Επιπλέον 3 μήνες καθυστέρη στο Τουρκικό πρόγραμμα T-Loramids

Η επιλογή του συστήματος FD-2000, τίθενται εν αμφιβόλω...

Η επιλογή του συστήματος FD-2000, τίθενται εν αμφιβόλω…

Η Τουρκία έδωσε παράταση μέχρι τον Απρίλιο, με σκοπό την διενέργεια  διαπραγματεύσεωνγια την αγορά αντιαεροπορικών συστοιχιών μακρού βεληνεκούς στα πλαίσια του προγράμματος T-Loramids. Συγκεκριμένα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την ιταλο-γαλλική κοινοπραξία Eurosam για την έκδοση  Aster-30 SAMP/T και με την αμερικανική εταιρεία Raytheon για την απόκτηση συστοιχιών Patriot PAC-3. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι «προνομιακές» διαπραγματεύσεις με την αρχικώς νικήτρια εταιρεία κινέζικη εταιρεία China’s Precision Machinery Import and Export Corp. (CPMIEC) που παράγει το σύστημα FD-2000.

Η παράταση που δόθηκε έχει διάρκεια 3 μήνες και καταλητική ημερομηνία τις 30 Απριλίου. Την περίοδο αμέσως μετά αναμένεται να γίνει η επιλογή του αναδόχου. H Τουρκία μετά την αντίδραση πολλών δυτικών χωρών για την αρχική επιλογή της τον περασμένιο Σπετέμβριο «τρενάρει» τις διαπραγματεύσεις με σκοπό αφενός να πετύχει καλύτερα προσφορές και από τις 3 εταιρείες αφετέρου να αμβλύνει τις συνέπειες σε διπλωματικό επίπεδο για την απόκτηση κινέζικων αντιαεροπορικών συστοιχιών. Η κινέζικη προσφορά θεωρήθηκε η συμφερότερη οικονομικά και με την μεγαλύτερη μεταφορά τεχνολογίας.

Από το ΝΑΤΟ τέθηκε ζήτημα μη ικανότητας διασύνδεσης με βάση συμμαχικά πρότυπα. Η Τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο είναι τεχνικά εφικτό από την πλευρά της και φέρνει σαν παράδειγμα την Ελλάδα όπου ενεταξε (?) τους S-300 στο εθνικό της σύστημα αεράμυνας (IADS).

Γενικότερα όμως οι ΗΠΑ είναι επιφυλακτικές για οποιαδήποτε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, προελέυσεως Κίνας. Ο λόγος είναι η πιθανή ύπαρξη Λογισμικού Malware και Spyware που θα συγκεντρώνουν πληροφορίες από τα αντίστοιχα διασυνδεδεμένα συστήματα. Κάτι τέτοιο θα εξέθετε κρίσιμες πληροφορίες για την λειτουργία αντίστοιχων συστημάτων αν δεν  παρθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ZTE και Huawei βρίσκονται στη μαύρη λίστα και απαγορεύονται για οποιαδήποτε συναλλαγη και σύμβαση με το Αμερικανικό Δημόσιο.

 

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s