Νέο οπλισμένο ρωσικό UAV «Altius»

Η μπροστινή όψη του δικηνητήριου MALE UAV 'Altius'

Η μπροστινή όψη του δικηνητήριου MALE UAV ‘Altius’

Σε επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Dimitri Medvedev στις εγκαταστάσεις του αεροδιαστημικού βιομηχανικού συγκροτήματος Sokol στις 25 Μαρτίου. Παρόλο που λεπτομέρειες για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά δεν είναι γνωστές από το εκπέτασμα των πτερύγων και τους 2 ελικοφόρους κινητήρες με εισαγωγή V-tail βγαίνει το συμπέρασμα πως πρόκειται για ένα HALE UAV υψηλής αυτονομίας και μεγάλης ακτίνας δράσης.

Οι κινητήρες είναι τεχνολογίας turbo-pop εξασφαλίζοντας μεγάλη αυτονομία σε ώρες πτήσης και εξοικονόμηση καυσίμου σε χαμηλές ταχύτητες. Απαιτείται επίσης μικρός απαιτούμενος αεροδιάδρομος επιτρέποντάς το να λειτουργεί ακόμη και από μικρότερες αεροπορικές βάσεις. H ικανότητα STOL σε ένα UAV είναι σημαντική σε εμπόλεμη περίοδο ιδιαίτερα όταν απαιτείται η μετεγκατάσταση σε διάφορα μέρη του πλανήτη όπως το Αφγανιστάν ή η Συρία. Παρόλαυτα το κυριότερο μειονέκτημα των κινητήρων turbo-pop είναι ότι επιτυγάνουν χαμηλότερη μέγιστη οροφή (ceiling)  σε σχέση με τους κινητήρες turbo-jet. Αυτό θα το οδηγήσει να επιχειρεί σε χαμηλότερα ύψη σε σχέση με UAV όπως το Global Hawk με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται περισσότερο ως ένα ΜΑLE UAV αυξημένων δυνατοτήρων παρά ως ένα HALE UAV.

Η κατασκευή του πρωτοτύπου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2014 με την πρώτη δοκιμαστική πτήση να τοποθετείται τέλη 2014 με αρχές 2015. Το όλο εγχείρημα αποσκοπεί όχι μόνο στην δημιουργία ενός UAV σε ρόλο επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών αλλά και στηνδημιουργία μιας οπλισμένης έκδοσης. Σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται η υιοθέτηση εσωτερικής αποθήκης οπλισμού για την μεταφορά πυραύλων μικρού βεληνεκούς όπως ο 9Κ121 Vikhr ή ο 9M120 Ataka (διαθέτει και έκδοση με θερμοβαρική κεφαλή κατάλληλη εναντίον οχυρωμένων θέσεων πεζικού). Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι έχουν μικρό βάρος και μπορούν να εμπλέξουν μια μεγάλη γκάμα χερσαίων στόχων.

Ακολουθεί βίντεο από την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Το βιντεο προβλήθηκε από το ρωσικό κανάλι 1TV και απεικονίζει σε πιθανόν πλήρη κλίμακα το υπο κατασκευή πρωτότυπο  Altius UAV.

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s