Αίεν Υψικράτειν: Ηνίοχος 2014

0008

Η ΠΑ έτοιμη δημιούργησε τη δική της Red Flag στη φετινή άσκηση Ηνίοχος

Την Πέμπτη 3 Απριλίου 2014, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά, παρουσία του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση, επισκέφτηκε το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής στην Ανδραβίδα, όπου και ενημερώθηκε για την διεξαγωγή της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2014» και  παρακολούθησε μέρος αυτής.

Στην Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2014», η οποία διεξάγεται από 26 Μαρτίου έως 11 Απριλίου, εκτελούνται σύνθετες αεροπορικές αποστολές με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών, ναυτικών δυνάμεων και μονάδων του Στρατού Ξηρά.

Η φετινή άσκηση είναι φανερά αναβαθμισμένη τόσο από άποψη μεγαλύτερης διάρκειας όσο και από άποψη πολυπλοκότητας των σεναρίων. Περιλαμβάνονται 9 ημερήσιες και 9 νυχτερινές αποστολές COMAO με συμμετοχή όλων των διαθέσιμων τύπων αεροσκαφών συμπεριλαμβανομένων και των Α-7. Στα σενάρια πέραν από των αεροπορικών δυνάμεων συμμετέχουν και δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού καθώς και του ΠΝ οι οποίες δεν προσομοιάζουν απλά κάποιες απειλές αλλά παίζουν ενεργό ρόλο στην διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερο ρόλο όπως σε κάθε άσκηση Ηνίοχος παίζει και ο Ηλεκτρονικός Πόλεμος καθώς θα δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες τα εθνικά σχέδια και οι παράμετροι ρυθμισης των παρεμβολεών.

Το επίπεδο έχει ανέβει σε τέτοιο βαθμό που Έλληνες επιτελείς πρότειναν η επόμενη άσκηση Ηνίοχος 2015 να συμπεριλάβει και την συμμετοχή αεροπορικών μονάδων άλλων χωρών στα πρότυπα της αμερικανικής άσκησης Red Flag. Θα καταστεί με αυτόν τον τρόπο ίσως και η καλύτερη αεροπορική άσκηση σε πανευρωπαικό επίπεδο στέλνοντας πολλαπλά μυνήματα σε φίλους και εχθρούς.

Για άλλη μια φορά όμως αποδείχθηκε ότι η σκλήρη εργασία, ο επαγγελματισμός και η θέληση για νίκη είναι τα κρίσιμα συστατικά του προσωπικού της ΠΑ που παρόλες τις προσωπικές και οικονομικές αντιξοότητες κατάφεραν να φέρουν εις πέρα την αποστολή τους. Κρίσιμο στοιχείο είναι ότι όλοι οι τύποι αεροσκαφών συμπεριλαμβανομένων των Α-7 εκτέλεσαν πολύ μεγάλο αριθμό εξόδων αποδεικνύοντας ότι η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών βρίσκεται στα επίπεδα της άσκησης Παρμενίων 13.

0014

Η αεροπορική βάση της Ανδραβίδας αποτελεί την καρδιά της βάσης Ηνίοχος

0012

Οι αυξημένοι ρυθμοί εξόδων δεν μείωσαν κατελάχιστο την ασφάλεια πτήσεων

0009

Τα αεροσκάφη F-16 διάφορων block παραγωγής θα είναι τα επόμενα χρόνια ο κορμός της ελληνικής αεράμυνας

0006

Δοκιμάστηκαν νέες αεροπορικές τακτικές και κάποιες εκπλήξεις στο σκέλος του Ηλεκτρονικού Πολέμου

Τουρκική Πρόκληση

Η τουρκική φρεγάτα “BARBAROS”, προερχόμενη από το λιμάνι του Ακσάζ, εισήλθε στις 15:25, με Βόρεια πορεία, σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα μεταξύ της Ν. Αμοργού και Ν. Κίναρος και  εξήλθε από αυτά στις 16:00

Το οργανικό Ε/Π της φρεγάτας κατά την διάρκεια του πλού της εντός των ΕΧΥ εκτέλεσε πτήση συνεργασίας με το πλοίο, προσεγγίζοντας τις ακτές της Ν. Κίναρος.

Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν και παρακολουθούν το τουρκικό σκάφος,  καθόλη τη διάρκεια του πλου του ενώ αεροσκάφη της ΠΑ αναχαίτισαν και αναγνώρισαν το Ε/Π σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Εικάζεται πως στο ελικόπτερο S-70 του τουρκικού ναυτικού υπήρχαν συσκευές ELINT και η πτήση ήταν πιο πολύ αναγνωριστική παρά καθαρά προκλητική από ότι εικάζονταν. Τις ίδιες ημέρες διεξάγονταν και η άσκηση του ΠΝ Λαίλαψ 14. Δεν είναι επίσης τυχαία η συχνή παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου από αεροσκάφη CN-235 MPA σε ρόλο ναυτικής επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών.

Πείτε μας την άποψή σας...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s