Yπογραφή Τεχνικής Διευθέτησης μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας για κοινό «έλεγχο» του εναερίου χώρου

Ο Διοικητής Αεροπορικών Δυνάμεων  της Βουλγαρίας Konstantin Popof υπογράφει μαζί με τον Α/ΓΕΑ Ευάγγελο Τουρνά την συμφωνία συνεργασίας

Ο Διοικητής Αεροπορικών Δυνάμεων της Βουλγαρίας Konstantin Popof υπογράφει μαζί με τον Α/ΓΕΑ Ευάγγελο Τουρνά την συμφωνία συνεργασίας (Πηγή Haf.gr)

Την Τρίτη 18 Μαρτίου 2014, υπεγράφη Τεχνική Διευθέτηση [Technical Arrangement (ΤΑ)], μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά και τον Διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων της Βουλγαρίας, Υποπτέραρχο Konstantin Popof.

Η εν λόγω Τεχνική Διευθέτηση αφορά στον καθορισμό των αναγκαίων μέσων καθώς και στις διαδικασίες εκτέλεσης Διασυνοριακών Επιχειρήσεων για Εναέρια Αστυνόμευση (Cross Border Operations for Air Policing) του Εναέριου Χώρου των δύο κρατών.

Με τον τρόπο αυτό τα 2 κράτη θα μοιράζονται πληροφορίες για αεροπορικής αστυνόμευσης, θέτωντας το πρώτο βήμα για κοινές επιχειρήσεις και διαρκή συνεργασία. Η συνεργασία θα επεκταθεί και σε εκπαιδευτικές δράσεις όπως και σε ανταλλαγή υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Οι 2 χώρες μπορούν με αυτόν τον τρόπο να χρησιμοποιούν από κοινού τα μέσα που διαθέτουν για τον ίδιο σκοπό. Η αστυνόμευση του εναέριου χώρου από άγνωστες απειλές γίνεται ολοένα και πιο σημαντική ενόψει περιστατικών αεροπειρατίας ή αλλαγής πορείας πτήσης. Η ενεργή εμπλοκή των 2 χωρών σε αθλητικά και πολιτιστικά ευρωπαικά γεγονότα μπορεί να τις καταστήσει στόχους τρομοκρατικών επιθέσεων. Επακολούθως η στενότερη συνεργασία σε αυτό το θέμα βελτιώνει τόσο τον χρόνο απόκρισης όσο και την πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες.

Δίνεται έτσι  μια ευκαιρία για περισσότερη εκπαίδευση σε διαδικασίες και ορολογίες της σταδιακά «δυτικοποιημένης» Βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας. Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία μαστίζεται από ελλείψεις υλικού και χαμηλές διαθεσιμότητες. Τα μόνα αξιόμαχα αεροσκάφη της είναι 18 εκσυγχονισμένα Mig-29 (από τα οποία 4 διθέσια). Η αξιοποίηση των πληροφοριών που θα λαμβάνονται από τον Βουλγαρικό εναέριο χώρο μπορεί να αξιοποιηθούν και σαν ένα επιπλέον μέσο έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση που κάποιοι θελήσουν να προκαλέσουν για τους δικούς τους λόγους ένα ξαφνικό θερμό επεισόδιο ή κάποια τρομοκρατική ενέργεια εις βάρος της χώρας μας…

ΥΓ. Είναι επίσης μια ευκαιρία και για τους Έλληνες πιλότους για κοινές επιχειρήσεις με τα βουλγαρικά Mig-29 και πολλές φωτογραφίες….

10 thoughts on “Yπογραφή Τεχνικής Διευθέτησης μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας για κοινό «έλεγχο» του εναερίου χώρου

  1. Ξαφνικά να προκύψει συνεργασία στον τομέα των Πολεμικών Αεροποριών Ελλάδας- Βουλγαρίας μετά από Ελληνική πρωτοβουλία??? Λίγο κουφό…..Δηλαδή θέλαμε να αποκτήσουμε εμπειρία στα mig??? Μήπως οι Αμερικάνοι θέλουν να σφίξουν κ άλλο τη θηλεία στον Πούτιν?? Ενεργοποίησαν την αεροπορία της Πολωνίας, πήραν με το μέρος τους την Ρουμανία, η Τουρκική Αεροπορία είναι πάντα στη διάθεση τους, το κενό της Βουλγάρικης Αεροπορίας μήπως αποφάσισαν να το καλύψουν με την παρουσία της Ελληνικής?? Και αυτοί οι άγνωστοι στόχοι δεν είναι παρά τα Ρωσικά Mig που θα πρέπει η Ελληνική Αεροπορία να τα αναχαιτίζει εντός του Βουλγαρικού FIR???

    Μου αρέσει!

  2. Η κοινη αστυνομευση,πλεον των σκηνικων αεροπειρατιας ειναι και βολικη για περιπτωσεις με δραπετες,φυγαδες,εμπορους ναρκωτικων κοκ οπου ενα ελικοπτερο δεν θα εχει προβλημα να ψαξει και στις 2 μεριες των συνορων διχως πολλα πολλα.

    Μου αρέσει!

  3. @Filip
    Αγαπητε δεν νομίζω να υπάρχει ρεαλιστική περίπτωση να πληγεί η Βουλγαρία από την Ρωσία στο άμεσο μέλλον. Κινήσεις λεονταρισμού με παραβιάσεις εναερίου χώρου μπορεί ανέκαθεν να κάνει ο οποιοσδήποτε. Τεχνικά επίσης οι βάσεις της ΠΑ σε καιρό ειρήνης είναι πολύ μακριά από το όποιο θερμό Βουλγαρο-Ρωσικό επεισόδιο βορειοανατολικά της χώρας. Μέχρι να σηκωθούν τα ελληνικά μαχητικά το όποιο περιστατικό θα έχει λήξει.

    @Πάτε καλά
    Κάτι τέτοιο θα μας βοηθούσε να πιάσουμε κακοποιούς τύπου Ιλιρ Κούπα. Αποτελεί όμως αρμοδιότητα της ελληνικής αστυνομίας. Βέβαια η 31 ΜΕΕΔ CSAR με ελικόπτερα Puma μπορεί να αναλάβει πιο αποτελεσματικά την όποια δύσκολη αποστολή.

    Μου αρέσει!

  4. Μήπως υποχρεωθεί κάποιος αριθμός F-16 να σταθμεύει στο αεροδρόμιο της Φιλιππούπολης?? Έστω για λόγους εντυπώσεων???Από την μία άσκηση πίεσης στον Πόυτιν και από την άλλη απόδειξη έμπρακτης υποτέλειας στους Αμερικανούς??

    Μου αρέσει!

  5. Για κάτι τέτοιο θα απαιτηθεί ξεχωριστή συμφωνία στην οποία θα πρέπει να καλύπτονται και τα έξοδα της ελληνικής αποστολής. (Ακόμη και μέσω νατοικων κονδυλίων)
    ΥΓ. Ή μπορεί τα εναπομείναντα F-16 Block 30 να δοθούν σε φιλική τιμή στην γειτονική χώρα η οποία ψάχνει εναγωνίως ΝΜΑ με τη συντήρηση να γίνεται στην ΕΑΒ και τα ανταλλακτικά να τα προμηθεύει η Locheed Martin. Και έτσι όλοι θα ήταν ευχαριστημένοι…

    Μου αρέσει!

  6. Aν υποθέσουμε ότι υπάρχει στρατηγικό κενό στον Βουλγαρικό εναέριο χώρο που ενδιαφέρονται οι ΗΠΑ (και πολύ περισσότερο η Βουλγαρία) να καλύψουν, δεδομένου του επιπέδου της Βουλγαρικής ΠΑ αλλά και του ΝΑΤΟικού δόγματος περί κάλυψης των κενών από την πλησιέστερη ΝΑΤΟική δύναμη, τότε, με τίποτε δεν θα έπρεπε να αφεθεί η ευκαιρία για την Ελλάδα και την ΠΑ να αποκτήσει ένα τέτοιο αμυντικό βάθος στα βόρεια σύνορα της Χώρας.

    Διαφορετικά ο επόμενος στην σειρά δεν είναι άλλος από την Τουρκία!!! Θα σας θυμίσω ότι στην κρίση του 87 η πρώτη κίνηση του τότε ΥπΕξ (Παπούλιας) ήταν ενα αυθημερόν ταξίδι στον Ζίβκοφ για να διασφαλίσει

    1. ότι ο Βουλγαρικός εναέριος χώρος θα ήταν κλειστός για διελεύσεις τουρκικών αεροσκαφών, 2. ότι σε περίπτωση παρατήρησης κινήσεων θα ενημερώνονταν η Ελλάς έγκαιρα και 3. τυχόν χρήση των «παρυφών» του Βουλγαρικού εναερίου χώρου από την ΠΑ δεν θα προκαλούσε τίποτε περισσότερο από τυπικές διαμαρτυρίες.

    Και τα πήρε και τα τρία! Το να ρίξουμε τώρα τη Βουλγαρία στην αγκαλιά της Τουρκίας μέσω ΝΑΤΟ θα ήταν αυτοκτονία!!! Όσο για την Ρωσσία, το τελευταίο που την ενδιαφέρει είναι να κάνει τσαμπουκάδες εις βάρος της Βουλγαρίας…Όπως βέβαια είναι και το τελευταίο που φοβάται (αν φοβάται κάτι με την Αμερική στο Ουκρανικό καναβάτσο…)

    Μου αρέσει!

  7. Και να συμπληρώσω κάτι. Η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ τον Αύγουστο του 1974 από την τότε πολιτική ηγεσία, που προκάλεσε παραλήρημα ενθουσιασμού στις μάζες, είχε ένα ολέθριο αποτέλεσμα. Έως τότε, κάθε πλούς Σοβιετικού πολεμικού πλοίου στο Αιγαίο παρηκολουθείτο από Ελληνικό πολεμικό πλοίο, ως ΝΑΤΟική επιτήρηση.

    Με την αποχώρηση ο ρόλος αυτός ανετέθη στην Τουρκία. Εμείς βέβαια, προκειμένου να αφήσουμε την Τουρκία μόνη σε αυτόν τον ρόλο, στέλναμε και δικό μας πλοίο, αλλά χωρίς ΝΑΤΟικό (άρα διεθνή) ρόλο. Με την επανένταξη στο στρατιωτικό σκέλος, για την οποία η Τουρκία έθεσε δικούς της όρους, η ΝΑΤΟική εντολή εδίδετο πλέον ΚΑΙ στην Ελλάδα. Αλλά η Τουρκία δεν έπαψε ποτέ πλέον να λαμβάνει και αυτή την ίδια εντολή, με αποτέλεσμα να επιτύχει ένα καίριο βήμα προς την συγκυριαρχία στο Αιγαίο και μάλιστα με διεθνή εντολή, παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως Χώρα ήσσονος αξιοπιστίας έναντι των συμμάχων και των συμμαχικών της υποχρεώσεων…

    Αντίθετα, η ανάληψη ενεργού ρόλου, από την ΠΑ, στην Βόρρεια γείτονα, σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερες συνεργασίες στον αμυντικό αεροπορικό χώρο και, στην ΚΑΙ από βορράν επιτήρηση της Τουρκίας. Υπάρχει αντίρρηση στην χρησιμότητα του να βάλει «πόδι» η ΠΑ στον Εύξεινο; Ή στο να αντιτάξει η Ελλάς στο υπό της Τουρκίας επιδιωκόμενο «Βόρρειο μουσουλμανικό τόξο» έναν «Ορθόδοξο αεροπορικό (και γιατί όχι αργότερα και ναυτικό) άξονα» Αθηνών-Σόφιας στα πλαίσια «βεβαίως» της ΝΑΤΟικής «συνεργασίας» (για να μην υπάρχουν και πολλές πολλές βάσιμες τουρκικές αντιρρήσεις) Ιδιώς όταν το ψευδοκράτος των Σκοπίων παίζει όσο πιό δυνατά μπορεί το τουρκικό «χαρτί» έναντι της Ελλάδος και η Αλβανία παίρνει πίσω την υπογραφή της (για την ΑΟΖ) στο πρώτο τουρκικό νεύμα;;;

    Μου αρέσει!

  8. Η μουσουλμανική μειονότητα στην «ομόδοξη» Βουλγαρία αποτελεί πονοκέφαλο για την χώρα. Υπάρχει εξόφθαλμη προσπάθεια πολιτικής χειραγώγησης της μειονότητας από την Άγκυρα . Για αυτό το λόγο Σόφια και Αθήνα βρίσκονται αναπόφευκτα σε μια ιδιότυπη συμμαχία.
    Η έγκαιρη προειδοποίηση που εξασφαλίζει αυτή η κίνηση αξίζει το όποιο κόστος. (Με την προυπόθεση να μην καταλήξουμε σε ένα ακραίο σενάριο σε αναχαιτίσεις ρωσικών αεροσκαφών). Θέλει να κρατήσουμε λεπτές ισορροπίες.
    Από την άλλη το πάτημα στον Εύξεινο Πόντο θα μπορούσε υπο προυποθέσεις να αποβεί χρήσιμο σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής….

    Μου αρέσει!

  9. Κανεις δεν διαφωνει με την ενδεχόμενη συνεργασία με τη Βουλγαρική Αεροπορία. Θα χαιρόμασταν όλοι περισσότερο όμως αν η ενέργεια αυτή ήταν καθαρά πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στα πλαίσια μιας μεταξύ τους συνεργασίας…και όχι πρόταση των Αμερικανών, προκειμένου να ενισχύσουν την Νότια πτέρυγα τους, κοινώς τα δικά τους συμφέροντα!!!
    Διότι πόλύ καλά ξέρουμε στο ενδεχόμενο που προκύξει κρίση και θελήσει να κάνει η Ελλάδα χρήση του εναεριου χώρου της Βουλγαρίας, οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι θα μας το απογορεύσουν!!!!Το λέω για να μην κάνουμε όνειραααα!!!!

    Μου αρέσει!

  10. Χαααα ναι δεν χρειάζεται να το διατυμπανίσουμε βέβαια.
    Όπως και να έχει θέλει πολιτική ηγεσία με @@

    Ηδη η Βουλγαρία διατυμπάνισε ότι δεν αναγνωρίζει το καθεστώς της Κριμαίας.
    Αμα δούμε κάποτε αναχαίτηση ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από ελληνικό F-16 θα είχε ενδιαφέρον η εξαγωγή των όποιων τεχνικών
    συμπερασμάτων

    Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...