Νέα ευκαιρία για τον στόλο F-16 της ΠΑ (?)

Μεταχειρισμένα μαχητικά όπως το εικονιζόμενο F-16 CJ της USAF είναι πολύ πιθανόν να αποδεσμευτούν για εξαγωγή λόγω περικοπών (Πηγή airlines.net)

Μεταχειρισμένα μαχητικά όπως το εικονιζόμενο F-16 CJ της USAF είναι πολύ πιθανόν να αποδεσμευτούν για εξαγωγή λόγω περικοπών (Πηγή airlines.net)

Στα πλαίσια των περικοπών του αμερικανικού αμυντικού προυπολογισμού αποφασίστηκε αρχικώς η απόσυρση διάφορων τύπων αεροσκαφών μεταξύ των οποίων, ολόκληρος ο στόλος μαχητικών εγγύς αεροπορικής υποστήριξης A-10 και ο στόλος ιπτάμενων τάνκερ KC-10. Παρόλο που οι συγκεκριμένες περικοπές δεν χαροποιούν την Aμερικανική Aεροπορία (USAF) θεωρούνται απαραίτητες ώστε να συνεχίσει να χρηματοδοτείται το πρόγραμμα  F-35 Joint Strike Fighter,  καθώς και να υπάρξουν εκείνα τα απαραίτητα κονδύλια εκσυγχρονισμού των 187 αεροσκαφών εναέριας υπεροχής F-22A Raptor. Εξετάζεται εναλλακτικά η απόσυρση περίπου 350 από τα 1018 μαχητικών αεροσκαφών F-16, είτε η απόσυρση 66 υπερηχητικών βομβαρδιστικών B-1B Lancer.

Στελέχη της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας όμως θεωρούν ότι ο στόλος μαχητικών αεροσκαφών A-10 είναι ακόμη πρώιμο να αντικατασταθεί καθώς κανένα υπάρχον ή μελλοντικό μαχητικό αεροσκάφος δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές των αποστολών CAS. To μεγάλο οπλικό φορτίο που μεταφέρει το A-10, η χαμηλή ταχύτητα πτήσης και η πολύ στιβαρή του κατασκευή που το προστατεύει από ΑΑ πυρά είναι τα κρίσιμα χαρακτηριστικά που του επιτρέπουν σε μια έξοδο να καταστρέψει έναν πολύ μεγάλο αριθμό χερσαίων στόχων. Επίσης το gatling πυροβόλο του GAU-8/A των 30 mm αποδεικνύεται τόσο ισχυρό και θανάσιμο ακόμη και κατά εχθρικών αρμάτων μάχης.

Tόσο η μείωση κατά 350 του στόλου των αμερικανικών F-16 όσο και η ολοκληρωτική απόσυρση των 66 υπερηχητικών βομβαρδιστικών B-1B Lancer θα προκαλέσουν μεγάλα κενά στις ικανότητες της USAF. Πολύ πιθανόν η USAF να επιλέξει μικτή μείωση αεροσκαφών ώστε να μην απωλέσει πλήρως κάποια δυνατότητά της. Σε περίπτωση απόσυρσης των F-16 δημιουργείται μια μεγάλη δεξαμενη μεταχειρισμένων αεροσκαφών τα οποία θα προορίζονται για εξαγωγικούς πελάτες.

Καθώς η πλειοψηφία των μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ είναι διάφορα Block παραγωγής F-16 θεωρούμε ότι με λίγα χρήματα μπορούν να καλυφθούν τα κενά απόσυρσης των μαχητικών αεροσκαφών A-7 και F-4 τα οποία μέσα στην επόμενη δεκαετία θα πάψουν να υπάρχουν. Επίσης είναι και μια πολύ καλή ευκαιρία εύρεσης ανταλλακτικών και απαρτιών σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτή της προμήθειας μέσω της μητρικής εταιρείας Locheed Martin. Μένει να δούμε ποια Block παραγωγής πιθανόν να αποδεσμευτούν και ποια θα είναι η προτεινόμενη τιμή πώλησης.

Θα υπάρξει βέβαια μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των υπαρχόντων χώρων χρηστών όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ν.Κορέα και η Ταιβάν οι οποίες προσπαθούν να ενισχύσουν την αεράμυνά τους. Η στρατηγική θέση της χώρας μας από την άλλη και η ύπαρξη υδρογοναθράκων στις θάλασσες της μεγαλώνουν την γεωπολιτική αξία που έχει η χώρα μας. Σε περίπτωση που αμερικανικές εταιρείες ενέργειας όπως η Noble Energy αναλάβουν την εξόρυξη των ελληνικών κοιτασμάτων, αναμένεται να δούμε και κάποιας μορφής ενίσχυσης σε πολεμικό υλικό από την USAF για την διασφάλισή των συμφερόντων τους.

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s