Η Ελλάδα αδυνατεί να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην Ουκρανία

Ο Έλληνας Υπ.Εξ σε συνάντηση με τον μεταβατικό Πρόεδρο της Ουκρανίας Αλεξαντρ Τουρτσίνοφ

Ο Έλληνας Υπ.Εξ σε συνάντηση με τον μεταβατικό Πρόεδρο της Ουκρανίας Αλεξαντρ Τουρτσίνοφ

Τις τελευταίες μέρες με την κρίση στην Ουκρανία τέθηκαν μια σειρά ζητημάτων για τα ελληνικά συμφέροντα της ομογένειας στη χώρα. Μετά την άνοδο των νεοναζί  στην εξουσία μια σειρά νομοθετικών μέτρων εγκρίθηκαν από τη νέα κυβέρνηση που βάζουν στο περιθώριο τις μειονότητες. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η απαγόρευση των γλωσσών Η ελληνική ομογένεια στην Ουκρανία είναι μικρή μεν αλλά ιδιαίτερα συμπαγης και αριθμεί περί τις 100.000 πολίτες.

Το μεγαλύτερο ποσοστό κατοικεί κοντά την πόλη Μαριούπολη στα ανατολικά της χώρας αν και πολλοί ομογενείς που δραστηριοποιούνται με το εμπόριο, έχουν ενεργή δραστηριότητα και στις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας ακόμη και εκεί που έχει ισχυρή παρουσία το ακροδεξιό κόμμα Svoboda. Κάτω από την κάλυψη του ρωσόφωνου τμήματος έχουν προστατευτεί μέχρι στιγμής βιαιότητες και έκτροπα. Δεν έχουν λείψει όμως οι απειλές από αγνώστους τόσο κατά των περιουσιών τους όσο και κατά της ίδιας τους της ζωής.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την νέα κυβέρνηση αφορούν ενδεικτικά την απαγόρευση των μειονοτήτων να χρησιμοποιούν και να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα και την αποποινικοποίηση της ναζιστικής προπαγάνδας. Ταυτόχρονα ναζιστές πολιτικοί κάλεσαν τον Ουκρανικό Λαό για μια «καθαρή» Ουκρανία. Καταλαβαίνει ο καθένα προς τα που οδηγούνται τα γεγονότα. Η Ουκρανία μετατρέπεται γρήγορα σε ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης με τη Ρωσία που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διχοτόμηση της χώρας.Αν και ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική το ψυχροπολεμικό κλίμα ήρθε για να μείνει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία. Η Γερμανία παρόλο που συνδράμει στην όλη προσπάθεια εγκαθίδρυσης των νεοναζί στην εξουσία προσπαθεί να διατηρήσει μια ελάχιστη ισορροπία στις σχέσεις της με τη Ρωσία λόγω των πολύ ισχυρών εμπορικών δεσμών που συνδέουν τις 2 χώρες.

Η Ελλάδα προεδρεύουσα της ΕΕ συναντήθηκε μέσω της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου τόσο με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας όσο και με τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας. Δυστηχώς στη συνάντηση με τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξαντρ Τουρτσίνοφ δεν αναφέρθηκαν καθόλου στα ζητήματα της ελληνικής ομογένειας παρά μόνο σε οικονομικά θέματα και στο πως η Ελλάδα μπορεί να παράσχει τεχνογνωσία σε μια σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αναφέρθηκαν επίσης εκτενώς στην Ευρωπαική πορεία της Ουκρανίας και στην δρομολόγηση ακόμη και τώρα ενεργείων ώστε να επιτευχθεί συμφωνία εμπορίου και σύνδεσης με την ΕΕ (!).

Καθώς η χώρα μας έχει την προεδρία της ΕΕ κατανοούμε ότι οφείλει να εκπροσωπεί και τα συμφέροντα των Ευρωπαικών χωρών. Παρόλαυτα αδυνατούμε να κατανοήσουμε πως τα συμφέροντα και η προστασία της Ελληνικής Ομογένειας εξαιρείται. Η χώρα μας πρέπει να πάψει να είναι νεροκουβαλητής Ξένων Συμφερόντων. Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν έκανε ούτε μια κίνηση να υπενθυμίσει σε όλους την ελληνική παρουσία στην περιοχή. Περίπου 100.000 ελληνικές ψυχές βρίσκονται εκεί και ούτε μια προειδοποίηση. Αντίθετα τόσο εκπρόσωποι της Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Ρωσίας αντέδρασαν έντονα με διαβήματα στην προσπάθεια καταπάτησης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων τους.

Στα ελληνικά ΜΜΕ δόθηκε ρεσιτάλ παραπληροφόρησης από κυβερνητικά στελέχη και «τυχαίους» ουκρανούς πολίτες που θέλησαν να περάσουν το μύνημα ότι οι ακροδεξιοί δεν κυβερνούν την Ουκρανία. Βέβαια έρχονται σε αντίθεση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας εκεί οι οποίοι ήρθαν σε επικοινωνία με Έλληνες Δημοσιογραφους αναφέροντας τις απειλές και το κλίμα τρομοκρατίας που υπάρχει από τους νεοναζί.

Απειλές για τη ζωή της δέχεται η Ελληνίδα αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Κριμαίας. Τη Μαριούπολη επισκέφθηκε ο Ευ. Βενιζέλος και εν συνεχεία μετέβη στο Κίεβο.

Φαίνεται ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τα βρήκε όλα καλά και δεν συντρέχει λόγος ανυσηχίας. Μάλλον είδε κάτι που εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν βλέπουμε

Γιατί η Ελλάδα δεν αντιδράει? Λόγω τακτικής ή μήπως συνενοχής ? Η Ελληνική Κυβέρνηση παρόλες τις κατά καιρούς αναφορές της σε λέξεις όπως πατρίδα, ομογένεια, έθνος, ενότητα και άλλες παρόμοιες αγνοούν ότι αν οι δηλώσεις δεν συνοδεύονται από πράξεις είναι λόγια του αέρα. Όσοι δεν πιστεύουν στη χώρα που πρεσβεύουν καλό να ξεκουμπιστούν από την καρέκλα. Φαιδρά άτομα που από τη μια λένε ότι κάνουν ότι μπορούν για τη Ελλάδα και απο την άλλη συμμαχούν και αναγνωρίζουν αυτούς που στρέφονται ενάντια στην Ελληνική Ομογένεια.

Μπροστά στο φάντασμα του ναζισμού που κάνει ξανά την εμφάνιση του στην Ευρώπη, δεν μπορεί να υπάρξει αναγνώριση. Έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις οικουμενικές αξίες που πρεσβεύει ο Ελληνισμός που είναι Ελευθερία, Ισότητα, Ανεξιθρησκεία, Δημοκρατία…

http://www.youtube.com/watch?v=sVOpQCNhHl4

5 thoughts on “Η Ελλάδα αδυνατεί να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην Ουκρανία

 1. Μην απορείτε για την συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτικών τις τελευταίες δεκαετίες….Εξηγήσιμη είναι…..Πριν αναλάβουν την εξουσία στην Ελλάδα, πάντα πηγαίνουν στις Η.Π.Α. για να πάρουν τα guide lines της Ουάσιγκτον!!! Αφού λοιπόν προσκυνήσουν και περάσουν επιτυχώς όλες τις δοκιμασίες πίστης που θα τους υποβάλλουν οι Αμερικάνοι …..γίνονται πρωθυπουργοί…Μεγαλύτερη απόδειξη είναι ο Τσίπρας!! Ο επόμενος πρωθυπουργός!!! Εγώ δεν θα αναφερθώ στον Βαγγελάκη, ούτε θα τον κακίσω όπως κάνετε εσείς….Όταν συνειδητοποιήσετε πως όλοι αυτοί είναι μαριονέτες, δεν θα ασχολείστε πλέον με αυτούς αλλά με τους ιθύνοντες που δεν είναι άλλοι από τους Αμερικάνους…… Εγώ λοιπόν θα απευθυνθώ στους Αμερικάνους και θα τους προτείνω μια λύση στο θέμα της Ουκρανίας γιατί τα βρίσκουν μπαστούνια από τους Ρώσους και τους Κινέζους……Ας εφαρμόσουν στην Ουκρανία ,το σύστημα της διζωνικής –δικοινωτικής ομοσπονδίας που θέλουν να καθιερώσουν στην Κύπρο αφού το θεωρούν τόσο επιτυχημένο….…..μπορούν μάλιστα να στείλουν τον Αναστασιάδη και τον Αντωνάκη στην Ουκρανία για να πείσουν τις 2 αντίπαλες πλευρές για το πόσο θετικό είναι το σχέδιο αυτό………..!!!

  Μου αρέσει!

 2. Ρε defencegreece πας καλα; Ποια συμφεροντα στην Ουκρανια; Εδω η Ελλαδα δεν μπορει να προστατεψει τα συμφεροντα της στην Ελλαδα, για ποια Ουκρανια μιλαμε τωρα!

  Μου αρέσει!

 3. @Filip
  H απορία μου είναι κυρίως ρητορική (!)
  Παρόλαυτα θα συνεχίσουμε να απαιτούμε από την ελληνική πολιτικη ηγεσία να προστατεύει τα ελληνικα συμφέροντα ακόμα και αν έχει κάνει συμφωνία με το διάβολο.
  @Πατε καλά
  Είναι άλλο πράγμα να βοηθάς μια συμμαχική χώρα και άλλο να βοηθάς αυτούς που στρέφονται ευθέως εναντίον σου. Και όχι μόνον εναντίον της ομογένειας. Και εξηγούμαι .
  Πίσω από την εμμονή για τον έλεγχο της Ουκρανίας τόσο το 2006 όσο και τώρα «κρύβονται» (στα φανερά παρεμβαίνουν) ορισμένοι «φιλάνθρωποι» όπως ο κ. Σόρος. Ο συγκεκριμένος «κύριος» είναι από τους κύριους υποστηρικτές της FYROM και του δικαιώματός της στην ονομασία. Ο συγκεκριμένος «κύριος» επίσης χρηματοδοτεί μια από τις πιο γνωστές νεανικές οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη.

  ΥΓ. Η ελληνική κυβέρνηση περνάει την λεπτή κόκκινη γραμμή. Η απάθεια και η ηττοπάθεια για εμάς τους απλούς πολίτες έχει τα όριά της.

  Μου αρέσει!

 4. dg,ἡ «ελληνική κυβέρνηση» δέν μπορεί να διακρίνει λεπτές κόκκινες γραμμές.
  Κινείται ἀπό το 2009 (ἡ ἴδια κυβέρνηση εἶναι,ἄς μήν γελιόμαστε),σε μία ἀπέραντη κόκκινη περιοχή.

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s