Προς επίλυση το Κυπριακό (?)

Ο μήνας που διανύουμε είναι καθοριστικός για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ευελπιστεί ότι εντός του έτους θα έχουμε λύση μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τουρκική Πλευρά. Στα κοινά σημεία που συγκλίνουν οι 2 πλευρές είναι η δημιουργία διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία ιθαγένεια, μια εκπροσώπηση στο εξωτερικό, μια σημαία και μια υπόσταση.

Πέραν των διάφορων ερμηνειών που δίνει η λέξη state στα αγγλικά και πολλά ελληνικά ειδησεογραφικά το θεωρούν ως 2 μικρά κρατίδια, κάτι τέτοιο στην διεθνή ορολογία δεν είναι ορθρό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου τα κεντρικά όργανα της κυβέρνησης έχουν επαρκείς εξουσίες στις εκάστοτε πολιτείες. Από την άλλην δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει κάποιος την μη πρόβλεψη δυνατότητας κάποιου πολίτη από το νότιο τμήμα του νησιού  να κατοικήσει και εν τέλει ως δημότης να ψηφίσει στο Βόρειο Κομμάτι αν αυτό επιθυμεί.

Με λίγα λόγια τίθεται ένα σύνορο το όποίο ωφελεί μόνο την Τουρκοκυπριακή πλευρά. Από την άλλη δεν γίνεται καμία αναφορά για τους εποίκους ενώ δηλώσεις του κ.Ερογλου προέδρου του κατεχόμενου Τουρκικού τμήματος αφήνουν να εννοηθεί ότι οι έποικοι λογίζονται ως Τουρκοκύπριοι (!). Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «Κανένας έποικος δεν θα γυρίσει στην Τουρκία«.

Αν και είναι ακόμη πρόωρο ο κατοχικός στρατός αναμένεται να αποχωρήσει από το νησί χωρίς όμως να πάψει να εγγυάται η Τουρκία για τους Τουρκο-Κυπρίους. Το ζήτημα των εγγυήσεων φαίνεται να είναι αγκάθι στις 2 πλευρές καθώς δεν νοείται να δημιουργήσουμε ένα ακόμη κράτος θνησιγενές στο οποίο θα έχει επιρροή μέσω των εγγυήσεων η Τουρκία.

Δυστηχώς απουσιάζει επίσης το ζήτημα της επιστροφής των Κύπριων προσφύγων στις κατοικίες ή της αποζημίωσης τους. Τα θύματα του Αττίλα δεν διαφένεται να δικαιώνονται.

Στις 27 Φεβρουαρίου οι 2 διαπραγματευτές των 2 πλευρών Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρετ Οζερσάι θα έχουν συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους σε Αθήνα και Άγκυρα για να συνομιλήσουν με τις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα και Τουρκία.

Και στο βάθος Φυσικό Αέριο…

Ένα από τα επιχειρήματα του κ.Αναστασιάδη για εξέυρεση λύσης είναι ότι το φυσικό αέριο στο κοίτασμα Λεβιάθαν θα επιτρέψει τις 2 πλευρές να αφήσουν κάτω τις διαφορές τους και να ενοποιηθούν για το κοινό καλό των κατοίκων του νησιού. Η λύση αυτή θα συνέφερε και την Τουρκία από την οποία θα μπορούσε να περνάει αγωγός φυσικού αερίου από όπου έπειτα θα διανέμεται το ΦΑ τόσο στην Τουρκική Αγορά όσο και περιφερειακά. Ασχέτως της λύσης του κυπριακού τόσο η ισραηλινή εταιρεία Delek όσο και η αμερικανική Noble Energy συζητάνε με τη γείτονο χώρα την προοπτική αυτού του αγωγού.

Μια τέτοια προοπτική βέβαια καθιστά όμηρο της Τουρκίας την Κυπριακή Δημοκρατία (!).

Για να καθυσηχάσει το κλίμα ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας δήλωσε: «Οι συζητήσεις μεταξύ τουρκικών εταιρειών και της κοινοπραξίας που δραστηριοποιείται από πλευράς Ισραήλ αφορά ξεκάθαρα τις δύο χώρες, Ισραήλ και Τουρκία, και δεν επηρεάζει τους δικούς μας σχεδιασμούς για δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου». Παράλληλα εξέφρασε και την εξέταση άλλων εναλλακτικών όπως πλωτό τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου είτε εγκατάσταση του τερματικού υγροποίησης στην Αίγυπτο (παγωμένες διπλωματικές σχέσεις με Τουρκία) και η μεταφορά του ακόμη και μέσω αγωγού.

Πρόσθεσε:» O στρατηγικός μας στόχος παραμένει το χερσαίο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου. Όπως έχω πει και στο παρελθόν, χρειαζόμαστε για αυτό περισσότερο φυσικό αέριο. Εμείς οφείλουμε ως Υπουργείο Ενέργειας να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, έτσι εξετάζουμε την επιλογή της πλωτής μονάδα και την επιλογή αγωγού προς την Αίγυπτο. Αυτές είναι οι επιλογές μας, όμως, παραμένουμε στη στρατηγική του τερματικού και δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστούμε και να προτρέχουμε σε κάποιες αποφάσεις».

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί σιωπηλά τις εξελίξεις για την ώρα. Δεν έχει συγκληθεί ακόμη το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών παρόλες τις εκλήσεις των κομμάτων σε μια προσπάθεια αποφυγής της έντασης.

Κάποιος θα σκεφτεί το εξής απλό. Αφού η Κυπριακή Δημοκρατία μετατρέπεται σε μια ενεργειακή δύναμη γιατί να προβεί άμεσα σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και όχι όταν έχουν ήδη προχωρήσει στην εξόρυξη και φαίνονται τα πρώτα σημάδια ευημερίας ?

Ο λόγος είναι ότι οι διεθνείς εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο πιέζουν για μια λύση τώρα ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές πολιτικές «ανωμαλίες» ή διεκδικήσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την πολλών δις $ επένδυσή τους. Καθαρά ψυχρά θα σκεφτεί κάποιος  οι πετρελαικές εταιρείες πως μπορεί να έχουν και δίκαιο. Το ερώτημα όμως παραμένει μια οποιαδήποτε λύση?

Αυτή που πρέπει να εκλιπαρεί για λύση δεν είναι άλλη από την απομονωμένη Τουρκία. Αυτή που θα πρέπει να δίνει ανταλλάγματα είναι και πάλι η Τουρκία. Δεν νοείται για τα μεγάλα κοιτάσματα  Φυσικού Αερίου, η Τουρκική πλευρά να έχει λόγο ή βλέψεις. Δεν έχει ούτε το στρατιωτικό δυναμικό ούτε διπλωματικά ερείσματα.

Οποιαδήποτε υποχώρηση από τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το δίκαιο του Κυπριακού λαού αποτελεί ήττα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακολουθηθεί. Ανοίγει επίσης το δρόμο για επιπλέον επεκτατικές ορέξεις στην Άγκυρα. Τονίζουμε ότι μετά την Κύπρο σειρά έχει η Ελλάδα…

Αν απειλούν κάποιοι με διχοτόμηση σε περίπτωση μη λύσης να τους υπενθυμίσουμε ότι de facto υπάρχει διχοτόμηση εδώ και 40 χρονια στο νησί.

Υπέυθυνος για αυτό είναι ο κατοχικός Τουρκικός Στρατός και κανένας άλλος.

Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι ότι η όποια λύση θα πρέπει να περάσει από Δημοψήφισμα και από τις 2 πλευρές (Ε/Κ,Τ/Κ). Αρνητικό αποτέλεσμα θα οδηγήσει προφανώς και τη χώρα σε εκλογές και θα τερματίσει την πολιτική καριέρα του κ.Αναστασιάδη.

Το μέλλον της Κύπρου βρίσκεται στα χέρια του Κυπριακού Λαού. Το Κυπριακό οδεύει προς επίλυση για χάριν της πολιτικής σταθερότητας στην περιοχή πριν γίνει η όποια εξόρυξη. Είναι προφανές πως η ελληνική πλευρά οφείλει να απαιτήσει κάποια μίνιμουμ που εξασφαλίζουν την αυτονομία της επικείμενης ομοσπονδίας. Σε διαφορετική περίπτωση θα μιλάμε για δημιουργία τουρκικού προτεκτοράτου.

Ο φόβος ή η ελπίδα θα επικρατήσει λοιπόν ?

11 thoughts on “Προς επίλυση το Κυπριακό (?)

 1. Αν οι Κύπριοι αποδεχούν μέσω του δημοψηφίσματος αυτά που προτείνονται, τότε δεκαετίες αγώνων θα πάνε στράφι…
  Καλύτερα να μείνουν διαιρεμένοι και να πάρουν πολύ περισσότερα γκαφρά από το να τα μοιραστούν με την Τουρκία.
  Εξάλου είναι καθαρά κυπριακή ΑΟΖ, σωστά ?

  Μου αρέσει!

 2. Θα πάνε για μαλλί,με το μυαλό τους,ἀλλά θα βγούνε ὅχι κουρεμένοι,ἀλλά γδαρμένοι.
  Μαγκιά της Φυλῆς…
  Το μόνο ἐλαφρυντικό που τους ἀναγνωρίζω,εἶναι ὅτι δέν νοιώθουν την Ἑλλάδα δίπλα τους.
  Ἄλλο ὅμως αὐτό,και ἄλλο να πάς σαν ὑπνωτισμένος στο ὀρθάνοιχτο στόμα του Ἀττίλα,παραμυθιάζοντας τον εαὐτό σου.

  Μου αρέσει!

 3. Στο άρθρο το πιο σημαντικό δεν αναφέρεται……Καλά βάλατε το χάρτη της Κύπρου, αλλά σας διέφυγε η μεγάλη σημασία της νότιας ακτογραμμής…..!!!!!
  Τα νότια παράλια της ελεύθερης Κύπρου καθορίζουν την ΑΟΖ με τα πλούσια κοιτάσματα και όχι των κατεχομένων….Δυστυχώς οι Τούρκοι αυτό δεν το γνώριζαν στην εισβολή γι αυτό μετανιώνουν που δεν προέλασαν νοτιότερα!! Ο καημός όλων είναι τα νότια παράλια γι αυτό μας εκφοβίζουν…..θέλουν ένα ενιαίο κράτος για να ελέγχουν και τα νότια παράλια γιατί τώρα απλά δεν τους ανήκουν!!! Θέλουν να σταματήσουν οι Κύπριοι να είναι τα μοναδικά αφεντικά της νότιας ακτογραμμής! Καλύτερα να δημιουργηθεί ανεξάρτητο κράτος της Βορείου Κύπρου παρά η Κύπρος να πουλήσει την ανεξαρτησία της και να μετατραπεί σε συνιστώσα κοινότητα του νέου κράτους. Το δικαίωμα της ανεξαρτησίας δεν πρέπει να το πουλάς τόσο εύκολα.
  Απλά οι κολλητοί μας οι Αμερικάνοι μπλοφάρουν για μια ακόμη φορά…. Καλά περιμένει κανείς με Αναστασιάδη αξιοπρεπή λύση του Κυπριακού?? Ο άνθρωπος είπε ναι στο σχέδιο Ανάν και σεις περιμένετε δίκαιη λύση….Εντολές εκτελεί…. Πιόνι είναι…

  Μου αρέσει!

 4. Δεν μιας διαφεύγει μην ανυσηχείτε.
  Απλά έμμεσα μέσω δλδ αγωγών που περνάνε από την Τουρκία θα μπορούν να ελέγχουν τα κοιτάσματα είτε βρεθεί λύση είτε όχι. Και για αυτό το σκοπό προσεγγίζουν τις ξένες εταιρείες Noble Energy και Delek που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μειώσουν το κόστος και να βγάλουν περισσότερα κέρδη.

  ΥΓ. Πιστεύουμε στον Κυπριακό λαό που περήφανα είχε πει το ΟΧΙ στο σχέδιο ΑΝΑΝ σε ποσοστό 75% (!). Αν από το 2004 έχουν αλλάξει πολλά θα φανεί στην κάλπη

  Μου αρέσει!

 5. Μα γι αυτο θέλουν να δώσουν γρήγορα λύση στο Κυπριακό….για να ενώσουν αμέσως μετά, την Κύπρο με την Τουρκία με αγωγούς….και να καταργήσουν τον αγωγό Ισραήλ -Κύπρου-Έλλάδα-που τους καίει…..Ξέρουν πως όσο η ελεύθερη Κύπρος είναι κράτος ανεξάρτητο,και
  θα ελέγχει την ΑΟΖ της με τη νότια ακτογραμμή της.και θα αρνείται συτηματικά την ενεργειακή σύνδεση με την Τουρκία…Γι αυτό το λόγο ο Αναστασιάδης ανέλαβε την εργολαβία της …..λύσης του Κυπριακού…. Οι Κυπριοι για μια ακόμη φορά θα πρέπει αντισταθούν όχι στους Τούρκους αλλά στον Αντωνάκη στο Βαγγελάκη και στον Αναστασιάδη που λειτουργούν ως γενίτσαροι!!

  Μου αρέσει!

 6. Επι της παρούσης το κυπριακό κόμμα ΔΗΚΟ αποχωρεί από την κυβέρνηση συνεργασίας στην Κύπρο
  http://www.sigmalive.com/news/politics/104586
  Οι βουλευτές στην κυπριακή Βουλή είναι συνολικά 56.
  9 βουλευτές ανήκουν στο ΔΗΚΟ,2 στο Ευρωπαικό κόμμα και 20 στο ΔΗΣΥ (κόμμα του Αναστασιάδη). Αυτα τα 3 κόμματα σχηματίζουν την Κυπριακή κυβέρνηση
  Με την αποχώρηση από την κυβέρνηση του ΔΗΚΟ χάνεται η πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή (!)

  Μου αρέσει!

 7. Ας ελπίσουμε οι βουλευτές που αποχωρούν να μην αντικαθιστανται ταχιστα από …..εθελοντές βουλευτές άλλων κομμάτων προκειμένου να διατηρησεί την πλειοψηφία η κυβέρνηση Αναστασιάδη…Άλλωστε οι Αμερικάνοι προκειμένου να κρατήσουν τον Αναστασιάδη θα βρούν, με χρηματισμό,πολλους βουλευτες να καλύψουν τα κενά των αποχωρησάντων…..Αλλωστε με τον ιδιο τροπο κρατουν την κυβέρνηση Σαμαρα στην Ελλαδα…..Ξερουμε πως σκέφτοναι οι Αμερικανοι…

  Μου αρέσει!

 8. Το καλό και το αρνητικό είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση Αναστασιάδη θα φέρει προς δημοψηφισμα το νέο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού το οποίο αναμένουμε με αγωνία.
  Σε περίπτωση ενός ΟΧΙ, αυτό θα σημαίνει εκλογές στην Κύπρο και ίσως το τέλος (τουλάχιστον για κάποια χρόνια) της πολιτικής καριέρας του Ν.Αναστασιάδη.
  Εκτιμώ πως ο κυπριακός λαός θα πει ξανά το γενναίο ΟΧΙ.
  Σε διαφορετική περίπτωση all hell will break loose…

  Μου αρέσει!

 9. Αδέλφια,
  Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα αλλά περί αρετής!!!
  Όσο για το δημοψήφισμα,
  ΟΧΙ. Δεν παραδινόμαστε. Αν θα βγούμε, θα βγούμε πυροβολώντας

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s