Θερμό επεισόδιο μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας

Η διαφιλονικούμενη περιοχή

Η διαφιλονικούμενη περιοχή

Στα πλαίσια στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά που διενεργούσε η Βόρειος Κορέα, σημειώθηκε θερμό επεισόδιο με Νοτιο-Κορεατικές Δυνάμεις με τις οποίες ανταλλάχθησαν πυρά πυροβολικού και όλμων. Συγκεκριμένα η Πιονγιανκ κατά τη διάρκεια ασκήσεων στην Δυτική ακτή της πραγματοποίησε 500 βολές πυροβολικού με πραγματικά πυρά προς τα διαφιλονικούμενα νησιά Μπαενγκνιόγκ και Γεονπιόνγκ. Περίπου 100 από αυτά τα βλήματα έπεσαν εντός της Northern Limit Line (NLL) μέσα σε Νοτιοκορεάτικα σύνορα. Η Σεούλ έγκαιρα κατεύθηνε τους κατοίκους των νησιών σε ασφαλή καταφύγια χωρίς να υπάρξει κάποιος θανάσιμος τραυματισμός. Επίσης ανταπάντησε με 300 περίπου βολές προς την κατεύθυνση της Βορείου Κορέας.

Ένα ζευγάρι μαχητικών αεροσκαφών F-15K σηκώθηκε για να εκτελέσει αποστολή αναγνώρισης. Η Νότιος Κορέα έχει στα συγκεκριμένα νησιά μονάδες πυροβολικού εξοπλισμένες με τελευταίας γενιάς Α/Κ πυροβόλα K-9 Thunder. Τα τελευταία είχαν δεχθεί σφοδρή κριτική για την ευστοχία τους και την αποτελεσματικότητά τους κατά ένα πανομοιότυπο περιστατικό το 2010 όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 4 άνθρωποι ενώ παρόλα τα πυρά αντι-πυροβολικού της Ν.Κορέας δεν είχε φανεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην μείωση του ρυθμού η της συγκέντρωσης των πυρών της αντίπαλης πλευράς. Στην παρούσα ανταλλαγή πυρών έγινε και χρήση βαρέων όλμων 120 mm από τον Νοτιοκορεατικό Στρατό προκαλώντας ένα ερωτηματικό για την εμπιστοσύνη στα Α/Κ πυροβόλα Κ-9.

Προηγουμένως η Βόρειος Κορέα είχε εκδώσει NOTAM όπου επέβαλε στην ουσία no-fly, no-sail zone γύρω από τα νησιά. Πιστεύεται ότι οι κινήσεις της Βορείου Κορέας αποσκοπούν στην άσκηση πίεσης στη Νότιο για επανέναρξη των συνομιλιών για τα Πυρηνικά και κάποια μορφής προαπαιτούμενης οικονομικής βοήθειας  με τη μορφή τροφίμων και πετρελαίου ώστε να καθίσουν οι 2 πλευρές στο τραπέζι.

Το περιστατικό έγινε ενώ παράλληλα εξελλίσεται μεγάλη άσκηση αμφίβιων δυνάμεων στην οποία συμμετέχουν 15.000 στρατιώτες από τις ΗΠΑ και την Ν.Κορέα. Για κάθε ενδεχόμενο οι ΗΠΑ δέσμευσαν αριθμό δυνάμεων ταχείας αντίδρασης για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε επιπλέον απειλής. Η δέσμευση αυτή των δυνάμεων δεν επιδράει ούτε κατά ελάχιστον στις συμμετέχουσες δυνάμεις στις εν λόγω ασκήσεις, καθώς έχει προβλεφθεί από πριν.

Καθώς διεξάγονται πλήρως κλίμακας αποβάσεις από τις ενωμένες δυνάμεις των ΗΠΑ-Ν.Κορέας οποιοδήποτε περιστατικό ανταλλαγής πυρών μπορεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την Κορεατική Χερσόνησο

Καθώς διεξάγονται πλήρως κλίμακας αποβάσεις από τις ενωμένες δυνάμεις των ΗΠΑ-Ν.Κορέας οποιοδήποτε περιστατικό ανταλλαγής πυρών μπορεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την Κορεατική Χερσόνησο

Η Κίνα η οποία είναι ο μοναδικός «σύμμαχος» της Πιονγιανγκ κάλεσε και τις 2 χώρες να αποφύγουν τέτοιες εντάσεις και να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τις επίμαχες περιοχές. Στην πράξη τέτοια περιστατικά γίνονται για την πολιτική ενδυνάμωση του Κιμ Γιονγκ Ουν και αποσκοπούν σε σταθεροποίηση στο εσωτερικό της Β.Κορέας. Επιπλέον νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο η Β.Κορέα ξεκινώντας την πολιτική της έντασης έκανε δοκιμή 2 βαλλιστικών πυραύλων Rodong-1 MRBM οι οποίοι έχουν ικανό βεληνεκές για να πλήξουν στόχους μέχρι την Ιαπωνία. Η συμμαχία ΗΠΑ-Ν.Κορέα-Ιαπωνίας επεβλήθηκε από την ολοένα μεγαλύτερη αύξηση των θερμών επεισοδίων της Β.Κορέας και των πολιτικών επιδιώξεων  της Κίνας.

Δεν υπήρξε επιπρόσθετη συγκέντρωση στρατευμάτων ούτε κάποια προσπάθεια κλιμάκωσης πέραν των αναμενόμενων πολιτικών δηλώσεων.

 

One thought on “Θερμό επεισόδιο μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s