Διαβήματα Κυπριακής Κυβέρνησης για την παρενόχληση του σεισμογραφικού


Aπό τουρκική φρεγάτα παρενοχλήθηκε το νορβηγικό σεισμογραφικό πλοίο Princess, όπως υποστηρίζουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, γιατί μπήκε σε «ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας». 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, «την 1η Φεβρουαρίου 2014 στις 18.40 το υπό νορβηγική σημαία ερευνητικό πλοίο Princess, το οποίο διεξήγατε τις έρευνές του ανατολικά της νήσου Κύπρος, μπήκε σε θαλάσσια ύδατα που είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα. Έπειτα από προειδοποίηση της τουρκικής φρεγάτας Giresun, η οποία βρίσκεται στην περιοχή στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ασπίδα Μεσογείου, στις 23. 50 διασφαλίστηκε η αποχώρησή του από τα θαλάσσια ύδατα τα οποία είναι υπό τουρκική αρμοδιότητα».

Διερευνά το περιστατικό η Κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση δήλωσε στο SigmaLive, o αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βικτωρας Παπαδόπουλος, διερευνά το περιστατικό μετά απο νέα δεδομένα που προέκυψαν το πρωί απο τη νορβηγική εταιρεία, αν και προηγουμένως οι πληροφορίες που υπήρχαν, ήταν ότι δεν υπήρξε καμία παρενόχληση στην πρώτη ενημέρωση που είχε η Κυβέρνηση.

Υπ.Αμυνας: Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες καταγγελίες

Σε δηλώσεις του ο Φώτης Φωτίου, επιβεβαίωσε ότι το νορβηγικό πλοίο έχει παρενοχληθεί απο την τουρκική φρεγάτα επισημαίνοντας ότι αυτό που έχει γίνει, είναι συχνό φαινόμενο. Τόνιζε ότι εντός της ημέρας θα γίνουν όλες οι καταγγελίες που επιβάλλονται απο το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Η στρατηγική της Τουρκίας είναι μέσα απο απειλές και προκλήσεις να δημιουργεί ένταση στην περιοχή», ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου. Η καλύτερη απάντηση, είπε,  ειναι  η υλοποίηση των σχεδιασμών όσον αφορά τον ενεργειακό μας πλούτο. Ο Υπουργός έστειλε το μήνυμα ότι δεν απεμπολούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν θα δεχθούμε να σταματήσουν οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία ομπρέλλας ενεργειακής ασφάλειας.

Οι έρευνες του Μπαρμπαρός και οι πανηγυρισμοί της Τουρκίας 

Την ώρα που η Κυβέρνηση της ΚΔ προχωρεί σε διαβήματα για την παρενόχληση του νορβηγικού σεισμογραφικού πλοίου Princess που διεξάγει τρισδιάστατες έρευνες στο τεμάχιο 9 εντός της κυπριακής ΑΟΖ απο τουρκική φρεγάτα που σύμφωνα με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μπήκε σε «ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας», οι Τούρκοι πανηγυρίζουν για τις τρισδιάστατες έρευνες  ανατολικά της Κύπρου σε μια περιοχή 3,500 χιλιομέτρων που αρχίζει το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Μπάρμπαρος Χαϊρετίν Πασά, ενώ συνεχίζονται και οι έρευνες στη στεριά ανατολικά της Κύπρου, σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

Πηγή sigmalive.com

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s