Συμφωνία για παραλαβή των υποβρυχίων (!)

Το υποβρύχιο U-214 Παπανικολής αναμένεται πολύ σύντομα να επιχειρεί μαζί με τα υπόλοιπα αδερφά υποβρύχια στο Αιγαίο

Το υποβρύχιο U-214 Παπανικολής αναμένεται πολύ σύντομα να επιχειρεί μαζί με τα υπόλοιπα αδερφά υποβρύχια στο Αιγαίο

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον επιχειρηματία Ίσκαντερ Σάφα και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι 2 πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για την ολοκλήρωση των εργασιών και την παραλαβή των 3 υπο κατασκευή υποβρυχίων U-214 και ενός εκσυγχρονισμένου U-209 AIP. Το σημαντικότερο μέρος της συμφωνίας είναι ότι τα υποβρύχια αυτά περιλαμβάνονται στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου το οποίο μαζί με υπερεργολάβους και το υπάρχον προσωπικό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αναλαμβάνει να ολοκληρώσει τις εργασίες και να εκτελέσει τις τελικές θαλάσσιες δοκιμές αποδοχής. Κλιμάκιο του ΠΝ θα βοηθήσει για την ολοκήρωση των δοκιμών και επιμέρους τροποποιήσεις.

Ακολουθεί η δήλωση του Υπουργού Εθνικής Δημ.Αβραμόπουλου:

«Τα τέσσερα Υ/Β του Πολεμικού μας Ναυτικού «ΠΙΠΙΝΟΣ», «ΜΑΤΡΩΖΟΣ», «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» και «ΩΚΕΑΝΟΣ», που έχουν κατασκευαστεί στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, περιέρχονται από σήμερα στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Μετά από συμφωνία με τα ΕΝΑΕ, το Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνει με τους υπεργολάβους και τους εργαζόμενους, των οποίων η απασχόληση διασφαλίζεται πλήρως, την ολοκλήρωση των εργασιών που απομένουν και των δοκιμών θαλάσσης, προκειμένου να ενταχθούν στο στόλο μας.

Τίθεται έτσι οριστικά τέρμα σε μια πολυετή περιπέτεια, διασφαλίζοντας πλήρως τα χρήματα του ελληνικού δημοσίου που υπάρχουν διαθέσιμα στον προϋπολογισμό του Υπουργείου μας για την ολοκλήρωση των εργασιών των Υποβρυχίων, αναβαθμίζοντας και ενισχύοντας έτσι την άμυνα της χώρας.

 Μετά την επιτυχή, για το Ελληνικό Δημόσιο, επίλυση του εξαιρετικά δύσκολου προβλήματος των Υποβρυχίων από το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Ανάπτυξης θα συνεχίσει, ως αρμόδιο πλέον Υπουργείο, την προσπάθεια συνολικής επίλυσης του προβλήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Για το αποτέλεσμα αυτό, έχει ενημερωθεί ο κ. Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει εξ αρχής παρακολουθήσει τον όλο χειρισμό του θέματος.

Την ερχόμενη εβδομάδα, θα γίνει ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας και Εξοπλισμών της Βουλής».

Με τον τρόπο αυτό επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλάνιζε την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΠΝ και διασφαλίζεται η ποιοτική υπεροχή για αρκετά χρόνια στο Αιγαίο. Μαζί με το υποβρύχιο S-120 Παπανικολής τα συνολικά 5 υποβρύχια (εξοπλισμένα με σύστημα αναερόβιας πρόωσης AIP) αναμένεται να εξοπλιστούν εκτός των άλλων και με νέες τορπίλλες και υποβρύχιους πυραύλους UGM-84 Harpoon αποτελώντας έτσι μια αόρατη απειλή για τον όποιο επίδοξο εισβολέα. Το ΠΝ  διασφαλίζει ξανά την πρωτοκαθεδρία του όχι μόνο έναντι της Τουρκίας αλλά και σε σχέση με οποιοδήποτε ναυτική δύναμη στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Το γεγονός επίσης ότι εξασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας για όσο χρονικό διάστημα εκτελεσθούν οι εργασίες είναι μια μικρή ανάσα για τους εργαζομένους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά που εδώ και 2 χρόνια παραμένουν απλήρωτοι.

Υπάρχει μέσα από διαρροές στον τύπο και διαπραγμάτευση ανάμεσα την κυβέρνηση, τον Ισκαντερ Σάφα και την τρόικα για την επίλυση του συνολικού προβλήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Εικάζεται ότι θα επιχειρηθεί να πεισθεί η τρόικα να άρει τον περιορισμό μη εξαγωγής οπλικών συστημάτων σε τρίτες χώρες.

Βέβαια για του λόγου το αληθές το νομικό αυτό πρόβλημα θα μπορούσε να παρακαμφθεί αν μεσάζοντας κάθε φορά είναι το ΠΝ το οποίο θα παραλάμβανε οποιαδήποτε ναυτική μονάδα κατασκευάζονταν και θα την μεταπωλούσε στην επιθυμητή ξένη χώρα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ποιος θα έδινε τα αρχικά χρήματα για το πρόγραμμα κατασκευής και αν ο πελάτης είναι διατεθειμένος να ρισκάρει την όποια αβεβαιότητα και νομική εμπλοκή που θα προκύψει.

Είναι η πρώτη καλή είδηση πάντως μετά από καιρό για το ΠΝ και σίγουρα θα υπάρχει και συνέχεια…

3 thoughts on “Συμφωνία για παραλαβή των υποβρυχίων (!)

 1. Ο Χοντρος παντως πρεπει να περασει μια εξεταστικη για το μπουρδελο που εκανε. Οσο για τα υποβρυχια, καιρος ηταν γιατι αυτα θελουν ηδη κανα διχρονο μεχρι να ενσωματωθουν στο ΠΝ.

  Μου αρέσει!

 2. Μακάρι αυτές οι ανακοινώσεις να είναι αληθείς και να μην υποκρύπτουν από πίσω νέους συμβιβασμούς ή νέες υποχωρήσεις. Ας είμαστε λίγο επιφυλακτικοί, γιατί οι πολιτικοί μας, δεν μας έχουν μάθει να διαχειρίζονται πάντα με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά δίκαια. Μην ξεχνάμε τα Leopard που δεν είχαν βλήματα ή τα τυφλά F-16….Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά να προνόησαν να παραγγείλουν …..τορπίλες….!!!

  Έλληνες πολιτικοί ……πάτε καλα??. Σίγουρα , όχι!! Κάποιοι Έλληνες πολίτες, με τις κομματικές επιλογές που κάνετε ….πάτε καλά?? Σίγουρα όχι!!
  Οπότε……πάτε καλά???…. για το ψυχίατρο σε κόβω γιατί το πρόβλημα στο μυαλό είναι αθεράπευτο!!

  Μου αρέσει!

 3. Για το θέμα των τορπιλλών, εντός έτους δεν αναμένεται κάποια κίνηση.
  Πάντως τα προς απόκτηση υποβρύχια είναι συμβατά τόσο με τις ήδη υπηρετούντες τορπίλλες SST4/SUT όσο και με τα υποβρύχια εκτοξευόμενα βλήματα UGM-84 Harpoon. Τουλάχιστον θα δουλευουν έστω και με όχι τελευταίας γενιάς τορπίλλες
  Μετά την απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου για 13 μονάδες οροφή υποβρυχίων για πολλα χρόνια το ΠΝ θα μπορεί να καλύψει όχι μόνο το Αιγαίο αλλά και την ελληνική ΑΟΖ μέχρι και την Κύπρο.
  Τώρα για τους Έλληνες πολιτικούς και πολίτες ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του…

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s