Πως θα σας φαινόταν η ζωή σε μια Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη ?

Deutschland uber alles?

Deutschland uber alles?

Καθώς τα χρόνια περνάνε και η πολιτική των μνημονίων ήρθε για να μείνει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης, σιγά σιγά διαμορφώνεται ένα το σκηνικό μιας νέας Αθηναικής Συμμαχίας ή καλύτερα Ηγεμονίας. Η Ευρωπαική Ένωση μετατρέπεται σε μια ομοσπονδία κρατών με κοινούς στόχους και κοινή εξωτερική πολιτική. Και με χώρα ηγέτη την Γερμανία…

Τα εθνικά συμφέροντα παραμερίζονται για χάριν της συλλογικής προσπάθειας και η ενιαία αγορά των 500 εκατομμυρίων πολιτών εξασφαλίζει την οικονομική βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος. Το ενιαίο νόμισμα γίνεται μοχλός ανάπτυξης  για τις βιομηχανίες των χωρών οι οποίες εκμεταλλευόμενες την υψηλή του ισοτιμία αγοράζουν φθηνές πρώτες ύλες από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Αυστηροί κανονισμοί ελέγχου και πιστοποίησης εγκρίνονται ώστε να εξασφαλιστεί το ευρωπαικό μονοπώλιο εντός της ΕΕ. Παρόλο που επενδυτές από Ρωσία και Κίνα είναι καλοδεχούμενοι, για πολιτικούς λόγους δεν αφήνεται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ελεύθερη αγορά πλέον έχει κανόνες…

Οι κανόνες αυτοί καθορίζονται πλέον όχι με βάση τις δημοκρατικές αξίες αλλά κυρίως μέσω της πολιτικής μόχλευσης και των διαπραγματεύσεων. Οι μικρές και αδύναμες χώρες  μετατρέπονται σταδιακά σε προτεκτοράτα των ισχυρότερων. Η προσπάθεια των ηγεμονικών χωρών να καταστρέψουν την παραγωγική βάση των υπόλοιπων χωρών επιτυγχάνεται μέσω της διαρροής εγκεφάλων ή όπως είναι γνωστό «brain drain» και μέσω επιθετικών εξαγορών από ομίλους γίγαντες. Η ανεπάρκεια των τραπεζικών συστημάτων μικρών χωρών όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλά , να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του σκληρού νομίσματος τα οδηγεί στην χρεοκοπία. Σχέδια διάσωσης που από καιρό έχουν ετοιμαστεί μπαίνουν αμέσως σε εφαρμογή. Για πολλούς αυτη η κρίση μετατρέπεται σε ευκαιρία να εξαγοράσουν έναντι πινακίου φακής όχι ολόκληρες εταιρείες αλλά ολόκληρες οικονομίες χωρών. Με τον τρόπο αυτό αποκτάνε τον έλεγχο σε μια ολοένα και μεγαλύτερη αγορά και σε εκατομμύρια πολιτών.

Μετά από χρόνια λιτότητας και ακραίων αντιλαικών μέτρων δημιουργείται μια νέα μεσαία τάξη χαμηλά αμοιβόμενη και υψηλά ειδικευόμενη της οποίας τα εργασιακά δικαιώματα δεν υπάρχουν. Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ακραίας εξαθλίωσης του πλυθησμού εγκαθιδρύεται το μέτρο της ελάχιστης σύνταξης και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ολόκληρες γενιές ανθρώπων θα πρέπει να ανταγωνιστούν σκληρά μεταξύ τους για να καταφέρουν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Αξιοπρέπεια που τα προηγούμενα χρόνια θεωρούνταν δεδομένη…

Σε μια προσπάθεια «φιλανθρωπικής» χείρας βοηθείας οι πλούσιες χώρες του Βορρά συγκεντρώνουν τους καλύτερα ειδικευόμενους και άρτια εκπαιδευμένους πολίτες των υπολοίπων χωρών. Καθώς η αγορά είναι ελεύθερη οι εταιρείες με σχετικά μικρό κόστος καταφέρνουν να συγκεντρώσουν την αφρόκρεμα της επιστημονικής κοινότητας της ΕΕ. Η καινοτομία και η έρευνα είναι τα στοιχεία κλειδιά για μια ολοένα πιο απαιτητική αγορά. Το Ευρωπαικό Όνειρο πλέον σχηματίζεται και αντικατοπτρίζεται στην εικόνα ενός Ενδοευρωπαίου Μετανάστη.

Τα Γερμανικά γίνονται η πρωτεύουσα επίσημη γλώσσα της ΕΕ και υποικαθιστούν τα αγγλικά και γαλλικά. Εισάγονται επίσης στα συστήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως υποχρεωτικό μάθημα. Ο δημόσιος χαρακτήρας των Πανεπιστημίων καταργείται. Παρά μόνο ελάχιστοι και οι καλύτεροι θα μπορούν μέσω υποτροφιών να σπουδάζουν. Ή αυτοί που διατίθενται να πληρώσουν το κάτι παραπάνω…Η σύνδεση με την αγορά εργασίας είναι αναπόφευκτη. Κατευθυνόμενη έρευνα και το κυνήγι του κέρδους κυριαρχούν για τον ναό της γνώσης.

Οι μεταφορές προιόντων και ενέργειας παίζουν καθοριστικό ρόλο. Ελλάδα και Κύπρος μετατρέπονται σε παραγωγούς Ενέργειας ενώ στο παιχνίδι της μεταφοράς των υδρογοναθράκων μπαίνει και η Τουρκία. Πλέον η Ευρώπη επεκτείνεται από την Ισπανία μέχρι και το Ισραήλ δημιουργώντας μια Pax Europa στην Μεσόγειο. Οι χώρες της Βορείου Αφρικής είναι από τους πιο στενούς εμπορικούς εταίρους της ΕΕ. Καθεστώτα που απειλούν τη σταθερότητα και εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη (διείσδυση) τίθενται αυτομάτως «εκτός μάχης» από τον ενιαίο ευρωπαικό αμυντικό μηχανισμό Ε.Ε.Α.Μ.

Κυβερνοπόλεμος, στοχοποίηση μη  αρεστών πολιτικά αντιπάλων, έλεγχος των ΜΜΕ θα είναι μερικά από τα ασύμετρα «όπλα» της νέας τάξης πραγμάτων. Οι κυβερνήσεις των τοπικών χωρών θα λειτουργούν όχι τόσο σε εθνικό επίπεδο αλλά σε διαχειριστικό επίπεδο εκτέλεσης εντολών της ΕΕ. Το ευρωκοινοβούλιο θα αναβαθμιστεί και η δημιουργία ενός ευρωπαικού κυβερνητικού συμβουλίου θα επιτρέψει την συλλογική διαχείριση ανθρώπινων, ενεργειακών και κάθε λογής πόρων της Ευρωπαικής Ηπείρου.

Η Γερμανία στα πρότυπα της Αθηναικής Συμμαχίας παλαιότερα ή της Ρώμης θα μετατραπεί σε μια πανίσχυρη ηγεμονία. Ότι δεν πέτυχε ο Καρλομάγνος  ή ο Αδόλφος Χίτλερ μέσω των όπλων θα το καταφέρουν οι σύγχρονοι πολιτικοί αρχηγοί της Γερμανίας μέσω της οικονομικής κυριαρχίας. Πολύ πιθανόν χώρες με έντονο ευρωσκεπτικισμό όπως η Μεγάλη Βρετανία να αποτελέσουν αποδιοπομπαίους τράγους από την Ένωση χωρίς ωστόσο να μην συνεχιστεί να υπάρχει μια ιδιότυπη συμμαχία.

Μπροστά στον πολυπολικό κόσμο που δημιουργείται με 2 κυρίαρχους πόλους την Αμερική και την Ρωσία, η ΕΕ θα παίξει τον «wingman» της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ. Αντίστοιχο ρόλο χωρίς βέβαια να μην κρύβει τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της έχει επί της παρούσης η Κίνα.

Έννοιες όπως η ελευθερία, η ισότητα και η δικαιοσύνη θα δώσουν τη θέση τους σε πιο σύγχρονους όρους όπως οργάνωση, κερδοφορία και τάξη. Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα είναι παρά υπάκουα γρανάζια μιας καλοσχεδιασμένης και λειτουργικής μηχανής κέρδους.

Πως θα σας φαινόταν λοιπόν η ιδέα να ζούσατε σε μια τέτοια Ευρώπη?

Ή μήπως νοιώθετε ότι το ζείτε ήδη?

 

11 thoughts on “Πως θα σας φαινόταν η ζωή σε μια Γερμανοκρατούμενη Ευρώπη ?

 1. Η Γερμανια δεν εκβιασε κανεναν-μονα τους τα κρατη βαλανε το κεφαλι τους κατω απο το κοινο νομισμα.Η δε Γαλλια το εθεσε και προυποθεση για την επανενωση των δυο Γερμανιων μαλιστα!
  Ωστοσο τοσο η ΕΕ οσο και η ΟΝΕ εχουν πολλες ακομη παιδικες ασθενειες τις οποιες αν δεν λυσουν, θα τις βρουν μπροστα τους να ταλανιζουν ολοκληρο το οικοδομημα.

  ΥΓ. Δεν θα ξεγραφα το ΗΒ τοσο γρηγορα-αν στο δημοψηφισμα για την ΕΕ, ψηφισουν οι Βρετανοι ΝΑΙ (με βαση τα προγνωστικα), το Λονδινο θα αναγκαστει να εμπλακει στενοτερα στα των Βρυξελλων αφου δεν θα μπορει να ειναι με το ενα ποδι εξω. Και η Βρετανια εχει σχεδον τοσους Ευρωβουλευτες οσους η Γαλλια, με ο,τι και αν αυτο συνεπαγεται.

  Μου αρέσει!

 2. Το πρόβλημα δεν είναι η Γερμανία αυτή καθε αυτή αλλά ο τρόπος χειραγώγησης του Ευρώ.
  Εξηγούμαι την στιγμή που η πλειοψηφία των χωρών και αναλογικά του πλυθησμού της Ευρώπης έχει τεράστια προβλήματα ύφεσης και ανεργίας ένα μέτρο που θα εδινε ώθηση στην ανάπτυξη και στις εξαγωγές αυτών των χωρών θα ήταν η μείωση της ισοτιμίας του Ευρώ.

  Κάτι τέτοιο όμως έρχεται σε αντίθεση με το τι χρειάζεται η βιομηχανικά ανεπτυγμένη Γερμανία η οποία με το σκληρό νόμισμα αγοράζει φθηνα πρώτες ύλες και μεταπωλεί σε υψηλή τιμή υψηλής τεχνολογίας προιόντα και υπηρεσίες σε οικονομίες άλλων ισχυρών χωρών όπως η Κίνα και η Ρωσία.

  Το ερώτημα είναι αυτός που είναι πιο ισχυρός ελέγχει και τους θεσμούς που λειτουργεί η ΕΕ ή αυτό γίνεται μέσω μιας διαδικασίας που αποβλέπει στο κοινό καλό όλων?

  Μου αρέσει!

 3. Το ευρω και η ΕΕ ειχαν εξαρχης ξεκαθαρους ορους:
  Ελλειμα 3% το πολυ, σκληρο νομισμα, ελαχιστο πληθωρισμο, πλεονασμα, μικρο επιτοκιο δανεισμου,ισχυρες τραπεζες,βιομηχανια που εξαγοραζει μεγαλες επιχειρησεις σε Ασια και Λ.Αμερικη και εξαγει προιοντα καλης ποιοτητας.

  Τωρα ξαφνικα συνειδητοποιησαν ολοι πως το σκληρο νομισμα ειναι προβλημα.Δεν διαφωνω καθολου αλλα και ΠΑΛΙ οι κανονες της ΟΝΕ ηταν ξεκαθαροι.

  Αν θεωρεις πως δεν σε βολευουν εσενα ως Ελλαδα(και ως Ιταλια,Ισπανια,Γαλλια κοκ), ΦΕΥΓΕΙΣ.

  Μου αρέσει!

 4. Ο Νότος μαλλον θα την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη βέβαια ο κίνδυνος υψηλού πληθωρισμού θα είναι εμφανής.
  Είτε θα πρέπει να μοντάρουμε το μοντέλο της οικονομίας μας σε υψηλής ποιότητας και τεχνολογίας προιόντα είτε θα πρέπει αναγκαστικά να δημιουργηθεί το Ευρώ-2.

  Όλα όμως τα νομίσματα οφείλουν να εξυπηρετούν την πλειοψηφία των χωρών οι οποίες συμμετέχουν και όχι μια ισχυρή οικονομικά μειοψηφία.
  Η Ευρώπη έχει 500 εκ πλυθησμό, αν θελήσει να αποκτήσει σημαίνοντα ρόλο στην διεθνή Σκακιέρα οφείλει να φροντίζει ώστε όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας να είναι γεροί.

  Μου αρέσει!

 5. Σιγα που θα την κανουν οι Νοτιοι-κανεις δεν θελει να φυγει, ουτε καν οι Ελληνες.
  Απο το να εχεις ημιμετρα στιλ Ευρω 2, εγω συνεχιζω να προτιμω ενα οικονομικο νομισμα, πιο ταιριαστο στην οικονομια σου.

  ΥΓ.Αυτο με τους κρικους ειναι ακριβως αυτο που λενε και οι Γερμανοι-οι τυποι ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ πως εξυγιαινουν το νοτο…

  Μου αρέσει!

 6. Η χώρα δεν θα αντέξει με 30% ανεργία, 2.500.000 εκ ανασφάλιστους και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις με το ένα πόδι στο κλείσιμο!!!
  Το ίδιο ισχύει λίγο ή πολύ και για την Ισπανία, Πορτογαλία και Ουγγαρία.
  Χώρες σαν την Ιταλία και Γαλλία πιθανόν θα μπορέσουν να ανακάψουν. αναδιαρθώνοντας τις βιομηχανίες τους

  Μου αρέσει!

 7. Τελικά,φαίνεται ὅτι δέν εἶναι ἡ ἕμμονη ἰδέα ἑνός ἰδιόρρυθμου,εἶναι ἡ μαύρη ἀλήθεια:παίδες,δέν εἶναι οἱ Γερμανοί ἀδιόρθωτοι,ὅλος ὁ ὑπόλοιπος κόσμος εἶναι.
  Οἱ Γερμανοί,ἄν δέν ὑποστοῦν κάποια ὀδυνηρή ἀφύπνιση,ἴσως και να πιστεύουν ὅτι ὅντως εἶναι ὁ περιούσιος λαός,ὁ προορισμένος να έξυγειάνει τον κόσμο(am Deutschen wesen wird die Welt genesen,ἤτοι,με την γερμανική ὁντότητα θα ἀναρρώσει ὁ Κόσμος).
  Το ἐρώτημα εἶναι,πόσο μπίπ-μπίπ πρέπει να εἴμαστε ὅλοι οἱ ὑπόλοιποι,να ἑμπιστευόμαστε την ἀνάρρωση την δική μας σε μία χώρα που ἔχει βαρέσει τα μεγαλύτερα «πιστόλια» στην διεθνή οἱκονομία τον εἰκοστό αἰώνα,και που ἀκόμη και την ἐπανενσωμάτωση της πρώην Λαϊκῆς Δημοκρατίας της Γερμανίας,DDR,την συνδύασε με ἐκποίηση της χώρας.
  Θυμηθείτε τον Χέλμουτ Κόλ το 1990,ΜΕΤΑ βέβαια ἀπό την ἐπανένωση:ἀποζημιώσεις;ποιές ἀποζημιώσεις;
  Και αὐτό δέν το λέω ἐγώ,ἀλλά και κάποιοι Γερμανοί,συνήθως ἀριστεροί,ἀλλά και ὁ ἱστορικός της οἰκονομίας Albrecht Ritschl,sto Spiegel online.

  Μου αρέσει!

 8. Μαγκες, αν βλεπεις πως με καποιον δεν κανεις χωριο, ΦΕΥΓΕΙΣ. Δεν μενεις μεσα και περιμενεις να αλλαξει.Οταν μαλιστα δεν εισαι καν πλειοψηφια.

  Δεν μπηκες με το ζορι στη λεσχη-ηταν επιλογη σου. Οσο μενεις μεσα, θα τηρεις τους κανονες.

  Μου αρέσει!

 9. Θεωρητικά,ναί,ἀλλά σκέψου ποιές θα ἦσαν οἱ ἐπιπτώσεις μίας ἀποχωρήσεως μας τον Φεβρουάριο του 2010,πρίν το μνημόνιο,και ποιές τώρα.
  Το καλύτερο πλέον εἶναι να ἀφήσουμε να πάρει το παιχνίδι πάνω της ἡ Ἰταλία,και Ἑμείς να σιγοντάρουμε καιροφυλακτώντας.

  Μου αρέσει!

 10. Ήταν επιλογή του Σημίτη και των υπόλοιπων λαμόγιων δεξιά και αριστερά. Με την είσοδο στο ευρώ χάσαμε κατευθείαν κοντά στο 1/3 του εισοδήματος από την ακρίβεια. Το ένιωσα αμέσως με δεδομένο ότι δεν είχα και κανένα φοβερό εισόδημα. Δεν είδαμε απολύτως τίποτα καλό. Όσο νωρίτερα φύγουμε τόσο το καλύτερο. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση ανάκαμψης με τέτοιο νόμισμα. Αντίθετα, έξω από το ευρώ υπάρχουν κάποιες. μικρές έστω, ελπίδες.

  Μου αρέσει!

 11. Ο κακομοιρος ο Φριντμαν(ναι αυτος του Δογματος του σοκ κατα την Ναομι Καμπελ κατα Τσιπρα) τα ειχε περιγραψει ολα αυτα-πως με το κοινο νομισμα σε διαφορετικες οικονομιες καποιες θα τον πιουνε.
  Αλλα οχι, η Ελλαδα του 1990 και 2000 ηταν μεσα στη μαλακια του κρατικοδιαιτου σχεδιασμου και δεν ηθελε να ακουει κουβεντα για την πραγματικη οικονομια-προτιμουσε ροζ ελεφαντες ευρωπαικης ολοκληρωσης στην κοιλαδα με τις παπαρουνες.

  Μου αρέσει!

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s