Γιγαντιαία παραγγελία όπλων για το Κατάρ

Μεσα σε μια πενταετία το Κατάρ θα έχει από τις πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένες Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή

Μεσα σε μια πενταετία το Κατάρ θα έχει από τις πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένες Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή !

Το Εμιράτο του Κατάρ σε μια αναπάντεχη κίνηση κατά την διάρκεια της έκθεσης Dimdex 2014 υπέγραψε αμυντικές συμφωνίες συνολικής αξίας 23 δις δολαρίων. Οι συμφωνίες αφορούσαν την προμήθεια κάθε λογής πολεμικού υλικού από απλά θωρακισμένα οχήματα 4Χ4 μέχρι εξελιγμένα επιθετικά ελικόπτερα και προηγμένες συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου. Οι επωφελούμενες εταιρείες αριθμούν τις 20 και προέρχονται από την αφρόκρεμα της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας.

Την μερίδα του λέοντος των παραγγελιών απέσπασαν Αμερικανικές και Γαλλικές αμυντικές βιομηχανίες. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η απόκτηση 9 (εκτιμώμενη ποσότητα με βάση παλαίοτερα LoR που κοινοποιηθηκε στη DSCA το Νοέμβριο του 2012 συνολικής αξίας 9.9 δις $ για 11 πυροβολαρχίες) αντιαεροπορικών πυροβολαρχιών Patriot PAC-3 με αυξημένες αντιβαλλιστικές ικανότητες αξίας 7.5 δις $, 24 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64Ε Guardian εξοπλισμένων με ραντάρ Longbow και πλήρη οπλισμό  αξίας 2.5 δις $, 3 αεροσκαφών AEW Wedgetail αξίας 1.6 δις $ καθώς και υπηρεσίες εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών αξίας 400 εκ $. Η τελευταία συμφωνία υπογράφηκε με την εταιρεία Lockheed Martin. Ακόμη 2 εκ $ υπογράφηκαν  για την παραγωγή φορητών όπλων και πυρομαχικών από την εταιρεάι US Ordinance. Πιθανόν τα τελευταία να προωθηθούν άμεσα στις αντάρτικες ισλαμιστικές οργανώσεις που δραστηροποιούνται στη Συρία.

Ακόμη 2.7 δις $ διατέθηκαν για την αγορά 22 μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90 και συναφή εξοπλισμού που περιλαμβάνει αρχικές παρτίδες ανταλλακτικών εκπαίδευση και εφοδιαστική υποστήριξη για τα επόμενα χρόνια. Επίσης υπογράφηκε με την εταιρεία Airbus η απόκτηση 2 ιπτάμενων τάνκερ A330 MRTT.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα σύμβαση είναι αυτή της προμήθειας από την εταιρεία SELEX ES εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου και συλλογής πληροφοριών συνολικής αξίας 470 εκ $. Φαίνεται πως η καταριανοί ανακάλυψαν έγκαιρα την αξία του ηλεκτρονικού πολέμου στο σύγχρονο πεδίο μάχης και ρίχνουν ένα καθόλα σεβαστό ποσό για την απόκτηση εξελιγμένων πολλαπλασιαστών ισχύος, προτόγνωρου τεχνολογικού επιπέδου για τα δεδομένα αραβικών χωρών.

Η γερμανική KMW δεν μπορούσε να ήταν απούσα και με βάση τις ανακοινώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού  Ghanem bin Shaheen al-Ghanem (ξέρουμε το όνομα είναι σιδηρόδρομοοοοος) η γερμανική πλευρά απέσπασε συμβόλαιο αξίας 244 εκ $ για την απόκτηση αρμάτων μάχης και πυροβολικού. Πιθανόν θα αφορά την ενεργοποίηση option από την προηγούμενη παραγγελία toy Απριλίου του 2013 για την απόκτηση 62 αρμάτων μάχης Leopard 2 A7+ και 24 A/K πυροβόλων 155mm Pzh 2000.

Η τουρκική εταιρεία Ares απέσπασε συμβόλαιο για την προμήθεια 17 ταχέων περιπολικών σκαφών για λογαριασμό των δυνάμεων του Καταριανού Λιμενικού. Το συμβόλαιο προβλέπει την παράδοση όλων των σκαφών εντός 56 μηνών. Μια επίσης ενδιαφέρουσα συμφωνία σχετίζεται με την MBDA και αφορά την απόκτηση αγνώστων πυραύλων με την κωδική ονομασία «Special Projects». H συμφωνία είναι ύψους 27,5 εκ $. Η συγκεκριμένη συμφωνία παρόλες τις ερωτήσεις σε στρατιωτικούς κύκλους της Doha δεν φαίνεται να γνωστοποιείται. Υπάρχουν 2 πιθανές αιτίες. Η πρώτη αφορά την απόκτηση αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων για λογαριασμό των Σύρων αντικαθεστωτικών ενώ η δεύτερη θέλει το Κατάρ να προχωρά απόκτηση νέας τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους για να καταφέρει να ανταγωνιστεί το ολοένα πιο ικανό πυραυλικό οπλοστάσιο του Ιράν.

Τα ναυπηγεία Nakilat Damien απέσπασαν παραγγελίες ύψους 1 δις $ για την κατασκευή 6 πολεμικών σκαφών, πιθανότατα εκτοπίσματος κορβέτας.

Ο κ.Brig Dr (Eng) Thani A al-Kuwari, υφυπουργός Άμυνας και προεδρεύων της έκθεσης Dimdex 2014 ανέφερε :

» Αυτή η εβδομάδα επικεντρώθηκε στην σύσφιξη των σχέσεων του Κατάρ με υφιστάμενους και νέους συμμάχους όπως και με την προσπάθεια απόκτησης γνώσης πάνω σε εξελιγμένης τεχνολογίας οπλικών συστημάτων από πρωτοπόρες εταιρείες στον εκάστοτε χώρο για να βελτιώσουμε την θέση του Κατάρ σε σχέση με άλλες χώρες στην περιοχή. Ανυπομονούμε για την Dimdex 2016 η οποία ελπίζουμε να έχει την ίδια επιτυχία με την φετινή. »

Μια φήμη ήθελε την υπογραφή συμφωνίας την τελευταία στιγμή με την γαλλική εταιρεία Dassault για την προμήθεια 24 νέων αεροσκαφών Rafale. Παρόλαυτα πιθανόν οι διαπραγματεύσεις δεν ευόδωσαν. Αίσθηση προκάλεσε η απόκτηση των 2 νέων ιπτάμενων τάνκερ καθώς τα 12 καταριανά μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 δεν φέρεται να διαθέτουν δυνατότητα εναερίου ανεφοδιασμού. Το λέμε αυτό όχι γιατί λόγω σχεδιάσης κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται αλλά στο ότι μέχρι τώρα τα Καταριανά Mirage δεν κάνουν την εμφάνιση τους με το χαρακτηριστικό Probe. Πιθανόν λοιπόν τα νέα τάνκερ να προορίζονται για την υποστήριξη του ΝΜΑ που θα επιλεγεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Όλες αυτές οι παραγγελίες ένα πράγμα συνηγορούν για τις μικρές αριθμητικά ένοπλες Δυνάμεις του Κατάρ. Το Εμιράτο προετοιμάζεται μαζί με τη Σαουδική Αραβία για κάτι μεγάλο στην Μ.Ανατολή. Η ολοένα αυξανόμενη επιροή του εμιράτου μέσω της μεγάλης χρηματοδότησης που δίνει για το ξέσπασμα ισλαμικών επαναστάσεων σε γειτονικές χώρες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την σταθερότητα στη Μ.Ανατολή. Για να προλάβει αντίποινα οι Καταριανές Ένοπλες Δυνάμεις θα παραλάβουν τα επόμενα χρόνια τελευταίας γενιάς οπλικά συστήματα και θα εκπαιδευτούν σε πρωτόγνωρο βαθμό ακόμη και σε αεροπορικές ακαδημίες υπο την επίβλεψη της Locheed Martin. Το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας οι παραλαβές των νέων οπλικών συστημάτων θα αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις των γειτονικών κρατών.

3 thoughts on “Γιγαντιαία παραγγελία όπλων για το Κατάρ

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s