Μίσθωση F-16 από την πολεμική αεροπορία της Ν.Κορέας (ROKAF) ?

Έως και 60 μεταχειρισμένα αμερικανικά μαχητικά F-16 σχεδιάζει να μισθώσει η Ν.Κορέα

Έως και 60 μεταχειρισμένα αμερικανικά μαχητικά F-16 σχεδιάζει να μισθώσει η Ν.Κορέα

Ανώτατα στρατιωτικά στελέχη στην Πολεμική Αεροπορία της Ν.Κορέας (ROKAF) εκφράζουν ανοιχτά την άποψη για εξέταση και άλλων εναλλακτικών λύσεων μέχρι την έλευση του ΝΜΑ, το οποίο όπως φαίνετα θα είναι το F-35. Μια πρόταση που έπεσε στο τραπέζι είναι η ενοικίαση έναντι χαμηλού τιμήματος από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία (USAF) έως και 3 μοιρών μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλού ρόλου F-16. Τα 60 αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθεί το κενό των 160 F-4 και F-5 που θα αποσυρθούν μαζικά μέχρι το 2019. Θα δημιουργηθεί έτσι ένα μεγάλο κενό μέχρι και την έλευση των 60 ΝΜΑ τα οποία λόγω των αυξημένων δυνατοτήτων τους και της τεχνολογίας Stealth που θα χρησιμοποιούν θα μπορούν να πετύχουν το ίδιο επιδιωκόμενο καταστρεπτικό αποτέλεσμα έναντιον στόχων μέσα στη Β.Κορέα.

Λόγω οικονομικών καθυστερήσεων η έναρξη παραδόσεων του προγράμματος ΝΜΑ θα ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2017. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν πως απαιτούνται τουλάχιστον 1-2 χρόνια για την αποτελεσματική επιχειρησιακή αξιοποίηση ενός νέου τύπου αεροσκαφών. Ιδιαίτερα το F-35 μέσω του data-fusion από πολλούς αισθητήρες και της τεχνολογίας Stealth απαιτεί διαφορετικές τακτικές και εκπαίδευση για τους μελλοντικούς του πιλότους.

Επιπλέον το πρόγραμμα KF-X για την εγχώρια παραγωγή και σχεδίαση ενός ελαφρύ μαχητικού αεροσκάφους όπως το F-16, έχει μετατεθεί για το μέλλον με ελάχιστη έναρξη παραδόσεων μετά το 2023. Ακόμη και αυτή η χρονολογία φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξη αν κρίνουμε από τις αντίστοιχες προσπάθειες άλλων χωρών.

Οι όποιες καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του F-35 JSF θα έχουν ως επακόλουθο είτε την συνολική καθυστέρηση των παραδόσεων είτε την παραλαβή μαχητικών αεροσκαφών που δεν πληρούν τις προδιαγραφές της ROKAF και θα απαιτηθούν μελλοντικές τροποποιήσεις ή αναβαθμίσεις. Σε αυτήν την περίπτωση είναι αβέβαιο πότε θα λυθούν τα τεχνικά προβλήματα. Ιδιαίτερα το λογισμικό του αεροσκάφους και ιδιαίτερα η διασύνδεση όλων των αισθητήρων παρουσιάζουν επι της παρούσης μεγάλες καθυστερήσεις. Αυτή η αβεβαιότητα θα έχει αντίκτυπο στην συνολική ικανότητα άμυνας των Νοτιοκορεατών.

Η ενοικίαση πρόσθετων αεροσκαφών F-16 από τα αποθέματα της USAF θα επιτρέψει την άμεση ένταξη σε υπηρεσία, την αξιοποίηση της ήδη υπάρχουσας δομής εκπαίδευσης, την κοινή χρήση όπλων και ατρακτιδίων καθώς και την επίτευξη μεγαλύτερης οικονομίας κλίμακος με τον υπάρχων αεροπορικό στόλο των F-16 της ROKAF.

Συμφωνα με το Ινστιτούτο Αμυντικής Ανάλυσης (KIDA) της Ν.Κορέας η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον ένας στόλος από 430 μαχητικά αεροσκάφη για την επαρκή αντιμετώπιση του κινδύνου της Β.Κορέας. Ιδιαίτερα η δυνατότητα της ROKAF για εναέρια επικράτηση πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο και η απαίτηση για αεροπορικά χτυπήματα σε μεγάλο βάθος προυποθέτουν έναν μεγάλο στόλο αεροσκαφών. Ο στόχος των 430 αεροσκαφών ακόμη και με την παραλαβή των 60 ΝΜΑ θα υπολείπεται σχεδόν 100 αεροσκαφών το 2019. Το κενό αυτό σε περίπτωση που δεν καλυφθεί θα έχει σημαντικές επιπτώσεις.

Η μίσθωση μαχητικών αεροσκαφών παλαιότερα ήταν αδιανόητη. Οι παρκόσμιες ισορροπίες δεν επέτρεπαν την οποιαδήποτε έλλειψη κρίσιμων οπλικών συστημάτων. Με την πτώση όμως της Σοβιετικής Ένωσης άρχισε να ξεθωριάζει η πιθανότητα γενικευμένης σύγκρουσης σε πολλά μέτωπα αντιπαράθεσης ανά τον κόσμο. Ένας ακόμη παράγοντας είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση που εξαναγκάζει σε στρατιωτικούς μηχανισμούς όπως οι ΗΠΑ σε δραστικές περικοπές στον αμυντικό τους προυπολογισμό.

Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας ( Νέα ευκαιρία για τον στόλο F-16 της ΠΑ (?) )  εξετάζεται η μαζική απόσυρση έως 350 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της USAF για την εξεύρεση οικονομικών πόρων για την διατήρηση ενός μέρους του στόλου των πολύτιμων αεροσκαφών εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (CAS) A-10 Warthog. Τα τελευταία δεν παύουν να εκτελούν το 80% του συγκεκριμένου τύπου επιχειρήσεων και να είναι αξιόπιστα και αποτελεσματικά. Χαίρουν επίσης ιδιαίτερης εκτίμησης από τους πιλότους της USAF.

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s