Κίνα: Μετατροπή σε νο1 Υπερδύναμη στον Κυβερνοπόλεμο και την Κυβερνοκατασκοπεία (!)

Ο πρόεδρος της Κίνας κ. Xi Jinping κάλεσε την προηγούμενη Πέμπτη αξιωματούχους στην χώρα του να συνδράμουν ώστε να μετατραπεί η Κίνα τα επόμενα χρόνια σε Υπερδύναμη στα ζητήματα του Κυβερνοπολέμου. «Πρέπει να γίνου προσπάθεις ώστε να μετατραπεί η χώρα μας σε υπερδύναμη στον Κυβερνοπόλεμο», ανέφερε. Το διάγγελμα έγινε στα πλαίσια εκδήλωσης για την ασφάλεια στον Internet. H Δήλωση αυτή έγινε γνωστή στον τύπο αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση του γκρουπ εργασίας .

Ο πρόεδρος Xi είναι μέλος της αρχηγικής ομάδας του γκρουπ και τόνισε την σημασία της ασφάλειας του Διαδικτύου και τον στρατηγικό ρόλο που αυτή έχει. Τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγες οι αναφορές ιδιαίτερα στον αμερικανικό τύπο για κυβερνοεπιθέσεις και κλοπές βιομηχανικών μυστικών που σκιαγραφούν την κινέζικη πλευρά. Με βάση εκτιμήσεις της αμερικανικής πλευράς η Κίνα έχει εκπαιδεύσει και στρατολογήσει ένα δίκτυο μερικών χιλιάδων ειδικών σε ζητήματα κυβερνοπολέμου τους οποίους τους έχει οργανώσει στα πλαίσια μιας στρατιωτικής μονάδας. Η ομάδα αυτή εκτελεί συντονισμένες επιχειρήσεις κυβερνοπολέμου με σκοπό όχι μόνο την απόκτηση στρατιωτικών πληροφοριών αλλά και βιομηχανικών μυστικών ακόμη και από εταιρείες που δεν έχουν άμεση σχέση με την αμυντική βιομηχανία. Έχουν παρατηρηθεί μεγάλης κλίμακας συντονισμένες κυβερνοεπιθέσεις  που θυμίζουν δράση και τακτικές στρατιωτικών ομάδων.

Δεν είναι τυχαία η δυσφορία της αμερικανικής πλευράς για κλοπή σχεδίων που αφορούσαν μαχητικά αεροσκάφη F/A-18, μεταφορικά ελικόπτερα CV-22 Osprey όπως και λογισμικό του διακλαδικού μαχητικού F-35 JSF. Η αμερικανική πλευρά δεν κατάφερε ποτέ τις να αποδείξει την πηγή της συγκεκριμένης επίθεσης με πολλούς συμβούλους του Προέδρου Ομπάμα να κατονομάζουν την Κίνα.

Βέβαια με βάση τον πρόεδρο της Κίνας τον κ. Xi Jinping  έχουν υπάρξει πολλές αναφορές για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον στόχων σε κινέζικο έδαφος τόσο σε κυβερνητικούς στόχους όσο και σε διεθνείς εταιρείες πληροφορικής που δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα στο Πεκίνο.

Η ύπαρξη επίσης του Δικτύου παρακολούθησης στο οποίο έχει αναφερθεί ο πρώην πράκτορας της NSA, Edward Snowden θορύβησε την Κινέζικη πλευρά. Επιπλέον η ανάκριση και οι πληροφορίες που διοχέτευσε ο Snowden ανέδειξαν το βάθος και την έκταση της διείσδυσης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στην παρακολούθηση Ξένων Ηγετών ακόμα και αυτών που χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένες συσκευές επικοινωνίας.

Οι ικανότητες κυβερνοπολέμου και συλλογής πληροφοριών από διαδικτυακές πηγές επιτρέπουν την σχεδόν σε πραγματικό χρόνο απόκτηση πληροφοριών, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει την λήψη αποφάσεων από την κινέζικη κυβέρνηση….

One thought on “Κίνα: Μετατροπή σε νο1 Υπερδύναμη στον Κυβερνοπόλεμο και την Κυβερνοκατασκοπεία (!)

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s