Η Τουρκία υπέγραψε για 109 μεταφορικά ελικόπτερα Τ-70i

Στο πρόγραμμα προμήθειας 109 ελικοπτέρων T-70i γίνεται ευρεία χρήση εγχώρια αναπτυγμένων συστημάτων.

Στο πρόγραμμα προμήθειας 109 ελικοπτέρων T-70i γίνεται ευρεία χρήση εγχώρια αναπτυγμένων συστημάτων.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρεζντέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014 ότι υπογράφηκε η σύμβαση για την εγχώρια συμπαραγωγή 109 μεταφορικών ελικοπτέρων T-70i, αξίας 3.5 δις $. Η συμφωνία υπογράφηκε ανάμεσα στην Τουρκική Κυβέρνηση, την αμερικανική αμυντική εταιρεία Sikorsky και την τουρκική εταιρεία ΤΑΙ. Το ελικόπτερο T-70i είναι μια έκδοση του αμερικανικού ελικοπτέρου S70 της Sikorsky προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς. Συγκεκριμένα έγινε προσπάθεια να ενσωματωθούν τουρκικοί εγώριοι κατασκευαστές στην διαδιακασία παραγωγής και συναρμολόγησης. Ο υπολογιστής αποστολής, τα avionics, το σύστημα προσγείωσης καθώς και το σύστημα μετάδοσης κίνησης είναι τουρκικής προέλευσης.

Η ανακοίνωση έγινε στα πλαίσια εκδήλωσης για την παραλαβή του πρώτου ΑΣΕΠΕ Boeing-737 Wedgetail. Στο πρόγραμμα απόκτησης 4 αεροσκαφών ιπτάμενων ραντάρ συμμετέχει ως κύριος υποκατασκευαστής η ΤΑΙ η οποία έχει προηγούμενη εμπειρία από την εγχώρια συναρμολόγηση αεροσκαφών F-16. Με την συμμετοχή της και στο πρόγραμμα ελικοπτέρων εξασφαλίζεται η μακρόπνοη οικονομική της βιωσιμότητα.

Η εταιρεία ΤΑΙ θα αναλάβει την εγχώρια παραγωγή και συναρμολόγηση του ελικοπτέρου στις εγκαταστάσεις της, ενώ η εταιρεία Sikorsky θα είναι ο κύριος εργολάβος και θα παρέχει τεχνική υποστήριξη, υλικά και επίβλεψη στο όλο εγχείρημα.

Τουρκικές προθέσεις είναι η παραγωγή 600 ελικοπτέρων, τα οποία θα αφορούν κυρίως πελάτες του εξωτερικού με έμφαση σε εξαγωγές σε μουσουλμανικές χώρες. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με Σαουδική Αραβία, Πακιστάν και Κατάρ.

Η συμφωνία αναμένονταν να υπογραφεί από τον προηγούμενο Μάιο αλλά αναπάντεχες αιτίες -περιλαμβανομένης και της πολιτικής αστάθειας στην γειτονική χώρα- οδήγησαν σε καθυστέρηση.

Ένα μεγάλο μέρος του στόλου των ελικοπτέρων θα καλύψει τις ανάγκες της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής. Το υπόλοιπο θα μοιραστεί για την κάλυψη των αναγκών της Τουρκικής Αεροπορίας, Ναυτικού και Στρατού. Ένας μικρός αριθμός θα διατεθεί στο υπουργείο Εσωτερικών και τις Αστυνομικές Δυνάμεις. Από τα ελικόπτερα που θα παραλάβει ο Τουρκικός Στρατός ένα μεγάλο μέρος θα κατευθυνθεί για τον εξοπλισμό μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Είναι προφανές πως με την κίνηση αυτή οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας ευρύτερα πετυχαίνουν οικονομίες κλίμακος, ταχύτερη τεχνική υποστήριξη, κοινή εκπαίδευση και διάθεση μέσων και μικρότερο κόστος συντήρησης μακροπρόθεσμα. Επιπλέον ενισχύεται και η  τοπική αμυντική βιομηχανία όπου ένα μέρος των χρημάτων του προγράμματος θα μείνει εντός τουρκικής οικονομίας και θα επανεπενδυθεί (!).

Μέσα στο πιλοτήριο ενός ελικοπτέρου S 70 Bat κατάλληλο για αποστολές Ειδικών Επιχειρήσεων

Μέσα στο πιλοτήριο ενός ελικοπτέρου S 70 Bat κατάλληλο για αποστολές Ειδικών Επιχειρήσεων…

6 thoughts on “Η Τουρκία υπέγραψε για 109 μεταφορικά ελικόπτερα Τ-70i

 1. Speaking to IHS Janes local defence industry sources stated workshare will accordingly be split: TAI, 39%; Sikorsky, 33%; Aselsan, 17%; TEI, 8%; and Alp Aviation, 3%.

  Meanwhile, western defence industry sources in Ankara told IHS Janes they felt the deal would not work in favour of Sikorksy. «It is a skinny deal for Sikorsky that means that the US company will make very little profit. If negotiations on a project last for more than 2.5 years, as has been the case in Sikorsky deal, it would not work in favour of the seller but in favour of the buyer. The more you are on the table the more you have to give,» he claimed. However, the deal may prevent Sikorsky parent-company United Technologies from looking to divest the firm, he added.

  Μου αρέσει!

 2. Sikorsky through Turkey is trying to get in more deeply into the arabic and muslim defence market.
  Those markets are more policy oriented rather than objective based on technical or economical criteria. Turkey is the stepping stone therefore. (only exception Egypt after the fall of Morsi).

  Also to be honest Turks are very good at barter, aren’t they?

  PS. Greetings from the other side of the Aegean, Salih Guney (or whatever your real name is)

  Μου αρέσει!

 3. Έχετε δίκιο, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι.

  Αυτή η συμφωνία θα μας βοηθήσει πολύ στην ενδογενή ανάπτυξη ελικόπτερο 5 ton τάξη μας.
  Η συμφωνία που υπεγράφη το 2013 και θα ολοκληρωθεί μέσα σε 5 χρόνια.

  http://www.defensenews.com/article/20130801/DEFREG01/308010017/Turks-Set-Off-Build-Own-Helicopter

  http://www.defensenews.com/article/20140226/DEFREG01/302260038/Turkey-Seeks-Indigenous-Rotor-Production-Ability

  γεια εκεί από την Κωνσταντινούπολη

  Μου αρέσει!

 4. I am on a trip for a few days, so….
  Developing a full military project on your own is not an easy task.
  The T-70i aqcuirement program will help you gain more experience
  Also the multi-billion program would improve your credibility for possible exports
  It is a long run!

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s