της τάξης του 110%, παρέχεται ταυτόχρονα και προηγμένος εξοπλισμός, ιδιαίτερα στις τουρκικές μονάδες που βρίσκονται στον Εβρο.

Συγκεκριμένα στις 10 Νοεμβρίου o υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενώπιον της Ελληνικής Βουλής δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει ενεργός απειλή διατυπωμένη από τη γείτονα και δεν υπάρχει, επίσης, καμία αμφιβολία ότι υπάρχει υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και στον Έβρο και στα μικρασιατικά παράλια, αλλά και σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Τουρκίας».

Η ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας (Βλέπε Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία Ι,ΙΙ) επιτρέπει την μαζικοποίηση των παραγγελιών και την επίτευξη οικονομιών κλίμακος σε πολλές περιπτώσεις. Σε αντίθεση με τα ελληνικά άρματα μάχης γ’ γενιας που στην παρούσα φάση διαθέτουν ελιππή πυρομαχικά (στο προσεχές μέλλον αναμένεται η παραλαβή 12000 νέων βλημάτων 120 mm για τα άρματα μάχης Leo2A4/A6 HEL), τα 354 τουρκικά άρματα μάχης είναι ήδη εφοδιασμένα με 15000 διατρητικά βλήματα DM63 APFSDS-T της γερμανικής Rheimentall. Παράλληλα ο Τουρκικός στρατός ολοκληρώνει την προμήθεια 272  περίπου νέας κατασκευής Α/Κ πυροβόλων 155mm/52 cal Τ-155 Firtina επιτυγχάνοντας συντριπτική ποιοτική και ποσοτική υπεροχή στον τομέα του πυροβολικού. Σε έναν πιθανό πόλεμο φθοράς οι μικρές συγκριτικά ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο έχουν να αντιμετωπίσουν τα συνεχή πυρά του αντίπαλου πυροβολικού ακολουθούμενα από συνεχή κύματα επιθέσεων μηχανοκίνητων σχηματισμών.

Συνολικά η αναλογία δυνάμεων σε προσωπικό είναι 3:1 εναντίον μας, ενώ σε περίπτωση που οι Τουρκικές Δυνάμεις επιτεθούν πρώτες (μετά την αποκάλυψη του Σχεδίου Balyoz ή «Βαριοπούλα») στα σημεία που θα προσβάλουν αυτό θα γίνει με αναλογία 6:1 έως 10:1.

ΓεωγραφίαGreece_topo

Κρίσιμο ρόλο όπως και σε κάθε θέατρο επιχειρήσεων παίζει η Γεωγραφία.

Το φυσικό σύνορο του ποταμού Έβρου αποτελεί και μια ασπίδα από οποιαδήποτε μαζική αιφνιδιαστική επίθεση και για τις 2 πλευρές. Η ελληνική αντιαρματική τάφρος (τραπεζοειδούς διατομής) που υλοποιείται παράλληλα με τον ποταμό δημιουργεί ένα επιπρόσθετο δεύτερο κώλυμα διάβασης το οποίο είναι κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε να εγκλωβίζει εχθρικά άρματα μάχης που προσπαθούν να τη διαβούν ακόμη και με τη χρήση Snorkel. Με τον τρόπο αυτό εξαναγκάζεται ο εχθρός στην χρήση μέσων διάβασης κωλυμάτων όπως οχήματα μεταφοράς γεφυρών τύπου Leguan ή εγχώριας κατασκεύης  όπως το σύστημα Samur της FNSS. O Τουρκικός Στρατός έχει παραλάβει 52 τέτοια συστήματα. Ενωμένες ανα δύο αυτές οι πλωτές γέφυρες μπορούν να μεταφέρουν ένα άρμα μάχης.

Η περιοχή μπορεί να χωριστεί σε 2 θέατρα επιχειρήσεων αυτή του Βορείου και Νοτίου Έβρου.

Λόγω της χάραξης των συνόρων αλλά και ορεινών όγκων η αποστολή ενισχύσεων στο Βόρειο Έβρο (νο1 στόχο του σχεδίου Balyoz) μπορεί να γίνει μόνο μέσω του στενού άξονα  Λάβαρα Μεταξάδες Διδυμοτείχου. Λόγω της εγγύτητας του οδικού άξονα Ε85 στα σύνορα το πέρασμα από εκείνη την περιοχή θα ήταν επικίνδυνο καθώς ακόμη και αν ήταν υπό ελληνικό έλεγχο θα μπορούσε να προσβληθεί από όλμους ή πυροβολικό με σχετική ευκολία. Ακόμη και στοιχεία των τουρκικών ειδικών δυνάμεων θα μπορούσαν να διεισδύσουν σε μικρό βάθος και να μολύνουν τον συγκεκριμένο δρομολόγιο.Επιπλέον δεν υπάρχει κατάλληλο γεωγραφικό βάθος με αποτέλεσμα ο αμυντικός αγώνας να είναι υποχρεωμένος να γίνεται πάνω στο ποτάμι έχοντας πλάτη τα Βουλγαρικά σύνορα. Tο έδαφος είναι κατεξοχίν πεδινό με ελαχιστες υψομετρικές διακυμάνσεις, αφήνοντας μικρά περιθώρια κάλυψης και ελιγμών στην ελληνική πλευρά.

Ο Νότιος Έβρος βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα και μέσω της Εγνατίας Οδού και παρακείμενων οδικών αξόνων μπορεί να γίνει η άμεση αποστολή ενισχύσεων και εφοδίων καθώς και διαστρωματική άμυνα σε κατάλληλο βάθος. H ύπαρξη επίσης αυτοτελών τεθωρακισμένων ταξιαρχιών όπως η 25, η 21 και η 23 ΤΘΤ σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη δημιουργεί μια ικανή δεξαμενή εφεδρείας , έτοιμη να διεξάγει αντεπιθέσεις σε μικρό χρόνο όταν αυτό απαιτηθεί.

Η νέα σιδηροδρομική γραμμή μήκους 76 χλμ θα επιτρέπει την ασφαλή και γρήγορη μεταφορά ενισχύσεων από το Ασιατικό τμήμα της Τουρκίας στην Ανατολική Θράκη (Πηγή AFP)

Το ανατολικό τμήμα της Θράκης στο οποίο εδρεύει ο Τουρκικός Στρατός έχει μεγάλο βάθος και χαρακτηρίζεται κατά κόρον ως πεδινό. Δεν είναι τυχαίο ότι 3 Τουρκικά Σώματα Στρατού εδρεύουν στην περιοχή. Το έδαφος έχει το απαιτούμενο γεωγραφικό πλάτος και βάθος  για τη διενέργεια πολέμου ελιγμών ενώ η ύπαρξη της Κωσταντινούπολης (ως πλυθησμιακού εμποδίου) και των γεφυρών στο Βόσπορο μπορεί να επιτρέψει τη μεταφορά ικανών ενισχύσεων από τα βάθη της Ανατολίας. Η ύπαρξη επίσης πλειάδων πολιτικών ferry boat καθώς και υπόγειων σιδηροδρομικών αξόνων (βλέπε Marmaray Project) που συνδέουν το Ευρωπαικό και το Ασιατικό τμήμα της Πόλης επιτρέπει την αθρόα ροή ενισχύσεων και πολεμοφοδίων προς τις δυνάμεις της 1ης γραμμής. Παράλληλα τα προσεχή χρόνια θα υλοποιηθεί και υπόγειος οδικός άξονας επιτρέποντας την ασφαλή και γρήγορη μεταφορά ολόκληρων μηχανοκίνητων τμημάτων.

Αντίπαλες Δυνάμεις

Όπως προαναφέραμε στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης εδρεύουν 3 Σώματα Στρατού τα οποία υπάγονται στην 1η Τουρκική Στρατιά. Συγκεκριμένα τον Βόρειο τομέα καλύπτει το 5ο Σώμα Στρατού (το οποίο είναι και το πιο ενισχυμένο, με έδρα το Τσορλού), τον Νότιο τομέα μαζί με τα στενά του Τσανάκαλε καλύπτει το ασθενικό 2ο Σώμα Στρατού. Στρατηγική εφεδρεία και των 2 Σχηματισμών είναι το 3ο Σώμα Στρατού με έδρα το Σισλί, το οποίο μεταξύ άλλων ρόλων έχει στην εποπτεία του και τον έλεγχο του οικονομικού κέντρου της Τουρκίας όπου συγκεντρώνονται 14 εκ Τούρκοι πολίτες (κατά άλλες πηγές 17 εκ), την Κωνσταντινούπολη. Το ακαθάριστο εγχώριο προιόν που παράγεται στην Πόλη ισοδυναμεί με 301 δις, αντιπροσωπεύοντας το 27% της συνολική οικονομικής δραστηριότητας στην Τουρκία.

Το σύνολο των 339 Τουρκικών αρμάτων μάχης Leo2 A4  βρίσκονται δίπλα στο μέτωπο του Εβρου

Το σύνολο των 339 Τουρκικών αρμάτων μάχης Leo2 A4 βρίσκονται δίπλα στο μέτωπο του Εβρου

Πέραν της οικονομικής αξίας της Πόλης, πρέπει να αναφερθεί ότι ο πλυθησμός των 14 εκ ατόμων αποτελεί και ένα τεράστιο δυναμικό από όπου μπορούν να επιστρατευθούν  Τούρκοι έφεδροι . Ο μόνος περιορισμός βρίσκεται στα όπλα και μέσα που μπορούν να διαθέσουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για τις εφεδρικές μονάδες. Παράλληλα στην περιοχή εδρεύει και το 5ο Συνταγμα Αεροπορίας Στρατού το οποίο θα αναλάβει το ρόλο της ταχείας μεταφοράς ενισχύσεων καθώς και η 15 Μεραρχία Πεζικού που εδρεύει  Ανατολικά στο Κιοσεκιοι.

Μια καίρια επισήμανση είναι ότι στο 2ο και 5ο Σώμα Στρατού υπάρχει από ένα αυτοτελές Σύνταγμα Μάχης Μηχανικού καταδεικνύοντας τη σημασία και την έμφαση που δίνεται στο συγκεκριμένο Όπλο από μεριάς Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα τελευταία χρόνια για την υποστηριξη επιθετικών μηχανοκίνητων επιχειρήσεων και την υπέρβαση του εμποδίου του Έβρου ο Τουρκικός Στρατός έχει παραλάβει:

  • 52 οχήματα σχεδιών εφόδου Samur
  • 36 γεφυροφόρa άρματα τύπου Leguan
  • 56 άρματα μηχανικής διάσπασης ναρκοπεδίων KEILER
  • 12 Αμφίβιοι Τεθωρακισμένοι Γεωπροωθητές Μηχανικού Μάχης ΑΖΜΙΜ

Εικάζεται ότι η πλειοψηφία των 650 ΤΟΜΑ AIFV καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των 272 Α/Κ πυροβόλων 155mm/52 cal Firtina βρίσκεται στην Ανατολική Θράκη. Επιπλέον το σύνολο των 339 τουρκικών αρμάτων μάχης Leo2A4 εξοπλίζουν πλήρως τα μηχανοκίνητα τμήματα της 1η Στρατιάς. Μαζί με τα υπόλοιπα άρματα μάχης β γενιάς ένα σύνολο σχεδόν 1000 τουρκικών αρμάτων μάχης βρίσκεται στην Ανατολική Θράκη.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν και 36 οχηματα εκτόξευσης F-600T μαζί με 100 βαλλιστικούς πυραύλους Yildirim (εκτιμώμενο βεληνεκές 150 km). Επιπλέον το σύνολο των 12 εκτοξευτών ΠΕΠ M270 MLRS μαζί με 72 βαλλιστικούς πυραύλους MGM-140A Atacms Block1 (βεληνεκές 165 χλμ) υπηρετούν με το 105 Σύνταγμα Πυροβολικού. Μαζί με τα Firtina ένας μεγάλος αριθμός από παλαιότερα Μ44Τ1,Μ107 και Μ110 Α2 διατίθενται στην 1η Στρατιά. Συνολικά κοντά στα 600 Α/Κ πυροβόλα παλαιότερης και νέας γενιάς διατίθενται για την υποστήριξη των επιχειρήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης.

Το σύνολο του εν ενεργεία προσωπικού αγγίζει τις 110.000 άτομα.  Καταλαβαίνει κανείς ότι ο όγκος, ο εξοπλισμός και οι τεράστιες δυνάμεις εφεδρείας που διαθέτουν οι Τουρκικές Δυνάμεις τις καθιστούν ικανές τόσο για πόλεμο ελιγμών όσο και για πόλεμο φθοράς. Επιπλέον, σε ένα διάστημα 3-5 ημερών αναμένεται η έλευση ενισχύσεων από τα βάθη της Ανατολίας.

Ελληνική Αντεπίθεση – Μαχόμενοι ενάντια στους αριθμούς

Η διενεργεια επιχειρήσεων συνδυασμένων όπλων αποτελεί το κλειδί για τη νίκη στον Έβρο

Η διενεργεια επιχειρήσεων συνδυασμένων όπλων αποτελεί το κλειδί για τη νίκη στον Έβρο

Όλος αυτό ο όγκος δυνάμεων ακόμη και με προσεκτικά μελετημένη άμυνα είναι δύσκολο να συγκρατηθεί. Ακόμη και με την συνεχή δράση μηχανοκίνητων ελληνικών τμημάτων τα οποία θα διενεργήσουν αντεπιθέσεις σε ελληνικό έδαφος, κάποια στιγμή ο αισθητά μεγαλύτερος όγκος  δυνάμεων και η αύξηση της έντασης των επερχόμενων κυμάτων θα δημιουργήσουν ρήγματα στην ελληνική αμυντική γραμμή. Η δράση του Τουρκικού Πυροβολικού τόσο συμβατικού όσο και μέσω της εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων, είναι πιθανόν να μετατρέψει σε κόλαση την μικρή σχετικά γεωγραφική έκταση του Βορείου Έβρου πόσο δε μάλλον στα σημεία εισβολής. Η επιστράτευση Τούρκων εφέδρων καθώς και η έλευση ενισχύσεων από τα βάθη της Ανατολής θα απαιτήσουν κάποιο σημαντικό χρόνο. Όταν όμως ολοκληρωθούν δεν θα μιλάμε πλέον για αναλογίες 3:1 που θεωρητικά είναι το ελάχιστο όριο για μια επίθεση ενάντια σε καλά  οργανωμένη αμυντικά θέση αλλά πολλαπλάσιες αυτού (!). Η ελληνική πλευρά οφείλει να μην κωλυσιεργήσει και να απαλλαχθεί από φοβικά σύνδρομα και πολιτικές απόψεις ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σε 2-3 μέρες μετά από επέμβαση κυρίως των ΗΠΑ. Όπως και σην Κύπρο η εμπλοκή του ξένου παράγοντα εμμέσως ευνοεί τον επιτιθέμενο ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει όσα περισσότερα εδάφη και στρατηγικά σημεία μπορεί.

Είτε αν δώσει η ελληνική πλευρά το πρώτο πλήγμα (βλέπε Δυνατότητα AlphaStrike από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις) είτε αν αυτό γίνει στα πλαίσια μιας ταχυκίνητης ελληνικής αντεπίθεσης (Beta Strike) το χτύπημα πρέπει να είναι βαρύ, αποφασιστικό και να μεταφέρει μεγάλη δύναμη πυρός στους πολυαριθμούς στόχους στην αντίπερα όχθη του ποταμού Έβρου. Οι ελληνικές δυνάμεις θα παλέψουν σαν μια ενιαία ατσαλένια γροθιά διεξάγοντας αποφασιστικό αγώνα στο κέντρο της ισχύος του Αντιπάλου.

Το εγχείρημα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο. Η σύνθεση όμως της ποσότητας και του οπλοστασίου των αντίπαλων δυνάμεων και το τεράστιο πλυθησμιακό δυναμικό που χτυπά σιωπηλά στην Κωνσταντινούπολη καταδικάζουν οποιαδήποτε άμυνα σε καταδίκη με το πέρασμα του Χρόνου. Τα κατάλληλα μέσα της Ελληνικής Αντεπίθεσης είναι κυρίως η συνδυασμένη δράση των 29 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 και των 353 αρμάτων μάχης γ’γενιάς Leo2A4/A6 HEL εξοπλισμένων με πυροβόλο 120mm. Η έλευση στo προσεχές μέλλον 90 ακόμη Μ1Α1 ΑΙΜ θα ισχυροποιήσει αυτή την στιβαρή ατσαλένια γροθιά.

Τα ελικόπτερα AH-64 Apache θα προσδώσουν στην Ελληνική Πλευρα το επιδιωκόμενο συγκριτικό πλεονέκτημα

Τα ελικόπτερα AH-64 Apache θα προσδώσουν στην Ελληνική Πλευρα το επιδιωκόμενο συγκριτικό πλεονέκτημα

Με βάση παλαιότερη μελέτη του ΓΕΣ υπήρχε η απαίτηση για 500 νέα άρματα μάχης γ’ γενιάς με προφανές πεδίο δράσης την Ανατολική Θράκη.

Η δράση των Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών στην Ανατολική Θράκη ενδείκνυται λόγω της πεδινής γεωγραφίας και του μεγάλου πλάτους της γεωγραφικής έκτασης, συστατικά που επιτρέπουν την ταχεία προέλαση και διεύρυνση των δημιουργηθέντων ρηγμάτων. Οι αρετές των σύγχρονων αρμάτων μάχης, που είναι η ταχύτητα, η θωράκιση, η αυξημένη επίγνωση κατάστασης  και ο μεγάλος όγκος πυρός, αναδεικνύονται στον μέγιστο βαθμό. Ακόμη και η δράση μιας καλοεκπαιδευμένης Επιλαρχίας Αρμάτων Μάχης γ’ γενιάς εναντίον τεχνολικά υποδεέστερων μονάδων (βλέπε μάχη Μάχη του 73oυ Μεσημβρινούμπορεί να επιφέρει το χάος και την παράλυση στις γραμμές του εχθρού. Οι βελτιωμένες θερμικές κάμερες β’ γενιάς σε συνδυασμό με το αυτοματοποιημένο ΣΕΠ,  και το πυροβόλο 120 mm επιτρέπουν την διενέργεια βολών από  μεγαλύτερες αποστάσεις.

Η ανωτερότητα των 170 ελληνικών αρμάτων μάχης Leo2A6 HEL δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από κανένα εν ενεργεία μέσο της Τουρκικής πολεμικής μηχανής.  O βλητικός υπολογιστής των LEO 2 A6 HEL επιτρέπει την διενεργεια βολών μέχρι τα 6 km σε αντιθέση με τα 4 km του Leo2 A4. To αυξημένο μήκος της κάνης L55 επιτρέπει την επιτευξη μεγαλύτερου βεληνεκούς και αυξημένη κινητική ενέργεια στο βλήμα που ισοδυναμεί με αυξημένη ταχύτητα στομίου των 1800 m/s και μεγαλύτερη διατρητικότητα. Πριν προλάβει να ταξιδέψει ο ήχος της βολής από τις κάνες των αρμάτων, το μόνο που θα μείνει στην αντίπερα πλευρά είναι οι  στάχτες των τουρκικών αρμάτων.

Επίσης τα 90 Μ1Α1 ΑΙΜ τα οποία θα αρχίσουν να παραδίδονται (πολιτικής βούλησης θέλοντος) τα προσεχή χρόνια έχουν ανώτερη θωράκιση σε σχέση με τα τουρκικά Leo2 A4 καθώς και πιθανώς βελτιωμένες  θερμικές κάμερες  οι οποίες είναι καλύτερες ακόμη και από αυτές που φορούν τα κορυφαία σαν σύνολο ελληνικά Leo2-A6 HEL (εφόσον ευοδοθούν οι πληροφορίες που θέλει τα προσφερόμενα να έχουν περάσει εργοσταστιακή ανακατασκευή το 2008 και μερικό εκσυγχρονισμό που βελτιώνει την επίγνωση κατάστασης).

Οι σύγχρονοι αυτοί θηρευτές δρώντας στο επιχειρησιακό περιβάλλον της Ανατολικής Θράκης δεν έχουν αντίστοιχο αντίπαλο.

Η συνδυασμένη δράση με τα 29 επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache θα επιτρέψει την κάλυψη των νώτων των ΤΘ σχηματισμών και την ταχεία αντιμετώπιση των όποιων εμφανιζόμενων απειλών. Το κάθε ελικόπτερο AH64 είναι εφοδιασμένο τυπικά  με 8 πυραύλους Hellfire, 38 ρουκέτες 70mm Hydra και πυροβόλο Μ230 Chain gun των 30 mm (αναχορηγία 1200 βλήματα) μια πολύ υπολογίσιμη ισχύ πυρός. Σε καθαρά αντιαρματικό ρόλο αντί των 38 ρουκετών Hydra μπορούν να μεταφερθούν 8 επιπλέον πύραυλοι Hellfire ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 16. Μια πραγματικά τρομακτική ισχύ πυρος. Το ιπτάμενο ιππικό μπορεί τάχιστα να αποδεκατίσει μια ολόκληρη εισερχόμενη αντίπαλη Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, να επιστρέψει πίσω σε ελληνικό έδαφος, να ανεφοδιαστεί και να συνεχίσει το καταστρεπτικό του έργο. Υπό την κάλυψη της νύχτας μπορεί να δράσει σε κατάλληλο βάθος ώστε να εξουδετερώσει μέσα του αντίπαλου πυροβολικού τα οποία θα βρίσκονται σε βάθος 40-60 km από την 1η γραμμη και έτσι να ανατρέψει την ποσοτική υπεροπλία του αντιπάλου.

Οι μικρές αποστάσεις πτήσης σε συνδυασμό με την ταχύτητα, τους εξελιγμένους αισθητήρες και τη συνεργασία με τις προελαύνουσες  χερσαίες ελληνικές δυνάμεις θα μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα τους.

Στοιχείο κλείδι είναι η μεταφορά μεγάλου όγκου πυρός σε μικρό χρόνο και στοχευμένα εναντίον εκείνων των μέσων του αντιπάλου που του επιτρέπουν να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις.Οι Ελληνικές Δυνάμεις  μπορούν να χαρακτηριστούν μικρές σε όγκο αλλά με μεγάλη ισχύ πυρός. Τα μέσα τους θεωρούνται ποιοτικά ανώτερα μεν, δύσκολα αντικαταστήσιμα δε γεγονός που δεν ευνοεί παρατεταμένες χρονικά επιχειρήσεις. Όσο και αν ακουστεί παράδοξο, σκοπός είναι η τάχιστη χωροχρονική επικράτηση των Eλληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η κατανομή των Τουρκικών Δυνάμεων στον Εβρο κρίνεται ισορροπημένη και εις βάθος

Εικόνα 1: Η κατανομή των Τουρκικών Δυνάμεων στον Εβρο κρίνεται ισορροπημένη και εις βάθος (Πηγή strategyreports)

Ένα αδύναμο σημείο (βλέπε εικόνα 1) της Τουρκικής πολεμικής διάταξης είναι το 2 Σώμα Στρατού το οποίο έχει αποστολή μεταξύ άλλων και την προστασία των Στενών. Ιδιαίτερα η περιοχή μεταξύ της Κεσάνης-Μάλγαρα και Ουζουνκιοπρου παρουσιαζει ιδιαίτερo ενδιαφέρον. Στο Ουζουνκιοπρου εδρεύει το 102 Σύνταγμα Πυροβολικού ενώ στην Κεσάνη (29 χλμ περίπου από τα σύνορα) η 4 Μηχανοκίνητη ΤΑΞ ΠΖ την οποία καλύπτει η 95 Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία. Η 18 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία έχει αναλάβει τον έλεγχο των Στενών ενώ το 5ο Σώμα Στρατού το οποίο είναι και ισχυρότερο έχει αναλάβει την επίθεση στο Βόρειο Έβρο.

Η εγγύτητα της 4ης Τουρκικής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας και της 95 ΤΘΤ στα ελληνοτουρκικά σύνορα τα καθιστά ιδανικούς στόχους για τις ενοποιημένες ελληνικές δυνάμεις. Η υπεροπλία που απολαμβάνουμε πάνω στη γραμμη του ποταμού Έβρου θα επιτρέψει την γρήγορη εξουδετέρωση των κατα τόπους μονάδων και την ταχεία προέλαση προς 3 κατευθύνσεις για την περικύκλωση και εξουδετέρωση των αναφερόμενων σχηματισμών. Ο  1ος κύριος άξονας επίθεσης μπορεί να συνεχίσει ανατολικά πιέζοντας περαιτέρω τον εχθρό στο Tekirdag ενώ ο δεύτερος άξονας επίθεσης μπορεί έπειτα να προωθηθεί στο Κεντρικό τομέα της Ανατολική Θράκης διενεργώντας κυκλωτικό ελιγμό πίσω από το 5 Σώμα Στρατού.

Προέλαση2

Γενικό Πλάνο Ελληνικής Αντεπίθεσης: Τη στιγμή που οι Τουρκικές Δυνάμεις σφυροκοπούν τον Βόρειο Έβρο (κόκκινοι κεραυνοί στο χάρτη), οι Ελληνικές ΤΘΤ ξεχύνονται στην Ανατολική Θράκη. Με κοκκινους κύκλους συμβολίζεται η δράση των ελληνικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων οι οποίες θα καταλάβουν και εκκαθαρίσουν κύρια σημεία παράλληλα με την προέλαση των ελληνικών αρμάτων.

Ένας 3ος άξονας επίθεσης είναι επίσης εφικτός στο μήκος Yeninkarpuzlu-Bahcekoy-Saglamtas. Πέραν της ευρύτερης ενίσχυσης του 1ου άξονα επίθεσης, η προέλαση στα σημεία αυτά θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των στενών και δημιουργεί κίνδυνο για την ευρύτερη αποστολή πλοίων από τα στενά του Τσανάκαλε.

Η επιλογή 3 αξόνων επίθεσης (τύπου «πιρούνι» για μερικούς) έχει τη λογική της αλληλοκάλυψης σε περίπτωση που κάποιος άξονας επίθεσης βρει εμπόδια φίλια προσκείμενες μονάδες θα πλαγιοκοπήσουν τον ΑΝΣΚ.

Το Τουρκικό Πυροβολικό παρόλη την τεράστια ποσοτική του υπεροχή θα υποχρεώνεται να ανασυντάσεται συνεχώς για να μην υπερκεραστεί από τις ελληνικές δυνάμεις. Ιδιαίτερα τα παλαιότερα Α/Κ πυροβόλα όπως τα Μ44/Μ52Τ και Μ110Α2 θα αντιμετωπίσουν μεγάλους περιορισμούς στην ταχεία ανασύνταξη με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να εγκαταλειφθούν ή να καταστραφούν.

Την δράση των Ελληνικών δυνάμεων μπορούν να ενισχύσουν αερομεταφερόμενα τμήματα τα οποία θα γεφυρώνουν τα κενά και θα προστατεύουν τα άκρα των διευρυμένων ρηγμάτων.

Το Τουρκικό επιτελείο της 1ης Στρατιάς θα βρεθεί σε πολλαπλό  δίλημα. Να αποκρούσει τον ελληνικό κυκλωτικό ελιγμό? Να προστατέψει την ελληνική προέλαση στο σημείο Τσορλού και Τεκιρνταγ? Η να αφήσει τις ελληνικές δυνάμεις να αναλάβουν τον έλεγχο των στενών?

Η είδηση επίσης ότι Ελληνικές Δυνάμεις προελαύνουν στην κεντρική Ανατολική  Θράκη θα προκαλέσει σοκ και πανικό στον πλυθησμό της Κωνσταντινούπολης, δημιουργώντας καραβάνια προσφύγων οι οποίοι θα κινούνται αντίθετα από τις ερχόμενες τουρκικές ενισχύσεις καθυστερώντας και κωλυσιεργόντας τον ανεφοδιασμό των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων.

Με τo κέντρο βάρους του 2ου Σώματος Στρατού διαλυμμένο, τον έλεγχο των Στενών σε κίνδυνο και επισφαλή και το 5 Σώμα Στρατού να αμύνεται τα νώτα του ο Αρχιστράτηγος της 1ης Τουρκικής Στρατιάς θα πρέπει να πάρει μια πολύ δύσκολη απόφαση…

Μεγάλο ρόλο στις επιχειρήσεις θα παίξει και η εγγύτητα του θεάτρου επιχειρήσεων στον υπόλοιπο Ελλαδικό Κορμό. Σε περίπτωση ενόπλης σύγκρουσης αναμένεται τόσο το αεροδρόμιο στην 113 ΠΜ όσο και το πολιτικό αεροδρόμιο στην Καβάλα να καταστούν ικανές βάσεις ανεφοδιασμού και εξόρμησης της ΠΑ. H 130 ΣΜ στη Λήμνο καθώς και η 135 ΣΜ μαζί με την 110 και ΠΜ σε Λάρισα και Αγχίαλο αποτελούν την καρδιά της ελληνικής αεράμυνας σε μικρή σχετικά απόσταση από το επιθυμητό θέατρο επιχειρήσεων.

Με μέση τυπική απόσταση 500 km η κάθε αποστολή θα μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα διάστημα μικρότερο της 1 ώρας. Η συχνότητα των αποστολών CAS, βομβαρδισμού, υποστήριξης Ηλεκτρονικού Πολέμου  και περιπολιών CAP αναμένεται να είναι έντονη κατά τη διάρκεια της μέρας. Δεν είναι τυχαίες οι 650-700 έξοδοι αεροσκαφών που επιτεύχθηκαν κατά το πρώτο τριήμερο της άσκησης Παρμενίων 13 και ενώ η ΠΑ συνέχιζε να δεσμεύει αεροσκάφη QRA (Quick Responce Aircrat) για την αντιμετώπιση παραβιάσεων του ΕΕΧ στο Αιγαίο.

Η προώθηση των συστοιχιών Patriot της 25ης, 23ης και 24ης ΜΚΒ θα προσδώσει ένα αντιαεροπορικό πέπλο κάλυψης στις φίλιες χερσαίες δυνάμεις. Οι συστοιχίες Patriot θα αναλάβουν τις εξής αποστολές:

  1. Αντιαεροπορική κάλυψη των Ελληνικών Χερσαίων Δυνάμεων. Οι συστοιχίες Patriot εφαρμόζοντας τεχνικές shoot & scoot και διενεργώντας αποστολές «Access Denial» οδηγούν την Τουρκική Αεροπορία να εκτελέσει αποτολές SEAD/DEAD οι οποίες θα ξεκινάνε από βάθος δεκάδων χιλιομέτρων μέσα στον τουρκικό εναέριο χώρο (!).
  2.  Αντιβληματική κάλυψη. Η χρήση βαλλιστικών όπλων όπως οι πύραυλοι Yildirim I και MGM-140A Atacms από την Τουρκική πλευρά θα καταστεί προβληματική.
  3. Έμμεση τόνωση του ηθικού των Ελληνικών δυνάμεων. Το γεγονός πως η προέλαση σε εχθρικό έδαφος θα γίνει έχοντας εξασφαλίσει ικανή  προστασία του αντίστοιχου εναέριου χώρου θα παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη αποφάσεων και θα ενισχύσει το επιθετικό πνεύμα στους διοικητές των μηχανοκίνητων μονάδων.

Επίλογος

Ασχέτως την υλοποίηση ή όχι του σχεδίου Βαριοπούλα ή Balyoz, η έλλειψη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε κρίσιμα ποιοτικά στοιχεία τις αφήνει εκτεθειμένες. Την προσεχή δεκαετία βέβαια η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Για την ώρα οι ΕΕΔ απολαμβάνουν μια ιδιότυπη ποιοτική υπεροχή. Ζητήματα απόκτησης πυρομαχικών 120mm και οποιοδήποτε άλλου συμπληρωματικού υλικού βρίσκονται εντός των ελληνικών δυνατοτήτων και αν υπάρχει θέληση και προγραμματισμός μπορούν να καλυφθούν τα όποια κενά. Κάλιστα τα λεφτά που επιστρέφονται από τις μίζες μπορουν να δοθούν για την απόκτηση πυρομαχικών,νέων ρουκετών MLRS κτλ.

Σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης μπορούμε να μείνουμε αγκιστρωμένοι στο ποτάμι του Εβρου δεχόμενοι ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα το ένα κύμα επίθεσης και βομβαρδισμού μετά το άλλο. Δεχόμενοι καρτερικά την μοίρα μας, μπορούμε να θυσιάσουμε χιλιάδες στρατιώτες μέχρι να επέμβη ο διεθνής παράγοντας που θα οδηγήσει σε ανεδαφικές μεσοβέζικες λύσεις (βλέπε Κύπρος) ή να δώσουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στο κέντρο ισχύος του αντιπάλου. Ένα χτύπημα που θα αποσταθεροποίησει τις αντίπαλες δυνάμεις και θα μετατρέψει τους αρχικά θύτες σε θύματα…

38 thoughts on “Το Τείχος των Ηρώων στον Έβρο

  1. Συγχαρητήρια για το άρθρο, πολύ καλή και μεθοδική δουλειά, αλλά δε μπορώ παρά να μην επισημάνω κάποια αδύναμα, κατά τη γνώμη μου πάντα, σημεία…

    – Η ανάληψη επιθετικής πρωτοβουλίας τέτοιας κλίμακος προϋποθέτει αεροπορική υπεροχή, όχι απλά ισορροπία. Για την επίτευξη αυτής, ΑΝ ποτέ επιτευχθεί και δεν πάμε σε πιο απαισιόδοξα σενάρια, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 72 ώρες, αφού μιλάμε για δύο αντιπάλους, κατ΄ουσίαν ισοδύναμους, εξίσου αποφασισμένους, με πληθώρα μέσων και βάσεων. Συνεπώς, μέχρι τότε λίγες οι πιθανότητες ανάληψης μείζονος επιθετικής πρωτοβουλίας. Υπό αυτό το πρίσμα, και οι αποστολές ΕΑΥ τίθενται υπό αμφισβήτηση, ευτυχώς έχουμε ακόμη Α7 (για πόσο ακόμη? μήπως να την ξανασκεφτόμασταν την απόσυρση…), αποστολές που είναι απαραίτητες για την επιτυχία του εγχειρήματος που προτείνεται εδώ.

    – Τα Patriot δεν δύνανται να κάνουν shoot & scout. Μπορούν να μετακινηθούν, αλλά όχι με τους ρυθμούς τάξης, βολής, μετακίνησης ώστε να θεωρηθεί shoot & scout… Επίσης καλύπτουν συγκεκριμένους τομείς κρίσιμους. Δύσκολα θα μετακινηθούν μακριά από εκεί…

    – Η 130 ΣΜ θα εξαυλωθεί από τους πυραύλους στην Ίμβρο, από τις πρώτες κιόλας ώρες μιας σύγκρουσης. Ο σκοπός τους αυτός είναι κυρίως.

    – Ακόμη και αν είχαμε Α/Μ δυνάμεις ισχυρές και επαρκείς για την ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών, δεν έχουμε τα μέσα για αυτό (ελικόπτερα σε επαρκείς αριθμούς, συστήματα ώστε να υποστηριχθούν οι δυνάμεις αυτές, ελαφρύ πυροβολικό σύγχρονο, πληθώρα αεροσκαφών, ώστε να έχουν συνεχή ΕΑΥ και ανεφοδιασμό), ούτε εμπειρία Α/Μ επιχειρήσεων τέτοιας έκτασης. Επίσης, Α/Μ δυνάμεις δεν μπορούν να αντισταθούν έναντι Μ/Κ ή T/Θ δυνάμεων επί μακρόν, αν μπορούν να το κάνουν εντελώς. Η Ανατ. Θράκη βρίθει από τέτοιες δυνάμεις, τετραγωνικής δομής κάποιες, με πληθώρα μέσων. Δεν θα μας βοηθήσει σε τίποτα ένα Market Garden… Εξάλλου οι περιορισμένες A/M δυνάμεις μας προορίζονται για ενίσχυση των νήσων και με το ζόρι επαρκούν για αυτό!

    – Ούτως η άλλως το σχέδιο είναι φιλόδοξο, αλλά δε νομίζω ότι επαρκούν οι δυνάμεις μας για 3 άξονες προέλασης/διείσδυσης. Ακόμη και έτσι όμως, προϋποθέτει την καθήλωση του εχθρού στο βόρειο τομέα, γεγονός διόλου σίγουρο με τις γνωστές αδυναμίες εύκολης ενίσχυσης… Πρέπει λοιπόν να ενισχυθεί ο βόρειος Έβρος με έργα οργάνωσης εδάφους αρτιότερα ακόμη και από την τάφρο, με έργα οπλισμένου σκυροδέματος, με σκέπαστρα, με τον κάθετο άξονα που αναγκαιεί, ώστε να μπορούν οι δυνάμεις μας να αντισταθούν επί μακρόν στα κύματα που περιγράφεις…

    Πιστεύω ότι η βασική ιδέα είναι καλή, απλά εξαιρετικά φιλόδοξη για τις δυνάμεις μας και την ισορροπία δυνάμεων γενικότερα…

    Μου αρέσει!

  2. καταρχας ειναι παρα πολυ ωραια σκεψη με πολλα πλεονεκτηματα με κυριοτερο οτι εκμεταλευεσαι την γεωγραφια, θετεις εσυ τον ΑΝΣΚ και το κεντρο βαρους. εμπεριεχει αρκετο τζογο και διαφορους συστιμικους περιορισμους

    υπαρχουν 2 «πολιτικα «προβληματα. το ελληνικο πολιτικο δυναμικο και οι κατοικουντες πληθυσμοι. για το πρωτο η επιστημη εχει σηκωσει τα ποδια ψηλα, για το δευτερο δεν περιμενω καποια παλλαϊκη αμυνα, αλλα ειμαι σιγουρος οτι δεν εχουμε δυναμεις και χρονο να δωσουμε για την φυλαξη-περιορισμο τους και φοβαμαι οτι οι επιτελεις τους εαν δουν μια ξεκαθαρη επιλογη για επιθεση σε στρατιωτικους στοχους θα αναμειχθουν μαζι τους.

    ο τζογος εγκειται στην ανεκπαιδευσια μας, στην ελλειψη διακλαδικοτητας, αυτα τα πραγματα θελουν τεχνολογια και αξιωματικους.

    Μου αρέσει!

  3. Λόγια παχιά και άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!
    Όχι δεν αντιφάσκω αλλά όταν γράφουμε ένα κείμενο πρέπει να γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα. Ναι και εγώ δεν τα ήξερα και έκατσα και τα έμαθα!
    Συγνώμη για την κριτική αλλά δεν είναι κακοπροαίρετη.
    Τα λάθη του κειμένου είναι πολλά ας σταθούμε σε μερικά:
    Να κάνεις αντεπίθεση που, πως και γιατί;
    Εδώ ξέρεις μόνο τον ΑΝΣΚ το που δηλαδή στοχεύουν οι τούρκοι και δεν αναφέρεσαι σε τίποτα άλλο. Πως θα γίνει η αντεπίθεση με ένα ανεξέλεγκτο γιουρούσι μπροστά τα άρματα πίσω το Μ113 και πιο πίσω τα φορτηγά; Η επελάση των υποψήφιων νεκρών;

    Έχω αναφερθεί πολλά χρόνια πριν βγει το σχέδιο βαριοπούλα για το που και πως θα μας χτυπήσουν οι τούρκοι στον Έβρο. Το σχέδιο είναι απλό και εύκολο να το υλοποιήσουν.
    ΑΝΣΚ δεν είναι οι κατάληψη των δυο ορεινών διαβάσεων από μάντρα λάβαρο προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μικρός Δερείος για να κόψουν στην μέση τον νομό Έβρου.
    ΑΝΣΚ είναι να μας παραπλανήσουν πρώτα με μια επίθεση στο νότιο κομμάτι του νομού Έβρου ότι δήθεν είναι η παραπλανητική επίθεση και την επόμενη μέρα ή το ίδιο βράδυ να επιτεθούν στο βόρειο κομμάτι του νομού Έβρου. Δηλαδή ότι αυτή είναι η κύρια επίθεση. Να κάνουμε το λάθος να μεταφέρουμε το μεγαλύτερο μέρος του στρατού μας προς βοράν και μετά να επιτεθούν καταλαμβάνοντας της δυο κάθετες διαβάσεις και να μας αποκλείσουν εκεί!
    http://proteus-protos.blogspot.gr/2011/05/blog-post_25.html

    Μου αρέσει!

  4. Πρέπει πέρα από ενστάσεις και διαφωνίες να συγχαρούμε νομίζω τον defencegreece που μελετά σενάριο AlphaStrike ή γρήγορου BetaStrike εν ανάγκη την ώρα που έχω βαρεθεί να διαβάζω δεκάδες αναλύσεις και σχόλια για το πώς θα στηθούμε γύρω ή μερικά χιλιόμετρα πίσω από το ποτάμι…περιμένοντας σε κάθε περίπτωση το μοιραίο. Θεωρώ το προληπτικό πλήγμα ως μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιδέα η οποία πρέπει να δουλευτεί συστηματικά. Άλλωστε κάπου είχα δει ένα σχέδιο του Μεταξά το οποίο είχε σημαντικές ομοιότητες με το συγκεκριμένο. Σε κάθε περίπτωση μια επίθεση με (βασικό) στόχο τη χερσόνησο της Καλλίπολης είναι στρατιωτικά εφικτή. Πολιτικά τώρα, άλλη ιστορία.

    Μου αρέσει!

  5. Οι διαφωνίες είναι η βάση μιας εποικοδομητικής συζήτησης !!!

    @Alfadog777
    1) Γενικότερα η γεωγραφική εγγυτητα των Ελληνικών Αεροπορικών Δυνάμεων στα θέατρα επιχειρήσεων τους εξασφαλίζει μεγαλύτερη φαινομενικά δύναμη. Από την άλλη η Τουρκική Αεροπορία είναι ανεπτυγμένη σε βάθος.
    Δες το λινκ
    http://www.globalsecurity.org/military/world/europe/airfield-tu.htm
    Αυτό τους εξασφαλίζει μεγαλύτερη διασπορά δυνάμεων αλλά απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο για να εκτελέσει πλήρης κλίμακας αεορπορικές επιχειρήσεις. Αεροπορική κυριαρχία εξασφαλίζεται και όταν επιτίθεσαι στις αεροπορικές βάσεις του Αντιπάλου! Τώρα αν η εκδήλωση της ελληνικής αντεπίθεσης γίνεται σε 32, 48 ή 73 ώρες από την έναρξη των εχθροπραξιών αυτό είναι επιλογή του Α/ΓΕΕΘΑ.

    2) Συμφωνών μαζί σου, δεν το εννοούσα με τους ρυθμους τάξης του Πυροβολικού. Θέλω να δώσω μια είκονα όμως ότι σε γενικές γράμμες θα υπάρχει αντιαεροπορική/αντιβληματική κάλυψη και ένα μέρος της θα μπορεί να μετακινηθεί.έως κάποια απόσταση.
    3) Η Ίμβρος δεν είναι μεγάλο νησί και δεν διαθέτει επαρκή αντιαεροπορική προστασία ;-). Και τα σημεία εκτόξευσης των πυραύλων WS-1 είναι συγκεκριμένα. Αν μας αιφνιδιάσουν αυτό επαφύεται σε εμάς.
    4) Οι Α/Μ δυνάμεις θα καλύψουν κάποια κενά και θα δράσουν εναντίον του αντίπαλου πεζικού. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα μείνουν ακάλυπτες. Μπορούν να πέσουν στις Ζώνες Προσγείωσης κάποια λεπτά πριν φθάσουν στην ευρύτερη περιοχή οι Ελληνικές μηχανοκίνητες δυνάμεις. Ο ρόλος τους είναι περισσότερο ενισχυτικός και όχι αυτόνομος.

    5) Συμφωνώ απόλυτα με την αμυντική οργάνωση που προτείνεις. Η Α/Τ τάφροςείναι μια αρχή. Ο 3ος άξονας επίθεσης δεν είναι απαραίτητο να συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των στρατευμάτων σου ούτε να είναι του ίδιου όγκου με τους άλλους 2. Στην περιοχή που θα δράσει στο 1ο στάδιο της επίθεσης δεν υπάρχει ικανή Τουρκική Δύναμη. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο Ελληνικό Αρματικό Δυναμικό περιλαμβάνεται και μια δεξαμενή 500 Leo1A5 και πιθανώς (αποθήκευση ?) 88 Μ60Α1/Α3 TTS. Υπόψιν, ότι ένα σημαντικό μέρος των τουρκικών δυνάμεων -ιδιαίτερα η τουρκική18η ΤΑΞ ΠΖ- είναι δεσμευμένο στην προστασία των Στενών στα Δαρδανέλια.
    @lewnidas
    H Γεωγραφία είναι από μόνη της ένας πολ/στης ισχύος 😉
    Τα πολιτικά προβλήματα λύνονται αρκεί να έχεις ικανούς πολιτικούς. Δυστηχώς σε αυτό δεν μπορώ να βοηθήσω, το πρόβλημα είναι ευρύτερο… Ο ΕΣ πάντως έχει δεσμεύσει ορισμένες δυνάμεις για την απόκρουση της 5ης φάλαγγας.
    @ΦΜΚΚ
    Θα ήθελα να το δόγμα μας κάποια στιγμή να γίνει επιθετικό-προληπτικό. Το σχέδιο του Μεταξά αφορούσε την Ανατολική Θράκη (?). Θα με ενδιέφερε αν θυμάσαι την πηγή

    ΥΓ Ευχαριστώ όλους τους συνομιλητές για τις επισημάνσεις τους

    Μου αρέσει!

  6. Φίλε μου με κάλυψες τουλάχιστον εμένα σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό… Ε, το υπόλοιπο, είναι και η αβεβαιότητα της μάχης, είναι και προσωπικές, εντελώς υποκειμενικές, απόψεις και «φοβίες». Ίσως κάνεις και καλά που είσαι φιλόδοξος, έναντι εμού του πιο συντηρητικού… Ότι χάσεις λόγω ορμητικότητας, θα το κερδίσεις πιθανόν πολλαπλά λόγω ακριβώς της ίδιας ορμητικότητας, αφού θα εχεις συνεχή αιφνιδιασμό, ταχείς ρυθμούς προελάσεως = μικρές απώλειες, ελαφρά επιμελητεία και θα αντισταθμίσεις την αριθμητική υστέρηση…

    Θα ήθελα να πω και κάτι ακόμη, φαινομενικά άσχετο, αλλά πιστεύω στο τέλος πολύ σχετικό με την κουβέντα. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία… Ναι, ο αμυνόμενος έχει πλεονεκτήματα ίσως πιο χειροπιαστά και εύκολα αντιληπτά από τα «αφηρημένα» του επιτιθέμενου, αλλά η παθητική στάση εγγυάται την ήττα, αργά ή γρήγορα, όπως γράφεις. Πολλές φορές είναι και το υπόβαθρο, μικρό ή μεγάλο, του καθενός. Εγώ π.χ., θα είμαι πάντα αμυντικός τύπος. Στο Λουτράκι έμαθα τα περί πολέμου και επιχειρήσεων από συγκεκριμένη σκοπιά… Μιλούσα με συναδέλφους τότε, διαφόρων βαθμών, των ΤΘ, και έλεγα, καλά «τρελοί» είναι? Ακόμη το λέω ενίοτε…

    Δεν είναι ούτε ο επιθετικός τύπος τρελός, ούτε ο αμυντικός δειλός και ανεπαρκής… Χρειάζονται και οι δύο για την επιτυχία. Αλλά να καταλάβουμε ότι απαιτείται συνέργεια, να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τον τρόπο σκέψης του άλλου, να συνδυάσουμε, για να έχουμε πιθανότητες να κερδίσουμε…

    Μου αρέσει το γενικό πλάνο, γιατί δίνει μια προοπτική νίκης και όχι παθητικής αντιμετώπισης και παραχώρησης της πρωτοβουλίας… Χρειάζεται δουλειά και κάποια μέσα επιπλέον (απλά μέσα, π.χ. καλύτερες επικοινωνίες) για να πετύχει… Μακάρι να επηρρεάσει την σκέψη των ιθυνόντων. Χρειάζεται όμως και η ενδελεχής επιπλέον αμυντική οργάνωση εδάφους και ο κάθετος άξονας στο Βόρειο Τομέα… Χωρίς αυτά, δε βλέπω πως θα εξοικονομηθούν οι δυνάμεις για τον επιθετικό ελιγμό… Έχουμε πέσει στη λούμπα και υποτιμούμε συνεχώς τον παλιό καλό κασμά και φτυάρι… Δεν πρέπει. Έχουν γράψει εκτενώς οι Βελισάριος και Αρματιστής επί αυτού…

    Μου αρέσει!

  7. Πάντως, φτάνουν και περισσεύουν οι βάσεις για τη δουλειά τους… Δε θα υπάρχουν αεροσκάφη στις απομακρυσμένες πιστεύω εν καιρώ επιχειρήσεων… Υπάρχει και η Dalaman, νομίζω, που δε τη βλέπω στο χάρτη στο νότο, ακριβώς όπου πρέπει για να αποκόψει Δωδεκάνησα-Κύπρο… Πιστεύω και βάσεις και αεροσκάφη έχουν όσα χρειάζονται…

    Μου αρέσει!

  8. Βάσεις έχουν
    Τα ενισχυμένα καταφύγια αεροσκαφών όμως που διαθέτει η κάθε βαση επαρκούν για το σύνολο του στόλου αεροσκαφών της Τουρκικής Αεροπορίας?
    Η Dalaman δεν είναι μέσα στο χάρτη γιατί έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα

    Μου αρέσει!

  9. Σωστό και αυτό πάλι… Πάντως η Dalaman, που είναι καινούρια, όπως πολύ σωστά επισημαίνεις, έχει και αρκετά καταφύγια από παλιότερες αεροφωτογραφίες που είχα δει σε ανύποπτο χρόνο… Τα καταφύγια μετράνε πολύ, αλλά πιο πολύ μετράει πιστεύω το πλάτος του αεροδιαδρόμου και το μήκος του μαζί με τα αντίστοιχα των βοηθητικών και οι δικοί τους νομίζω το περνάνε αυτό το τεστ… Ίσως πρέπει να συμπληρωθούν τα AFDS και ίσως μια άλλη κεφαλή στα SCALP-EG να είναι η λύση… Ο πρόγονος του νομίζω τέτοια είχε, αντί της διατρητικής BROACH…

    Μου αρέσει!

  10. Ναι η Νταλαμάν αν δεν κάνω λάθος έχει 13 καταφύγια.
    Πολύ σωστή η αναφορά σου ως προς τους αεροδιαδρόμους. Η Τουρκική Πλευρα έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα σε αυτές τις υποδομές σε βαθμό να είναι υπερπλήρης.
    Αναφέρεσαι στο βλήμα Apache με διασπορέα υποπυρομαχικών – 10 Kriss (το καθένα ζυγίζει 50 kg).
    Αρχικά ο Scalp EG είχε ονομαστεί Apache-C. Τα 2 συστήματα έχουν πολλα κοινά μέρη.
    Εξαιρετικά ενδιαφέρον όπλο. Λογικά δεν θα ήταν πρόβλημα η αλλαγή πολεμικής κεφαλής στον SCALP-EG.
    Επιλογές πολλες λοιπον 😉

    Μου αρέσει!

  11. Πολύ σωστές επισημάνσεις.
    Εξάλου και αυτός που έχει επιθετική νοοτροπία και αυτός που έχει αμυντική νοοτροπία έχουν και οι δύο δίκαιο. Από τη μία δεν μπορούμε να προελαύνουμε στην Ανατολική Θράκη και το μέτωπο στον Έβρο να καταρρέει.
    Από την άλλη δεν θα είχε νόημα να αμυνόμαστε μόνο για να αποκρούουμε τις αντίπαλες δυνάμεις ιδιαίτερα εφόσον ο αντίπαλος έχει τεράστιο απόθεμα δυνάμεων.
    Δεσμεύοντας κατάλληλες δυνάμεις για τον κάθε ρόλο και εντάσσοντας στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς και τις 2 νοοτροπίες, πετυχαίνεις ευελιξία και προσαρμοστικότητα.
    Το φτυαράκι που λες δυστηχώς δεν έχουμε μάθει να το χρησιμοποιούμε (προσωπικά ούτε εγώ). Στην πράξη σώζει ζωές.
    Θέλει πολύ δουλειά στην εκπαίδευση σε όλους τους κλάδους.
    Μια ερώτηση πιστεύεις πως ο Βόρειος Έβρος χωράει παραπάνω ελληνικές δυνάμεις?

    Μου αρέσει!

  12. Με τιμάς με την ερώτηση και μόνο… Δεν είναι η απάντηση τέτοιων ερωτήσεων εντός του βεληνεκούς μου, αλλά θα κάνω ότι μπορώ… Παρακαλώ για την κατανόηση όλων εδώ.

    Πιστεύω ότι το «χωράει» δεν είναι ζήτημα μόνο γεωμορφολογίας και έκτασης, αλλά πρωτίστως και συνάρτηση του τι θα αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις αυτές. Εάν οι Τούρκοι επιτελείς, διαχρονικά ικανοί να παραπλανούν (βλέπε Αφιόν, βλέπε Ίμια, βλέπε Βαριά) και να συγκεντρώνουν κρίσιμη μάζα εκεί που πρέπει, (την κρίσιμη μάζα την έχουν και με το παραπάνω) αποφασίσουν να κάνουν την κρούση π.χ. στην 50 που συνδέει Βορρά με Νότο και χτυπήσουν με αναλογία 6:1, 10:1, τότε θα χωράνε ή όχι περισσότερες δυνάμεις σε ακόμη πιο στενό μέτωπο? Πιο σωστά, θα επαρκούν οι υφιστάμενες?

    Εάν καταφέρει ο εχθρός να πλήξει αποφασιστικά τις Τ/Θ ταξιαρχίες ενώ βρίσκονται ακόμη επί των οδών? Εάν καταφέρουν με αεροκίνητη ενέργεια να αποκόψουν την οδό στο Δέρειο? Άρα εκτός από το έδαφος, υπάρχουν και άλλοι παράμετροι…

    Η δική μου άποψη είναι ότι οι υφιστάμενες δυνάμεις επαρκούν, ειδικά αφού δεν είμαστε Κίνα να έχουμε λαό όσο θέλουμε, ΑΛΛΑ είναι εντελώς ανεπαρκείς οι υποδομές… Από το ’23 και μετά περιμένουμε τον εχθρό σε συγκεκριμένα σημεία. Σε συγκεκριμένους πόρους στο ποτάμι, σε συγκεκριμένες παραλίες και ζώνες αεραποβάσεως/ρίψεως (πιο πρόσφατα) στα νησιά. Με το πρόσχημα της «κινητής» άμυνας, συμφερότερης έναντι άμυνας περιοχής, έχουμε παραδοθεί σε μια φοβερή ραστώνη σε ότι αφορά τις υποδομές. Έγιναν πρόσφατα κάποια σκέπαστρα, άρχισε και η τάφρος. Δεν αρκεί… Για να γίνει κινητή άμυνα σε μια περιορισμένη περιοχή, όπου δεν έχεις περιθώρια παραχώρησης εδάφους, πρέπει τουλάχιστον να εξασφαλίσεις κρίσιμες τοποθεσίες, για να αγκυρώσεις εκεί τα άκρα και τα νώτα σου, να ελιχθείς με σχετική ασφάλεια και να μην παραχωρήσεις πολλά, με κίνδυνο «να το σφυρίξουν» αιφνιδίως και να βρεθείς ελισσόμενος και χαμένος…

    Αυτό σημαίνει υποδομές. Σημαίνει προστασία Π/Β με σκέπαστρα και καλυμμένα σημεία ανεφοδιασμού, οργανωμένες τοποθεσίες αμύνης διαδοχικές για το Π/Ζ, με σκέπαστρα παθητικά/ενεργητικά, σημαίνει τομές για τα T/Θ, τομές βαθιές, όχι χώματα και δικαιολογίες… Σημαίνει τομές και για άλλα οχήματα, διασπορά… Ε, αυτά πρέπει να γίνουν, γιατί είτε λείπουν, είτε δεν επαρκούν ποσοτικά-ποιοτικά. Είναι φθηνά σχετικά, αποτελεσματικά σίγουρα, θα γίνουν από εμάς για εμάς, με σχέση κόστους-οφέλους απίστευτη…

    Κάτι που με προβληματίζει είναι η αδυναμία εύκολης ενίσχυσης του τομέα, αφού ο δρόμος είναι, πως να το πώ ευγενικά, απόλυτα και καταφανέστατα ανεπαρκής… Τουλάχιστον… Είναι γνωστός και στοχοποιημένος πολλαπλά από χρόνια, ας το παραδεχθούμε.

    Τώρα για το αν οι παραπάνω δυνάμεις θα μπορούν να ελιχθούν στο Βόρειο Έβρο, εγώ ο έφεδρος ανθ/γός θα σου πω πιστεύω ναι… Αλλά μπορεί να μην έχει χώρο για ελιγμό λόγω των υπεράριθμων δυνάμεων του εχθρού… Τότε όχι μόνο θα χωράνε, αλλά θα τις έχουμε απόλυτο αδήριτο ανάγκη… Για αυτό μήπως να σκάβαμε από τώρα, να ρίχναμε κανένα μπετό, γιατί τότε, θα είναι αργά? Είναι ο αρχαιότερος πολλαπλασιαστής ισχύος η οργάνωση εδάφους, γιατί την παραμελούμε?

    Μου αρέσει!

  13. Συγχαρητήρια για το άρθρο. Νομίζω ότι η Ελλάδα αυτό το διάστημα δεν έχει τη δυνατότητα να διεξαγάγει τέτοιας εμβέλειας μάχη. Στο άρθρο γίνεται αναφορά για προέλαση του Ελληνικού Στρατού που αυτό συνεπάγεται μέγιστη κινητοποίηση όλων των μηχανοκίνητων μέσων εναέριων και επίγειων όπως επίσης και χιλιάδων ανδρών. Στο αισιόδοξο ενδεχόμενο της επιτυχούς Ελληνικής προέλασης θα πρέπει να αναρωτηθούμε για πόσο χρονικό διάστημα θα αντέξει να κάνει προέλαση ο Ελληνικός Στρατός, δεδομένου της αναμενόμενης μεταφοράς Τουρκικών εφεδρειών στην Ανατολική Θράκη. Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο να κάνουμε το λάθος της προέλασης του Ελληνικού Στρατού το 1922 στη Μικρά Ασία με τις ολέθριες συνέπειες.
    Πιστεύω βάσει της οικονομικής ανέχειας η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει έξυπνες και εφικτές κινήσεις.
    Ο Βόρειος Έβρος θα πρέπει να μετατραπεί από το Ελληνικό Μηχανικό σε ένα δαιδαλώδες δίκτυο αντιαρματικών τάφρων με συνεχείς αλληλοκαλύψεις. μεγάλου ανοίγματος 200 μέτρων που να καθιστά δύσκολη την προσπέλαση του από τα Τουρκικά άρματα ως και αδύνατη όπως επίσης βελτίωση της οδού Αμαξάδων –Βόρειος Έβρος.
    Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα αποδεσμεύσει δυνάμεις οι οποίες θα μπορούν να
    κινηθούν στο Νότιο Έβρο για ενδεχόμενη προέλαση στην Ανατολική Θράκη.
    Πάγια τακτική των Τούρκων είναι να παρασέρνουν την Ελλάδα σε εχθροπραξίες σε περιοχές τις οποίες εκείνοι επιλέγουν με αποτέλεσμα να υπερτερούν σημαντικά τη στιγμή της κρίσης. Όπως επίσης είναι λάθος κατά τη γνώμη μου να ανοίγουμε μέτωπα εκεί που μας περιμένουν οι Τούρκοι.
    Αν κοιτάξουμε το χάρτη θα δούμε τη θέση της Ίμβρου η οποία έχει έκταση 280 τετραγωνικά χιλιόμετρα τα μισά της Λήμνου και τα ίδια περίπου με την Σαμοθράκη.
    Απέχει δε από τα 2 αυτά νησιά περίπου 12 μίλια. Βρίσκεται εγκλωβισμένη από τα 2 προαναφερθέντα νησιά που σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα χτυπήματος με αμφίβια μέσα. Φυσικά θα προηγηθούν χειρουργικά χτυπήματα από τα Ελληνικά F 16. Όπως επίσης Ελληνικά υποβρύχια στο θαλάσσιο χώρο της Ίμβρου θα εμποδίζουν τη
    μεταφορά Τουρκικών ενισχύσεων από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Η κατάληψη της Ίμβρου δεν απαιτεί την αγκίστρωση χιλιάδων ανδρών και μηχανοκίνητων μέσων που απαιτεί η Ανατολική Θράκη. Αυτό είναι ένα ανέλπιστο χτύπημα στους Τούρκους. Η δε κατάληψη της απογυμνώνει τα Νότια παράλια της Ανατολικής Θράκης όπως και της Καλλίπολης τα οποία πλέον θα είναι εύκολος στόχος του Ελληνικού Ναυτικού. Με αυτό τον τρόπο σε μια μελλοντική σύρραξη θα έχουν οι Τούρκοι να αντιμετωπίσουν 2 μέτωπα, ένα στον Έβρο και ένα στα Νότια παράλια της Ανατολικής Θράκης.

    Μου αρέσει!

  14. Δημιουργίαί ενός ακόμη μετώπου στα Νότια παράλια της Καλλίπολης.
    Πολύ ενδιαφέρον !!!

    Κοινή συνισταμένη πολλών απόψεων είναι η οχύρωση του Βορείου Έβρου. Καλύτερα να σκάψουμε εν καιρώ ειρήνης παρά εν καιρώ πολέμου που θα τρέχουμε και δεν θα φθάνουμε.

    Μου αρέσει!

  15. Ευχαριστώ για τα καλα σου σχόλια με τιμούν.Νομίζω ότι η Ελλαδα δεν μπορεί να διατηρήσει την κατάληψη μεγάλων εκτάσεων μετά απο προέλαση του Ελληνικού Στρατού.Κατέρευσε το μέτωπο της Μικράς Ασίας το 1922 όπως και η αυτοκρατορεία του Αλεξάνδρου μετά το θάνατο του.Χρειάζεται χτυπήματα κεραυνοβόλα, στοχευμένα με μεγάλη δύναμη πυρός σε σημεία ανέλπιστα για τους Τούρκους. Η ενδεχόμενη κατάληψη της Ίμβρου ανοίγει ορίζοντες από τον Εβρο εώς τα Δαρδανέλια.!!! Αλλάζουν τα δεδομένα της περιοχής….και αντε γεια Τούρκοι….

    Μου αρέσει!

  16. Δε θα επεκταθω defencegreece γιατι ξερεις πως τα εχω γραψει και στον strategy,απλα θα υπενθυμισω καποια πραγματα απο την εκει τοποθετηση.

    α)Τα Firtina μεχρι στιγμης βαρανε στο γαμο του καραγκιοζη(τεχνολογικη ανεπαρκεια ή αντιεργονομικο δεν με νοιαζει) οπως φανηκε τοσο σε ασκησεις ΠΝ απεναντι οσο και στο επεισοδειο για τα νησακια μεταξυ δυο Κορεων.
    Αυτο το κραταμε: πως το αντιπαλο πυροβολικο ειναι ισχυρο σε αριθμο αλλα μαλλον χαμηλο σε ποιοτητα.

    β)Ολη η υποθεση ειναι ο Ν.Εβρος αυτο το ξερουν και οι δικοι μας για αυτο και δεν πτωουνται ιδιαιτερα με τον Β.Εβρο.Οι Τουρκοι θα πανε σε διχοτομηση αλλα αυτο δεν πρεπει να μας αγχωσει ιδιαιτερα.Ολη η μαχη ειναι να περασουν τεθωρακισμενες και μηχανοκινητες μοναδες στην Α.Θρακη απο το Νοτο καθοτι μετα η αμυνα ειναι εξαιρετικα δυσκολη λογω ελλειψης ικανου αριθμου οχυρωσεων και επιπεδου εδαφους.

    γ)Χωρια απο τις οδους.μια διπλωματικη βοηθεια απο τη Βουλγαρια (ελευθερια κινησεως δυναμεων στα εδαφη της) θα καθιστουσε αδυνατο τον αποκλεισμο του Β.Εβρου.Μια νικη των ελληνικων δυναμεων στη Θρακη συμφερει ΚΑΙ τους Βουλγαρους που εχουν και αυτοι σοβαρα προβληματα με τους Τουρκους και τις τουρκικες μειονοτητες.

    δ)Συνεχιζω να πιστευω πως μια επιθεση στην Καλλιπολη ειναι κατι που πρεπει να σκεφτει τουλαχιστον σοβαρα ο Ελληνικος στρατος.Δε χρειαζεται να ανεβει προς τα πανω, αρκει να αποκτησει κυριαρχια επι των Στενων του Ελλησποντου,ετσι θα εμποδισει σε μεγαλο βαθμο τη μεταφορα μεσω πλοιων απο το Μαρμαρα στο μετωπο του Αιγαιου και παραλληλα θα κρατα μεγαλες μοναδες του εχθρου αγκυρωμενες καθοτι θα μπορει να διεξαγει επιδρομες και επιχειρησεις ΚΑΙ στα παραλια ΚΑΙ προς την Πολη.
    Χωρια που απο καθαρα αποψης εφοδιαστικης αλυσιδας ειναι πιο ευκολος ο ελεγχος των στενων απο το να εχεις μοναδες στο Τσορλου.

    Μου αρέσει!

  17. Είμαι τακτικός αναγνώστης σας, πάρα πολύ καλό άρθρο, όπως σοβαρά και με επιχειρήματα και τα σχόλια – απαντήσεις όλων των υπολοίπων παιδιών!!!

    Συνεχίστε την πολύ καλή δουλεία και να είστε πάντα καλά.

    Μου αρέσει!

  18. Καλό είναι να γίνει και ένα σενάριο για την περίπτωση επιχείρησης κατάληψης με αεραπόβαση 2-4 νησιών, πώς θα αποκρουσθούν και πώς θα ανακαταληφθούν.
    π.χ Άγιος Ευστράτιος, Ψαρρά, Οινούσσες, Φούρνοι, Ικαρία. Πόσες τουρκικές δυνάμεις θα απαιτούσε με μεταφορικά ελικόπτερα Blackhawk, τα οποία να πετάνε σε χαμηλό ύψος και στη συνέχεια τα νησάκια αυτά μόλις «ασφαλιστούν» να λειτουργήσουν ως τουρκικές βάσεις στο μέσο του αρχιπελάγους με αντιαεροπορικά και αντιπλοικά μέσα και επιπλέον να απιελούν απο τον Άγιο Ευστράτιο τη Λήμνο και τη Σκύρο ή τη Λέσβο απ τα μετόπισθεν, την Χίο «στη μέση» απο Ψαρρά Οινούσες και την Σάμο επίσης αποκομμένη απο Ικαρία Φούρνους.
    Πληθυσμος..Άγιος Ευστράτιος 350, Ψαρρά 450 Οινούσσες 1050 κάτοικοι, Ικαρία 8300 και Φούρνοι 1400.
    Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει μια μικρή φρουρά επάνω σε κάθε νησί της τάξης του τάγματος..δλδ 350 άτομα σε κάθε νησί, με ελάχιστο αριθμό για εφεδρεία πλην Ικαρίας ίσως…θα απαιτήσει τα επόμενα χρόνια με την παραλαβή των επιπλέον Σικόρσκι,….σε ένα και μόνο κύμα εφόδου να μεταφέρει με 60 υπαρχοντα Blackhawk συν 30 της νεας παραγγελίας στις αρχες της δεκαετείας του 2020 (τα άλλα 79 θα τα ολοκληρωσουν το 2028) συν τα Κουγκαρ γυρω στους 1200 καλά εξοπλισμένους καταδρομείς.
    Αιφνιδιαστικά, γρήγορα μπορούν να χαθούν νησιά στο Κεντρικό Αιγαίο και να αποτελέσουν μοχλοί πίεσης και τανάλιες για τα νησιά μας τα μεγαλύτερα που θα είναι ανατολικότερα σε μέγγενη. Αυτά τα πιθανά προς κατάληψη νησιάπου θα είναι αναλώσιμα, απλά για να υποβοηθηθεί η προσπάθεια για να καταληφθούν τα μεγαλύτερα και να απομονωθεί το ανατολικό απ το Κεντρικό Αιγαίο/. Βασική προϋπόθεση η καταστροφή νωρίτερα της αεροναυτικής βάσης της Σκύρου…η οποία επίσης Σκύρος λόγω μικρού αγήματος είναι επίφοβη ένεκα και της σπουδαιότητάς της στρατηγικά στο Αιγαίο.

    Μου αρέσει!

  19. Αγαπητέ Xristos
    Σε παραπέμπω αρχικά εδώ
    defencegreece.wordpress.com/2013/10/28/ασδεν-φλεγόμενος-φαέθων-στο-αιγαίο/
    Το παραπάνω είναι για την απόκρουση
    Όσον αφορά την ανακατάληψη
    Μικρή σημασία έχει αν στείλουν και 3000 Τούρκους Καταδρομείς καθώς αυτό μπορεί να λειτουργήσει υπέρ μας.
    Και εξηγούμαι. Σε τέτοια περίπτωση αιφνιδιαστικής κατάληψης η Ελληνική Πλευρά θα έχει κάθε δικαίωμα να στείλει στον πάτο του Αιγαίου τον Τουρκικό Ναυτικό Στόλο. Δυστηχώς για τους Τούρκους το σύμπλεγμα νησίδων και νησιών στο Αιγαίο ευνοεί την Ελληνική πλευρά.(Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αρχικα θεωρητικά από 4 ΤΠΚ Super Vita εξαπολύοντας 32 Exocet. Αν χρειαστούμε παραπάνω έχουμε και τα Mirage 2000 με ΑΜ-39)
    Εχοντας τον στόλο τους στην καλύτερη περίπτωση βαριά τραυματισμένο είναι θέμα χρόνου η ΠΑ σε συνεργασία με το ΠΝ να εκτελέσει τις εξής αποστολές:
    i) Αναγνώριση (Από Erieye μέχρι βατράχια της ΔΥΚ)
    ii)Ταυτοποίηση (Ιδανικά με Πηγασος ΙΙ ή ΙΙΙ)
    iii) Προσβολή με έμμεσα πυρά (από βόμβες λέιζερ μέχρι και ναυτικά πυροβόλα Oto Melara των 76mm)

    Η ΠΑ επίσης κινητοποιούμενη άμεσα μπορεί να ανακόψει το 2ερο κύμα ενίσχυσης. Τα ελικόπτερα δεν είναι και τα πιο ευέλικτα αεροπορικά μέσα ούτε και τα πιο γρήγορα.
    Αυτό σε συνδυασμό με ενέργειες τύπου καμμένης γης από τις τοπικέ φρουρές θα αφήσει τους Τούρκους Κομμάντος χωρίς νερό, πυρομαχικά και εκτεθειμένους από άποψη οχύρωσης

    Όσον αφορά την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία αν αυτή δεν κινηθεί από την αρχή εναντίον της ΠΑ (έχοντας σκοπό τον μη γενικευμένο πόλεμο αλλά την αιφνιδιαστική κατάληψη 2-4 νησιών) τότε το δίκτυο αεράμυνας της ΠΑ σε συνδυασμό με επίγειους παρεμβολείς και τα αεροσκάφη αεράμυνας θα δημιουργήσουν μια θανάσιμη παγίδα…

    Μου αρέσει!

  20. Να υποθέσω ότι με τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας έχουν στόχο να «βλέπουν» τις πυραυλάκατους τύπου πχ Σουπερ Βιττα που θα ναι αγκυστρωμένες σε κάποιο νησί και αντί να τους πλήξουμε να της πλήξουν πρώτοι;

    Μου αρέσει!

  21. Αυτό θα είναι σίγουρα μία από τις πρώτες κινήσεις των Τούρκων!
    Το ζήτημα είναι όμως πως μετωπικά θα έχουν μεγάλους «ορεινούς» όγκους γεγονός που θα μειώνει την απόσταση αποκάλυψης αλλά κυρίως την ακρίβεια του ραντάρ κατά πολύ.
    Επιπλέον, άλλο πράγμα η αναγνώριση ότι ένα πλοίο βρίσκεται εκεί και άλλο κεφάλαιο η ταυτοποίηση δλδ τι τύπος πλοίου είναι και τι οπλισμό φέρει. Με τόσο πολιτικά πλοία στην περιοχή ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες θα ήταν δύσκολο εγχείρημα να αναγνωρίσεις τι τύπος πλοίου είναι σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων.

    Υπόψιν ότι οι νέες ΤΠΚ Ρουσέν διαθέτουν πυραύλους SSM Exocet Blk 3 οι οποίοι έχουν εμβέλεια τα 180 km Από τις Κυκλάδες μπορείς να πλήξεις οποιονδήποτε στόχο θες στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο…

    Μου αρέσει!

  22. Το καλύτερο θα ήταν να έχουμε όπλα κατευθυνόμενου ηλεκτρομαγνητικού παλμού HPM.
    Και οι μάζες των αρμάτων των τούρκων θα μετατρέπονταν σε ακίνδυνα παιχνίδια.Έχουμε επιστήμονες στον στρατό.
    Επίσης ξεχάσατε τον παράγοντα μειονότητα.
    Αν τους χρησημοποιήσουν σαν δουρειο ίππο τα πράγματα θα είναι ακόμα ποιο δύσκολα.

    Μου αρέσει!

  23. Τον παράγοντα μειονότητα δεν τον ξεχνάμε. Απλά είναι κάτι που αντιμετωπίζετε με αστυνομικού τύπου μέσα.
    Πράκτορες υπάρχουν και τώρα και στις 2 μεριές της Θράκης…

    Μου αρέσει!

  24. Δεν καταλάβατε καλά defencegreece τα ματ και η αστυνομία είναι χτεσινές αντιμετωπίσεις.
    Τώρα ποια είναι οργανωμένοι.
    Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης θα ήταν του στίλ κρυπτεία και νύχτα και ομίχλη για τους ζωηρούς.
    Θα μου πείτε είναι βάρβαρα μέτρα σε μιά δημοκρατική χώρα.
    Βάρβαρά;
    Δυστηχώς η ΜΙΤ και οι πολιτικοί μόμο με τρόμο κάθονται σούζα.

    Μου αρέσει!

  25. Ακόμη και το 74 Τουρκοκυπριακοί θύλακες οι οποίοι ενισχύονταν από την Τουρκία δεν ήταν σημαντική απειλή για τις Κυπριακές δυνάμεις καθώς η δράση τους ήταν πολύ περιορισμένη.
    Το νησί τότε χάθηκε μόλις πάτησαν στο έδαφος οι ερπύστριες των Τουρκικών αρμάτων μάχης.
    Αυτά σε στρατιωτικό επίπεδο.

    Με το ίδιο σκεπτικό πρέπει να φοβούνται και οι Τούρκοι μια γενικευμένη σύρραξη και αναταραχή στα Νοτιοανατολικά τους σύνορα λόγω της Κουρδικής Μειονότητας.

    Η 1η Τουρκική Στρατιά είναι και θα παραμείνει η κύρια απειλή στην περιοχή. Ολα τα υπόλοιπα είναι για κινήσεις αντιπερισπασμού

    Μου αρέσει!

  26. Καλο το αρθρο φιλε defencegreece , χαιρομαι που εσυ και αλλοι φιλοι σχολιαστες βλεπουν θετικα την ιδεα μιας επιχειρησης στην χερσονησο της Καλλιπολης και τα Στενα εκ των μετοπισθεν, οπως τα ειχα γραψει και στο strategy reports https://strategyreports.wordpress.com/2013/10/20/birinci-ordu/)
    Επιμενω οτι το ζητουμενο στρατηγικο αποτελεσμα για τη χωρα μας σε μια απροκλητη επιθεση απο τα ανατολικα, ΠΡΕΠΕΙ να ειναι ο ταχυς τερματισμος των εχθροπραξιων με τις μικροτερες απωλειες και ει δυνατον καποια ωφελη για τις διαπραγματευσεις που θα ακολουθησουν.

    Μου αρέσει!

  27. Αγαπητέ Manolis,
    Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Χαίρομαι που συμφωνούμε.
    Κανένας όμως δεν μπορεί να βάλει όρια στην προέλαση. Αν βρουμε ευκαιρία να κάνουμε escalate-κλιμακωση σε όλη την Ανατολική Θράκη γιατί να μην το κάνουμε? Το έδαφος είναι πρόσφορο. Για εμένα στρατηγικός στόχος μας πρέπει να είναι η ταχύτερη (όχι άμεση) συντριβή του αντιπάλου. Τα υπόλοιπα έπονται με τις διαπραγματεύσεις.
    Εξάλου δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα για πχ στην Κύπρο ή σε κάποια νησιά του Αιγαίου. Αντίστοιχα και η αντίπαλη πλευρά θα θελήσει να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Το καίριο έλλειμα ήταν είναι και θα παραμένει το μέσο μεταφοράς του ΠΖ. Χωρίς ένα επαρκές ΤΟΜΑ και όχι βαρύ ΤΟΜΠ (εκτός αν αυτό το ΒΤΟΜΠ έχει υψηλό λόγο ισχύος προς βάρους μαζί με τηλεχειριζόμενο πύργο και μπορεί να ακολουθήσει τις ΤΘ ΕΜΑ) κατά την άποψή μου, η προέλαση στο εσωτερικό της Ανατολικής Θράκης ενέχει πολλούς κινδύνους. Αντίστοιχα με τα G3A3/4 θα είναι δύσκολο να πανε οι αποβιβαζόμενες ομάδες ΠΖ σε μάχη εκ του συστάδην με τον εχθρό/CQB ώστε να εκμεταλλευτούν πλήρως την θωράκιση του ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ και τα κατασταλτικά πυρά από τον βαρύ οπλισμό του.
    Επιθετικό πνεύμα, πόλεμος ελιγμών, εκπαίδευση και κατάλληλα μέσα το κλειδί της επιτυχίας

    Μου αρέσει!

  28. Eχω κανει οδικως τη νοτια διαδρομη Αλεξανδρουπολη – Κωνσταντινουπολη. Μπορω να σε διαβεβαιωσω οτι ο δρομος στο μεγαλυτερο μερος του (μεχρι λιγα χλμ πριν την Πολη)ειναι ακριβως οπως η δευτερη φωτογραφια (οχι σχεδιο) του αρθρου με τα τουρκικα Λεο-2 , με συνεχη βαθια κωλλυματα (χαντακια) παραληλλως του δρομου εως εκει που εβλεπα… Εαν υποθεσουμε οτι αυτα ειναι διαβατα απο αρματα μαχης, ειμαι σιγουρος οτι δεν ειναι προσπελασιμα απο Μ113 και τα απαραιτητα φορτηγα εφοδιασμου. Ποσα θα αποκαταστησει το φιλιο μηχανικο? Ο ιδιος ο δρομος ειναι σε μεγαλο μηκος εντελως ακαλυπτος και πληρως εκτεθειμενος σε πυρα ΠΒ ή ό,τι αλλο , απο μεγαλες αποστασεις . Οταν καποια στιγμη πλησιαζουμε την Πολη, ο δρομος περναει πλεον μεσα απο μικρες πολεις , ομως περιστοιχιζεται απο πολυωροφα κτισματα με οτι αυτο συνεπαγεται για φαλαγγες .
    Επιμενω οτι ο αντικειμενικος στοχος στοχος μιας επιθετικης αντενεργειας, πρεπει να ειναι μια βιαιη, ταχεια προελαση εως τα στενα, οχι πολυ μακρυα απο τα φιλια κεντρα εφοδιασμου, και η συντομη εκβιαση παυσης πυρος . Οποιεσδηποτε αλλες επιθετικες ενεργειες (πρεπει να) γινουν θα εχουν σκοπο μονο την αποσπαση της προσοχης του αντιπαλου απο τον κυριο στοχο. Εκτος εαν νομιζουμε οτι ο ΕΣ σημερα, ειναι ικανος να επαναλαβει τη Μικρασιατικη εκστρατεια , εστω σε μικροτερο πεδιο.

    Μου αρέσει!

  29. @manolis Φεβρουαρίου 10, 2015 στο 10:29 πμ

    Τα ἄρματα στην ἑν λόγω φωτογραφία -πληροφοριακά- εἶναι αὐστριακά,πρώην ὀλλανδικά Leopard -2NL.
    Αὐτό συνάγεται ἀπό:
    α) την βαφή (τα τουρκικά παρελήφθησαν με τρίχρωμη παραλλαγή ΝΑΤΟ)
    β) τους ὀλλανδικούς ἐκτοξευτές καπνογόνων (ἄν και μετέπειτα ἀντικαταστάθηκαν με τους γνωστούς γερμανικούς)
    γ) το φορτηγό Steyr (μᾶλλον 12Μ18),και το Pinzgauer 712M σε δεύτερο πλάνο.

    Ἡ πληροφορία για τις αὔλακες που παραθέτεις εἶναι ἐνδιαφέρουσα.
    Τέτοια τεχνητά κωλύμματα,ὅπως και τα ἀρδευτικά ἔργα,και πιθανόν και ἄλλα που δέν ὑποψιαζόμαστε,πρέπει να λαμβάνονται ὑπόψιν,γενικῶς.

    Μου αρέσει!

  30. Συγχαρητηρια φιλε Αχεροντα για την παρατηρητικοτητα σου. Ομολογω οτι δεν παρατηρησα ιδιαιτερα τη φωτο λογω της λεζαντας και κυριως διοτι απεικονιζε ακριβως αυτο που ειδα με τα ματια μου στην εν λογω διαδρομη.

    Μου αρέσει!

  31. Συγχαρητήρια για το άρθρο, είναι παρα πολύ ενδιαφέρον και δίνει αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Παρά ταύτα, αναρωτιέμαι τώρα, Άυγουστο του 2017 που δεν υπάρχει συμφωνία για τα αμερικάνικα Άμπραμς, οι Τούρκοι έφτιαξαν το δικό τους και το παράγουν σε μεγάλη κλίμακα και θα λάβουν τα F-35, πόσο έχει αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων; Με τις ελάχιστες γνώσεις που έχω μου φαίνεται πολύ ανησυχητική η κατάσταση.

    Μου αρέσει!

  32. Πολυ ενδιαφερον!
    Ισως «ελαφρα» αισιοδοξος!
    Δεν λαμβανεις υποψη το τεχνολογικο επιπεδο των αντιπαλων σχηματισμων. Εαν απο την μια εχεις Leo2/AIFV και M60T/AIFV δεν μπορεις να εμφανιστεις με Leo1/M113 οπως συμβαινει με 3 ή 4 ΜΚΤ του Δ-ΣΣ! Αυτες απεναντι σε εκεινα θα βρεθουν σε δυσκολη θεση και μαλλον θα εχουν πολλες απωλειες. Τα Μ901 ITV και τα Hummer με τα Kornet μεχρι σε ενα σημειο θα μπορεσουν να καλυψουν το ελλειμα σε ισχυ πυρος και θωρακα.
    Ειναι λογικο οτι εαν η 1η Τουρκικη Στρατια επιλεγει τον τοπο και τον χρονο εκδηλωσης μιας επιθετικης ενεργειας θα προτιμησει να «κτυπησει» στα ποιο «αδυνατα» σημεια της ελληνικης αμυνας. απο τεχνολογικη σκοπιά αυτα που εχουν τις μεγαλυτερες πιθανοτητες να δεχτουν το μεγαλυτερο «βαρος» μιας τετοιας επιθεσης ειναι οι ΜΚΤ εξοπλισμενες με το παλαιοτερο υλικο!
    Το ευρυτερο προβλημα, λοιπον, απο εκει και περα αλλαζει μορφή!
    Σαν «τροφη» για σκεψη και προβληματισμο:
    Για να εκδηλωθει μια ελληνικη αντεπιθεση σημαινει οτι οι εφεδρειες (ΤΘΤ) δεν θα εχουν εξαντληθει νωρητερα στο να κλεινουν τις «τρυπες» εκει που «ποναει» περισσοτερο. Με τα σημερινα δεδομενα, μονο 1 ΤΘΤ θα μεινει «εκτος» στην αρχικη φαση και αυτο εαν ολα πανε καλα!
    Οποτε ειναι ζητημα εαν θα η ελληνικη αντεπιθεση θα πραγματοποιηθει με περισσοτερες απο 2 ΤΞ (1 ΜΚ + 1 ΤΘ) κια αυτο θα γινει οχι αμεσα, αλλα τουλαχιστον 24 ωρες μετα την εκδηλωση της τουρκικης επιθετικης ενεργειας και αφου το μετωπο πρωτα σταθεροποιηθει.

    .+-

    Μου αρέσει!

  33. Πολύ σωστές οι απισημανσεις σου, είναι παράτολμο και σίγουρα με την υπάρχουσα δομή όχι τόσο εφικτό. Τον χρόνο όμως που γράφτηκε το άρθρο υπήρχε μια μεγάλη πιθανότητα για προμήθεια 400 Μ1Α1 Abrams. Αυτό θα δημιουργούσε μια τερατώδη δύναμη 750 αρμάτων μάχης γ γενιάς στον Έβρο. Καλώς ή κακώς 2-3 Τουρκικές ΕΜΑ με Μ60Τ/Λεο2 είναι δεσμευμένες σε Κύπρο και Συρία. Οποτε οι πιθανές τουρκικές δυνάμεις βαρέων
    αρμάτων περιορίζονται πλέον
    σε 350+ οχηματα στον Εβρο.Η ελλειψη βέβαια κάποιου σύγχρονου ΤΟΜΠ αναγνωρίζεται και στο άρθρο.Ειναι από τα μεγαλύτερα α κενά που μπορούν αν δημιουργηθούν ιδιαίτερα και στον χρόνο και Ρυθμό που μπορούν να ακολουθήσουν τα ΜΚ τάγματα επιχειρώντας με Μ113

    Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...