ΑΣΚΗΣΗ NOBLE DINA 2014

dolphin class submarine

Ενδιαφέρουσα είναι η συμμετοχή του Ισραηλινού Ναυτικού που περιλαμβάνει 1 υποβρύχιο κλάσης Dolphin

Από 26 Μαρτίου έως 10 Απριλίου 2014 διεξάγεται η προγραμματισμένη πολυεθνική άσκηση «Noble Dina 14» με τη συμμετοχή μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδος των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Η άσκηση η οποία διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης και της  Ανατολικής Μεσογείου, έχει σκοπό την αξιολόγηση και ανάπτυξη του επιπέδου της επιχειρησιακής συνεργασίας των συμμετεχόντων σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης, άμεσης ανταπόκρισης σε έκτακτη ανάγκη, εκκένωσης περιοχών, καθώς και καταπολέμησης πυρκαγιών σε πλοία.

Στην διάρκειας 2 εβδομάδων άσκηση θα εκτελεστούν σενάρια έρευνας και διάσωσης (SAR), ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW), ναυτικού ελέγχου (Sea Control) καθώς και πιο ειδικές αποστολές που θα αναληφθούν από ειδικές μονάδες των συμμετεχόντων χωρών. Έμφαση θα δοθεί στην προστασία των λιμενικών εγκαταστάσεων από υποβρύχιες και θαλλάσιες ασυμμετρες απειλές. Για τον σκοπό αυτό το Ισραηλινό Ναυτικό απέστειλε την νεοσύστατη μονάδα ειδικών επιχειρήσεων Snapir, της οποίας οι δύτες ειδικεύονται στην εύρεση και καταστροφή υποβρύχιων απειλών. Το λιμάνι στόχος που θα διεξαχθεί το συγκεκριμένο σενάριο δεν ανακοινώθηκε αλλά πολύ πιθανόν να είναι η αεροναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη.

«Αυτό το γεγονός είναι κάτι καινούριο που αντικατοπτρίζει κρίσιμες επιχειρησιακές απαιτήσεις» ανέφερε o ισραηλινός Ναύαρχος Yaron Levi.

Πρόσθεσε ότι για την διενέργεια της άσκησης απαιτήθηκαν πολλοί μήνες κοινής προετοιμασίας και σχεδιασμού των τριων Ναυτικών Δυνάμεων.

Το Ισραήλ απέστειλε για τις ανάγκες της άσκησης ισχυρή ναυτική δύναμη αποτελούμενη από ένα υποβρύχιο κλάσης Dolphin,  μια κορβέτα Sa’ar 5 καθώς και  2 μικρότερες ΤΠΚ Sa’ar 4.5. Οι ΗΠΑ θα αποστείλουν ναυτικές μονάδες και αεροσκάφη που ανήκουν στον 6 στόλο με έδρα την Νάπολη. Τα σκάφη αυτά είναι 2 καταδρομικά κλάσεως Arleigh Burke( συγκεκριμένα το USS Donald Cook DDG 75 και το  USS Ramage DDG 61  ), το πλοίο ανεφοδιασμού  USNS Lenthall (T-AO 189) και ΑΦΝΣ P-3 Orion τα οποία έχουν μετασταθμεύσει από την 9 Μοίρα Περιπολίας με έδρα της Χαβάη. Η Ελλάδα θα συμμετέχει με μια φρεγάτα, ένα υποβρύχιο, μια ΤΠΚ, μια κανονιοφόρο καθώς και με μικρό αριθμό αεροσκαφών F-16 Block 52+.

Η άσκηση θα αποτελέσει μια πρόκληση για τις ναυτικές Δυνάμεις των 3 χωρών και αποτελεί χώρο δοκιμών για την εφαρμογή νέων τακτικών. Ενδυναμώνει επίσης την συνεργασία και τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις 3 χώρες οι οποίες τα επόμενα χρόνια θα έχουν κοινά συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. To μεγαλύτερο μέρος της άσκησης θα πραγματοποιηθεί ανοικτά της Κρήτης.

Σε ένα επίσης σενάριο έρευνας και διάσωσης θα συμμετέχουν και Δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαία η σύνθεση και η επιλογή των συγκεκριμένων δυνάμεων. Έμφανιση δίνεται στην εκπαίδευση σε πολύ δύσκολα ανθυποβρυχιακά σενάρια καθώς και σε προστασία λιμένων η οποία στο μέλλον μπορεί να αφορά και υπεράκτιες πετρελαικές εγκαταστάσεις. Το ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται τα επόμενα χρόνια απαιτεί ισχυρή ναυτική παρουσία και καλή συνεργασία όμορων χωρών. Φιλίες μεταξύ των κρατών δεν υπάρχουν παρά μόνο κοινά συμφέροντα.

 

 

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s