Αβέβαιο το μέλλον του Grippen στην Ελβετία

Το μέλλον του ελβετικού Gripen E/F θα κριθεί στις 18 Μαιου μέσω δημοψηφίσματος

Το μέλλον του ελβετικού Gripen E/F θα κριθεί στις 18 Μαιου μέσω δημοψηφίσματος

Παρόλες τι προτάσεις της Ελβετικής κυβέρνησης για την εύρεση κονδυλίων για την απόκτηση των νέων Gripen και τις υπογραφές βιομηχανικής συνεργασίας αξίας 41.4 εκ $ ανάμεσα στην ελβετική RUAG και τη σουηδική Saab, την τελική απόφαση για την υλοποίηση του προγράμματος θα την λάβουν οι Ελβετοί πολίτες στα πλαίσια ενός δημοψηφίσματος που είναι προγραμματισμένο να γίνει στα μέσα Μαίου.

Με βάση τα πρώτα exit poll 2 μήνες πριν την ψηφοφορία οι Ελβετοί πολίτες σε ποσοστό 62% δεν επιθυμούν την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών.

Ο λόγος είναι ότι για την υλοποίηση του προγράμματος θα υπάρξουν μειώσεις στα κονδύλια για την εκπαίδευση και σε κοινωνικές παροχές κάτι που τα χαμηλότερα και μεσαία στρώματα της κοινωνίας δεν επιθυμούν. Την ίδια μέρα επίσης θα διεξαχθεί ταυτόχρονα και δεύτερο δημοψήφισμα για την καθιέρωση κατώτατου μισθού που θα φθάνει τα 3280 Ευρώ. Προφανώς η συγκεκριμένη μέρα θα διακατέχεται από μια πιο κοινωνική ματιά και πολύ πιθανόν τα μεσαία στρώματα της Ελβετικής Κοινωνίας να επιλέξουν διαφορετικά από ότι προτείνεται από την κυβέρνηση για το μέλλον του Gripen. Σε περίπτωση επικράτησης του ΟΧΙ είναι πιθανόν η ελβετική κυβέρνηση να βρει διαφορετικες πηγές χρηματοδότητησης ή διαφορετικούς τρόπους απόκτησης όπως η επιλογή της μίσθωσης που θα εξασφαλίσει πολύ μικρότερο κόστος.

Στην συμφωνία που υπογράφηκε στις 4 Μαρτίου από τη Saab και την Ελβετική RUAG προβλέπεται η σχεδίαση και κατασκευή από τη δεύτερη σταθμών ανάρτησης οπλισμού για το νέο JAS-39E Gripen. Η συμφωνία αυτή είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου βιομηχανικής συνεργασίας το οποίο επιστρέφει μέρος της αξίας της σύμβασης με την μορφή υποκατασκευαστικού έργου και βιομηχανικών επενδύσεων.

Συνολικά με βάση το πρόγραμμα προμήθειας θααποκτηθούν 22 νέα αεροσκάφη JAS-39E Gripen τα οποία θα στοιχίσουν συνολικά στις Ελβετικές Ένοπλες Δυνάμεις περίπου 3,4 δις $. Ένα κρίσιμο κριτήριο επιλογής του αεροσκάφους είναι το πολύ χαμηλό κόστος λειτουργίας του που φθάνει τις 4.000 $ ανά ώρα πτήσης. Επιπλέον ο κινητήρας GE F414 των Gripen έχει πολλά κοινά μέρη και ίδια φιλοσοφία σχεδίασης και συντήρησης με τον κινητήρα GE F404/RB12s που φορούν τα ελβετικά μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 Hornet, γεγονός που θα επιτρέψει ακόμη μεγαλύτερη οικονομία κλίμακος.

One thought on “Αβέβαιο το μέλλον του Grippen στην Ελβετία

  1. Μετα το στραπατσο που σε αεροπλανο που εγινε αεροπειρατια καθοδον προς τη Γενευη, οι Ελβετοι ζητησανε απο τους Γαλλους να αναλαβουν την επιτηρηση, λογικα θα βαλανε μυαλο και θα αγορασανε τα αεροσκαφη.

    Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s