Επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στην είσοδο του Πολεμικού Μουσείου κοσμεί ένα αυθεντικό αεροσκάφος F-5A "Freedom Fighter", πρωην ενταγμένο στην ΠΑ

Στην είσοδο του Πολεμικού Μουσείου κοσμεί ένα αυθεντικό αεροσκάφος F-5A «Freedom Fighter», πρωην ενταγμένο στην ΠΑ

Το περασμένο Σαββατο, 22/02/2014 κάναμε μια ιδιωτική επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το οποίο βρίσκεται επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη 4 πίσω από το πανεπιστήμιο «Μακεδονία». Το Μουσείο χωρίζεται σε επιμέρους θεματικές ενότητες και αντίστοιχους χώρους που καλύπτουν την περίοδο από την Επανάσταση του 1821 και τη δράση της Φιλικής Εταιρείας μέχρι και τον πόλεμο της Κορέας. Οι μόνιμες συλλογές που βρίσκονται στο χώρο του Μουσείου είναι οι εξής:

Σε εξαιρετική κατάσταση βρήκαμε αυθεντικά χειρόγραφα και ιδιαίτερα το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης από τον Τούρκο Διοικητή της πόλης τότε Οθωμανό Στρατηγό Χασάν Ταχσίν Πασά, στα Ελληνικά Στρατεύματα το 1912. Είδαμε αυθεντικές στολές τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικού προσωπικού όπως του ερυθρού σταυρού. Η συλλογή όπλων μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα καθώς κάλυπτε πέραν από τα υπηρετούντα όπλα στον ΕΣ και διάφορα συλλεκτικά κομμάτια όπως το πιστόλι PPK, υποπολυβόλα Stern, τυφέκια εφόδου AK-47, πιστόλια Luger και Browinng καθώς και πολεμικές αραβίδες  την εξέλιξη των οποίων μπορεί να δει κάποιος σε βάθος αιώνα (!).

Εντύπωση μας προκάλεσε η ευρεία κάλυψη της περιόδου του Β’Παγκοσμίου Πολέμου τόσο από την πλευρά της Ελλάδος όσο και από την πλευρά των κατακτητών. Η ύπαρξη επίσης στολών και εξοπλισμού των πρακτόρων των Συμμαχικών Δυνάμεων οι οποίοι έδρασαν εντός της γερμανοκρατούμενης Ελλάδος μας άφησε ένα πλατύ χαμόγελο. Εξαιρετική λεπτομερής παραουσίαση των χαρακωμάτων κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο και της χρήσης καναρινιών για να αναγνωριστεί πιθανή χρήση χημικών όπλων ώστε οι στρατιώτες να αναλάβουν τα κατάλληλα μέτρα και να φορέσουν τις αντισφυξιογόνες μάσκες.

Επιπλέον γίνεται μια παρουσίαση της μάχης των οχυρών του Ρούπελ καθώς και το δαιδαλώδες και οργανωμένο δίκτυο των οχυρών και των πέριξ οχυρωματικών έργων όπως τα δόντια του δράκου που εμπόδιζαν την προέλαση των αντίπαλων αρμάτων και τεχνητών ταφρών. Η παραλλαγή, οι εγκαταστάσεις (που περιελάμβαν από ολμοβολεία μέχρι αντιαεροπορικές θέσεις και μικρές νοσοκομειακές μονάδες) και η κάλυψη των οχυρών δίνεται με τη μορφή της τομής μιας μακέτας με λεπτομέρεια και σε μια έκταση αρκετών μέτρων.

Εξαιρετικό και το επίπεδο υποδοχής και ξενάγησης του προσωπικού του Πολεμικού Μουσείου. Ο επισκέπτης με τη συνοδεία ξεναγού περιηγείται στους χώρους του μουσείου όπου γίνεται εκτενέστατη αναφορά στα εκθέματα, στη χρονολογική σειρά, την δράση και τα κίνητρα των κύριων πρωταγωνιστών της εποχής εκείνης και την ανάλυση των γεγονότων και τον αντίκτυπο που είχαν στη διεθνή σκακιέρα. Θα χαρακτηρίζαμε την ξενάγηση ως μια βιωματική εμπειρία που ταξιδεύει τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο…

Τόσο οι περιγραφές κατά την ξενάγηση όσο και η ανάλυση των γεγονότων και το δέσιμό τους σε μια χρονολογική αλληλουχία μας ενθουσίασαν για το υψηλό επίπεδο κατάρτισης, εις βάθος γνώσης και ερμηνείας των δεδομένων. Δεν διστάμε βέβαια να προχωρήσουμε σε δύσκολες ερωτήσεις οι οποίες απαντήθηκαν με σαφήνεια και έδωσαν την δυνατότητα για ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση.

Οι ώρες λειτουργίας του Μουσείου είναι 9:00 έως 17:00 κάθε μέρα εκτός της Δευτέρας. Την Κυριακή το Μουσείο λειτουργεί από τις 9:00 έως τις 15:00. Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να δει την ιστορία της Θεσσαλονίκης να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του (!).

ΥΓ. Θα θέλαμε να δώσουμε τις ευχαριστίες μας στον Στρατιώτη κ.Τζήκα για την θερμή υποδοχή στην είσοδο του Μουσείου και στον Ναύτη κ.Τσαλή για την επαγγελματική ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου όσο και στα υπαίθρια εκθέματα.

3 thoughts on “Επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 1. .« Θα χαρακτηρίζαμε την ξενάγηση ως μια βιωματική εμπειρία που ταξιδεύει τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο…»
  Με την ἐπαναφορά στο σήμερα,ὅμως,παίρνεις μία γερή κρυάδα…

  Μου αρέσει!

 2. Δέν ξέρω ἄν τότε εἴχαμε στρατηγική,πάντως ψυχή και κότσια εἴχαμε.
  Και το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά,εἴχε κατά το δυνατόν προετοιμάσει την Χώρα και ὑλικῶς,ἑνὼ και οἱ ἰταμότητες του Μουσσολίνι,ἀντί να τρομοκρατήσουν τους Ἕλληνες,τους εἴχαν γαλβανίσει.
  Ἐκείνες οἱ σκηνές με τους γελαστούς ἐπιστράτους της 28ης Ὁκτωβρίου του ΄40,διηγοῦνται τόμους ἀπό μόνες τους.

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s